mp0011 napisał(a):Z tego co mi wiadomo, w strefie ruchu nie ma prawa być takich kwiatków, jak P-13 bez odpowiedniego znaku, a regulamin nie może być niezgodny z UPRD i innymi ustawami.
Kierowca nie jest od tego, żeby sprawdzać zgodność oznakowania z rozporządzeniami, tylko ma znaki respektować. PoRD również nie wtrąca się do oznakowania, tylko każe kierowcy stosować się do znaków, "nawet gdyby wynikało z nich bla... bla... bla..."
waw napisał(a): W cytowanym artykule wypowiadal się m. in. biegły a takich sądy akurat słuchają. Jesteś chyba jedyną z nielicznych osób która uważa że nieistniejący A7 tam obowiązuje.
Zdecyduj się: albo jed
yną, albo jedną z nielicznych
Biegły wypowiadał się w sprawie poprawności oznakowania: "oznakowanie wprowadza kierowców w błąd", czyli w praktyce zaświadczył, że kobieta nie złamała przepisów i nie jest winna kolizji. To wszystko, co sąd musi wiedzieć, żeby nakazać wypłatę odszkodowania.
TU i OBI niech się później sądzą do usr.... śmierci - to między nimi sprawa.
Nie jestem jedyną, która staje, jak ma trójkąty przed sobą, i jedzie, gdy ma trójkąty po prawej stronie - to naturalna reakcja większości kierowców. Ty mi lepiej pokaż kierowcę, który - turlając się po parkingu w poszukiwaniu wolnego miejsca - na widok trójkątów zacznie się rozglądać za znakiem A7, czy aby na pewno stoi (zwłaszcza jak musiałby zaglądać w alejkę po prawej stronie)?
Nie wiem, skąd się wzięła opinia, że P13 jest znakiem warunkowym, skoro ani rozp 170, ani hołubione na tym forum rozp. 220 - w żaden sposób na to nie wskazują.
Par 4.4.1. Znaki poprzeczne stosuje się w celu oznaczenia [...] miejsc wymagających zatrzymania pojazdów[...] Par. 7.6.1. Znaki poziome na wlotach dróg na skrzyżowania stosuje się w celu [...] wskazania miejsca bezwzględnego lub warunkowego zatrzymania[...]. 7.6.2.2. Na wlotach dróg podporządkowanych stosuje się linie warunkowego lub bezwzględnego zatrzymania [...]. Dopiero w szczegółach określa,
która linia z
którym znakiem: jeżeli B20 to P12, a jeżeli A7 - to P13.
Zatem mogę mieć pretensję, że nie postawiono A7/B20
przed podporządkowanym wlotem, ale nie mogę twierdzić, że wlot
nie jest podporządkowany, bo nie postawiono A7/B20.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".