Skrzyżowanie w strefie zamieszkania i kto ma pierwszeństwo

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Skrzyżowanie w strefie zamieszkania i kto ma pierwszeństwo

Postprzez Guenh » środa 29 marca 2017, 09:58

Witam,

Mam skrzyżowanie na osiedlu domków jednorodzinnych oznakowanym na wszystkich wjazdach znakiem drogowym D40 "Strefa zamieszkania". Skrzyżowanie to wygląda jak na załączniku jedna odnoga jest drogą... i tu pojawia się pierwsze pytanie jaką? Gruntową czy twardą (droga póki co jest utwardzona z tłucznia, w przyszłości będzie wyłożona kostką lub asfaltem). Droga ta jak cała reszta dróg na osiedlu jest drogą wewnętrzną służącą do dojazdu do kilku posesji. Póki co jest w takim stanie, gdyż jest to nowa droga, powstała niedawno, przy której budują się kolejne domy na osiedlu. Na skrzyżowaniu nie ma żadnych znaków informujących o pierwszeństwie, gdyż jak pisałem znajdujemy się w strefie. Na zdjęciu jestem samochodem B, skręcającym w prawo. Z mojej lewej strony jadą samochody A (one mają mnie po swojej prawej stronie). I tu moje pytanie kto ma pierwszeństwo na tym skrzyżowaniu?

Przeszukałem różne fora i strony ale nigdzie nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi i że to zależy od miejsca i sytuacji.
Podobne tematy:
http://www.forumsamochodowe.pl/skrzyzowanie-drog-asfaltowej-i-tluczniowej-kolizja-vt61012.htm
http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?t=24562

Pozdrawiam
Załączniki
Nasze skrzyżowanie.png
Guenh

Re: Skrzyżowanie w strefie zamieszkania i kto ma pierwszeńst

Postprzez dylek » środa 29 marca 2017, 11:49

Myślę, że warto przeczytać np. ten artykuł - może choć trochę rozjaśni (albo zaciemni :D ) ci sytuację...
http://www.budownictwo.abc.com.pl/czytaj/-/artykul/droga-gruntowa-nie-stanowi-budowli

Dla mnie jasnym jest co to jest skrzyżowanie (definicja z PoRD).
Pisze tam, że nie jest nim połączenie drogi twardej z gruntową.
Jest też definicja drogi twardej...
Wg mnie póki tłucznia nie zamienią na inną nawierzchnię spełniającą definicję drogi twardej, to takie połączenie nie jest skrzyżowaniem.
Ale w PL sądy mogą mieć odmienne zdanie - co widać nawet w przytoczonym przeze mnie artykule.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez sankila » środa 29 marca 2017, 17:35

Guenh napisał(a):droga póki co jest utwardzona z tłucznia, w przyszłości będzie wyłożona kostką lub asfaltem)
Potraktowałabym ją jako "drogę twardą w budowie". Analogicznie do drogi w remoncie - nikt nie odwołuje skrzyżowania, gdy zdjęto z ulicy kawałek asfaltu.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez STARYSZOFER » środa 29 marca 2017, 18:29

Guenh napisał(a):Witam,

Mam skrzyżowanie na osiedlu domków jednorodzinnych oznakowanym na wszystkich wjazdach znakiem drogowym D40 "Strefa zamieszkania". Skrzyżowanie to wygląda jak na załączniku jedna odnoga jest drogą... i tu pojawia się pierwsze pytanie jaką? Gruntową czy twardą (droga póki co jest utwardzona z tłucznia, w przyszłości będzie wyłożona kostką lub asfaltem). Droga ta jak cała reszta dróg na osiedlu jest drogą wewnętrzną służącą do dojazdu do kilku posesji. Póki co jest w takim stanie, gdyż jest to nowa droga, powstała niedawno, przy której budują się kolejne domy na osiedlu. Na skrzyżowaniu nie ma żadnych znaków informujących o pierwszeństwie, gdyż jak pisałem znajdujemy się w strefie. Na zdjęciu jestem samochodem B, skręcającym w prawo. Z mojej lewej strony jadą samochody A (one mają mnie po swojej prawej stronie). I tu moje pytanie kto ma pierwszeństwo na tym skrzyżowaniu?

Przeszukałem różne fora i strony ale nigdzie nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi i że to zależy od miejsca i sytuacji.
Podobne tematy:
http://www.forumsamochodowe.pl/skrzyzowanie-drog-asfaltowej-i-tluczniowej-kolizja-vt61012.htm
http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?t=24562

Pozdrawiam

Oczywiście miałeś pierwszeństwo na podstawie artykułu 25.3.
STARYSZOFER

Postprzez Henq » środa 29 marca 2017, 19:19

STARYSZOFER napisał(a):Oczywiście miałeś pierwszeństwo na podstawie artykułu 25.3.

Oczywiście pierwszeństwa nie miał nie wprowadzaj w błąd.
Art 25.3 stosuje się w razie przecinania się kierunków ruchu poza skrzyżowaniem, a nie w miejscu włączania się do ruchu :eek2:

Guenh napisał(a):droga póki co jest utwardzona z tłucznia, w przyszłości będzie wyłożona kostką lub asfaltem

droga utwardzona nie jest drogą twardą jest drogą gruntową, jesteś włączającym się do ruchu
art 17.1.2. ...na drogę z pola lub na drogę twardą z drogi gruntowej;
masz ustąpić pierwszeństwa pojazdowi A który jedzie po kostce brukowej (droga twarda). Jak będzie skończona droga o której piszesz ta utwardzona wówczas będziesz miał pierwszeństwo, chociaż możliwe że wprowadzą znaki.
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez LeszkoII » środa 29 marca 2017, 19:36

Tam w ogóle nie ma skrzyżowania (nie tylko 4 wlotowego, ale także 3 wlotowego)
O pierwszeństwie w tym miejscu decyduje po pierwsze art. 17 (o włączaniu się do ruchu) a po drugie - jeżeli nikt się do ruchu nie włącza to decyduje art. 25 ust. 3.
sankila napisał(a):Potraktowałabym ją jako "drogę twardą w budowie".
Prawo odróżnia budowę drogi od remontu drogi. O remoncie zazwyczaj informują i/lub ostrzegają odpowiednie znaki drogowe.

Zresztą to nie jest tak, że jeśli droga o długości 5 km na odcinku 100 metrów posiada nawierzchnię "miękką", to nie może być z tego tytułu drogą twardą. Wiadomo bowiem, że chodzi o włączanie się do ruchu a zatem o manewr wykonywany na niewielkim odcinku tejże drogi. Nikogo nie będzie obchodzić, że za 4900 metrów znajduje się odcinek "gruntowy".

Pierwszeństwo ma A, nie ulega to żadnej wątpliwości.
LeszkoII

Postprzez gumik » środa 29 marca 2017, 20:27

LeszkoII napisał(a):Tam w ogóle nie ma skrzyżowania (nie tylko 4 wlotowego, ale także 3 wlotowego)
A czemu nie ma 3-wlotowego?
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez LeszkoII » środa 29 marca 2017, 20:29

^^ autor napisał że wszystkie drogi są wewnętrzne, z których trzy wloty są twarde a jednen gruntowy
LeszkoII

Postprzez STARYSZOFER » środa 29 marca 2017, 20:33

Henq napisał(a):
STARYSZOFER napisał(a):Oczywiście miałeś pierwszeństwo na podstawie artykułu 25.3.

Oczywiście pierwszeństwa nie miał nie wprowadzaj w błąd.
Art 25.3 stosuje się w razie przecinania się kierunków ruchu poza skrzyżowaniem, a nie w miejscu włączania się do ruchu :eek2:

Droga z kamienia tłuczonego ( tłuczniowa - brukowcowa) to droga twarda.

Artykuł 25.3 obowiązuje we wszystkich miejscach przecinania kierunków ruchu poza skrzyżowaniami.
STARYSZOFER

Postprzez Henq » środa 29 marca 2017, 20:59

STARYSZOFER napisał(a):Droga z kamienia tłuczonego ( tłuczniowa - brukowcowa) to droga twarda.

Artykuł 25.3 obowiązuje we wszystkich miejscach przecinania kierunków ruchu poza skrzyżowaniami.

Droga tłuczniowa to nie droga brukowa, dlaczego dopisujesz znów swoje rewelacje? :eek2: i łączysz te dwie drogi jako jedno i to samo?
tu masz jak wygląda droga tłuczniowa:
http://polaniec.pl/uploads/download/mil ... C_1744.jpg
http://wiadomosci.pless.pl/24020-um-bie ... -wlasciwie
i jest to droga gruntowa zgodnie z definicją drogi twardej, a tu masz drogę brukową:
http://www.hej.mielec.pl/gfx/mwmstudio/ ... 810536.jpg
http://www.podroze.kondi.pl/foto/2/35/d ... ek-248.jpg
i jest to droga twarda.
Nadal w tym wątku obowiązuje art 17 włączanie się do ruchu i twoja wizja przecinających się kierunków ruchu tutaj nie obowiązuje.
Henq

Postprzez STARYSZOFER » środa 29 marca 2017, 21:18

Na tych twoich zdjęciach jest nawierzchnia kostkowa z kostki kamiennej.

Natomiast brukowiec to rodzaj kamienia tluczonego - tłucznia, a autor napisał, że jest nawierzchnia z tłucznia. Polecam się dokształcić w temacie.

Będziesz się upierał tak jak w temacie sygnalizowania ZAMIARU zmiany kierunku jazdy lub pasa ruchu?
STARYSZOFER

Postprzez szerszon » środa 29 marca 2017, 21:26

Najlepiej jak będzie zdjęcie, bo się nie dogadają. :D
szerszon

Postprzez Henq » środa 29 marca 2017, 22:04

STARYSZOFER napisał(a):Na tych twoich zdjęciach jest nawierzchnia kostkowa z kostki kamiennej.

Obrazek
tak to jest kostka kamienna :eek2: :wow: :wow: - po raz kolejny co to za bzdury wypisujesz?
To jest nawierzchnia z tłucznia i jest to droga gruntowa!

STARYSZOFER napisał(a):Natomiast brukowiec to rodzaj kamienia tluczonego - tłucznia, a autor napisał, że jest nawierzchnia z tłucznia.

Bzdura!!! brukowiec to nie żaden tłuczeń. Nawierzchnia brukowcowa to nawierzchnia z ręcznie ułożonych elementów kamienia naturalnego (ciosanego) brukowca, a szczeliny wypełnione materiałem klinującym.
A tłuczeń o którym mówi autor masz w dwóch pierwszych linkach podanych wyżej i jeden z nich masz w obrazku tutaj. Jak widać nie tylko czytanie ci nie idzie.

STARYSZOFER napisał(a):Polecam się dokształcić w temacie.

Dokształcasz wszystkich a czas zacząć od siebie bo w każdym temacie w którym piszesz walisz byki.
art 2.4 droga twarda – drogę z jezdnią o nawierzchni bitumicznej, betonowej, kostkowej, klinkierowej lub brukowcowej oraz z płyt betonowych lub kamienno-betonowych, jeżeli długość nawierzchni przekracza 20 m; inne drogi są drogami gruntowymi;
poczytaj zrozum może dotrze.

STARYSZOFER napisał(a):Będziesz się upierał tak jak w temacie sygnalizowania ZAMIARU zmiany kierunku jazdy lub pasa ruchu?

Będę się upierał w każdym temacie w którym nie masz racji, tak było tam , tak samo jest tutaj i tak samo w temacie o rondach, piszesz głupoty i na siłę nieudolnie próbujesz wcisnąć swoje poglądy innym, poglądy nie mające poparcia w PoRD i oderwane od rzeczywistości.
Henq

Postprzez STARYSZOFER » środa 29 marca 2017, 22:46

Henq napisał(a):
STARYSZOFER napisał(a):Na tych twoich zdjęciach jest nawierzchnia kostkowa z kostki kamiennej.

tak to jest kostka kamienna :eek2: :wow: :wow: - po raz kolejny co to za bzdury wypisujesz?

Tak, to jest kostka kamienna - nawierzchnia kostkowa.

To nie żaden tłuczeń, tylko niesort kamienny.

STARYSZOFER napisał(a):Natomiast brukowiec to rodzaj kamienia tluczonego - tłucznia, a autor napisał, że jest nawierzchnia z tłucznia.

Bzdura!!! brukowiec to nie żaden tłuczeń.

Oczywiście, że brukowiec to kamień tłuczony - tłuczeń.

Nawierzchnia brukowcowa to nawierzchnia z ręcznie ułożonych elementów kamienia naturalnego (ciosanego) brukowca, a szczeliny wypełnione materiałem klinującym.

A jak będzie mechanicznie ułożony to już nie będzie pierwszeństwa? :lol:
STARYSZOFER

Postprzez Henq » środa 29 marca 2017, 23:32

STARYSZOFER napisał(a):Tak, to jest kostka kamienna - nawierzchnia kostkowa.

Ależ bezczelna manipulacja, czy ty człowieku nie umiesz czytać co się do ciebie pisze?
Aż musiałeś zmienić obrazek który ja wstawiłem aż takie dno reprezentujesz?
przecież pisałem wyraźnie:

jak widać na twoim przykładzie gdy brakuje argumentów trzeba uciekać się do manipulacji :eek2:

STARYSZOFER napisał(a):

To nie żaden tłuczeń, tylko niesort kamienny.

aż brak słów... a niesort kamienny to co wg ciebie?

STARYSZOFER napisał(a):

Bzdura!!! brukowiec to nie żaden tłuczeń.

Oczywiście, że brukowiec to kamień tłuczony - tłuczeń.

Polecam wikipedie:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Bruk
ale jak widać czytanie nie jest twoją mocną stroną więc nawet z tego nic nie zrozumiesz :eek2:
Tak dla jasności wskażę ci najważniejszy fragment:
Nawierzchnię układa się na odpowiednio przygotowanej podbudowie z tłucznia i piasku
wiec zgodnie z rewelacjami jakimi nas obsypujesz kostkę brukową układa się na kostce brukowej i piasku :hmm: gratuluje :eek2:
Aha no i oczywiście nie zapominaj o tym że nawierzchnia brukowa jest układana z kamieni ściśle przylegających do siebie, a nie jak w przypadku tłucznia kruszywa rozsypanego i rozjechanego walcem :spoko:

STARYSZOFER napisał(a):
Nawierzchnia brukowcowa to nawierzchnia z ręcznie ułożonych elementów kamienia naturalnego (ciosanego) brukowca, a szczeliny wypełnione materiałem klinującym.

A jak będzie mechanicznie ułożony to już nie będzie pierwszeństwa? :lol:

Zamiast się ośmieszać poczytaj co ci wyboldowałem
Henq

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze