Wyznaczone vs oddzielone pasy ruchu

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Wyznaczone vs oddzielone pasy ruchu

Postprzez szerszon » poniedziałek 13 marca 2017, 00:31

PraktykRuchu napisał(a): (żeby nie walić takich baboli, jak podstawianie definicji legalnych z prawa karnego.
Moje nie dotyczą tylko prawa karnego. A prawo to prawo. Czy karne, drogowe, skarbowe...uniwersalne reguły nie precyzują, którego prawa dotyczą.
szerszon

Postprzez gumik » poniedziałek 13 marca 2017, 09:55

I dla Ciebie między tymi dwoma zapisami występuje sprzeczność. Pokażesz nam w końcu gdzie ona jest?

2.2.1. Linie segregacyjne
Linie segregacyjne stosuje się w celu:
* oddzielenia od siebie pasów prowadzących ruch w tych samych albo przeciwnych kierunkach,
(...)
Rozróżnia się następujące odmiany linii segregacyjnych:
(...)
* P-3b .linia jednostronnie przekraczalna - krotka
2.2.1.9. Linia jednostronnie przekraczalna — krótka
Znak P-3b „linia jednostronnie przekraczalna — krótka” (rys. 2.2.1.9) stosuje się, jeżeli zabroniony jest przejazd na sąsiedni pas ruchu (sąsiednią cześć drogi) od strony linii ciągłej. W szczególności stosowany jest na skrzyżowaniach i wlotach skrzyżowań oraz oznaczeniach krawędzi jezdni przy wyjazdach z obiektów przydrożnych lub przejazdach przez pasy dzielące jezdnie. Znak ten stosuje się niezależnie od dopuszczalnej prędkości na drodze. Znak P-3b może być poprzedzony znakami: P-2a, P-4, P-7a, P-7b, P-7c i P-7d, a następować po nim mogą znaki: P-1b, P-2a, P-1d, P-4, P-7a, P-7b, P-7c i P-7d.

To które linie nie wyznaczają, a oddzielają pasy ruchu wg. Ciebie? P-4 oddziela, a nie wyznacza?
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez szerszon » poniedziałek 13 marca 2017, 22:35

Naprawdę chyba nie muszę kopiować swoich poprzednich postów. Nie zrozumiałeś wtedy to dlaczego masz zrozumieć teraz ?
szerszon

Postprzez gumik » wtorek 14 marca 2017, 09:07

Bo nic nie wyjaśniłeś. Unikasz odpowiedzi, bo wiesz, że na niej polegniesz. To co? Wytłumaczysz, czy nadal wodolejstwo?
Odpowiesz jak to z liniami P-4?
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez szerszon » wtorek 14 marca 2017, 21:19

gumik napisał(a):Bo nic nie wyjaśniłeś. Unikasz odpowiedzi, bo wiesz, że na niej polegniesz. To co? Wytłumaczysz, czy nadal wodolejstwo?
Napisałem, ale nie zrozumiałeś. Po raz kolejny-nie nabijam postów tłumaczeniem czegoś po trzy razy.
A co nie tak z linią P-4( bo jedna jest a nie kilka) ?
szerszon

Postprzez gumik » wtorek 14 marca 2017, 21:23

szerszon napisał(a):Napisałem, ale nie zrozumiałeś. Po raz kolejny-nie nabijam postów tłumaczeniem czegoś po trzy razy.

Tylko gdzie to napisałeś? Odpowiedź pytaniem na pytanie? To nie jest odpowiedź na miarę osoby, która uważa się za znakomitego eksperta w dziedzinie przepisów ruchu drogowego. Nie na taką odpowiedź liczyłem:
Czytaj. W ogólnym masz o oddzielaniu. W szczególnym nie. To dlaczego ci oddziela ? Musisz mieć napisane,że wyznacza, bo inaczej nie dotrze ?

:roll:
A co nie tak z linią P-4( bo jedna jest a nie kilka) ?
Zadałem konkretne pytanie i liczę na konkretną odpowiedź.
gumik

Postprzez szerszon » wtorek 14 marca 2017, 22:02

gumik napisał(a):Tylko gdzie to napisałeś?
.
Szukajcie a znajdziecie.
Zadałem konkretne pytanie i liczę na konkretną odpowiedź.
Ok. Chętnie odpowiem tylko wskaż mi, o którą linie P-4 chodzi..bo napisałeś...
szerszon

Postprzez gumik » środa 15 marca 2017, 08:52

Jest wiele linii P-4 na polskich drogach. Pytałem o linię P-4.

szerszon napisał(a):Szukajcie a znajdziecie.
A to reszty postu nie zauważyłeś w której podałem Twoje tłumaczenie?
gumik

Postprzez szerszon » środa 15 marca 2017, 09:15

Norma szczególna uchyla normę generalną. Kryterium jest szczegółowość danego aktu prawnego
Linia P-4 w rozporządzeniu jest jedna.Oddziela pasy ruchu w przeciwnych kierunkach. Co tu jest niezrozumiałego ?
szerszon

Postprzez gumik » środa 15 marca 2017, 09:33

szerszon napisał(a):
Norma szczególna uchyla normę generalną. Kryterium jest szczegółowość danego aktu prawnego

To zdanie wyciągnięte z kontekstu. Jedna norma uchyla drugą tylko jeśli występuje konflikt między nimi. Ty wciąż nie podałeś gdzie ten konflikt występuje. Może dlatego, że go nie ma.

Linia P-4 w rozporządzeniu jest jedna.Oddziela pasy ruchu w przeciwnych kierunkach. Co tu jest niezrozumiałego ?
Czyli nie wyznacza pasów ruchu wg. Ciebie?
gumik

Postprzez szerszon » środa 15 marca 2017, 09:44

Nie, linia P-4 nie wyznacza pasów. Poza tym fajnie sobie manipulujesz i z tego wynikają cuda.Serwujesz przepis ogólny o liniach segregacyjnych pomijając np coś takiego...
— P-1a „linia pojedyncza przerywana — długa”,
— P-1b „linia pojedyncza przerywana — krótka”,

Gdzie dalej w przepisach masz napisane,że linie te wyznaczają pasy ruchu. Tu już ci nie przeszkadza ?
To zdanie wyciągnięte z kontekstu. Jedna norma uchyla drugą tylko jeśli występuje konflikt między nimi. Ty wciąż nie podałeś gdzie ten konflikt występuje. Może dlatego, że go nie ma.
Chcesz tak namacalnego konfliktu, aby ci w ogólnym napisali wyznacza, a w szczególnym oddziela.
Otóż nie. Masz ogólny, a szczególne konkretyzują. Podałem ci powyżej przykład jak sobie dobierasz pod swój punkt widzenia. Jakie to tutaj częste ostatnimi czasy...mam nadzieję ,że nie czujesz się obrażony wykazaną twoją manipulacją ?
szerszon

Postprzez gumik » środa 15 marca 2017, 10:14

szerszon napisał(a):Nie, linia P-4 nie wyznacza pasów.
A to ciekawe. Bo w rozporządzeniu "220" wyznaczają pasy ruchu tą linią.
P-4.jpg

Widzisz już, że ta Twoja różnica między wyznaczeniem, a oddzieleniem nie ma sensu? W rozporządzeniu stosują te terminy zamiennie. Polecam jeszcze raz lekturę tego postu w którym wszystko jest logicznie wyjaśnione.

Poza tym fajnie sobie manipulujesz i z tego wynikają cuda.Serwujesz przepis ogólny o liniach segregacyjnych pomijając np coś takiego...
— P-1a „linia pojedyncza przerywana — długa”,
— P-1b „linia pojedyncza przerywana — krótka”,

Gdzie dalej w przepisach masz napisane,że linie te wyznaczają pasy ruchu. Tu już ci nie przeszkadza ?

A dlaczego ma mi przeszkadzać? Po pierwsze uważam, że nie ma różnicy między wyznaczeniem, a oddzieleniem, co pokazałem wyżej. Po drugie, nawet przyjmując Twój tor rozumowania, to tutaj byłby konflikt przepisów i wtedy przepis szczególny ma tylko znaczenie. W ten, czy inny sposób nic tu nie może przeszkadzać.
Chcesz tak namacalnego konfliktu, aby ci w ogólnym napisali wyznacza, a w szczególnym oddziela.
Otóż nie. Masz ogólny, a szczególne konkretyzują.
A to co to za reguła jest, że się uchyla przepis ogólny nawet jak nie występuje konflikt z przepisem szczególnym? Przecież sam napisałeś, że musi być konflikt "Reguły kolizyjne - reguły mające na celu usunięcie sprzeczności norm w systemie prawa.". I ciągle omijasz temat tej sprzeczności szerokim łukiem.
Poza tym nadal nie wyjaśniłeś też jak z przepisu szczególnego linii P-3b wynika, że ta linia wyznacza pasy ruchu, a nie oddziela.
Podałem ci powyżej przykład jak sobie dobierasz pod swój punkt widzenia. Jakie to tutaj częste ostatnimi czasy...mam nadzieję ,że nie czujesz się obrażony wykazaną twoją manipulacją ?
Kto co pokazał w tym wątku i jak sobie dobiera pod swój punkt widzenia, to zostawiam opinii czytelników. :-)
gumik

Postprzez szerszon » środa 15 marca 2017, 10:31

gumik napisał(a):A to ciekawe. Bo w rozporządzeniu "220" wyznaczają pasy ruchu tą linią.

Widzisz już, że ta Twoja różnica między wyznaczeniem, a oddzieleniem nie ma sensu? W rozporządzeniu stosują te terminy zamiennie.

Ja tam widzę linie wyznaczające. Podać ci definicję P-4 ?

Widzisz już, że ta Twoja różnica między wyznaczeniem, a oddzieleniem nie ma sensu? W rozporządzeniu stosują te terminy zamiennie.
Bo ci się tak wydaje, czy ci pasuje do twojej koncepcji ? W akcie prawnym nie można stosować różnych określeń do tego samej rzeczy. Znowu mam cytować wykładnię ?
A dlaczego ma mi przeszkadzać? Po pierwsze uważam, że nie ma różnicy między wyznaczeniem, a oddzieleniem, co pokazałem wyżej.
Nie wykazałeś. Ponieważ na rysunkach są linie wyznaczające. Wiem,że dużo ci rzeczy nie przeszkadza.
A to co to za reguła jest, że się uchyla przepis ogólny nawet jak nie występuje konflikt z przepisem szczególnym?
Ale jest konflikt w postaci iż linie segregacyjne nie precyzują czy wyznaczaja czy oddzielają. Na podstawie przepisu ogólnego tego nie stwierdzisz.Ale skoro dla ciebie nie ma różnicy tak jak dla sądu też nie ma różnicy, czy kierunek jazdy czy kierunek ruchu to co się dziwić.
Poza tym nadal nie wyjaśniłeś też jak z przepisu szczególnego linii P-3b wynika, że ta linia wyznacza pasy ruchu, a nie oddziela.
Wykaż ,że oddziela. :mrgreen:
Kto co pokazał w tym wątku i jak sobie dobiera pod swój punkt widzenia, to zostawiam opinii czytelników.
Wolę jednak prawo. Mam nadzieję ,że nie czujesz się obrażony moim postem.
szerszon

Postprzez JAKUB » środa 15 marca 2017, 11:28

Ja w takich sytuacjach zaglądam do pojęcia podstawowego.
A tam w tym samym akcie prawa
Oddział 1 Pojęcia podstawowe
Prawo o ruchu drogowym napisał(a):Art2 pkt 7.pas ruchu – każdy z podłużnych pasów jezdni wystarczający do ruchu jednego rzędu pojazdów wielośladowych, oznaczony lub nieoznaczony znakami drogowymi;
a dalej w oddziale 6 Wyprzedzanie
Prawo o ruchu drogowym napisał(a):Art 24 pkt10. Dopuszcza się wyprzedzanie z prawej strony na odcinku drogi z wyznaczonymi pasami ruchu,..
przy takiej jakości aktów prawa bądź tu mądry.
JAKUB

Postprzez gumik » środa 15 marca 2017, 16:03

szerszon napisał(a):Ja tam widzę linie wyznaczające. Podać ci definicję P-4 ?

Nie wiem co widzisz, ale te dwa szkice porównują dwie sytuacje. Na pierwszym z nich jest przedstawione skrzyżowanie gdzie jezdnia drogi podporządkowanej ma szerokość mniejszą niż 6 metrów. Przez to wyznaczenie pasów ruchu na tej drodze jest niemożliwe. Drugi szkic różni się tylko tym, że jezdnia drogi podporządkowanej jest na tyle szeroka, że można na niej wyznaczyć pasy ruchu. I są wyznaczone linią P-4. A wg. Ciebie linia P-4 nie wyznacza pasów ruchu. Jak widzisz jednak w "220" nie mieli problemu z wyznaczeniem pasów ruchu linią P-4, która to wg. Ciebie jedynie rozdziela pasy ruchu.
Nie, linia P-4 nie wyznacza pasów.

Jak widzisz jesteś w błędzie.
Bo ci się tak wydaje, czy ci pasuje do twojej koncepcji ? W akcie prawnym nie można stosować różnych określeń do tego samej rzeczy. Znowu mam cytować wykładnię ?
Nie wydaje mi się, tylko podałem Ci przykład, że pasy ruchu są wyznaczone liniami, którymi rzekomo się nie wyznacza pasów ruchu. No zacytuj tą wykładnię, może coś ciekawego się dowiemy.
Nie wykazałeś. Ponieważ na rysunkach są linie wyznaczające. Wiem,że dużo ci rzeczy nie przeszkadza.
Raz piszesz, że linia P-4 nie wyznacza. Teraz piszesz, że wyznacza. Zdecyduj się.
Ale jest konflikt w postaci iż linie segregacyjne nie precyzują czy wyznaczaja czy oddzielają. Na podstawie przepisu ogólnego tego nie stwierdzisz.
No kurcze. A tu jednak napisali w tym przepisie ogólnym, że linie segregacyjne służą do oddzielania. Wklejam jeszcze raz
Linie segregacyjne stosuje się w celu:
* oddzielenia od siebie pasów prowadzących ruch w tych samych albo przeciwnych kierunkach,

Wykaż ,że oddziela. :mrgreen:
Nie umiesz obronić swoich tez? Ja Ci już po raz któryś wklejam definicje linii segregacyjnych w których jest napisane, że oddzielają.
Wolę jednak prawo. Mam nadzieję ,że nie czujesz się obrażony moim postem.
Prawo zostaw prawnikom i sądom, bo im lepiej wychodzi jego czytanie i rozumienie.

@JAKUB - sluszna uwaga! Ciekawe co na to szerszon?
gumik

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze