Naprawdę wolę przepisy od punktów widzenia sankili czy twojego.gumik napisał(a):Jest sprzeczny względem Twojego punktu widzenia. Jeśli przyjmiesz punkt widzenia mój, Sankili i eragona, to nie ma żadnej sprzeczności
No to zrób to w końcu.Czy przypadkiem ta Twoja wykładnia nie nakazuje czytać aktu prawnego tak, żeby nie było żadnych niespójności?
I popatrz sobie na ten rysunek. Po zakończeniu linii P-2a na skrzyżowaniu skanalizowanym zaczyna się normalny pas ruchu wyznaczony P-1b, który się nie kończy. nie widzę problemu.A w definicji linii P-1b napisali, że wyznacza.
To Ty twierdzisz, że ja twierdzę.Trzy razy Ci tłumaczyłem, że tak nie jest. Linki do postów:
viewtopic.php?f=3&t=39843&start=45#p406541
viewtopic.php?f=3&t=39843&start=45#p406588
viewtopic.php?f=3&t=39843&start=45#p406602
I pewnie to ja napisałem ?
tylko jak widzisz rozróżnianie linii na oddzielające i wyznaczające nie ma sensu,
Czyli nie ja twierdzę ,że ty twierdzisz tylko ty twierdzisz.
Poszukać jeszcze ?
Zabrania używać różnych znaczeń, a te twoje "różne słowa" mają różne znaczenia. Wyznaczanie nie jest synonimem oddzielaniaA czy ta wykładnia zabrania używać różnych słów do określania tego samego?
No oddzielenia nie widzę..może pomożesz ?Synonimy do słowa wyznaczyć
1. np. cele działania powyznaczać , ustanowić , ustalić , określić , zakreślić , pozakreślać , nakreślić , zdefiniować , wskazać , uściślić , sprecyzować , skonkretyzować , sformułować , zarysować , wytyczyć , wytknąć , zadać
2. np. granicę naznaczyć , odznaczyć , oznaczyć , pooznaczać , ponaznaczać , zaznaczyć , odkreślić , rozplanować , rozrysować , wytrasować , wyodrębnić , powyznaczać
3. np. następcę obrać , wybrać , wyselekcjonować , mianować , nominować , powołać , obwołać , wykreować , podn. pasować , powyznaczać
Albo tutaj pomóż znaleźć "wyznaczyć"
oddzielić: « np. w kontekście odizolowania od siebe czegoś lub kogoś »
odciąć, odgraniczyć, odgrodzić, odizolować, odłączyć, porozdzielać, przedzielić, przegrodzić, przepierzyć, rozdzielić, rozgrodzić, wyizolować,
Dobre...W Twoim przykładzie jak najbardziej P-4 wyznacza pasy ruchu. Tak jak i na rysunku w rozporządzeniu wyznaczała pasy ruchu. Poza tym ustawa mówi o oznaczonych i nieoznaczonych pasach ruchu. Więc tutaj niezależnie od zastosowanej linii będą 2 oznaczone pasy ruchu.

No mogą..mogą być oddzielone pasy niewyznaczone.Polecam jednak jeszcze raz definicję pasa ruchu, bo jak tak dalej pójdzie będziesz miał pas ruchu "wyznaczony " linią P-4 o szerokości 7 metrówSam to nawet stwierdziłeś ("pasy oznaczone mogą być wyznaczone lub oddzielone"). Pytanie, czy w obrębie jednego oznaczonego pasa ruchu mogą występować pasy nieoznaczone?

jw zacytowałem ciebiej.w. (linki do trzech postów)

Niestety dla ciebie , ale tak . Poszukałem dla ciebie, abyś nie miał wątpliwości.No jak to, rozdzielenie i oddzielenie to to samo? Przecież to zupełnie dwa różne słowa. Po co by w rozporządzeniu stosowali różne sformułowania? Tak zupełnie bez powodu? Nagle możemy stosować synonimy kiedy sam pisałeś, że nie można?

W tym rzecz,że ty nie stosujesz synonimów. Podałem powyżej synonimy. Chcesz jeszcze definicję synonimu ? Bo jak widać, nie możesz pojać ,że wyznaczyć nie jest synonimem oddzielenia.Bardzo mi przykro z tego powodu...Nagle możemy stosować synonimy kiedy sam pisałeś, że nie można?
No właśnie..przez linię oddzielającą P-4 nie zmienisz pasa ruchu, natomiast przez linię wyznaczającą jak najbardziej. Jakiś problem ?Tak, na pewno jest napisane, że linie segregacyjne służą do oddzielania pasów ruchu oraz do informowania o możliwości zmiany pasa ruchu.
Jaka wybitny znawca synonimów chyba nie masz problemu ze zrozumieniem tekstu ? Czy masz ?To jakie to tłumaczenie? Że nie jest napisane, że oddziela, ani wyznacza?