Skąd niechęć u kierowców do kierunkowskazów?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skąd niechęć u kierowców do kierunkowskazów?

Postprzez STARYSZOFER » piątek 24 marca 2017, 21:56

"Należy sygnalizować ZAMIAR zmiany kierunku jazdy lub pasa ruchu."

Czytamy prawo o ruchu drogowym ZE ZROZUMIENIEM!
TAM JEST MOWA O SYGNALIZOWANIU ZAMIARU!!! Koniec tematu.
STARYSZOFER

Postprzez eragon » piątek 24 marca 2017, 22:00

SS, moje trzy grosze.. Sygnalizowanie należy zakończyć natychmiast po zakończeniu manewru - suma jasna?? Chyba tak.
Pozdrowienia z prawego fotela L-ki..
Obrazek
eragon

Postprzez STARYSZOFER » piątek 24 marca 2017, 22:03

eragon napisał(a):SS, moje trzy grosze.. Sygnalizowanie należy zakończyć natychmiast po zakończeniu manewru - suma jasna?? Chyba tak.

Oczywiscie że tak. Tak jest w przepisach.
STARYSZOFER

Postprzez eragon » piątek 24 marca 2017, 22:21

To po co drążyć temat ???
Obrazek
eragon

Postprzez STARYSZOFER » piątek 24 marca 2017, 22:24

Tylko zacytowałem przepis, żeby była jasność co należy sygnalizować i kiedy zaprzestać sygnalizowania.
Także spokojnie, przepisy są w tej kwestii prezyzyjne.
STARYSZOFER

Postprzez Henq » sobota 25 marca 2017, 00:15

STARYSZOFER napisał(a):"Należy sygnalizować ZAMIAR zmiany kierunku jazdy lub pasa ruchu."

Zamiaru czego? :eek2:

STARYSZOFER napisał(a):
eragon napisał(a):SS, moje trzy grosze.. Sygnalizowanie należy zakończyć natychmiast po zakończeniu manewru - suma jasna?? Chyba tak.

Oczywiscie że tak. Tak jest w przepisach.

to się zdecyduj co jest w przepisach? dopiero co krzyczałeś że należy sygnalizować zamiar o manewrze nie wspominając:
STARYSZOFER napisał(a):TAM JEST MOWA O SYGNALIZOWANIU ZAMIARU!!! Koniec tematu.

więc się pytam skoro manewru nie wykonujesz bo organizacja ruchu się zmieniła, albo ruch jest kierowany to co chcesz sygnalizować???
ZAMIAR???
ale czego zamiar?
Wyjeżdżając z Gdańska mam zamiar skrętu w prawo w Łodzi, to ja mam w Gdańsku sygnalizować "ZAMIAR" :wow: :eek2:
Masz sygnalizować "manewr skrętu lub manewr zmiany pasa ruchu" od "zamiaru jego wykonania, aż po jego zakończenie" jeżeli manewru nie wykonujesz to co chcesz sygnalizować "ZAMIAR"?
Więc pisanie że sygnalizujemy sam "zamiar" bo tak jest w PoRD jest błędem, ponieważ dalszy tekst mówi nam zamiar czego mamy sygnalizować, czyli manewru i kiedy mamy zaprzestać sygnalizować :eek2: czyli kończąc manewr skoro manewru nie wykonujesz to "zamiar" czego chcesz sygnalizować?

STARYSZOFER napisał(a):Tylko zacytowałem przepis, żeby była jasność co należy sygnalizować i kiedy zaprzestać sygnalizowania.
Także spokojnie, przepisy są w tej kwestii prezyzyjne.

jak widać nadal nie dla ciebie :eek2:
Jadąc autostradą lewym pasem ruchu sygnalizujesz "zamiar" zmiany pasa na prawy, ale na prawym są prowadzone roboty drogowe na odcinku 2km więc się pytam po co jadąc 2km pasem lewym sygnalizujesz "ZAMIAR" prawym kierunkowskazem :eek2:
co najlepsze dla kogo to ma być "czytelne" :hmm:
---

eragon napisał(a):To po co drążyć temat ???

żeby nie było więcej geniuszy jadących prosto przez skrzyżowanie z włączonym kierunkiem lewym/prawym :eek2:

eragon napisał(a):Sygnalizowanie należy zakończyć natychmiast po zakończeniu manewru - suma jasna?? Chyba tak.

no chyba nie, bo nadal nieliczni geniusze będą sygnalizować zamiar skrętu, a na skrzyżowaniu pojadą prosto, bo albo policjant zabroni albo nagle nowa organizacja ruchu :eek2:
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez STARYSZOFER » sobota 25 marca 2017, 15:58

Henq napisał(a):
STARYSZOFER napisał(a):"Należy sygnalizować ZAMIAR zmiany kierunku jazdy lub pasa ruchu."

Zamiaru czego? :eek2:

Weź chociaż raz PoRD do ręki o sobie przeczytaj: zamiaru zmiany kierunku jazdy lub pasa ruchu.

Artykuł 22.5 mówi co należy sygnalizować :
"Kierujący pojazdem jest obowiązany zawczasu i wyraźnie sygnalizować zamiar zmiany kierunku jazdy lub pasa ruchu"
Dalsza część przepisu mówi kiedy należy zaprzestać tego sygnalizowania.
STARYSZOFER

Postprzez Henq » niedziela 26 marca 2017, 11:10

STARYSZOFER napisał(a):Weź chociaż raz PoRD do ręki o sobie przeczytaj: zamiaru zmiany kierunku jazdy lub pasa ruchu.

Artykuł 22.5 mówi co należy sygnalizować :
"Kierujący pojazdem jest obowiązany zawczasu i wyraźnie sygnalizować zamiar zmiany kierunku jazdy lub pasa ruchu"
Dalsza część przepisu mówi kiedy należy zaprzestać tego sygnalizowania.

no i co tam jest dalej napisane? masz zaprzestać sygnalizować "ZAMIAR" tak jak nieudolnie próbujesz wcisnąć czy masz zaprzestać sygnalizować manewr :hmm: :eek2:
mam nadzieję że jeździsz lepiej niż czytasz PoRD czyli nie połowicznie po łebkach a niewygodne fakty ignorujesz.

Po raz kolejny pytam:
zamiar czego chcesz sygnalizować skoro manewru nie wykonujesz?
Henq

Postprzez dylek » niedziela 26 marca 2017, 11:43

Henq napisał(a):Po raz kolejny pytam:

Zamiar wykonania manewru... zamierzam to sygnalizuję.
A jeśli się okaże, że zamierzanego manewru nie mogę wykonać, to rezygnuję z zamiaru i wyłączam kierunkowskaz.
Cały czas prowadzisz dyskusję w kierunku, że jak już włączyłem kierunkowskaz, to muszę wykonać manewr... ale czy aby na pewno tak jest ?
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez Henq » niedziela 26 marca 2017, 12:57

dylek napisał(a):
Henq napisał(a):Po raz kolejny pytam:

Zamiar wykonania manewru... zamierzam to sygnalizuję.

ale nie sam zamiar a cały manewr wcześnie i wyraźnie, od momentu kiedy zamierzam wykonać manewr do momentu jego zakończenia a nie sam "zamiar"

dylek napisał(a):A jeśli się okaże, że zamierzanego manewru nie mogę wykonać, to rezygnuję z zamiaru i wyłączam kierunkowskaz.

ale po co włączasz w pierwszej kolejności i wprowadzasz innych w błąd czy to jest czytelne? dojeżdżasz do skrzyżowania z zamiarem skrętu w prawo a widzisz że manewru nie wykonasz więc nie mrugasz ot cała filozofia, a tu widać że nie do końca bo nieliczni twierdzą że mrugają sam zamiar...

dylek napisał(a):Cały czas prowadzisz dyskusję w kierunku, że jak już włączyłem kierunkowskaz, to muszę wykonać manewr... ale czy aby na pewno tak jest ?

nie w tym kierunku, przecież nie raz można się rozmyślić pomylić. Prowadzę dyskusję w kierunku uświadomienia nielicznych że nie sygnalizuje się samego zamiaru skrętu tylko cały manewr od zamierzenia jego wykonania aż po skończenie manewru a nie sam zamiar, jak widzisz powyżej raz piszą tak jak ja, a za chwilę już sam zamiar chcą sygnalizować :eek2:
Henq

Postprzez gumik » niedziela 26 marca 2017, 14:52

Czy ktoś z osób udzielających się w tym temacie pisał, że sygnalizuje sam zamiar? Nie zauważyłem.
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez sankila » niedziela 26 marca 2017, 16:29

Henq napisał(a): Prowadzę dyskusję w kierunku uświadomienia nielicznych że nie sygnalizuje się samego zamiaru skrętu tylko cały manewr od zamierzenia jego wykonania aż po skończenie manewru a nie sam zamiar, jak widzisz powyżej raz piszą tak jak ja, a za chwilę już sam zamiar chcą sygnalizować :eek2:
Ty sobie najpierw uświadom,że istnieje różnica między zamiarem bezpośrednim a planami na nieokreśloną przyszłość; w art. 22 "zamiar" został użyty w tym pierwszym kontekście, co jest logiczne dla wszystkich, oprócz Henqa.
Ponadto ustawodawca wyróżnia zamiar wykonania skrętu (czyli przygotowanie do manewru, poprzez zjazd do krawędzi/środka - art.22.2) i następujący po nim manewr skrętu, zaś Henq konsekwentnie upiera się, że przygotowanie do manewru jest manewrem.

gumik napisał(a):Czy ktoś z osób udzielających się w tym temacie pisał, że sygnalizuje sam zamiar? Nie zauważyłem.
Kiedy to właśnie o Ciebie chodzi! :D
Użyłeś zbyt skomplikowanej - dla niektórych - konstrukcji "Sygnalizować trzeba sam zamiar jak i cały manewr".
Nie wszyscy wiedzą, że zaimek "sam" ma wiele znaczeń, wynikających z kontekstu zdania.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez eragon » niedziela 26 marca 2017, 17:14

STARYSZOFER napisał(a): spokojnie

To do mnie ?? Ja rozumiem kwestię i ideę sygnalizowania zamiaru, manewru i jego zakończenie .. Czy wykazuję gdzieś nerwowość ?? :lol: :lol:
Henq napisał(a):chyba nie, bo nadal nieliczni geniusze

Ja piszę za siebie.. Dla mnie suma jest logiczna i jasna.
sankila napisał(a):logiczne dla wszystkich, oprócz Henqa.

sankila napisał(a): Henq konsekwentnie upiera się, że przygotowanie do manewru jest manewrem.

Grabisz sobie.. :wow:
Obrazek
eragon

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 27 marca 2017, 15:20

Używanie kierunkowskazów to też ich wyłączanie w odpowiedniej chwili. Niektórzy liczą na automatykę, która często zawodzi (a raczej nie jest idealna) i jadą z włączonym kierunkowskazem znajdując się już na drodze, w którą skręcili... czasem tak jadą nawet po kilkadziesiąt metrów.

Idealne wyłączenie kierunkowskazu powinno nastąpić przed wyprostowaniem kierownicy, a przynajmniej w momencie gdy jesteśmy ustawieni niemal wzdłuż osi drogi, w którą właśnie skręciliśmy. Nie to żebym kazał używać kompasu, busoli czy kątomierza, ale gdy nasze odchylenie od tej osi jest mniejsze niż 45 stopni (zakładając że skręt był wykonywany w kącie prostym) - powinniśmy kierunkowskaz wyłączyć ręcznie. W przeciwnym razie proponuje mandat karny za niesygnalizowanie manewrów zgodnie z prawem.
LeszkoII

Postprzez Henq » piątek 31 marca 2017, 04:11

STARYSZOFER napisał(a):JAK TO CO SYGNALIZUJĘ?

ZAMIAR zmiany kierunku jazdy sygnalizuję - tak jak napisano w ustawie. Może potrzebujesz wersję w audiobooku? :lol: :lol: :lol:

przeniesione z wątku o skrzyżowaniu w strefie zamieszkania i kto ma pierwszeństwo

Jak widać nadal nie dociera do niektórych że samego zamiaru bez wykonania manewru nie sygnalizuje się.
Po raz kolejny panie propagatorze bezpieczeństwa: dojeżdżasz do skrzyżowania równorzędnego z zamiarem skrętu w lewo więc włączasz lewy kierunkowskaz a tu przebudowali skrzyżowanie na rondo więc dlaczego skoro piszesz i propagujesz filmiki jak nie jeździć przez SoRO właśnie jedziesz z lewym kierunkowskazem?
dlaczego łamiesz przepisy? sygnalizując sam zamiar? :eek2:
Jadąc dwujezdniową drogą o dwóch pasach ruchu lewym pasem ruchu, masz zamiar zmienić pas na prawy, więc włączasz kierunkowskaz, a tu na prawym pasie remonty z przerwami i tak na odcinku 2km. Dlaczego przez 2km jedziesz z prawym kierunkowskazem cały czas prosto? dla kogo to ma być czytelne?
dlaczego czytanie art 22.5 kończysz w połowie i reszta przepisu ta najważniejsza nie dociera do ciebie? w przepisie mowa jest o wykonywaniu manewru a nie tylko o jego zamiarze wykonania.
Przepis jest prosty wykonujesz manewr więc sygnalizujesz od zamiaru do skończenia manewru, nie wykonujesz manewru nie sygnalizujesz zamiaru.
Henq

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze