Wyznaczone vs oddzielone pasy ruchu

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Wyznaczone vs oddzielone pasy ruchu

Postprzez szerszon » sobota 18 marca 2017, 00:27

gumik napisał(a):Jest sprzeczny względem Twojego punktu widzenia. Jeśli przyjmiesz punkt widzenia mój, Sankili i eragona, to nie ma żadnej sprzeczności

Naprawdę wolę przepisy od punktów widzenia sankili czy twojego.
Czy przypadkiem ta Twoja wykładnia nie nakazuje czytać aktu prawnego tak, żeby nie było żadnych niespójności?
No to zrób to w końcu.
A w definicji linii P-1b napisali, że wyznacza.
I popatrz sobie na ten rysunek. Po zakończeniu linii P-2a na skrzyżowaniu skanalizowanym zaczyna się normalny pas ruchu wyznaczony P-1b, który się nie kończy. nie widzę problemu.
To Ty twierdzisz, że ja twierdzę. ;-) Trzy razy Ci tłumaczyłem, że tak nie jest. Linki do postów:
viewtopic.php?f=3&t=39843&start=45#p406541
viewtopic.php?f=3&t=39843&start=45#p406588
viewtopic.php?f=3&t=39843&start=45#p406602

I pewnie to ja napisałem ?
tylko jak widzisz rozróżnianie linii na oddzielające i wyznaczające nie ma sensu,

Czyli nie ja twierdzę ,że ty twierdzisz tylko ty twierdzisz.
Poszukać jeszcze ?
A czy ta wykładnia zabrania używać różnych słów do określania tego samego?
Zabrania używać różnych znaczeń, a te twoje "różne słowa" mają różne znaczenia. Wyznaczanie nie jest synonimem oddzielania
Synonimy do słowa wyznaczyć
1. np. cele działania powyznaczać , ustanowić , ustalić , określić , zakreślić , pozakreślać , nakreślić , zdefiniować , wskazać , uściślić , sprecyzować , skonkretyzować , sformułować , zarysować , wytyczyć , wytknąć , zadać
2. np. granicę naznaczyć , odznaczyć , oznaczyć , pooznaczać , ponaznaczać , zaznaczyć , odkreślić , rozplanować , rozrysować , wytrasować , wyodrębnić , powyznaczać
3. np. następcę obrać , wybrać , wyselekcjonować , mianować , nominować , powołać , obwołać , wykreować , podn. pasować , powyznaczać
No oddzielenia nie widzę..może pomożesz ?
Albo tutaj pomóż znaleźć "wyznaczyć"
oddzielić: « np. w kontekście odizolowania od siebe czegoś lub kogoś »
odciąć, odgraniczyć, odgrodzić, odizolować, odłączyć, porozdzielać, przedzielić, przegrodzić, przepierzyć, rozdzielić, rozgrodzić, wyizolować,

W Twoim przykładzie jak najbardziej P-4 wyznacza pasy ruchu. Tak jak i na rysunku w rozporządzeniu wyznaczała pasy ruchu. Poza tym ustawa mówi o oznaczonych i nieoznaczonych pasach ruchu. Więc tutaj niezależnie od zastosowanej linii będą 2 oznaczone pasy ruchu.
Dobre... :lol: :lol: :lol: Przypomnę -pasów jest cztery po dwa w każdą stronę to część jest oznaczona poprzez "wyznaczenie" przez P-4 a część nie...mocny jesteś w swoim zaślepieniu iż P-4 wyznacza pasy ruchu wbrew definicjom. :help:
Sam to nawet stwierdziłeś ("pasy oznaczone mogą być wyznaczone lub oddzielone"). Pytanie, czy w obrębie jednego oznaczonego pasa ruchu mogą występować pasy nieoznaczone?
No mogą..mogą być oddzielone pasy niewyznaczone.Polecam jednak jeszcze raz definicję pasa ruchu, bo jak tak dalej pójdzie będziesz miał pas ruchu "wyznaczony " linią P-4 o szerokości 7 metrów :lol: :lol: :lol:
j.w. (linki do trzech postów)
jw zacytowałem ciebie :wink:
No jak to, rozdzielenie i oddzielenie to to samo? Przecież to zupełnie dwa różne słowa. Po co by w rozporządzeniu stosowali różne sformułowania? Tak zupełnie bez powodu? Nagle możemy stosować synonimy kiedy sam pisałeś, że nie można?
Niestety dla ciebie , ale tak . Poszukałem dla ciebie, abyś nie miał wątpliwości. :mrgreen:
Nagle możemy stosować synonimy kiedy sam pisałeś, że nie można?
W tym rzecz,że ty nie stosujesz synonimów. Podałem powyżej synonimy. Chcesz jeszcze definicję synonimu ? Bo jak widać, nie możesz pojać ,że wyznaczyć nie jest synonimem oddzielenia.Bardzo mi przykro z tego powodu...
Tak, na pewno jest napisane, że linie segregacyjne służą do oddzielania pasów ruchu oraz do informowania o możliwości zmiany pasa ruchu.
No właśnie..przez linię oddzielającą P-4 nie zmienisz pasa ruchu, natomiast przez linię wyznaczającą jak najbardziej. Jakiś problem ?
To jakie to tłumaczenie? Że nie jest napisane, że oddziela, ani wyznacza?
Jaka wybitny znawca synonimów chyba nie masz problemu ze zrozumieniem tekstu ? Czy masz ?
szerszon

Postprzez gumik » sobota 18 marca 2017, 10:29

szerszon napisał(a):I popatrz sobie na ten rysunek. Po zakończeniu linii P-2a na skrzyżowaniu skanalizowanym zaczyna się normalny pas ruchu wyznaczony P-1b, który się nie kończy. nie widzę problemu.
Przypomnę jeszcze raz. Tam jest napisane: "P-1b do oddzielenia pasów". W definicji P-1b jest: "P-1b stosuje się do wyznaczenia pasów ruchu". A szerszon napisał: "Coś jest przeznaczone do wyznaczania a coś do oddzielenia. Takie trudne do zrozumienia?" I nagle jak w rozporządzeniu jest napisane, że linią, która jest przeznaczona do wyznaczania, oddzielili pasy ruchu, to jest OK? Już widzisz, że w rozporządzeniu stosują stwierdzenia, że linia wyznaczająca oddzieliła, a ta oddzielająca wyznaczyła?
Czyli nie ja twierdzę ,że ty twierdzisz tylko ty twierdzisz.

Zrozum różnicę między "przypisywać różne znaczenie do tego samego sformułowania" od "przypisywać to samo znaczenie różnym sformułowaniom". Czy ta Twoja wykładnia zabrania robić tego drugiego?
Zabrania używać różnych znaczeń, a te twoje "różne słowa" mają różne znaczenia. Wyznaczanie nie jest synonimem oddzielania
Zabrania używać różnych znaczeń do tego samego okreśelnia/słowa. Ja co najwyżej używam tego samego znaczenia do wielu różnych określeń/słów. Czy to jest zabronione?
Synonimy do słowa wyznaczyć
No oddzielenia nie widzę..może pomożesz ?
Albo tutaj pomóż znaleźć "wyznaczyć"
Zanim się rozpędzisz z przeklejaniem słownika, to nam teraz wytłumacz od kiedy stałeś się takim fanem synonimów w aktach prawnych. Przecież napisałeś "Synonimy to sobie w wierszach stosuj, a nie w akcie prawnym.". A teraz to już możesz sobie stosować synonimy, bo Ci pasuje? Bądź konsekwentny.
Dobre... :lol: :lol: :lol: Przypomnę -pasów jest cztery po dwa w każdą stronę to część jest oznaczona poprzez "wyznaczenie" przez P-4 a część nie...mocny jesteś w swoim zaślepieniu iż P-4 wyznacza pasy ruchu wbrew definicjom. :help:
No mogą..mogą być oddzielone pasy niewyznaczone.Polecam jednak jeszcze raz definicję pasa ruchu, bo jak tak dalej pójdzie będziesz miał pas ruchu "wyznaczony " linią P-4 o szerokości 7 metrów :lol: :lol: :lol:

Definicja pasa ruchu brzmi: "każdy z podłużnych pasów jezdni wystarczający do ruchu jednego rzędu pojazdów wielośladowych, oznaczony lub nieoznaczony znakami drogowymi;"
W twoim przykładzie, niezależnie jaka byłaby linia pośrodku jezdni, masz 2 oznaczone pasy ruchu. Sam się z tym zgadzasz, bo pisałeś, że oznaczyć pasy ruchu można przez oddzielenie lub wyznaczenie. A jak Ci się linia zmieni na tą wyznaczającą, to nagle te nieoznaczone pasy ruchu przestają istnieć?
Niestety dla ciebie , ale tak . Poszukałem dla ciebie, abyś nie miał wątpliwości. :mrgreen:
Czyli stosujesz synonimy, kiedy Ci pasuje, a jak nie pasuje, to nie stosujesz? Jeszcze raz przypomnę: "Synonimy to sobie w wierszach stosuj, a nie w akcie prawnym." (autor: szerszon)
W tym rzecz,że ty nie stosujesz synonimów. Podałem powyżej synonimy. Chcesz jeszcze definicję synonimu ? Bo jak widać, nie możesz pojać ,że wyznaczyć nie jest synonimem oddzielenia.Bardzo mi przykro z tego powodu...
Jeszcze raz napiszę, że Ty w ogóle zabroniłeś stosowania synonimów w akcie prawnym. Nagle pozwalasz sobie, bo Ci wygodnie. To wyjaśnisz nam różnicę między pasami rozdzielonymi, a oddzielonymi? Tylko bez użycia synonimów. Bo przecież one to są dobre w wierszach, a nie w akcie prawnym.
No właśnie..przez linię oddzielającą P-4 nie zmienisz pasa ruchu, natomiast przez linię wyznaczającą jak najbardziej. Jakiś problem ?
A przez linię oddzielającą P-1d zmienię pas ruchu. Nie wiem co chcesz tym udowodnić. W przepisie ogólnym jest napisane, że linie segregacyjne służą do oddzielania pasów ruchu i tego nie zmienisz.
Jaka wybitny znawca synonimów chyba nie masz problemu ze zrozumieniem tekstu ? Czy masz ?
To może podasz nam w końcu to wyjaśnienie dlaczego linia P-3b wyznacza wg. Ciebie pasy ruchu skoro nie jest napisane, że wyznacza? Zamiast lać wodę, że niby ktoś tam czegoś nie zauważył.
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez szerszon » sobota 18 marca 2017, 22:16

gumik napisał(a):Przypomnę jeszcze raz. Tam jest napisane: "P-1b do oddzielenia pasów". W definicji P-1b jest: "P-1b stosuje się do wyznaczenia pasów ruchu".

Dokładnie jest napisane..
a do oddzielenia od pasa sąsiedniego stosuje się linię P-2a i P-1b do oddzielenia pasów
Sami sobie zaprzeczyli w stosunku do definicji. Poza tym wątpliwości budzi użycie spójnika "i"
Zrozum różnicę między "przypisywać różne znaczenie do tego samego sformułowania" od "przypisywać to samo znaczenie różnym sformułowaniom". Czy ta Twoja wykładnia zabrania robić tego drugiego?

Ty przypisujesz różne znaczenia temu samemu sformułowaniu.I to nie moja wykładnia, ale żeby było ciekawiej..
6) „Różnym zwrotom w ramach jednego aktu prawnego nie należy nadawać tego samego znaczenia” .

Masz i w drugą stronę. I co ? To się tyczy też do tych dla których kierunek ruchu jest tym samym co kierunek jazdy. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Ja co najwyżej używam tego samego znaczenia do wielu różnych określeń/słów. Czy to jest zabronione?
Pisałem ci..przygotuj się lepiej do dyskusji ze mną.
. Przecież napisałeś "Synonimy to sobie w wierszach stosuj, a nie w akcie prawnym.
Twoje "synonimy", a nie oryginalne.
A teraz to już możesz sobie stosować synonimy, bo Ci pasuje? Bądź konsekwentny.
Pokazałem ci życzliwie synonimy do określeń z rozporzadzenia, ponieważ troszeczkę ci się pomieszało.
W twoim przykładzie, niezależnie jaka byłaby linia pośrodku jezdni, masz 2 oznaczone pasy ruchu.
Mam cztery niewyznaczone pasy oddzielone P-4 po dwa w każdą stronę, ponieważ maksymalna szerokość pojazdu to coś około 2,25. Nie widziałem pasa ruchu o szerokości około 7 metrów :lol: :lol: :lol: coś o definicji pasa ruchu wspominałeś.
Sam się z tym zgadzasz, bo pisałeś, że oznaczyć pasy ruchu można przez oddzielenie lub wyznaczenie.
W przypadku gdy P-4 oddziela dwa pasy ruchu,każdy w przeciwnym kierunku.Ale gdy są po dwa, to jakoś ciężko oznaczyć wszystkie 4 za pomocą P-4 :lol:
]Jeszcze raz napiszę, że Ty w ogóle zabroniłeś stosowania synonimów w akcie prawnym. Nagle pozwalasz sobie, bo Ci wygodnie.
Nie ja , a wykładnia ..ta powyżej. W 170 rozdziela..i nie dali innego znaczenia czy synonimu.Ale twoje "synonimy" wołają o pomstę do nieba. Nawet nie ma to nic współnego z synonimem...twoje pretensje są zabawne.
A przez linię oddzielającą P-1d zmienię pas ruchu.
Na "łamanym" ? Polecam jeszcze raz definicję pasa ruchu?
W przepisie ogólnym jest napisane, że linie segregacyjne służą do oddzielania pasów ruchu i tego nie zmienisz.
Nie tylko i tego też nie zmienisz.
To może podasz nam w końcu to wyjaśnienie dlaczego linia P-3b wyznacza wg. Ciebie pasy ruchu skoro nie jest napisane, że wyznacza?
A oddziela ? Skoro nie można jej według definicji sklasyfikować to co ?
szerszon

Postprzez gumik » niedziela 19 marca 2017, 09:49

szerszon napisał(a):Dokładnie jest napisane..
a do oddzielenia od pasa sąsiedniego stosuje się linię P-2a i P-1b do oddzielenia pasów
Sami sobie zaprzeczyli w stosunku do definicji. Poza tym wątpliwości budzi użycie spójnika "i"
Ojoj. I co? Błąd w akcie prawnym? A miałeś czytać akt prawny tak, żeby uniknąć niespójności. A jakie to wątpliwości budzi użycie spójnika "i"?

Ty przypisujesz różne znaczenia temu samemu sformułowaniu.I to nie moja wykładnia, ale żeby było ciekawiej..
6) „Różnym zwrotom w ramach jednego aktu prawnego nie należy nadawać tego samego znaczenia” .

Masz i w drugą stronę. I co ? To się tyczy też do tych dla których kierunek ruchu jest tym samym co kierunek jazdy. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
I właśnie sam zaprzeczyłeś swojemu wywodowi w którym podałeś synonimy. :D

Twoje "synonimy", a nie oryginalne.
Jak widzisz wykładnia nie specyfikuje, czy to są moje synonimy, czy Twoje, czy oryginalne, czy nie.
Pokazałem ci życzliwie synonimy do określeń z rozporzadzenia, ponieważ troszeczkę ci się pomieszało.
Po pierwsze, to ja nigdy nie twierdziłem, że wyznaczony i oddzielony, to synonimy. Po drugie, to Ty chcesz nadać to samo znaczenie "rozdzielonym pasom ruchu" i "oddzielonym pasom ruchu" stosując synonimy, mimo że właśnie napisałeś, że to zabronione.

Mam cztery niewyznaczone pasy oddzielone P-4 po dwa w każdą stronę, ponieważ maksymalna szerokość pojazdu to coś około 2,25. Nie widziałem pasa ruchu o szerokości około 7 metrów :lol: :lol: :lol: coś o definicji pasa ruchu wspominałeś.
W przypadku gdy P-4 oddziela dwa pasy ruchu,każdy w przeciwnym kierunku.Ale gdy są po dwa, to jakoś ciężko oznaczyć wszystkie 4 za pomocą P-4 :lol:
Po pierwsze, to Twój przykład jest nierzeczywisty. Zgodnie z tabelą 7.1. z rozporządzenia "220" na takiej jezdni można spokojnie wyznaczyć 4 pasy ruchu.
Czyli sugerujesz, że pasy ruchu są oznaczone liniami, a czasami nie są w zależności od (czegoś)? To kiedy pas ruchu jest oznaczony linią P-4, a kiedy nie? Powiesz nam powołując się na stosowne zapisy w ustawie/rozporządzeniu? Czy to będzie dalej tylko Twoja niczym niepoparta interpretacja?
Poza tym znowu ominąłeś pytanie. Podpowiem które: A jak Ci się linia zmieni na tą wyznaczającą, to nagle te nieoznaczone pasy ruchu przestają istnieć?"

Nie ja , a wykładnia ..ta powyżej. W 170 rozdziela..i nie dali innego znaczenia czy synonimu.Ale twoje "synonimy" wołają o pomstę do nieba. Nawet nie ma to nic współnego z synonimem...twoje pretensje są zabawne.
Już pisałem, że nigdy nie twierdziłem, że to synonimy. To może w końcu nam wyjaśnisz różnicę między linią oddzielającą, a rozdzielającą? Przecież wykładnia (ta powyżej) zabrania używać tego samego znaczenia dla różnych słów.
Na "łamanym" ? Polecam jeszcze raz definicję pasa ruchu?
Niekoniecznie na łamanym. Tych linii nie stosuje się tylko na łamanym. Może zechcesz wyjaśnić co miałeś na myśli, czy będziemy grać w półsłówka i domysły?
Nie tylko i tego też nie zmienisz.
I nie ma nic o wyznaczaniu pasów ruchu i tego nie zmienisz.
A oddziela ? Skoro nie można jej według definicji sklasyfikować to co ?
Wg. przepisu ogólnego oddziela. To podasz nam w końcu to fachowe wyjaśnienie dlaczego linia P-3b wyznacza pasy ruchu mimo, że nigdzie nie jest napisane, że wyznacza? Czy dalej będziesz omijał temat zadając pytania?
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez szerszon » niedziela 19 marca 2017, 18:11

Cała dyskusję z tobą można zakończyć na...
6) „Różnym zwrotom w ramach jednego aktu prawnego nie należy nadawać tego samego znaczenia”
ponieważ ciągle to czynisz.
Jak widzisz wykładnia nie specyfikuje, czy to są moje synonimy, czy Twoje, czy oryginalne, czy nie.
Dobić ciebie kolejną ? Fajna zabawa, gdy wszystkie twoje wywody można skasować kolejną wykładnią. Problem w tym,że usiłujesz dyskutować o przepisach językiem potocznym, który jest rozumiany dosyć swobodnie.
Po pierwsze, to ja nigdy nie twierdziłem, że wyznaczony i oddzielony, to synonimy.
I po co się zapierasz ? Przecież według ciebie ustawodawca zamiennie stosuje.Jak zamiennie to co ? Czytasz w ogóle co piszesz ? Nie jesteś spójny w swoich wypowiedziach.
Błąd w akcie prawnym? A miałeś czytać akt prawny tak, żeby uniknąć niespójności. A jakie to wątpliwości budzi użycie spójnika "i"?
Jak widać. Definicja P-4 mówi o oddzieleniu. Podpis pod rysunkiem jest na tyle mglisty,że upierasz się o wyznaczaniu. Czyli jest niespójność..to jedna z możliwości.
Nie wiesz co oznacza spójnik "i" ? ups...
Po drugie, to Ty chcesz nadać to samo znaczenie "rozdzielonym pasom ruchu" i "oddzielonym pasom ruchu" stosując synonimy, mimo że właśnie napisałeś, że to zabronione.
Znajdziesz w 170 ,że P-4 oddziela ? Po raz kolejny mam ciebie dobić kolejną wykładnią ?
Po pierwsze, to Twój przykład jest nierzeczywisty.
Można. Ale nie zawsze się wyznacza. Dałem ci te 7 metrów, abys mi tu z kalkulatorem nie siedział. :lol:
Sporo jest miejsc, gdzie pasy ruchu nie są wyznaczone, a mieszczą sie dwa pojazdy obok siebie.
To kiedy pas ruchu jest oznaczony linią P-4, a kiedy nie?
P-4 nie wyznacza pasów ruchu...oddziela.
Czy to będzie dalej tylko Twoja niczym niepoparta interpretacja?
Podałem stosowne przepisy.
Podpowiem które: A jak Ci się linia zmieni na tą wyznaczającą, to nagle te nieoznaczone pasy ruchu przestają istnieć?"
Przecież się pojawia wyznaczenie to już nie ma nieoznaczonych. Nie wiem co tu dziwnego.
To podasz nam w końcu to fachowe wyjaśnienie dlaczego linia P-3b wyznacza pasy ruchu mimo, że nigdzie nie jest napisane, że wyznacza? Czy dalej będziesz omijał temat zadając pytania?
Może wyznaczać, ponieważ nie została w szczególnej definicji przyporządkowana do określonej grupy linii.
szerszon

Postprzez JAKUB » niedziela 19 marca 2017, 19:05

szerszon napisał(a):Problem w tym,że usiłujesz dyskutować o przepisach językiem potocznym, który jest rozumiany dosyć swobodnie.
W pracy instruktora nauki jazdy to akurat jest zaletą .
JAKUB

Postprzez LeszkoII » niedziela 19 marca 2017, 20:32

Zadziwiające, że ten watek dożył takiej obszerności.

Pasy ruchu są oddzielane od siebie (zawsze), wyznaczone (czasami). W tej dyskusji pominięto kwestię "osi jezdni" (wyznaczonej znakami lub nie wyznaczonej). Otóż oś jezdni zarówno niekiedy wyznacza pasy ruchu jak też je zawsze rozdziela w tym sensie, że pełni znaczenie separujące dwa przeciwległe kierunki ruchu. Linia P-4 jest tego najdobitniejszym przykładem. Jeżeli na jezdni o 2 pasach ruchu kierunki jazdy rozdzielone są właśnie znakiem P-4, to znaczy TYLKO że ta linia oddziela każdy sąsiedni pas ruchu. Wówczas nie mamy do czynienia z dwoma wyznaczonymi pasami ruchu, bo nawet kontekst pojawiającej się frazy "wyznaczonych pasów ruchu" zupełnie jest bez znaczenia - dla właściwego kierunku ruchu jest jeden pas.

Co innego gdy linia P-4 rozdziela pasY ruchu, te służące do poruszania się w subiektywnym kierunku ruchu prawostronnego. Wówczas linia P-4 wyznacza pasy ruchu znajdujące się pomiędzy osią jezdni a linią wyznaczającą pasy ruchu. P-4 wyznacza pas ruchu analogicznie jak krawężnik, tyle że krawężnik nie jest znakiem drogowym, lecz granicą jezdni.

Może się zdarzyć, że jedziemy jezdnią dwukierunkową o 4 pasach ruchu a oś tej jezdni oznaczona jest P-4, żadnych znaków poziomych ponadto. W tym przypadku P-4 nie wyznacza ŻADNYCH pasów ruchu, bo pomiędzy nią a krawężnikiem znajdują się dwa pasy ruchu dla każdego kierunku - NIEWYZNACZONE. ... i dlatego nie można wyprzedzać z prawej strony (co do zasady wyrażonej w art. 24 ust. 3).
LeszkoII

Postprzez gumik » poniedziałek 20 marca 2017, 12:22

szerszon napisał(a):Cała dyskusję z tobą można zakończyć na...
6) „Różnym zwrotom w ramach jednego aktu prawnego nie należy nadawać tego samego znaczenia”
ponieważ ciągle to czynisz.
A Ty też piszesz, że pasy rozdzielone i oddzielone, to jest to samo, bo to synonimy. Nadajesz to samo znaczenie dwóm różnym zwrotom.
Dobić ciebie kolejną ? Fajna zabawa, gdy wszystkie twoje wywody można skasować kolejną wykładnią. Problem w tym,że usiłujesz dyskutować o przepisach językiem potocznym, który jest rozumiany dosyć swobodnie.
No dobij. Chętnie się dowiem coś nowego.
I po co się zapierasz ? Przecież według ciebie ustawodawca zamiennie stosuje.Jak zamiennie to co ? Czytasz w ogóle co piszesz ? Nie jesteś spójny w swoich wypowiedziach.
To gdzie napisałem, że te dwa słowa to synonimy? Wskażesz mi taki post? Nie, bo nie ma takiego. To, że ustawodawca używa słowa "wyznaczenie" w kontekście pasów, które oddzielają, albo "oddzielenie" w kontekście pasów, które wyznaczają, to fakt i nie ma nic wspólnego z tym, że rzekomo uważam te słowa za synonimy.
Jak widać. Definicja P-4 mówi o oddzieleniu. Podpis pod rysunkiem jest na tyle mglisty,że upierasz się o wyznaczaniu. Czyli jest niespójność..to jedna z możliwości.
Nie wiem co tam jest mglistego. Wszystko jest jasno napisane. Na pierwszym rysunku nie ma wyznaczonych pasów, bo droga jest za wąska. Na drugim są wyznaczone linią P-4, bo droga jest szersza. A jaka jest inna możliwość?
Nie wiesz co oznacza spójnik "i" ? ups...
To u Ciebie ten spójnik wzbudził wątpliwości. Napisz nam jakie wątpliwości budzi u Ciebie zastosowanie tego spójnika. U mnie nie budzi żadnych.
Znajdziesz w 170 ,że P-4 oddziela ? Po raz kolejny mam ciebie dobić kolejną wykładnią ?
A co ma P-4 do tego. Ja się pytam jaka jest różnica między pasami rozdzielającymi, a oddzielającymi? Bo przecież nie możemy tego samego znaczenia przypisywać różnym słowom. Odpowiesz, czy będziesz unikał znowu?
To kiedy pas ruchu jest oznaczony linią P-4, a kiedy nie?
P-4 nie wyznacza pasów ruchu...oddziela.
Pytanie było o oznaczenie, a nie wyznaczenie. Sam stwierdziłeś, że pasy ruchu są oznaczone wtedy kiedy są wyznaczone lub oddzielone. Mam kolejny raz cytować?
Przecież się pojawia wyznaczenie to już nie ma nieoznaczonych. Nie wiem co tu dziwnego.
Czyli w takiej sytuacji jak na rysunku w części A są 2 nieoznaczone pasy ruchu w jednym kierunku, a w części B już ich nie ma? I w części B samochody nie mogą jechać koło siebie tak jak narysowano?
page01.jpg
page01.jpg (11.27 KiB) Przeglądane 5575 razy

Może wyznaczać, ponieważ nie została w szczególnej definicji przyporządkowana do określonej grupy linii.
A to przepisu ogólnego się nie stosuje, w którym to jest wyraźnie napisane, że oddziela? Jak nie została przyporządkowana do określonej grupy, to automatycznie trafia do grupy linii wyznaczających? Skąd takie stwierdzenie?
LeszkoII napisał(a):Zadziwiające, że ten watek dożył takiej obszerności.
A wystarczyłoby, żeby szerszon przyznał się do pomyłki i sprawa byłaby zamknięta.
LeszkoII napisał(a):Pasy ruchu są oddzielane od siebie (zawsze), wyznaczone (czasami).
Niektórzy upierają się, że jak oddzielone, to nie wyznaczone, a jak wyznaczone, to nie oddzielone.
szerszon napisał(a):Coś jest przeznaczone do wyznaczania a coś do oddzielenia. Takie trudne do zrozumienia ?
Mam nadzieję, że to sobie wyjaśnicie. ;-)
gumik

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 20 marca 2017, 18:49

Obrazek

gumik, tutaj linie nie wyznaczają pasów ruchu (zarówno odcinek A jak tez B)

nie mniej jednak sytuacja B wydaje się być tylko teoretyczna

Problem polega na tym, że na Twojej grafice nie każdy ciąg jadących pojazdów wielośladowych "generuje" pasy ruchu. Jeżeli jadą osobówki jedna za drugą, to spokojnie zmieszczą się w dwóch rzędach dla danego kierunku ruchu. Ale co gdy pomiędzy nie wjedzie ciężarówka lub autobus? Odpowiedź jest wg. mnie jedna: niewyznaczony pas trzeba utożsamiać z konkretną sytuacją drogową a konkretnie z parametrem pojazdu poruszającego się po jezdni.
Opozycyjna teza głosi, że o ilości pasów ruchu decydują parametry projektowe drogi na danym odcinku. Tyle że w przypadku 4 niewyznaczonych pasów ruchu raczej powinno się je wyznaczać.
LeszkoII

Postprzez eragon » środa 12 kwietnia 2017, 16:55

LeszkoII napisał(a):Zadziwiające, że ten watek dożył takiej obszerności.

I nagle zdechł..
Czyli wszystko jasne ?
Pozdrowienia z prawego fotela L-ki..
Obrazek
eragon

Postprzez gumik » wtorek 18 kwietnia 2017, 07:57

Dla mnie wszystko jasne. Szerszon wycofał się z dyskusji po tym jak Leszkoll przedstawił swój punkt widzenia niezgodny z wizją szerszona. Jak dla mnie temat do zamknięcia.
gumik

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze