Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez szerszon » czwartek 16 lutego 2017, 09:37
przez JAKUB » czwartek 16 lutego 2017, 09:44
Więc co stanowi problem?sankila napisał(a):
przez gumik » czwartek 16 lutego 2017, 09:49
Jeżeli osie dróg poprzecznych nie przecinają się na skrzyżowaniu, a nie można zastosować indywidualnego (dla każdego z nich) oznakowania, to pod znakiem A-6a, A-6b lub A-6c umieszcza się tabliczkę T-6b.
Tabliczkę T-6b stosuje się także na skrzyżowaniach o nietypowym układzie dróg, np. jeżeli wloty drogi podporządkowanej występują tylko po jednej stronie drogi z pierwszeństwem lub droga z pierwszeństwem przebiega w łuku o dużym zwrocie lub małym promieniu.
przez szerszon » czwartek 16 lutego 2017, 09:50
przez papadrive » czwartek 16 lutego 2017, 20:58
sankila napisał(a):Muszą jechać jedną i tą samą drogą, bo - jak sama nazwa wskazuje - pierwszeństwo jest JEDNO i tylko JEDNO.papadrive napisał(a): Do skrzyżowania zbliżają się dwaj kierujący, którzy mają, każdy na swoim wlocie D-1 i wcale nie muszą jechać jedną i tą samą drogą.
To teraz moje pytanie: Ile dróg i jakich przedstawia T6?
Czy pojazdy na drodze D1 nadjeżdżają z naprzeciwka czy z prawej/lewej?
szerszon napisał(a):Sposób przedstawienia pierwszeństwa na dwóch skrzyżowaniach.
przez szerszon » czwartek 16 lutego 2017, 23:08
przez sankila » piątek 17 lutego 2017, 00:22
Ile razy mam powtarzać, że ustępuje ten, który wjeżdża na cudzy pas? Zrób sobie kreski wzdłuż pasów ruchu - będzie łatwiej.papadrive napisał(a): Jaka/czego nazwa wskazuje, że jest jedno pierwszeństwo? Pojazdy zbliżają się do skrzyżowania różnymi wlotami i każdy z nich ma taki sam znak ustalający PP, może to być D-1 lub A-7. Ich tory jazdy przetną się na skrzyżowaniu. Za trudne?![]()
Nie droga, tylko trasa Lublin - Wrocław, trasa z Katowic do Gdańska i trasa z Poznania do Gdańska - przebiegają przez ten sam odcinek "pasa terenu przeznaczonego do jazdy". I dlatego przy tym odcinku może stać kilka znaków z różnymi numerami dróg.Jeśli wierzyć tabliczce, to dróg jest trzy. i dwa skrzyżowania.
1. Pierwsza droga Lublin- Wrocław
2. Na pierwszym skrzyżowaniu przecina ją droga nr.2 z Katowic do Gdańska.
3. Trzecia droga z Poznania łączy się z drogą na Gdańsk na drugim skrzyżowaniu.
Dziwne ... Bo na moje oko to przejechałeś jedno skrzyżowanie w Krośnie.Tak więc, przejeżdżając trzema drogami i przez dwa skrzyżowania, pokonałem drogę z Lublina do Poznania. Dziwne, prawda?
przez szerszon » piątek 17 lutego 2017, 00:29
No to dalej czekam na odpowiedź, kto pojedzie pierwszy , gdy dwa pojazdy zbliżają się drogą z pierwszeństwem do skrzyżowania z łamanym pierwszeństwem i każdy jedzie w swoje "prosto" ?sankila napisał(a): Ile razy mam powtarzać, że ustępuje ten, który wjeżdża na cudzy pas? Zrób sobie kreski wzdłuż pasów ruchu - będzie łatwiej.
przez dylek » piątek 17 lutego 2017, 09:06
przez szerszon » piątek 17 lutego 2017, 15:19
przez gumik » piątek 17 lutego 2017, 17:19
przez szerszon » piątek 17 lutego 2017, 18:15
przez papadrive » piątek 17 lutego 2017, 22:47
sankila napisał(a): Ile razy mam powtarzać, że ustępuje ten, który wjeżdża na cudzy pas? Zrób sobie kreski wzdłuż pasów ruchu - będzie łatwiej.
Taką samą trasą jest droga z pierwszeństwem, tyle, że od innych dróg nie odróżnia jej numerek a status, nadany przez znak.
Ale wracając do mojego pytania: w jakiej relacji pozostają pojazdy nadjeżdżające drogą D1 z przeciwnych kierunków?
Przy okazji - na jakiej podstawie twierdzisz, że to dwa skrzyżowania, a nie np. jedno, z przesuniętymi wlotami?
przez dylek » sobota 18 lutego 2017, 00:23
papadrive napisał(a):Szerszon ma rację, tam jest możliwość oznakowania skrzyżowań osobno. Choć mnie osobiście nie przeszkadza takie, jakie jest. Nie ma tam nic niezrozumiałego.
przez sankila » sobota 18 lutego 2017, 00:27
A przestrzega, przestrzega ... tylko nazywa się to zmianą pasa ruchu lub kierunku jazdy.papadrive napisał(a):Nie pytam(y) o zmianę pasa ruchu, tylko o pierwszeństwo przejazdu na skrzyżowaniau lub...
...poza nim. A to na drodze nie przestrzega się PP?![]()
Gdyby tam były dwa skrzyżowania, to byłyby osobno oznakowane, ale dwóch skrzyżowań nie ma, więc i znaków nie ma.tam jest możliwość oznakowania skrzyżowań osobno