Kolizja parkingowa

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Kolizja parkingowa

Postprzez mp0011 » niedziela 02 kwietnia 2017, 04:42

sankila napisał(a):
mp0011 napisał(a):Jeszcze jest kwestia, czy jest to "Droga wewnętrzna" czy "Strefa ruchu". Z załączonego filmu to nie wynika...
Nie spotkałam się nigdy ze strefą na parkingu (...)

Teraz w zasadzie wszystkie centra handlowe w Warszawie mają strefę ruchu zamiast drogi wewnętrznej...

https://goo.gl/maps/G86qcsiqBVJ2
https://goo.gl/maps/EEYGB2R8WKT2
https://goo.gl/maps/fM2LP6gh8mG2
https://goo.gl/maps/yrW8uDJLJG12

Z tego co mi wiadomo, w strefie ruchu nie ma prawa być takich kwiatków, jak P-13 bez odpowiedniego znaku, a regulamin nie może być niezgodny z UPRD i innymi ustawami. Regulamin może pewne rzeczy precyzować (np. zasady parkowania), ale nie może wprowadzać zasad sprzecznych z UPRD.
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Postprzez waw » niedziela 02 kwietnia 2017, 08:19

sankila napisał(a):Nic dziwnego, TU zawsze kombinują jak nie zapłacić. Taka sprawa kończy się w sądzie i TU grzecznie zapłaci, bo sąd to nie "eksperci ruchu" i używa logiki.

Wątpię że tak będzie. W cytowanym artykule wypowiadal się m. in. biegły a takich sądy akurat słuchają. Jesteś chyba jedyną z nielicznych osób która uważa że nieistniejący A7 tam obowiązuje.
waw

Postprzez szerszon » niedziela 02 kwietnia 2017, 17:03

[quote="waw" Jesteś chyba jedyną z nielicznych osób która uważa że nieistniejący A7 tam obowiązuje.[/quote]Bardzo nielicznych. Chyba ,że w regulaminie napisali pkt 53c małym druczkiem.
szerszon

Postprzez sankila » niedziela 02 kwietnia 2017, 19:15

mp0011 napisał(a):Z tego co mi wiadomo, w strefie ruchu nie ma prawa być takich kwiatków, jak P-13 bez odpowiedniego znaku, a regulamin nie może być niezgodny z UPRD i innymi ustawami.
Kierowca nie jest od tego, żeby sprawdzać zgodność oznakowania z rozporządzeniami, tylko ma znaki respektować. PoRD również nie wtrąca się do oznakowania, tylko każe kierowcy stosować się do znaków, "nawet gdyby wynikało z nich bla... bla... bla..."
waw napisał(a): W cytowanym artykule wypowiadal się m. in. biegły a takich sądy akurat słuchają. Jesteś chyba jedyną z nielicznych osób która uważa że nieistniejący A7 tam obowiązuje.
Zdecyduj się: albo jedyną, albo jedną z nielicznych :wink:

Biegły wypowiadał się w sprawie poprawności oznakowania: "oznakowanie wprowadza kierowców w błąd", czyli w praktyce zaświadczył, że kobieta nie złamała przepisów i nie jest winna kolizji. To wszystko, co sąd musi wiedzieć, żeby nakazać wypłatę odszkodowania.
TU i OBI niech się później sądzą do usr.... śmierci - to między nimi sprawa.

Nie jestem jedyną, która staje, jak ma trójkąty przed sobą, i jedzie, gdy ma trójkąty po prawej stronie - to naturalna reakcja większości kierowców. Ty mi lepiej pokaż kierowcę, który - turlając się po parkingu w poszukiwaniu wolnego miejsca - na widok trójkątów zacznie się rozglądać za znakiem A7, czy aby na pewno stoi (zwłaszcza jak musiałby zaglądać w alejkę po prawej stronie)?

Nie wiem, skąd się wzięła opinia, że P13 jest znakiem warunkowym, skoro ani rozp 170, ani hołubione na tym forum rozp. 220 - w żaden sposób na to nie wskazują.
Par 4.4.1. Znaki poprzeczne stosuje się w celu oznaczenia [...] miejsc wymagających zatrzymania pojazdów[...] Par. 7.6.1. Znaki poziome na wlotach dróg na skrzyżowania stosuje się w celu [...] wskazania miejsca bezwzględnego lub warunkowego zatrzymania[...]. 7.6.2.2. Na wlotach dróg podporządkowanych stosuje się linie warunkowego lub bezwzględnego zatrzymania [...]. Dopiero w szczegółach określa, która linia z którym znakiem: jeżeli B20 to P12, a jeżeli A7 - to P13.

Zatem mogę mieć pretensję, że nie postawiono A7/B20 przed podporządkowanym wlotem, ale nie mogę twierdzić, że wlot nie jest podporządkowany, bo nie postawiono A7/B20.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez mp0011 » niedziela 02 kwietnia 2017, 19:53

sankila napisał(a):
mp0011 napisał(a):Z tego co mi wiadomo, w strefie ruchu nie ma prawa być takich kwiatków, jak P-13 bez odpowiedniego znaku, a regulamin nie może być niezgodny z UPRD i innymi ustawami.

Kierowca nie jest od tego, żeby sprawdzać zgodność oznakowania z rozporządzeniami, tylko ma znaki respektować. PoRD również nie wtrąca się do oznakowania, tylko każe kierowcy stosować się do znaków, "nawet gdyby wynikało z nich bla... bla... bla..."

Ale linia P-13 sama w sobie nie nakazuje nic, a jedynie wskazuje miejsce, w którym należy zastosować się do dyspozycji znaku, którego nie ma...
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Postprzez szerszon » niedziela 02 kwietnia 2017, 20:05

sankila napisał(a):
Zatem mogę mieć pretensję, że nie postawiono A7/B20 przed podporządkowanym wlotem, ale nie mogę twierdzić, że wlot nie jest podporządkowany, bo nie postawiono A7/B20.
Ale po co ta filozofia ? Nie ma znaku nie ma sprawy...chyba ,że na poprzecznej stoi D-1, ale to da się zauważyć.
szerszon

Postprzez Henq » niedziela 02 kwietnia 2017, 20:11

sankila napisał(a):Zatem mogę mieć pretensję, że nie postawiono A7/B20 przed podporządkowanym wlotem, ale nie mogę twierdzić, że wlot nie jest podporządkowany, bo nie postawiono A7/B20.

a co to za nonsens :wow:, :hmm:
P-13 - wskazuje miejsce zatrzymania pojazdu w celu ustąpienia pierwszeństwa wynikającego ze znaku pionowego A-7
skoro nie ma A-7 to nie ustępujesz pierwszeństwa, dojeżdżając do skrzyżowania bez znaków pionowych to zakładasz że każdy wlot jest równorzędny i stosujesz art 25.1
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez sankila » poniedziałek 03 kwietnia 2017, 20:11

mp0011 napisał(a):Ale linia P-13 sama w sobie nie nakazuje nic, a jedynie wskazuje miejsce, w którym należy zastosować się do dyspozycji znaku, którego nie ma...
Jak to nic nie nakazuje? Nakazuje zatrzymanie się, w razie konieczności ustąpienia pierwszeństwa. No to jeszcze raz par. 7.6.1. Znaki poziome na wlotach dróg na skrzyżowania stosuje się w celu wskazania miejsca bezwzględnego lub warunkowego zatrzymania. Jest coś, że są ważne łącznie z A7?

BTW - A7 nie jest znakiem nakazu, więc nie daje żadnej dyspozycji. On tylko ostrzega o skrzyżowaniu z drogą z pierwszeństwem, tak samo jak A1 ostrzega o zakręcie czy A6 o skrzyżowaniu z drogą podporządkowaną. Czy brak A1 powoduje wyprostowanie zakrętu? Czy brak A6 zmienia skrzyżowanie na równorzędne? No sorry.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez mp0011 » poniedziałek 03 kwietnia 2017, 20:23

sankila napisał(a):
mp0011 napisał(a):Ale linia P-13 sama w sobie nie nakazuje nic, a jedynie wskazuje miejsce, w którym należy zastosować się do dyspozycji znaku, którego nie ma...
Jak to nic nie nakazuje? Nakazuje zatrzymanie się, w razie konieczności ustąpienia pierwszeństwa. No to jeszcze raz par. 7.6.1. Znaki poziome na wlotach dróg na skrzyżowania stosuje się w celu wskazania miejsca bezwzględnego lub warunkowego zatrzymania. Jest coś, że są ważne łącznie z A7?

BTW - A7 nie jest znakiem nakazu, więc nie daje żadnej dyspozycji. On tylko ostrzega o skrzyżowaniu z drogą z pierwszeństwem, tak samo jak A1 ostrzega o zakręcie czy A6 o skrzyżowaniu z drogą podporządkowaną. Czy brak A1 powoduje wyprostowanie zakrętu? Czy brak A6 zmienia skrzyżowanie na równorzędne? No sorry.

A-1, oprócz informowania o obiektywnym fakcie istnienia zakrętu, zakazuje/nakazuje określone zachowanie (np. zakaz wyprzedzania).
Podobnie znak A-6. Przecięcie dróg bez A-6 albo nie będzie skrzyżowaniem (np. polna droga), albo będzie równorzędne.

Znak P-13 „linia warunkowego zatrzymania złożona z trójkątów” (rys. 4.2.4.1) stosuje się, jeżeli zachodzi potrzeba wyznaczenia miejsca zatrzymania pojazdów na wlocie drogi podporządkowanej, na której zastosowano znak pionowy A-7 „ustąp pierwszeństwa”.

Swoją drogą, na tych parkingach starczyło domalować P-15. Trochę też na granicy prawa, ale raczej nikt by się nie czepiał...
mp0011

Postprzez Henq » poniedziałek 03 kwietnia 2017, 20:40

sankila napisał(a):

Nie nakazuje zatrzymania się! no co ty gdzie w definicji P-13 masz że to znak nakazu? :wow: , wskazuje miejsce gdzie należy się zatrzymać jeżeli poruszamy się drogą podporządkowaną i mamy ustąpić pierwszeństwa pojazdom poruszającym się drogą główną. Jaki znak informuje nas o tym że mamy ustąpić pierwszeństwa? P-13 czy A-7?
Skoro nie ma A-7 to jest to droga równorzędna więc art 25.1.
Linia P-13 sama w sobie nie oznacza nic, może tylko bohomazy trójkątne na drodze, ale skoro dla ciebie sam P13 coś oznacza to się stosuj :eek2: tylko do czego?
BTW znak A-7 również nie wymusza zatrzymania się pamiętaj o tym :spoko:
Henq

Postprzez sankila » wtorek 04 kwietnia 2017, 00:55

mp0011 napisał(a):A-1, oprócz informowania o obiektywnym fakcie istnienia zakrętu, zakazuje/nakazuje określone zachowanie (np. zakaz wyprzedzania).
Określone zachowanie nakazuje nie znak A1, tylko zasady techniki jazdy, a wyprzedzania zabrania art. 24 Ustawy. Podobnie z A6. Przecięcie dróg publicznych, twardych, posiadających jezdnię jest skrzyżowaniem - ze znakami czy bez, a jeżeli na którejś z dróg będzie stał znak A7/P13 to będzie skrzyżowaniem dróg nierównorzędnych (tyle, że z wadliwie oznakowaną drogą z pierwszeństwem).
Znak P-13 „linia warunkowego zatrzymania złożona z trójkątów” (rys. 4.2.4.1) stosuje się, jeżeli zachodzi potrzeba wyznaczenia miejsca zatrzymania pojazdów na wlocie drogi podporządkowanej, na której zastosowano znak pionowy A-7 „ustąp pierwszeństwa”.
Co jest dla Ciebie niejasne w tym przepisie? Jest droga podporządkowana, jest potrzeba wyznaczenia linii zatrzymania, no to malujemy.
Mamy dwie opcje. Jeśli na drodze podporządkowanej postawiliśmy znak B20, to malujemy P12, a jeśli na drodze podporządkowanej postawiliśmy A7, to malujemy P13. Nie ma ani słowa, że wolno namalować P13 na wlotach dróg równorzędnych!

Ergo - żeby namalować P12 lub P13 to wlot JEST podporządkowany i dopóki trójkąty nie zostaną przekreślone na żółto - będzie podporządkowany.
sankila

Postprzez mp0011 » wtorek 04 kwietnia 2017, 01:12

Wyprzedzanie jest zabronione "na zakręcie oznaczonym znakami ostrzegawczymi", a więc nie na każdym zakręcie, a jedynie oznaczonym znakiem A-1 (lub podobnym), więc zakaz wyprzedzania wynika z faktu istnienia znaku, a nie faktu istnienia zakrętu. Na tym sam zakręcie bez znaku, wyprzedzanie jest dozwolone (chyba, że linie i inne znaki).

Cytat z ustawy zamieściłem, aby wskazać (podkreślone) że P-13 stosuje się "na wlocie drogi podporządkowanej, na której zastosowano znak pionowy A-7". Oznacza to, że może być stosowany wyłącznie w połączeniu z nim, i wyłącznie w połączeniu z nim ma logiczne uzasadnienie, co jak widzę dla niektórych jest niezrozumiałe:

Jest coś, że są ważne łącznie z A7?
mp0011

Postprzez Henq » wtorek 04 kwietnia 2017, 07:11

sankila napisał(a):
Co jest dla Ciebie niejasne w tym przepisie? Jest droga podporządkowana, jest potrzeba wyznaczenia linii zatrzymania, no to malujemy.

To ja się pytam co jest niejasne dla ciebie w zapisie... "na wlocie drogi podporządkowanej na której zastosowano znak pionowy A-7...? skoro znaku A-7 nie zastosowano to droga jest podporządkowana? :eek2:
Jakimi znakami wskazuje się drogę podporządkowaną?
znakami np A-7, A-6x i znakiem B-20 czy znakami z rodziny P-13? A może skoro znaków pionowych nie ma to mamy drogę podporządkowaną?
Ustaliliśmy już, że się mylisz i w definicji P-13 nie ma nic o nakazie zatrzymania, to teraz wskaż gdzie w definicji P-13 jest że wyznacza drogę podporządkowaną? :eek2:
Henq

Postprzez szerszon » wtorek 04 kwietnia 2017, 08:02

Henq napisał(a):Jakimi znakami wskazuje się drogę podporządkowaną?
znakami np A-7, A-6x i znakiem B-20 czy znakami z rodziny P-13?

Ej..a co robi tutaj A-6x ? Przecież stawia się ten znak przed skrzyżowaniem dla pojazdów mających pierwszeństwo.
szerszon

Postprzez sankila » wtorek 04 kwietnia 2017, 20:07

mp0011 napisał(a): zakaz wyprzedzania wynika z faktu istnienia znaku, a nie faktu istnienia zakrętu. Na tym sam zakręcie bez znaku, wyprzedzanie jest dozwolone (chyba, że linie i inne znaki).
Tak? A ja mam wielopasmówkę i - mimo faktu istnienia znaku A1 - mogę wyprzedzać.

P-13 stosuje się "na wlocie drogi podporządkowanej, na której zastosowano znak pionowy A-7". Oznacza to, że może być stosowany wyłącznie w połączeniu z nim, i wyłącznie w połączeniu z nim ma logiczne uzasadnienie, co jak widzę dla niektórych jest niezrozumiałe:
No toż cały czas tłumaczę, że jak widzę P13, to WIEM, ze tam stoi A7 i droga jest podporządkowana.
Przecież to nie ja plotę bzdury, że P13 może być namalowane na wlocie skrzyżowania równorzędnego.
Henq napisał(a):To ja się pytam co jest niejasne dla ciebie w zapisie... "na wlocie drogi podporządkowanej na której zastosowano znak pionowy A-7...? skoro znaku A-7 nie zastosowano to droga jest podporządkowana?
Dla mnie jest wszystko jest jasne. Dlatego zastanawiam się skąd przypuszczenie, że na tej drodze NIE zastosowano znaku A7, skoro na wlocie jest P13, którą maluje sie "na wlocie drogi podporządkowanej na której zastosowano znak pionowy A-7?
sankila

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze