"Należy sygnalizować ZAMIAR zmiany kierunku jazdy lub pasa ruchu."
Czytamy prawo o ruchu drogowym ZE ZROZUMIENIEM!
TAM JEST MOWA O SYGNALIZOWANIU ZAMIARU!!! Koniec tematu.
Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez STARYSZOFER » piątek 24 marca 2017, 21:56
przez eragon » piątek 24 marca 2017, 22:00
przez STARYSZOFER » piątek 24 marca 2017, 22:03
eragon napisał(a):SS, moje trzy grosze.. Sygnalizowanie należy zakończyć natychmiast po zakończeniu manewru - suma jasna?? Chyba tak.
przez eragon » piątek 24 marca 2017, 22:21
przez STARYSZOFER » piątek 24 marca 2017, 22:24
przez Henq » sobota 25 marca 2017, 00:15
STARYSZOFER napisał(a):"Należy sygnalizować ZAMIAR zmiany kierunku jazdy lub pasa ruchu."
STARYSZOFER napisał(a):eragon napisał(a):SS, moje trzy grosze.. Sygnalizowanie należy zakończyć natychmiast po zakończeniu manewru - suma jasna?? Chyba tak.
Oczywiscie że tak. Tak jest w przepisach.
STARYSZOFER napisał(a):TAM JEST MOWA O SYGNALIZOWANIU ZAMIARU!!! Koniec tematu.
STARYSZOFER napisał(a):Tylko zacytowałem przepis, żeby była jasność co należy sygnalizować i kiedy zaprzestać sygnalizowania.
Także spokojnie, przepisy są w tej kwestii prezyzyjne.
eragon napisał(a):To po co drążyć temat ???
eragon napisał(a):Sygnalizowanie należy zakończyć natychmiast po zakończeniu manewru - suma jasna?? Chyba tak.
przez STARYSZOFER » sobota 25 marca 2017, 15:58
Henq napisał(a):STARYSZOFER napisał(a):"Należy sygnalizować ZAMIAR zmiany kierunku jazdy lub pasa ruchu."
Zamiaru czego?![]()
przez Henq » niedziela 26 marca 2017, 11:10
STARYSZOFER napisał(a):Weź chociaż raz PoRD do ręki o sobie przeczytaj: zamiaru zmiany kierunku jazdy lub pasa ruchu.
Artykuł 22.5 mówi co należy sygnalizować :
"Kierujący pojazdem jest obowiązany zawczasu i wyraźnie sygnalizować zamiar zmiany kierunku jazdy lub pasa ruchu"
Dalsza część przepisu mówi kiedy należy zaprzestać tego sygnalizowania.
przez dylek » niedziela 26 marca 2017, 11:43
Henq napisał(a):Po raz kolejny pytam:
zamiar czego chcesz sygnalizować skoro manewru nie wykonujesz?
przez Henq » niedziela 26 marca 2017, 12:57
dylek napisał(a):Henq napisał(a):Po raz kolejny pytam:
zamiar czego chcesz sygnalizować skoro manewru nie wykonujesz?
Zamiar wykonania manewru... zamierzam to sygnalizuję.
dylek napisał(a):A jeśli się okaże, że zamierzanego manewru nie mogę wykonać, to rezygnuję z zamiaru i wyłączam kierunkowskaz.
dylek napisał(a):Cały czas prowadzisz dyskusję w kierunku, że jak już włączyłem kierunkowskaz, to muszę wykonać manewr... ale czy aby na pewno tak jest ?
przez gumik » niedziela 26 marca 2017, 14:52
przez sankila » niedziela 26 marca 2017, 16:29
Ty sobie najpierw uświadom,że istnieje różnica między zamiarem bezpośrednim a planami na nieokreśloną przyszłość; w art. 22 "zamiar" został użyty w tym pierwszym kontekście, co jest logiczne dla wszystkich, oprócz Henqa.Henq napisał(a): Prowadzę dyskusję w kierunku uświadomienia nielicznych że nie sygnalizuje się samego zamiaru skrętu tylko cały manewr od zamierzenia jego wykonania aż po skończenie manewru a nie sam zamiar, jak widzisz powyżej raz piszą tak jak ja, a za chwilę już sam zamiar chcą sygnalizować
Kiedy to właśnie o Ciebie chodzi!gumik napisał(a):Czy ktoś z osób udzielających się w tym temacie pisał, że sygnalizuje sam zamiar? Nie zauważyłem.
przez eragon » niedziela 26 marca 2017, 17:14
STARYSZOFER napisał(a): spokojnie
Henq napisał(a):chyba nie, bo nadal nieliczni geniusze
sankila napisał(a):logiczne dla wszystkich, oprócz Henqa.
sankila napisał(a): Henq konsekwentnie upiera się, że przygotowanie do manewru jest manewrem.
przez LeszkoII » poniedziałek 27 marca 2017, 15:20
przez Henq » piątek 31 marca 2017, 04:11
STARYSZOFER napisał(a):JAK TO CO SYGNALIZUJĘ?
ZAMIAR zmiany kierunku jazdy sygnalizuję - tak jak napisano w ustawie. Może potrzebujesz wersję w audiobooku?![]()
![]()