Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździ

Postprzez waw » sobota 21 stycznia 2017, 23:04

sankila napisał(a):Dopiero jak wjadę na drogę, która znaków nie ma, to będę się trzymać przepisów i skręcać od krawędzi.
Tylko, że jeśli rondo traktujemy jako całość to nie składa się to z dwóch manewrów skrętu w prawo.
Analogicznie na skrzyżowaniach z przesuniętą osią wlotów - jazda prosto to nie dwa manewry skrętu.
sankila napisał(a):A trzeba było słuchać instruktora, zamiast pozwalać robić sobie wodę z mózgu na forum ...

Instruktorzy nie widzą problemów ze zjazdów z wewnętrznego pasa. Z resztą tak się przyjęło wśród kierowców, że zjeżdżając z obwiedni wjeżdża się na prawy pas, a z wewnętrznego na lewy. Trzeba być ostrożnym ale generalnie to działa.
waw

Postprzez sankila » poniedziałek 23 stycznia 2017, 03:29

waw napisał(a):Tylko, że jeśli rondo traktujemy jako całość to nie składa się to z dwóch manewrów skrętu w prawo.
Mówiłam, że dałeś sobie zrobić wodę z mózgu ...
Na tym rondzie mam cztery skrzyżowania i cztery przecięcia drogi z torowiskiem - co to znaczy, że mam traktować rondo jako całość?
https://goo.gl/images/TOX0dZ

tak się przyjęło wśród kierowców, że zjeżdżając z obwiedni wjeżdża się na prawy pas, a z wewnętrznego na lewy. .
Z tym się zgadzam, ale w ten sposób zaprzeczasz sam sobie, bo to sposób całkowicie sprzeczny z "warszawskim", a zwłaszcza z "odbywaniem ruchu" na wprost przez skrzyżowanie.
Z wewnętrznego pasa mogą zjeżdżać tylko ci, którzy odróżniają ruch wokół wyspy od ruchu okrężnego.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez szerszon » poniedziałek 23 stycznia 2017, 12:30

sankila napisał(a):Na tym rondzie mam cztery skrzyżowania i cztery przecięcia drogi z torowiskiem - co to znaczy, że mam traktować rondo jako całość?
https://goo.gl/images/TOX0dZ

Na tym SKRZYŻOWANIU( jednym) mamy przecięcia się kierunków ruchu.Przed SKRZYŻOWANIEM jest C-12+A-7
§ 36. 1. Znak C-12 „ruch okrężny” oznacza, że na
SKRZYŻOWANIU ruch odbywa się dookoła wyspy lub placu
w kierunku wskazanym na znaku

Przy awarii sygnalizacji świetlnej nie ma stosowania się do Art 25.1 , czyli pojazdy na obwiedni z powodu braku D-1 lub A-6 nie stosują się do ww artykułu w stosunku do wjeżdżających pojazdów.
Na drogach obowiązuje PoRD a nie "wytyczne" budowy rond.
szerszon

Postprzez mp0011 » wtorek 24 stycznia 2017, 15:57

• Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Postprzez gumik » wtorek 24 stycznia 2017, 20:15

A tutaj artykuł o którym mówi Pan Dworak: https://issuu.com/magazynplejady/docs/p ... 61-2015/62
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez szerszon » wtorek 24 stycznia 2017, 21:03

mp0011 napisał(a)::arrow: https://krakow.tvp.pl/28750972/23012017
Po minucie dałem sobie spokój.Ciekawe kto czego nie rozumie ? Dlaczego Pan Sekretarz wyodrębnił sobie SORO z ogółu skrzyżowań ? Podstawa prawna ?
Dlaczego sobie dzieli sposób sygnalizacji przejazdu przez skrzyżowanie w zależności od zaistnienia F-10 i P-8x bądź ich braku ? Podstawa prawna ?
Gdzie jest napisane,że zjazd ze skrzyżowania to zmiana kierunku jazdy w prawo ? Podstawa prawna ?
Ile jeszcze skrzyżowań tzw klasycznych trzeba Panu Sekretarzowi pokazać, gdzie "te w prawo" nie istnieje ?
A może "umówmy się umownie w lewo"?
szerszon

Postprzez waw » wtorek 24 stycznia 2017, 21:49

sankila napisał(a):A jeździmy według znaków. Jeśli rondo oznakowane jest jako "roundabout", to tak jedziesz - czy w Lublinie, czy w Krakowie. Oznakowane jako "rotary" - jedziesz według jego znaków; i podobnie wszystkie hybrydowe, ślimakowe, turbinowe, podpaskowe, pierścieniowe i uj wie, jakie jeszcze. I tak samo ja będę skręcała w lewo z każdego oznakowanego pasa, nie pytając czyja to szkoła. Dopiero jak wjadę na drogę, która znaków nie ma, to będę się trzymać przepisów i skręcać od krawędzi.

A trzeba było słuchać instruktora, zamiast pozwalać robić sobie wodę z mózgu na forum ...

Czyli skręcający na tym rondzie będzie wg znaków zmieniał pasy ruchu, które idą jakgdyby "prosto": https://www.google.pl/maps/@51.2365852, ... a=!3m1!1e3 ?
sankila napisał(a): Mówiłam, że dałeś sobie zrobić wodę z mózgu ...
Nie. Ja po prostu zadaję pytania, czasem retoryczne, czasem prowokacyjne żeby pokazać jak niejasne są przepisy i można dopisywać sobie do nich teorie, które sprzeczne z prawem nie są, a ze sobą tak. Nawet Dworak powtarza o braku jednoznacznych przepisów już drugi odcinek.
waw

Postprzez dylek » środa 25 stycznia 2017, 00:27

http://www.servicenl.gov.nl.ca/drivers/roundabouts/roundabouts.html

Ciekawa lektura dla tych co to mówią, że cała Europa jeździ jak p.Dworak proponuje...
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez gumik » środa 25 stycznia 2017, 01:02

Podałeś link do opisu rond w Kanadzie, która nie leży w Europie.
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez szerszon » środa 25 stycznia 2017, 08:18

Pan Dworak podaje przykłady , których nie ma w polskich przepisach.
szerszon

Postprzez szerszon » środa 25 stycznia 2017, 20:27

szerszon

Postprzez sankila » środa 25 stycznia 2017, 21:43

gumik napisał(a):A tutaj artykuł o którym mówi Pan Dworak: https://issuu.com/magazynplejady/docs/p ... 61-2015/62
Te artykuły niewiele pomogą, biorąc pod uwagę, że nie tłumaczą wyznawcom szkoły warszawskiej podstawowych cech ronda - że kierowcy wokół wyspy JADĄ (a nie odbywają jakiś mityczny, bezkierunkowy ruch); że cały czas znajdują się na drodze (a nie jakiejś mitycznej powierzchni skrzyżowania) , w dodatku jest to JEDNA droga, a nie dwie, trzy czy pięć - do kupy wziętych.

waw napisał(a):Ja po prostu zadaję pytania, czasem retoryczne, czasem prowokacyjne żeby pokazać jak niejasne są przepisy i można dopisywać sobie do nich teorie, które sprzeczne z prawem nie są, a ze sobą tak.
Czy to ja dopisałam do Kaponiery teorię, że "mam je traktować jako całość"? No to zdejmijmy znaki i jedźmy "na PoRD"- czy przecięcie torowiska z drogą będzie skrzyżowaniem czy nie będzie? Czy Kaponiera będzie jednym skrzyżowaniem, czy też mitycznym "zespołem skrzyżowań", czy czterema skrzyżowaniami? Przypominam, że znaki mają wpływ jedynie na zachowanie kierowcy a nie na budowę dróg.

BTW - przepisy są jasne i logiczne, ale czasem jeszcze trzeba znać zasady języka polskiego, jak choćby tę, że kierowcy jadą a pojazdy się poruszają; natomiast "ruch (drogowy)" to zjawisko, obejmujące przemieszczanie się użytkowników po tychże drogach.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez papadrive » środa 25 stycznia 2017, 22:06

sankila napisał(a):... że cały czas znajdują się na drodze (a nie jakiejś mitycznej powierzchni skrzyżowania) , w dodatku jest to JEDNA droga, a nie dwie, trzy czy pięć - do kupy wziętych.

Taaak, wiemy. To jedna droga, w dodatku jednokierunkowa. :wink: A Napoleon był kobietą. :spoko:
... kierowcy jadą a pojazdy się poruszają;

Kierowcy to mogą nawet chodzić piechotą. 8)
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez szerszon » środa 25 stycznia 2017, 22:54

sankila napisał(a):[ że cały czas znajdują się na drodze (a nie jakiejś mitycznej powierzchni skrzyżowania) , w dodatku jest to JEDNA droga, a nie dwie, trzy czy pięć - do kupy wziętych.

§ 36. 1. Znak C-12 „ruch okrężny oznacza, że na
skrzyżowaniu ruch odbywa się dookoła wyspy lub placu
w kierunku wskazanym na znaku.

Chyba te jedna droga jest raczej wytworem fantazji, a nie analizą przepisu.
szerszon

Postprzez dylek » czwartek 26 stycznia 2017, 00:03

Obrazek
sankila - Kaponiera po przebudowie nie ma prawa mieć na wlotach C-12.
Tutaj ruch odbywa się również na przełaj przez wyspę? plac ? To jest chore, że ktoś uznał, iż można tak okłamywać kierujących bzdurnie ustawionym znakiem C-12.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze