Łamane pierwszeństwo

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Łamane pierwszeństwo

Postprzez szerszon » czwartek 16 lutego 2017, 09:37

Sposób przedstawienia pierwszeństwa na dwóch skrzyżowaniach.
szerszon

Postprzez JAKUB » czwartek 16 lutego 2017, 09:44

Jest to opisane w rozporządzeniu na którym pewnie oparł się urzędnik.
sankila napisał(a):Obrazek
Więc co stanowi problem?
JAKUB

Postprzez gumik » czwartek 16 lutego 2017, 09:49

Wygląda OK to oznakowanie:
Jeżeli osie dróg poprzecznych nie przecinają się na skrzyżowaniu, a nie można zastosować indywidualnego (dla każdego z nich) oznakowania, to pod znakiem A-6a, A-6b lub A-6c umieszcza się tabliczkę T-6b.
Tabliczkę T-6b stosuje się także na skrzyżowaniach o nietypowym układzie dróg, np. jeżeli wloty drogi podporządkowanej występują tylko po jednej stronie drogi z pierwszeństwem lub droga z pierwszeństwem przebiega w łuku o dużym zwrocie lub małym promieniu.

Jak nic układ dróg jest nietypowy.
A jeśli jest niepoprawne, to jakie powinno być?
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez szerszon » czwartek 16 lutego 2017, 09:50

Chętnie się zapoznam w którym miejscu. Masz szansę na wskazanie przepisu i dogłębną analizę.

Poproszę w pierwszej kolejności o wskazanie A-6 oraz ten łuk o małym promieniu.
szerszon

Postprzez papadrive » czwartek 16 lutego 2017, 20:58

sankila napisał(a):
papadrive napisał(a): Do skrzyżowania zbliżają się dwaj kierujący, którzy mają, każdy na swoim wlocie D-1 i wcale nie muszą jechać jedną i tą samą drogą.
Muszą jechać jedną i tą samą drogą, bo - jak sama nazwa wskazuje - pierwszeństwo jest JEDNO i tylko JEDNO.

Jaka/czego nazwa wskazuje, że jest jedno pierwszeństwo? Pojazdy zbliżają się do skrzyżowania różnymi wlotami i każdy z nich ma taki sam znak ustalający PP, może to być D-1 lub A-7. Ich tory jazdy przetną się na skrzyżowaniu. Za trudne? :?

To teraz moje pytanie: Ile dróg i jakich przedstawia T6?
Czy pojazdy na drodze D1 nadjeżdżają z naprzeciwka czy z prawej/lewej?
Obrazek

Jeśli wierzyć tabliczce, to dróg jest trzy. i dwa skrzyżowania.
1. Pierwsza droga Lublin- Wrocław
2. Na pierwszym skrzyżowaniu przecina ją droga nr.2 z Katowic do Gdańska.
3. Trzecia droga z Poznania łączy się z drogą na Gdańsk na drugim skrzyżowaniu.
Jadąc tak, jak przebiega PP na tych skrzyżowaniach, będę się poruszał po trzech drogach. Najpierw, jadąc od Lublina, na pierwszym skrzyżowaniu muszę skręcić w prawo, na drogę prowadzącą do Gdańska. Po przejechaniu niewielkiego odcinka tej drogi (chyba tylko przez przejazd kolejowy?), opuszczam drogę na Gdańsk i skręcając w lewo na drugim skrzyżowaniu, wjeżdżam na drogę w kierunku na Poznań. Tak więc, przejeżdżając trzema drogami i przez dwa skrzyżowania, pokonałem drogę (jedną :wink: ) z Lublina do Poznania. Dziwne, prawda? :what:
====
szerszon napisał(a):Sposób przedstawienia pierwszeństwa na dwóch skrzyżowaniach.

Chyba z uwagi, że wloty obu dróg (z lewej i prawej z PP) oddziela tylko przejazd kolejowy, wystąpiły trudności w oznakowaniu tych skrzyżowań oddzielnie. Innego powodu nie przewiduję. :wink:
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez szerszon » czwartek 16 lutego 2017, 23:08

google maps przydałoby się.
szerszon

Postprzez sankila » piątek 17 lutego 2017, 00:22

papadrive napisał(a): Jaka/czego nazwa wskazuje, że jest jedno pierwszeństwo? Pojazdy zbliżają się do skrzyżowania różnymi wlotami i każdy z nich ma taki sam znak ustalający PP, może to być D-1 lub A-7. Ich tory jazdy przetną się na skrzyżowaniu. Za trudne? :?
Ile razy mam powtarzać, że ustępuje ten, który wjeżdża na cudzy pas? Zrób sobie kreski wzdłuż pasów ruchu - będzie łatwiej.
BTW - o to pierwszeństwo, to Ty tak na poważnie? "Pierwszy między pierwszymi" na drodze chcesz stosować?

Jeśli wierzyć tabliczce, to dróg jest trzy. i dwa skrzyżowania.
1. Pierwsza droga Lublin- Wrocław
2. Na pierwszym skrzyżowaniu przecina ją droga nr.2 z Katowic do Gdańska.
3. Trzecia droga z Poznania łączy się z drogą na Gdańsk na drugim skrzyżowaniu.
Nie droga, tylko trasa Lublin - Wrocław, trasa z Katowic do Gdańska i trasa z Poznania do Gdańska - przebiegają przez ten sam odcinek "pasa terenu przeznaczonego do jazdy". I dlatego przy tym odcinku może stać kilka znaków z różnymi numerami dróg.
Taką samą trasą jest droga z pierwszeństwem, tyle, że od innych dróg nie odróżnia jej numerek a status, nadany przez znak.

Tak więc, przejeżdżając trzema drogami i przez dwa skrzyżowania, pokonałem drogę z Lublina do Poznania. Dziwne, prawda?
Dziwne ... Bo na moje oko to przejechałeś jedno skrzyżowanie w Krośnie.

Ale wracając do mojego pytania: w jakiej relacji pozostają pojazdy nadjeżdżające drogą D1 z przeciwnych kierunków? (Przy okazji - na jakiej podstawie twierdzisz, że to dwa skrzyżowania, a nie np. jedno, z przesuniętymi wlotami?)
Dla ułatwienia: rzeczywisty przebieg drogi z pierwszeństwem przez skrzyżowanie.
Obrazek
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez szerszon » piątek 17 lutego 2017, 00:29

sankila napisał(a): Ile razy mam powtarzać, że ustępuje ten, który wjeżdża na cudzy pas? Zrób sobie kreski wzdłuż pasów ruchu - będzie łatwiej.
No to dalej czekam na odpowiedź, kto pojedzie pierwszy , gdy dwa pojazdy zbliżają się drogą z pierwszeństwem do skrzyżowania z łamanym pierwszeństwem i każdy jedzie w swoje "prosto" ?
Ile razy mam jeszcze zadać to pytanie ?
Na podstawie jakiego przepisu ustępuje ten co wjeżdża na cudzy pas ? Przecież to skrzyżowanie, gdzie pierwszeństwo jest określone znakami. Nagle zacząłeś stosować przepis ogólny ? Co za volta... :lol: :lol: :lol:
szerszon

Postprzez dylek » piątek 17 lutego 2017, 09:06

szerszon napisał(a):google maps przydałoby się.

A proszę bardzo :
https://goo.gl/maps/8LWsAPFthdF2
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez szerszon » piątek 17 lutego 2017, 15:19

No to bez przesady. Spokojnie można było oznakować po ludzku, a nie tworzyć takie cudaki.
szerszon

Postprzez gumik » piątek 17 lutego 2017, 17:19

Czyli jak?
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez szerszon » piątek 17 lutego 2017, 18:15

Dwa oddzielne skrzyżowania i dwie T-6a. Czyli normalnie jak w rozporządzeniu.
szerszon

Postprzez papadrive » piątek 17 lutego 2017, 22:47

sankila napisał(a): Ile razy mam powtarzać, że ustępuje ten, który wjeżdża na cudzy pas? Zrób sobie kreski wzdłuż pasów ruchu - będzie łatwiej.

Nie pytam(y) o zmianę pasa ruchu, tylko o pierwszeństwo przejazdu na skrzyżowaniau lub...
...poza nim. A to na drodze nie przestrzega się PP? :wow:
Taką samą trasą jest droga z pierwszeństwem, tyle, że od innych dróg nie odróżnia jej numerek a status, nadany przez znak.

O widzisz, jak się postarasz, to i dobrze zagadasz. :spoko: Tą grubą, połamaną krechą pokazano przebieg trasy ("drogi"), która na dwóch kolejnych skrzyżowaniach ma pierwszeństwo nad innymi wlotami.
Trasę można wyznaczyć jedną lub wieloma drogami.
Ale wracając do mojego pytania: w jakiej relacji pozostają pojazdy nadjeżdżające drogą D1 z przeciwnych kierunków?

W takiej, że nadjeżdżają z przeciwnych kierunków, mając takie same znaki ustalające PP, a ich tory będą się przecinać. Chyba nie doczekamy się odpowiedzi. :(
Przy okazji - na jakiej podstawie twierdzisz, że to dwa skrzyżowania, a nie np. jedno, z przesuniętymi wlotami?

Napisałem: "jeśli wierzyć tabliczce". Ale po obejrzeniu w googlach upewniłem się co do tego. To są dwa skyżowania.
Przesunięte wloty są na pierwszym z nich. Droga na Gdańsk ma przesuniętą oś w stosunku do wlotu z Katowic. Drugie jest typu T.
Szerszon ma rację, tam jest możliwość oznakowania skrzyżowań osobno. Choć mnie osobiście nie przeszkadza takie, jakie jest. Nie ma tam nic niezrozumiałego.
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez dylek » sobota 18 lutego 2017, 00:23

papadrive napisał(a):Szerszon ma rację, tam jest możliwość oznakowania skrzyżowań osobno. Choć mnie osobiście nie przeszkadza takie, jakie jest. Nie ma tam nic niezrozumiałego.

No to wsadzę kij w mrowisko.... :D
Obrazek
Czy pojazd czerwony :
a) znajduje się ciągle jeszcze na drodze z pierwszeństwem i ma pierwszeństwo nad zielonym ?
b) zjechał z pierwszeństwa i jest na podporządkowanej tak jak zielony w związku z czym musi zielonemu ustąpić ?
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez sankila » sobota 18 lutego 2017, 00:27

papadrive napisał(a):Nie pytam(y) o zmianę pasa ruchu, tylko o pierwszeństwo przejazdu na skrzyżowaniau lub...
...poza nim. A to na drodze nie przestrzega się PP? :wow:
A przestrzega, przestrzega ... tylko nazywa się to zmianą pasa ruchu lub kierunku jazdy.

Widzisz tu przecięcie dróg i plac utworzony przez to przecięcie? Bo ja widzę zakręt na drodze i trójkąty, które mówią: koniec drogi podporządkowanej, teraz trzeba wjechać na drogę z pierwszeństwem (to dalej "zetka")
https://goo.gl/maps/qEsbAdx8aQv

tam jest możliwość oznakowania skrzyżowań osobno
Gdyby tam były dwa skrzyżowania, to byłyby osobno oznakowane, ale dwóch skrzyżowań nie ma, więc i znaków nie ma.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze