Ruch kierowany przez policjanta

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Ruch kierowany przez policjanta

Postprzez JAKUB » piątek 17 marca 2017, 10:37

Wg. definicji DROGA - to teren,... (na foto) do zielonego śmietnika należy do drogi (szacuje, bo musiałbym zobaczyć mapkę geodezyjną lub kamień graniczny) .
CZYLI PRZEJŚCIE DLA PIESZYCH (tu nie widoczne, za pojazdem) NALEŻY DO SKRZYŻOWANIA DRÓG...

Odp: Srebrny pojazd znajduje się na skrzyżowaniu dwóch dróg publicznych.

Przynajmniej tak jest u nas, ale jak Hanusia sprzedała grunta, to może w Warszawie macie inaczej. Musisz się dopytać w Ratuszu o mapki geodezyjne.
JAKUB

Postprzez PraktykRuchu » piątek 17 marca 2017, 11:07

szerszon napisał(a):Powtarzam pytanie. Co ci sie przecina poza jezdniami? Dodatkowe pytanie , co ci się przecina w miejscu PdP ?

Co jest trudnego w zrozumieniu, że skrzyżowanie to przecięcie się dróg - czyli podłużnych pasów terenów, na które składają się takie rzeczy, jak jezdnia, torowisko, chodnik, pobocze, droga dla rowerów i tak dalej? ;-) Jakby ustawodawca miał na myśli przecięcie się jezdni, to by napisał: skrzyżowanie to przecięcie się jezdni. :-) Podkreślę, że rozmawiamy o przepisach, a nie o warszawskiej filozofii drogowej. :lol:

Odpowiadając na pytanie: PdP znajduje się na obszarze przecięcia się dwóch dróg. :D
szerszon napisał(a):Polecam nie manipulować definicją skrzyżowania. :wink:

A ja tobie polecam ją przeczytać, ze zrozumieniem. ;-)
szerszon napisał(a):Czy zrozumiałeś, iz definicji przejścia dla pieszych jest mowa o jezdni, a nie o jezdniach ?

No i?
szerszon napisał(a): 10) skrzyżowanie – przecięcie się w jednym poziomie dróg mających jezdnię, ich połączenie lub rozwidlenie,
Może to lepiej zaznacz...

Może lepiej to zrozum. Przecinające się drogi mające jezdnię. Ale wciąż na skrzyżowaniu chodzi o przecięcie się dróg, a nie ich poszczególnych części. :D

Auto na tym democie znajduje się już na skrzyżowaniu. Ewidentnie stoi w ciągu drogi poprzecznej (na wysokości chodnika).
PraktykRuchu

Postprzez JAKUB » piątek 17 marca 2017, 11:39

@PraktykRuchu - też tak myślę!
Ale jak grunta są inaczej rozparcelowane i chodnik już sprzedany?
To pojawia się wątpliwość: co w Warszawie jeszcze zostało jako teren ziemi - DROGA?
JAKUB

Postprzez szerszon » piątek 17 marca 2017, 13:47

JAKUB napisał(a):Wg. definicji DROGA - to teren,... (na foto) do zielonego śmietnika należy do drogi (szacuje, bo musiałbym zobaczyć mapkę geodezyjną lub kamień graniczny) .
CZYLI PRZEJŚCIE DLA PIESZYCH (tu nie widoczne, za pojazdem) NALEŻY DO SKRZYŻOWANIA DRÓG...
Widzisz, tylko droga nie musi zawierać wszystkich elementów wymienionych w definicji, aby była drogą. Tobie jak widać nawet śmietnik jest elementem drogi
Srebrny pojazd znajduje się na skrzyżowaniu dwóch dróg publicznych.
Fajne macie skrzyżowania...skoro stoją jeszcze przed przecieciem się dróg posiadającyh jezdnię jestem już na przecieciu w tym miejscu :lol:
W tym samym miejscu, gdzie jest P-14, na skrzyżowaniach, gdzie pierwszeństwo jest ustalone znakami bywa linia P-12 lub P-13. Jest coś takiego napisane w paragrafie 1, iż kierujący zbliżajcy sie do skrzyżowania drogą podporzadkowaną jest zobowiązany ustąpić pierwszeństwa kierującym poruszającym się drogą z pierwszeństwem. czy stając przed P-13 twoim zdaniem jestem już na skrzyżowaniu.
Czyli w którym miejscu powinienem się zatrzymać, aby ustapić pierwszeństwa przejazdu pojazdowi, który wjechał na skrzyżowanie drogą z pierwszeństwem ?
Dla ułatwienia..
Znak P-13 „linia warunkowego zatrzymania złożona
z trójkątów” (rys. 4.2.4.1) stosuje się, jeżeli zachodzi
potrzeba wyznaczenia miejsca zatrzymania
pojazdów na wlocie drogi podporządkowanej,
Na drodze, a nie na skrzyżowaniu.
Przebieg linii bezwarunkowego zatrzymania
wyznacza się wzdłuż krawędzi jezdni z pierwszeństwem,

czyli jeszcze przed przecięciem. Wypadałoby odróżniać powszechne i potoczne określenia od tych z aktów prawnych.
szerszon

Postprzez szerszon » piątek 17 marca 2017, 14:00

PraktykRuchu napisał(a):
Co jest trudnego w zrozumieniu, że skrzyżowanie to przecięcie się dróg - czyli podłużnych pasów terenów, na które składają się takie rzeczy, jak jezdnia, torowisko, chodnik, pobocze, droga dla rowerów i tak dalej?
.
Jak widzę coś jednak jest na rzeczy. Powierzchnia skrzyżowania ci się zmienia, gdy zabraknie któregoś z elementów ? A może Art 25.1 i znaki D-1/A-7 dotyczą pobocza i drogi dla rowerów ?
Definicja skrzyżowania nie brzmi jak piszesz, że to przeciecie się dróg...to przecięcie się dróg posiadających jezdnie
Odpowiadając na pytanie: PdP znajduje się na obszarze przecięcia się dwóch dróg.
A;e w definicji PdP jest napisane o...
powierzchnię jezdni, drogi dla rowerów lub torowiska przeznaczoną do przechodzenia przez pieszych, oznaczoną odpowiednimi znakami drogowymi;
Drogi posiadają jezdnie, drogi dla rowerów , pobocza..to na której jezdni tych dróg jest w końcu to PdP ?
A ja tobie polecam ją przeczytać, ze zrozumieniem.
No czytam..widzę ,że skrzętnie omijasz niektóre określenia i usiłuję sie dowiedzieć co napisałem powyżej.
No i?
Nie odpowiedziałeś czy zrozumiałeś.
Może lepiej to zrozum. Przecinające się drogi mające jezdnię. Ale wciąż na skrzyżowaniu chodzi o przecięcie się dróg, a nie ich poszczególnych części.
No to wskaz , gdzie się przecinają chodniki, DDR, pobocza..chodzi o przecięcie się dróg posiadających jezdnie, bo gdyby chodziło tylko o przecięcie dróg, to jedna z dróg nie musiałaby mieć jezdni. Wypaczasz definicję swoimi wymysłami.
Auto na tym democie znajduje się już na skrzyżowaniu. Ewidentnie stoi w ciągu drogi poprzecznej (na wysokości chodnika)
Czyli według ciebie pojechało za daleko ? Podałem w poście do Jakuba pewne przykłady..możesz się odnieść. Czy auto musi ustąpic pierwszeństwa pieszemu który porusza się drogą z pierwszeństwem w związku z A-7 ?
A co z ?
O znakach po lewej.
O odległości PdP od przecięcia sie jezdni.
Nie zauważyleś ?
szerszon

Postprzez JAKUB » piątek 17 marca 2017, 14:03

Czyli (sprzedany) chodnik nie jest elementem składowym drogi? (...na przecięcia jezdni ... nie istnieje)
Zajmuje się tematem ooo, a może i dużej. Jak pisane jest w warszawskich gabinetach prawo drogowe i rozporządzenia można prześledzić po czcionce w dziennikach ustaw. Zapewniam, że jak jakieś strony są inna czcionką, nie było to kolerowane z sąsiednim gabinetem piszącym wcześniejszą treść.
Taki mamy szacunek w trakcie pisania polskiego prawa,...

Twoje pokretne myślenie dotarło do mnie. Muszę to "przetrawić",... i "poszukać człowieka".
JAKUB

Postprzez PraktykRuchu » piątek 17 marca 2017, 14:17

Szerszon ma, jak widać, swój kodeks drogowy i swoje definicje - gotów nam tu napisać traktat filozoficzny nt. statusu ontologicznego elementów drogi. ;-) Ale widać w Warszawie porusza się na podstawie filozofii, a nie przepisów. :D Trzeba by mu w kółko wklejać definicję z ustawy, ale po co, skoro już raz to zrobiliśmy i nie poskutkowało...

Temat do zamknięcia. Kwestia kierowania ruchem przez policjantów już rozwiązaliśmy. A jeżeli ktoś nie rozumie, czym jest droga i co wchodzi w jej skład (zaraz się okaże, że droga dwujezdniowa to pewnie dwie osobne drogi, bo przecież "droga nie musi zawierać wszystkich elementów wymienionych w definicji") to my go nie możemy uczyć podstaw, bo zaraz wątek będzie miał 500 stron. A to bardzo niepraktyczne.

szerszon napisał(a):skoro stoją jeszcze przed przecieciem się dróg posiadającyh jezdnię jestem już na przecieciu w tym miejscu

Samochód na zdjęciu z demotywatora stoi na przecięciu się dwóch dróg, przed jezdnią drogi poprzecznej. Oczywiście, że jezdnie przecinają się na skrzyżowaniu. Ale obszar skrzyżowania jest większy niż powierzchnia wyznaczona przez przecięcie jezdni. Obejmuje przecięcie się dróg, a droga to coś więcej niż jezdnia...

Mieszania przepisów o znakach drogowych do tematu, gdzie znaki drogowe nie mają nic do rzeczy już nie skomentuję, bo nie wiem czemu ma to służyć. Chyba tylko zrobieniu większego bałaganu w wątku żeby nikt się nie pokapował w skali kompromitacji szerszona.
Ostatnio zmieniony piątek 17 marca 2017, 14:22 przez PraktykRuchu, łącznie zmieniany 2 razy
PraktykRuchu

Postprzez szerszon » piątek 17 marca 2017, 14:19

JAKUB napisał(a):Czyli (sprzedany) chodnik nie jest elementem składowym drogi? (...na przecięcia jezdni ... nie istnieje)
.
Pokaż mi jego przecięcie. Jest elementem drogi jak najbardziej, tylko wskaż gdzie się przecina..tylko część elementów ci się przecina ?
Zajmuje się tematem ooo, a może i dużej.
Rezultaty raczej mizerne...ale poczekam.
Twoje pokretne myślenie dotarło do mnie.
PoRD nie jest pokrętny.Przykro mi,że masz aż takie problemy ze zrozumieniem.
szerszon

Postprzez PraktykRuchu » piątek 17 marca 2017, 14:23

Człowieku, zrozum: skrzyżowanie to przecięcie się dróg. Całych dróg. Jest warunek, że te drogi muszą posiadać jezdnię - jeżeli któraś z nich nie posiada jezdni, bo jest np. drogą dla pieszych, to takie przecięcie nie tworzy skrzyżowania. Ale jeżeli warunek jest spełniony i drogi posiadają jezdnię, to te przecięcie się tych dróg (całych dróg - czyli całych wydzielonych pasów terenów, składających się z elementów wymienionych w ustawie) tworzy skrzyżowanie! :-) Jak można na podstawie tego wysnuć wniosek, że skrzyżowanie obejmuje jedynie przecięcie się jezdni dróg? :lol:

"skrzyżowanie" - przecięcie się w jednym poziomie dróg mających jezdnię, ich połączenie lub rozwidlenie,
- to jest naprawdę proste zdanie. Nie rozumiem, jak można go nie rozumieć. :roll:
PraktykRuchu

Postprzez szerszon » piątek 17 marca 2017, 14:27

PraktykRuchu napisał(a):
Temat do zamknięcia

.
Czy samochód na zdjęciu nie zastosował się np do A-7 , gdyby to była droga podporzadkowana ? Czy gdyby miał pojazd z prawej swojej strony, to zatrzymując się w tym miejscu zastosował by się do dyspozycji Art 25.1, gdzie jest napisane..."zbliżając się do skrzyżowania" a nie na skrzyżowaniu ?
Trzeba by mu w kółko wklejać definicję z ustawy, ale po co, skoro już raz to zrobiliśmy i nie poskutkowało...
Nie wkleiłeś tylko zmanipulowałeś istniejącą pomijając istotną cześć,a i nie odpowiedziałeś na pozostałe pytania. Dlatego chcesz zamknąć temat...za trudne ?

Mieszania przepisów o znakach drogowych do tematu, gdzie znaki drogowe nie mają nic do rzeczy już nie skomentuję, bo nie wiem czemu ma to służyć.
Temu,że to samo skrzyżowanie ze znakami ma inny zasięg niż bez znaków..według ciebie oczywiście. Po to podałem te przykłady, aby wpadł w popłoch..i udało się. Nie potrafisz odpowiedzieć. Pierwsze słyszę, aby linie zatrzymania malowano na skrzyżowaniu w takich sytuacjach :lol: :lol: :lol:
Chyba tylko zrobieniu większego bałaganu w wątku żeby nikt się nie pokapował w skali kompromitacji szerszona
Doprecyzowania o czym piszemy..a ty uciekasz z podkulonym ogonem posuwając się do prywaty zamiast odpowiedzieć na pytania.
Porzuciłeś przedmiot sporu robiąc wycieczki osobiste. Czy polecisz z tym do moderatora donieść ?

PraktykRuchu napisał(a):Jak można na podstawie tego wysnuć wniosek, że skrzyżowanie obejmuje jedynie przecięcie się jezdni dróg? :lol:

Art 25.1 dotyczy czego ? PdP i PdR oraz poboczy?
szerszon

Postprzez JAKUB » piątek 17 marca 2017, 14:43

@szerszon - Twój tok rozumowania podważa WSZYSTKIE autorytety piszące podręczniki dla kierowców. Nawet tych autorów, co piszą dla kierowców zawodowych.
JAKUB

Postprzez PraktykRuchu » piątek 17 marca 2017, 23:04

JAKUB napisał(a):@szerszon - Twój tok rozumowania podważa WSZYSTKIE autorytety piszące podręczniki dla kierowców. Nawet tych autorów, co piszą dla kierowców zawodowych.

Nawet tych, które piszą podręczniki dla zdających na kartę rowerową. Nie sądziłem, że ktoś, kto podaje się za instruktora nauki jazdy jest w stanie wymyślić taką bzdurę
szerszon napisał(a):Temu,że to samo skrzyżowanie ze znakami ma inny zasięg niż bez znaków..według ciebie oczywiście.
:O Szok.Znowu jakieś filozofie warszawskiego instruktora... pardon, filozofa drogownictwa. Nikt tu nic takiego nie pisał. Prócz ciebie. :-?
szerszon napisał(a):Czy samochód na zdjęciu nie zastosował się np do A-7 , gdyby to była droga podporzadkowana ?

Dlaczego miałby niby się nie zastosować?

Masz w art. 2 PoRD listę definicji legalnych. Tam jest napisane czym jest droga, czym jest skrzyżowanie... Nic tam nie ma o tym, żeby skrzyżowanie ograniczało się do przecięcia jezdni. To przecięcie się dróg mających jezdnię (bo drogi bez jezdni nie tworzą skrzyżowania). Prościej się naprawdę nie da. Obojętnie jak będziesz ironizował i jak bardzo nie na temat będziesz pisał - podstawy prawa o ruchu drogowym, które zna każdy uczeń podstawówki, nie zmienią się tylko dlatego, że ty się mylisz.

szerszon napisał(a):Porzuciłeś przedmiot sporu robiąc wycieczki osobiste

O. Naczytał się Shopenhauera...

Przecież cały czas odnoszę się do meritum, czego ty nie raczysz robić, powtarzając w kółko bzdury, które sam zmyśliłeś - zamiast opierać się na przepisach. I na siłę starasz się zainteresować tym innych. :?

Człowieku. Krótka powtórka z testów na kartę rowerową:

- droga to pas terenu, który może się składać z takich elementów, jak jezdnia, chodniki, rowy, pasy zieleni, pobocza, tory tramwajowe, drogi dla rowerów, parkingi, i tak dalej, i tak dalej.
- jeżeli droga ma dwie jezdnie, to wciąż jest ta sama droga. Nie ma tak, że auto na jednej jezdni i auto na drugiej są na dwóch osobnych drogach.
- tak samo pieszy idący chodnikiem zbudowanym wzdłuż jezdni idzie tą samą drogą, co auto, które jedzie po tej jezdni. Bo chodnik jest częścią drogi. Mój znajomy idący drugą stroną ulicy korzysta z tej samej drogi co ja.
- skrzyżowanie to przecięcie się DRÓG, a nie JEZDNI. Warunek jest taki, że te drogi muszą mieć jezdnię. Droga składająca się np. tylko z chodnika i rowu nie stworzy skrzyżowania z żadną inną drogą.
- ale wciąż skrzyżowanie to przecięcie się DRÓG. Całych DRÓG. A nie tylko jezdni. Auto stojące w ciągu drogi poprzecznej - na przykład na wysokości jej chodnika - ale przed jezdną drogi poprzecznej, jest na skrzyżowaniu. Pieszy stojący na rogu chodnika jest na skrzyżowaniu. Rowerzysta przejeżdżający przez przejazd rowerowy po wydzielonej DDR biegnącej równolegle do jezdni tej samej drogi, po której jedzie - jest na skrzyżowaniu...

To nie jest trudne. Naprawdę. :?

A te wszystkie inne wtręty na temat linii zatrzymania i innych znaków drogowych, albo zmyślanie, że inni ludzie twierdzą, że znaki A7 czy B20 cokolwiek zmieniają w kształcie skrzyżowania... One naprawdę są nie na temat. Jeżeli ktoś nie chce się odnosić do karkołomnych teorii to nie dlatego, że "wpada w popłoch"... może lubisz o sobie myśleć jak o jakimś forumowym żołnierzu wyklętym... ale zrozum, że nie ludzie nie będą się odnosić do każdego absurdu, który wymyślisz, bo to by było wręcz legitymizowanie czegoś, co jest kompletnie oderwane od rzeczywistości. Zauważ, że wszyscy to widzą... tylko nie ty. :hmm:
PraktykRuchu

Postprzez szerszon » piątek 17 marca 2017, 23:50

JAKUB napisał(a):@szerszon - Twój tok rozumowania podważa WSZYSTKIE autorytety piszące podręczniki dla kierowców. Nawet tych autorów, co piszą dla kierowców zawodowych.
Pokaż mi autorytet, który napisał,że przecięcie jezdni i chodnika jest skrzyżowaniem.
Podałem przykłądy..nie stać ciebie aby się odnieść ?

PraktykRuchu napisał(a):Szok.Znowu jakieś filozofie warszawskiego instruktora... pardon, filozofa drogownictwa. Nikt tu nic takiego nie pisał. Prócz ciebie.

Ja tak piszę ? To tobie skrzyżowanie puchnie jak jest PdP. A jak są same dwie jezdnie to już chudnie, a jak jeszcze dołożymy pobocze czy PdR to już hoho...
Dlaczego miałby niby się nie zastosować?
Dlatego ,że według ciebie jest już na skrzyżowaniu, a w paragrafie 1 jest napisane,że ma ustąpić zbliżając się do skrzyżowania. Dal mnie w tym miejscu jeszcze się zbliża do skrzyżowania i jeszcze nie nie ustępuje pierwszeństwa pojazdom, które wjechały na skrzyżowanie drogą z pierwszeństwem.
Coś nie tak z tym twoim skrzyżowaniem.
Masz w art. 2 PoRD listę definicji legalnych. Tam jest napisane czym jest droga, czym jest skrzyżowanie... Nic tam nie ma o tym, żeby skrzyżowanie ograniczało się do przecięcia jezdni.
Masz również napisane, czym jest PdP..nie chcesz zauważyć tej definicji ? Czy to aż takie trudne dla ciebie ,że PdP znajduje się na jezdni , a nie na skrzyżowaniu ? Przecięcie chodnika i jezdni to właśnie PdP, przeciecie DDR i jezdni to PdR
Obojętnie jak będziesz ironizował i jak bardzo nie na temat będziesz pisał - podstawy prawa o ruchu drogowym, które zna każdy uczeń podstawówki, nie zmienią się tylko dlatego, że ty się mylisz.
Nie musze ironizować. Zadałem pytania , podałem konkretne przepisy..co ty odpowiadasz ? Wodolejstwo.
O. Naczytał się Shopenhauera...
Stwierdzam fakt. Ty już dawno poleciałbyś z płaczem do moderatora jak to ty potrafisz. Skoncentruj się na przepisach.Podałem przykłady z 220 z liniami P-12 i P-13 i co ?

Przecież cały czas odnoszę się do meritum, czego ty nie raczysz robić, powtarzając w kółko bzdury, które sam zmyśliłeś - zamiast opierać się na przepisach.
W którym miejscu ? Klepiąc bezmyślnie definicję drogi i skrzyżowania pomijając inne przepisy ?
- skrzyżowanie to przecięcie się DRÓG, a nie JEZDNI. Warunek jest taki, że te drogi muszą mieć jezdnię. Droga składająca się np. tylko z chodnika i rowu nie stworzy skrzyżowania z żadną inną drogą.
Czyli dla ciebie dwie drogi dla pieszych tworzą skrzyżowanie. Dla ciebie skrzyżowaniem już jest przeciecie się chodnika i jezdni....co jeszcze ciekawego ?
Auto stojące w ciągu drogi poprzecznej - na przykład na wysokości jej chodnika - ale przed jezdną drogi poprzecznej, jest na skrzyżowaniu. Pieszy stojący na rogu chodnika jest na skrzyżowaniu. Rowerzysta przejeżdżający przez przejazd rowerowy po wydzielonej DDR biegnącej równolegle do jezdni tej samej drogi, po której jedzie - jest na skrzyżowaniu...
Intrygujące..auto ma ustąpić pierwszeństwa zbliżajć się do skrzyżowania, na zdjęciu z demota ustępuje, a dla ciebie jest już na skrzyżowaniu.
Jeśli rowerzysta jedzie DDR i nie ma przejazdu to ma pierwszenstwo nad pojazdem jadącym drogą poprzeczną bo albo na mocy Art 25.1( jeśli jest z prawej) bo jest na skrzyżowaniu, a jak jedzie drogą oznaczona D-1 też ma pierwszeństwo, bo pojazd ma A-7 :lol: :lol: :lol:
To nie jest trudne. Naprawdę. :?
Dal ciebie czarna magia.
A te wszystkie inne wtręty na temat linii zatrzymania i innych znaków drogowych, albo zmyślanie, że inni ludzie twierdzą, że znaki A7 czy B20 cokolwiek zmieniają w kształcie skrzyżowania... One naprawdę są nie na temat.
Jak najbardziej są na temat, ponieważ wpadasz w popłoch i nie umiesz sobie z tym poradzić. Jakim cudem zatrzymując się przed linią zatrzymania związaną albo z A-7 albo z B-12 jestem już na skrzyżowaniu :lol: :lol: :lol:
może lubisz o sobie myśleć jak o jakimś forumowym żołnierzu wyklętym.
Po pierwsze-pomyliłeś wątki i osoby, po drugie daruj sobie filozofowanie i umaralniające teksty tylko skup się na odpowiedziach.

ale zrozum, że nie ludzie nie będą się odnosić do każdego absurdu, który wymyślisz, bo to by było wręcz legitymizowanie czegoś, co jest kompletnie oderwane od rzeczywistości.
Udowodnij ,że to absurd. czekam na odpowiedzi. Twoje gadki naprawdę nic nie wnoszą.
No i jak tam ze znakami po lewej stronie ?
O odległości PdP od przecięcia sie jezdni ?
Dalej nie zauważasz pytania ?
szerszon

Postprzez PraktykRuchu » sobota 18 marca 2017, 00:26

Szerszon, zrozum, że nikt nie będzie tracił czasu na polemikę z teoriami, które są oczywistym nonsensem...

Według ciebie sądy powszechne nie znają się na prawie o ruchu drogowym... Teraz chyba usiłujesz przekonać wszystkich, że sam ustawodawca nie wiedział, co pisał. :lol: Jesteś chyba jedyną osobą w Polsce, która uważa, że skrzyżowanie zaczyna się i kończy się na jezdni... :spoko:

szerszon napisał(a):Czy to aż takie trudne dla ciebie ,że PdP znajduje się na jezdni , a nie na skrzyżowaniu ?

Wow. Na skrzyżowaniu nie ma jezdni - kolejna śmiała teoria. :D

szerszon napisał(a):Dlatego ,że według ciebie jest już na skrzyżowaniu, a w paragrafie 1 jest napisane,że ma ustąpić zbliżając się do skrzyżowania.

Może jakbyś przeczytał definicję ustąpienia pierwszeństwa, to coś by ci się rozjaśniło,.. :spoko:

szerszon napisał(a):Zadałem pytania , podałem konkretne przepisy..co ty odpowiadasz ? Wodolejstwo.

Podajesz przepisy, które nijak mają się do tematu dyskusji, a do prostych, jedno lub dwuzdaniowych przepisów, które ci tu wklejamy, dopisujesz jakieś niestworzone teorie. TO jest wodolejstwo. :? Ja się naprawdę zastanawiam, czy ty tak poważnie...

szerszon napisał(a):Podałem przykłady z 220 z liniami P-12 i P-13 i co ?

Człowieku, linie P-12 i P-13 wskazują ci miejsce, gdzie masz zatrzymać pojazd, a nie granicę skrzyżowania! A pojazd masz zatrzymać tak, żeby nie utrudnić ruchu na drodze poprzecznej. :| Rozporządzenie na które się powołujesz wprost mówi o tym, że te znaki wyznacza się wzdłuż krawędzi jezdni z pierwszeństwem... Tu nie ma nic o skrzyżowaniu, bo i po co... :|

szerszon napisał(a):Czyli dla ciebie dwie drogi dla pieszych tworzą skrzyżowanie. Dla ciebie skrzyżowaniem już jest przeciecie się chodnika i jezdni

Przecież napisałem coś dokładnie odwrotnego. :lol: Dwie drogi dla pieszych nie tworzą skrzyżowania, bo droga dla pieszych nie zalicza się do "dróg mających jezdnie".
szerszon napisał(a):Udowodnij ,że to absurd. czekam na odpowiedzi.

Człowieku, wszyscy to widzą, po co mam to udowadniać...
PraktykRuchu

Postprzez PraktykRuchu » sobota 18 marca 2017, 00:48

Zaczynam się zastanawiać, czy to nie jest zwykła prowokacja... Nie można być instruktorem nauki jazdy a jednocześnie głosić rzeczy całkiem sprzecznych nie tylko z przepisami, które są proste jak konstrukcja czołgu T-55, ale nawet z materiałem, który przyswajają ludzie w pierwszych dwóch godzinach teorii... :help: Nie można czuć tak silnego bólu spowodowanego poznawczym dysonansem, żeby nie potrafić się przyznać do błędu nawet w obliczu kompletnej pomyłki i wyszukiwać co raz to bardziej niedorzeczniejsze uzasadnienia dla swojego wymysłu w tylu różnych miejscach różnych przepisów wykonawczych mimo, że akt główny nie pozostawia żadnych wątpliwości co do swojego znaczenia... :shock:
PraktykRuchu

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze