Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez nowykruk » poniedziałek 16 stycznia 2017, 21:09
przez sankila » środa 18 stycznia 2017, 00:06
Regułą prawej ręki dotyczy kierowców zbliżających się do skrzyżowania. Na skrzyżowaniu obowiązuje przepis, że nie wjeżdżamy, jeśli nie mamy miejsca do jazdy. A on tego miejsca nie miał.nowykruk napisał(a):czy to ja wymusiłem pierwszeństwo?
przez szerszon » środa 18 stycznia 2017, 07:45
I z tego wynika,że to twoja wina. Szkoda że gościu nie chciał policji.nowykruk napisał(a): (rozumiem, że oczywiście reguła prawej strony obowiązuje)..
przez Henq » czwartek 19 stycznia 2017, 00:09
przez sankila » czwartek 19 stycznia 2017, 02:43
Znajdujących się NA skrzyżowaniu - również nie musi przepuścić?Henq napisał(a):kierowca z prawej nie ma obowiązku przepuszczenia jadących od lewej
przez JAKUB » czwartek 19 stycznia 2017, 06:10
przez szerszon » czwartek 19 stycznia 2017, 07:47
To dlaczego znalazł się NA skrzyżowaniu skoro ma ustąpić zbliżajac się ? Znowu chore podejście mające na celu usankcjonować ładujących się na chama..."bo ja już czterema kołami wjechałem"sankila napisał(a): Znajdujących się NA skrzyżowaniu - również nie musi przepuścić?
.
przez Henq » czwartek 19 stycznia 2017, 08:05
sankila napisał(a):Znajdujących się NA skrzyżowaniu - również nie musi przepuścić?
jak już zjedzie jest pojazdem który zjechał ze skrzyżowaniasankila napisał(a):To kiedy pojazd przestaje być "zbliżającym się do skrzyżowania" a staje się pojazdem NA skrzyżowaniu? Jak już zjedzie ze skrzyżowania?
a kto tak ustalił? sami między sobą? z tego co pisze autor policja nie została wezwana i nie wskazano sprawcy.sankila napisał(a):Zapomniałeś o małym szczególe - to nie @nowykruk był sprawcą kolizji.
sankila napisał(a): I drugi szczegół: nie doszło do zderzenia, tylko do uderzenia - art. 3 się kłania.
sankila napisał(a):BTW - zechcesz wskazać, gdzie ja napisałam o ustępowaniu pierwszeństwa PRZED skrzyżowaniem? Bo jakoś nie mogę znaleźć ...
sankila napisał(a):Regułą prawej ręki dotyczy kierowców zbliżających się do skrzyżowania.
przez sankila » piątek 20 stycznia 2017, 02:05
Sprawcą kolizji jest ten, który uderzył w inny pojazd; tyle można ustalić bez policji. Odrębną sprawą jest odpowiedzialność za spowodowanie kolizji, którą ustala sąd, na podstawie analizy sytuacji: co który kierowca miał zrobić, co zrobił, a czego nie zrobił, czyli w jakim stopniu przyczynił się do wypadku.z tego co pisze autor policja nie została wezwana i nie wskazano sprawcy.
Czy reguła prawej ręki mówi o ustępowaniu pierwszeństwa przed skrzyżowaniem, czy o kierowcach, znajdujących się w sytuacji równorzędnej (czyli zbliżający się do skrzyżowania vs zbliżający się do skrzyżowania), w przeciwieństwie do sytuacji nierównorzędnej (zbliżający się do skrzyżowania vs znajdujący się na skrzyżowaniu)?Regułą prawej ręki dotyczy kierowców zbliżających się do skrzyżowania
przez Henq » piątek 20 stycznia 2017, 08:21
sankila napisał(a):Sprawcą kolizji jest ten, który uderzył w inny pojazd
przez JAKUB » piątek 20 stycznia 2017, 10:29
nowykruk napisał(a):(...) Wjeżdżając na parking zostałem uderzony przez inny samochód nadjeżdżający z prawej strony (rozumiem, że oczywiście reguła prawej strony obowiązuje). (...)
przez sankila » piątek 20 stycznia 2017, 23:09
Było lektury szkolne czytać, to może nauczyłbyś się odróżniać sprawcę od winowajcy.Henq napisał(a):jak auto wjedzie na czerwonym a prawidłowo jadący pojazd na zielonym w nie uderzy to również będzie sprawcą kolizji? Sprawcą jest kierujący pojazdem który nie ustąpił pierwszeństwa pojazdowi nadjeżdżającemu z prawej strony
przez Henq » sobota 21 stycznia 2017, 20:24
sankila napisał(a):Było lektury szkolne czytać, to może nauczyłbyś się odróżniać sprawcę od winowajcy.
przez Cyryl » niedziela 22 stycznia 2017, 14:48
przez sankila » poniedziałek 23 stycznia 2017, 03:49
Taa, albo baba, która zupę przesoliła ...Henq napisał(a): Winny kolizji i sprawca kolizji to jedna i ta sama osoba w tym przypadku kierowca pojazdu który nie zastosował się do art 25.1