Ruch kierowany przez policjanta

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Ruch kierowany przez policjanta

Postprzez szerszon » sobota 18 marca 2017, 00:50

PraktykRuchu napisał(a):Szerszon, zrozum, że nikt nie będzie tracił czasu na polemikę z teoriami, które są oczywistym nonsensem...

.
Nie musisz, jeśli nie potrafisz..przymusu nie ma. Tylko jest mały problem.Nie jesteś w stanie udowodnić ,że jest to nonsens. Wystarczy,że nie potrafisz odnieść sie do moich przykładów żywcem wyjętych z przepisów.
Według ciebie sądy powszechne nie znają się na prawie o ruchu drogowym...
Szcególnie ten w Gliwicach. To nie sądy...to biegli. Sad zazwyczaj nie ma pojecia. Opiera się na biegłych..a że są jacy są.
Jesteś chyba jedyną osobą w Polsce, która uważa, że skrzyżowanie zaczyna się i kończy się na jezdni.
Problem w tym,że ty używasz potocznych określeń..bo widać..nawet śmietniki są dla was elementami skrzyzowania.Linie zatrzymania plus przepisy wskazują na coś innego. Definicja PdP też. Tylko bronisz się przed nią..oj bronisz.
Wow. Na skrzyżowaniu nie ma jezdni - kolejna śmiała teoria.
Tak, dla ciebie jest jedna jezdnia na skrzyżowaniu, szczególnie na SoRO :lol: :lol: :lol: Na skrzyżowaniu jest przecięcie jezdni...czyli więcej niż jedna..dla ułatwienia 1+1 nie równa się 1. No to nasze PdP znajduje się na jezdni...no której drogi ?
Może jakbyś przeczytał definicję ustąpienia pierwszeństwa, to coś by ci się rozjaśniło,..
Podałem konkretny przepis. Za trudne..oczywiście,że możesz ustąpić pierwszeństwa na skrzyżowaniu ładując się na połowę powierzchni skrzyżowania nie powodując skutków nieustąpienia pierwszeństwa, ale czy o to chodziło w moim pytaniu ?
Podajesz przepisy, które nijak mają się do tematu dyskusji, a do prostych, jedno lub dwuzdaniowych przepisów, które ci tu wklejamy, dopisujesz jakieś niestworzone teorie. TO jest wodolejstwo. :? Ja się naprawdę zastanawiam, czy ty tak poważnie...

Jak najbardziej poważnie, ponieważ zabawnym jest jak ci skrzyżowanie puchnie lub się zmniejsza :lol: Poza tym nie wiadomo na jakim skrzyżowaniu cała akcja miała miejsce. Dlatego przebijam się z przepisami do ciebie, abyś zajarzył ,że skrzyżowanie zaczyna się niekoniecznie w tym miejscu, gdzie byś sobie życzył.
Człowieku, linie P-12 i P-13 wskazują ci miejsce, gdzie masz zatrzymać pojazd, a nie granicę skrzyżowania! A pojazd masz zatrzymać tak, żeby nie utrudnić ruchu na drodze poprzecznej.
Czyli jeszcze przed przecięciem jedni..a ty już widzisz wcześniej skrzyżowanie...jeszcze trochę a trawniki przy skrzyżowaniu potraktujesz jako skrzyżowanie, bo należą do drogi :lol: :lol: :lol:
Rozporządzenie na które się powołujesz wprost mówi o tym, że te znaki wyznacza się wzdłuż krawędzi jezdni z pierwszeństwem... Tu nie ma nic o skrzyżowaniu, bo i po co...
A jak myślisz, te znaki poziome wyznacza się wzdłuż krawędzi drogi z pierwszeństwem ..gdzie ? No gdzie ? Czasem nie na podporządkowanej ? A przeciecie się drogi podporzadkowanej z pierwszeństwem to co to jest ?
czy zatrzymując sie przed wspomnianymi liniami zbliżam się do skrzyżowania, czy już jestem na nim ?Polecam paragraf 1..usilnie.
Przecież napisałem coś dokładnie odwrotnego.
Nie . Napisałęś tak jak to pokazałem. Samochód na democie jest na przecieciu jezdni i chodnika..a ty piszesz,że na skrzyżowaniu. Zdecyduj się w końcu, co ci się krzyżuje i co można nazwać skrzyżowaniem w świetle Art 25.1 czy paragrafu 1
Człowieku, wszyscy to widzą, po co mam to udowadniać.
Może konkretniej ? Na razie ci "wszyscy" nie potrafili odpowiedzieć.
Słuchaj no...czy w końcu się doczekam co z tymi znakami po lewej i odległością PdP od skrzyżowania, czy dalej tak bedziesz unikał odpowiedzi. Nie mogę się doczekać, aby w końcu ciebie....wykazać twoja"znajomość" PoRD.
szerszon

Postprzez szerszon » sobota 18 marca 2017, 00:55

JAKUB napisał(a):zauważam "chorego" (Schizofermia) człowieka, który koniecznie chce udowodnić światu swoje najwyższej próby kompetencje.
To wygląda jak walka Cezara w Senacie przed zasztyletowaniem przez Brutusa.
WSZYSTKIE podręczniki piszą o dwóch obszarach kolizyjnych na SKRZYŻOWANIU. (przecięcia DRÓG). "Twoim " - gdzie dochodzi do kolizji pojazdów i tym w pasie drogowym z "PdP" (Moim) gdzie dochodzi do kolizji pojazdu z pieszym.
Chodzisz i wyśpiewujesz jacy to inni są głupi, a Pan Mariusz zjadł wszystkie rozumy.
@szerszon, pokaż nam choć jednego szczerego wielbiciela Twojej poezji o ruchu drogowym?
Szanowny userze...dostałeś konkretne pytania. Nie stać ciebie na odpowiedź tylko pyskujesz bez sensu. Czy mozesz mi powiedzieć, dlaczego tak wypisujesz do jakiegoś Mariusza?
PraktykRuchu napisał(a):Zaczynam się zastanawiać, czy to nie jest zwykła prowokacja... Nie można być instruktorem nauki jazdy a jednocześnie głosić rzeczy całkiem sprzecznych nie tylko z przepisami, które są proste jak konstrukcja czołgu T-55, ale nawet z materiałem, który przyswajają ludzie w pierwszych dwóch godzinach teorii... :help: Nie można czuć tak silnego bólu spowodowanego poznawczym dysonansem, żeby nie potrafić się przyznać do błędu nawet w obliczu kompletnej pomyłki i wyszukiwać co raz to bardziej niedorzeczniejsze uzasadnienia dla swojego wymysłu w tylu różnych miejscach różnych przepisów wykonawczych mimo, że akt główny nie pozostawia żadnych wątpliwości co do swojego znaczenia... :shock:
Ale udowodnij,że sprzeczne z przepisami. Twoje wizje przepisów łatwo można zdyskredytować, co niniejszym czynię.Daruj sobie osobiste wycieczki tylko skoncentruj się na przepisach.
szerszon

Postprzez PraktykRuchu » sobota 18 marca 2017, 00:58

Czy ktokolwiek poza szerszonem rozumie jego ekstremalną filozofię? :hmm: Czy trzeba się przyzwyczaić do jego pokrzykiwania nie na temat? :help:

szerszon napisał(a):Twoje wizje przepisów łatwo można zdyskredytować, co niniejszym czynię.

Złapał Kozak Tatarzyna, a Tatarzyn za łeb trzyma. :mrgreen:
PraktykRuchu

Postprzez szerszon » sobota 18 marca 2017, 01:15

Proste pytanie.
2) drodze podporządkowanej — rozumie się przez to
drogę oznakowaną jako droga podporządkowana,
na której kierujący zbliżający się do skrzyżowania
jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa kierującym zbliżającym si´ do skrzyżowania drogą
oznakowaną
jako droga z pierwszeństwem;
Czy w sytuacji jak na democie zbliżam sie do skrzyżowania czy na nim już jestem ? Jeśli jestem to w jaki sposób mogę nie ustąpić pierwszeństwa przejazdu ?
Czy stać ciebie na konkretne odpowiedzi ?
szerszon

Postprzez gumik » sobota 18 marca 2017, 09:59

PraktykRuchu napisał(a):Czy ktokolwiek poza szerszonem rozumie jego ekstremalną filozofię? :hmm: Czy trzeba się przyzwyczaić do jego pokrzykiwania nie na temat? :help:
Nie znam takiej drugiej osoby.

szerszon napisał(a):Przecięcie chodnika i jezdni to właśnie PdP
Wow. Rzucisz jakimś przepisem? Takiej definicji jeszcze nie znałem.
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez PraktykRuchu » sobota 18 marca 2017, 14:43

szerszon napisał(a):Czy stać ciebie na konkretne odpowiedzi ?

Szukanie definicji skrzyżowania i drogi w definicjach drogi z pierwszeństwem i ustąpienia pierwszeństwa przejazdu. Tego jeszcze w kinach nie grali. :D I to jeszcze w aktach niższego rzędu... Masz definicję legalną w ustawie, jasną jak krowie na rowie, nie musisz jej sobie wyprowadzać! Prawo o ruchu drogowym to nie kartkówka z zasad techniki prawodawczej!

Masz art. 2 a w nim definicję składającą się z dwóch, nieskomplikowanych zdań. A potem wyciągasz znaki drogowe, linie na jezdni i rozporządzenia, żeby próbować udowodnić, że ustawodawca miał co innego na myśli niż napisał... no litości!

Naprawdę? Naprawdę wierzysz w to, co piszesz? :shock:
PraktykRuchu

Postprzez szerszon » sobota 18 marca 2017, 21:45

gumik napisał(a):
szerszon napisał(a):Przecięcie chodnika i jezdni to właśnie PdP
Wow. Rzucisz jakimś przepisem? Takiej definicji jeszcze nie znałem.
A gdzie się maluje PdP jak nie między chodnikami na jezdni ?
Tu nie trzeba definicji tylko logicznego myślenia.
PraktykRuchu napisał(a):Szukanie definicji skrzyżowania i drogi w definicjach drogi z pierwszeństwem i ustąpienia pierwszeństwa przejazdu. Tego jeszcze w kinach nie grali.

A to przeciecie drogi z pierwszeństwem z drogą podporządkowaną powoduje,że jest jakieś inne skrzyżowanie niż z definicji ? Faktycznie, tego jeszcze nie grali.
I to jeszcze w aktach niższego rzędu... Masz definicję legalną w ustawie, jasną jak krowie na rowie, nie musisz jej sobie wyprowadzać! Prawo o ruchu drogowym to nie kartkówka z zasad techniki prawodawczej!
W rozporządzeniu nie ma definicji skrzyżowania. Jest opisywane takie samo skrzyżowanie jak w definicji, tylko ze znakami określającymi pierwszeństwo przejazdu.
Nie ma znaczenia,że to niższy akt. W definicji skrzyżowania nie ma określonego pierwszeństwa przejazdu. Czy to skrzyżowanie równorzędne czy inne.
Masz art. 2 a w nim definicję składającą się z dwóch, nieskomplikowanych zdań. A potem wyciągasz znaki drogowe, linie na jezdni i rozporządzenia, żeby próbować udowodnić, że ustawodawca miał co innego na myśli niż napisał... no litości!
Usiłuje ci pomóc zrozumieć,że przed skrzyżowaniem to jeszcze nie na skrzyżowaniu.
Masz również w Art 2 definicję PdP i nie chcesz zrozumieć ,że jest na jezdni a nie na jezdniach.
Naprawdę? Naprawdę wierzysz w to, co piszesz?
Tak naprawdę. I nie muszę wierzyć. Wystarczy,że od paru postów nie potrafisz odpowiedzieć nic konkretnego.
Skoro masz problem ze zrozumieniem ze znakami to proszę...
Obrazek
Widać w którym miejscu zaczyna się skrzyżowanie, czyli przeciecie się jezdni ?
Obrazekczy miejsce zatrzymania oznaczone linią P-14 jest w innym miejscu niż na rysunku powyżej ? Skrzyżowanie spuchło ?
szerszon

Postprzez szerszon » sobota 18 marca 2017, 23:44

Uwielbiam jak się rzucasz, a nie masz nic merytorycznego do napisania. :spoko:
Pozwolisz,że ciebie zgłoszę za personalne ataki.
szerszon

Postprzez STARYSZOFER » sobota 18 marca 2017, 23:58

To żaden personalny atak. Nie odróżniasz jezdni od drogi, bo nie odróżniasz przecięcia jezdni od przecięcia dróg.

Tak więc nie muszę ciebie kompromitować, bo sam się błaźnisz.
STARYSZOFER

Postprzez PraktykRuchu » niedziela 19 marca 2017, 00:23

szerszon napisał(a):Usiłuje ci pomóc zrozumieć,że przed skrzyżowaniem to jeszcze nie na skrzyżowaniu.
Masz również w Art 2 definicję PdP i nie chcesz zrozumieć ,że jest na jezdni a nie na jezdniach.

Przestań uprawiać filozofię i czepiać się definicji przejścia dla pieszych, drogi z pierwszeństwem, drogi podporządkowanej i wszystkich innych, skoro rozmawiamy o skrzyżowaniu - które ma swoją jasną definicję. Definicja skrzyżowania jest naprawdę prosta: to przecięcie się dróg mających jezdnie. Definicję drogi też powinieneś znać i odróżniać od definicji jezdni.

szerszon napisał(a):A gdzie się maluje PdP jak nie między chodnikami na jezdni ?

A jak je wymalują między poboczami, to będzie przecięcie się poboczy? :| Na litość boską... Ty to nazywasz logiką?!

szerszon napisał(a):A to przeciecie drogi z pierwszeństwem z drogą podporządkowaną powoduje,że jest jakieś inne skrzyżowanie niż z definicji ?

Niby czemu miałoby być inne? Nikt nic takiego nie napisał. :| Przestań uprawiać fantastykę drogową. Że można być "drogowym filozofem" to rozumiem. Ale "drogowy fantasta" to już przesada.

szerszon napisał(a):Wystarczy,że od paru postów nie potrafisz odpowiedzieć nic konkretnego.

Faktycznie. Definicja skrzyżowania to nie konkret. Za to ty, "konkretnie", odpowiadasz przytaczając:

- definicję przejścia dla pieszych,
- definicję drogi z pierwszeństwem,
- definicję drogi podporządkowanej,
- definicję ustąpienia pierwszeństwa,
- dyspozycje znaków pionowych,
- dyspozycje znaków poziomych,
- warunki techniczne malowania linii na drogach...

...a to wszystko z trzech różnych aktów prawnych, mimo, że w ustawie wyraźnie jest napisane, czym jest skrzyżowanie.

szerszon napisał(a):Widać w którym miejscu zaczyna się skrzyżowanie, czyli przeciecie się jezdni ?

I tu się ostatecznie pogrążasz. W definicji skrzyżowania nie ma nic o tym, że skrzyżowanie to "przecięcie się jezdni". Skrzyżowanie to przecięcie się dróg mających jezdnię. Jakby ustawodawca chciał, żeby skrzyżowaniem było przecięcie się jezdni, to by napisał, że skrzyżowanie to przecięcie się jezdni. Przestań gwałcić logikę i zdrowy rozsądek.
PraktykRuchu

Postprzez szerszon » niedziela 19 marca 2017, 01:01

STARYSZOFER napisał(a):To żaden personalny atak. Nie odróżniasz jezdni od drogi, bo nie odróżniasz przecięcia jezdni od przecięcia dróg.

Tak więc nie muszę ciebie kompromitować, bo sam się błaźnisz.
Masz okazję się wykazać. Pytania czekają.Jak zdążysz, mam nadzieję.
PraktykRuchu napisał(a):Przestań uprawiać filozofię i czepiać się definicji przejścia dla pieszych, drogi z pierwszeństwem, drogi podporządkowanej i wszystkich innych, skoro rozmawiamy o skrzyżowaniu - które ma swoją jasną definicję. Definicja skrzyżowania jest naprawdę prosta: to przecięcie się dróg mających jezdnie. Definicję drogi też powinieneś znać i odróżniać od definicji jezdni.
No to wskaż w końcu gdzie mam się zatrzymać aby ustąpić pierwszeństwa czy też wskaż jak to PdP jest na skrzyżowaniu..wskaż te miejsce na drogach posiadajacych jezdnie ? Cały czas czekam.
A jak je wymalują między poboczami, to będzie przecięcie się poboczy? :| Na litość boską... Ty to nazywasz logiką?!
Twoją wypowiedź ? Nie.Nie zrozumiałeś..nie przecięcie się chodników tylko jezdni z chodnikiem. :wink: tak twój przykład z poboczami faktycznie jest pozbawiony logiki.
Niby czemu miałoby być inne? Nikt nic takiego nie napisał. :| Przestań uprawiać fantastykę drogową. Że można być "drogowym filozofem" to rozumiem. Ale "drogowy fantasta" to już przesada.
Przecież pałałeś świętym oburzeniem, gdy podałem za przykład paragraf 1..a tu teraz takie samo skrzyżowanie.
Faktycznie. Definicja skrzyżowania to nie konkret.
Masz powyżej dwa zdjęcia. Możesz wykazać na podstawie Art 25.1 w którym miejscu jestem już na skrzyżowaniu a w którym jeszcze nie.
Za to ty, "konkretnie", odpowiadasz przytaczając:

- definicję przejścia dla pieszych,
- definicję drogi z pierwszeństwem,
- definicję drogi podporządkowanej,
- definicję ustąpienia pierwszeństwa,
- dyspozycje znaków pionowych,
- dyspozycje znaków poziomych,
- warunki techniczne malowania linii na drogach...

...a to wszystko z trzech różnych aktów prawnych, mimo, że w ustawie wyraźnie jest napisane, czym jest skrzyżowanie.
Aby ci pomóc odpowiedzieć na pytanie, które wprawia ciebie w popłoch. tak samo jak do tej pory nie odniosłeś się do odległości PdP czy tych znaków po lewej. :lol: :lol: :lol:
Dalej udajesz ,że nie widzisz ?
I tu się ostatecznie pogrążasz. W definicji skrzyżowania nie ma nic o tym, że skrzyżowanie to "przecięcie się jezdni". Skrzyżowanie to przecięcie się dróg mających jezdnię. Jakby ustawodawca chciał, żeby skrzyżowaniem było przecięcie się jezdni, to by napisał, że skrzyżowanie to przecięcie się jezdni. Przestań gwałcić logikę i zdrowy rozsądek.
Masz dwa zdjęcia , Art 25.1 i pytanie,. Zamiast pisać,że się pogrążam udowodnij to wreszcie głęboką analizą i prześwietną logiczną wypowiedzią.
Pytam się, czy zatrzymanie przed linią zatrzymania na obydwu zdjęciach raz jest przed skrzyżowaniem a raz na skrzyżowaniu i jak się to ma do Art 25.1 ? Zapraszam do merytorycznej dyskusji.
szerszon

Postprzez PraktykRuchu » niedziela 19 marca 2017, 01:22

szerszon napisał(a):No to wskaż w końcu gdzie mam się zatrzymać aby ustąpić pierwszeństwa

Na kursie nie uczyli? Stajesz albo tam, gdzie ci pokazuje linia, albo tam, gdzie nie zablokujesz ruchu na drodze poprzecznej.
szerszon napisał(a):Możesz wykazać na podstawie Art 25.1 w którym miejscu jestem już na skrzyżowaniu a w którym jeszcze nie.

Mogę ci to wykazać na podstawie definicji skrzyżowania. Jak miałbym ci to wykazywać na podstawie przepisów o ustąpieniu pierwszeństwa - a więc całkiem nie na temat? Może jeszcze na podstawie przepisów o ruchu pieszym mam ci wskazać warunki techniczne wyposażenia pojazdów? :?
szerszon napisał(a):Aby ci pomóc odpowiedzieć na pytanie, które wprawia ciebie w popłoch

To, że ktoś olewa bezsensowne wtręty wcale nie oznacza, że wpada "w popłoch"... :wink: Przestań się poniżać...
PraktykRuchu

Postprzez szerszon » niedziela 19 marca 2017, 01:25

No to następna zagadka..
wzdłuż drogi poprzecznej jest DDR wcześniej niż droga poprzeczna. Zbliżam się do tej drogi drogą pionową, nie ma PdR, Z prawej strony DDRem zbliża się rowerzysta. Czy mam mu ustąpić pierwszeństwa na mocy Art 25.1 ? Przecież według waszego punku widzenia wjedzie na skrzyżowanie...
szerszon

Postprzez szerszon » niedziela 19 marca 2017, 01:31

PraktykRuchu napisał(a):Na kursie nie uczyli? Stajesz albo tam, gdzie ci pokazuje linia, albo tam, gdzie nie zablokujesz ruchu na drodze poprzecznej.
Masz dwa konkretne zdjęcia z liniami. Czy ta linia jest na skrzyżowaniu czy jeszcze przed ? Piszę o pojeździe nadjeżdżającym z prawej strony. Czy w końcu odpowiesz ?
Mogę ci to wykazać na podstawie definicji skrzyżowania. Jak miałbym ci to wykazywać na podstawie przepisów o ustąpieniu pierwszeństwa
Na podstawie Art 25.1 traktującemu o skrzyżowaniu i pierwszeństwie przejazdu.. Jest wyraźnie napisane, kiedy mam ustąpić pierwszeństwa i w którym miejscu. Masz dwa konkretne miejsca na zdjęciach.
Przestań się poniżać..
Zadałem konkretne pytanie. czy linie na tych dwóch zdjeciach są już na skrzyżowaniu czy jeszcze przed ? Czy dojeżdżając do tych linii jestem już na skrzyżowaniu i zastosowałem się do Art 25.1 czy już nie ? Te "wtręty" bardzo ciebie uwierają ...stwierdzam z satysfakcją-są związane z zachowaniem się w okreśelniu gdzie jest już skrzyżowanie, a gdzie go jeszcze nie ma.
Nie zapominaj o znakach po lewej i odległości PdP...tu też czekam na odpowiedzi.To unikanie odpowiedzi bardzo przypomina jednego usera. Czyżbyś był klonem ?
szerszon

Postprzez PraktykRuchu » niedziela 19 marca 2017, 01:56

szerszon napisał(a):No to następna zagadka..
wzdłuż drogi poprzecznej jest DDR wcześniej niż droga poprzeczna. Zbliżam się do tej drogi drogą pionową, nie ma PdR, Z prawej strony DDRem zbliża się rowerzysta. Czy mam mu ustąpić pierwszeństwa na mocy Art 25.1 ? Przecież według waszego punku widzenia wjedzie na skrzyżowanie...

Rowerzysta zjeżdżający z DDR na jezdnię włącza się do ruchu. Ustępuje pierwszeństwa wszystkim...
szerszon napisał(a):Zadałem konkretne pytanie. czy linie na tych dwóch zdjeciach są już na skrzyżowaniu czy jeszcze przed ?

Nie widzę dwóch zdjęć. Widzę zdjęcie i rysunek. Na zdjęciu masz drogi składające się z jezdni i chodników. Auta są już na skrzyżowaniu, bo znajdują się na przecięciu dróg. Linia też jest wymalowana już na skrzyżowaniu - na granicy przecięcia się jezdni. Na rysunku natomiast drogi składają się z samych jezdni. Linie namalowane są więc na granicy skrzyżowania. Pytanie brzmi: tylko jakie to ma znaczenie?
szerszon napisał(a):To unikanie odpowiedzi bardzo przypomina jednego usera. Czyżbyś był klonem ?

Czyżbyś miał manię prześladowczą?
PraktykRuchu

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze