Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez marcinszh » sobota 14 stycznia 2017, 20:36
przez Henq » sobota 14 stycznia 2017, 23:46
marcinszh napisał(a):Może ktoś mi wytłumaczyć dlaczego skręcając w drogę poprzeczną egzaminator upomniał mnie, ze nie powinienem ustepować pierszenstwa pieszym. Zdjecie w załączniku ( oczywiście skrecałem w tą drogę jednokierunkową )
przez mp0011 » niedziela 15 stycznia 2017, 04:12
Art 26.2 napisał(a):Kierujący pojazdem, który skręca w drogę poprzeczną, jest obowiązany
ustąpić pierwszeństwa pieszemu przechodzącemu na skrzyżowaniu przez jezdnię
drogi, na którą wjeżdża.
Art 27.1a napisał(a):Kierujący pojazdem, który skręca w drogę poprzeczną, jest obowiązany
zachować szczególną ostrożność (...).
przez JAKUB » niedziela 15 stycznia 2017, 10:05
Nie da rady - bo to "Przyjaciel Królika"mp0011 napisał(a):Zmień instruktora..
przez marcinszh » niedziela 15 stycznia 2017, 17:28
przez eragon » niedziela 15 stycznia 2017, 20:25
marcinszh napisał(a):tył został, więc utrudniam ruch
przez JAKUB » niedziela 15 stycznia 2017, 20:42
przez Henq » niedziela 15 stycznia 2017, 22:12
marcinszh napisał(a):Piesi stali przed przejściem ja jechałem jak na zdjeciu od góry w lewo czyli w droge jednokierunkową no i popełniłem błąd, bo tył mi został na głownej ( mało miejscia miedzy przejsciem a drogą głowną ), ale stanąłem i egzaminator do mnie, ze błąd, bo tak jak napisałem tył został, więc utrudniam ruch i, że miałem pierszenstwo przed pieszym. Co w takiej sytuacji zrobic gdy nie ma miejsca ? Gdzie mam się zatrzymać ?
marcinszh napisał(a):bo tył mi został na głownej
mp0011 napisał(a):Zmień instruktora.
eragon napisał(a):Wygląda, że egzaminator powinien zmienic pracę...
a wystający tył na drogę główną ruch mógł utrudnić.unikać wszelkiego działania, które mogłoby spowodować zagrożenie bezpieczeństwa lub porządku ruchu drogowego, ruch ten utrudnić
przez waw » niedziela 15 stycznia 2017, 22:25
przez marcinszh » niedziela 15 stycznia 2017, 22:46
przez Henq » niedziela 15 stycznia 2017, 23:33
marcinszh napisał(a):Co do przepisu " pieszemu przechodzącemu ". Co w sytuacji gdy mam strzałke warunkową a pieszy idzie na zielony, ale ma wysepke po drodzę ? Muszę czekać mimo, że jest na " pierwszym przejsciu "?
Skręcanie lub zawracanie, o których mowa powyżej jest dozwolone pod warunkiem, że kierujący zatrzyma się przed sygnalizatorem i nie spowoduje utrudnienia ruchu innym jego uczestnikom
przez eragon » poniedziałek 16 stycznia 2017, 19:46
Henq napisał(a):przestrzega przepisów ruchu drogowego?
waw napisał(a):Tu egzaminu przede wszystkim nie zdał autor organizacji ruchu
Henq napisał(a):nie powinieneś skręcać tylko na głównej (jedyne miejsce gdzie nikomu nie blokujesz jazdy) oczekiwać aż piesi przejdą przez jezdnię poprzeczną (o ile już chciałeś ich puścić).
przez eragon » poniedziałek 16 stycznia 2017, 20:12
przez Henq » poniedziałek 16 stycznia 2017, 21:24
eragon napisał(a):Oj, Heniu..
eragon napisał(a): Zostań egzaminatorem, to WORD w ktorym będziesz pracowal bedzie miał milionowe dochody, nikt nie zda..
eragon napisał(a):Przepis jest faktycznie taki...
eragon napisał(a):ale sztywno sie go trzymając pieszy nie ma prawa przejść przez ulicę nigdy..
eragon napisał(a): Opisz koledze i innym jak ty poruszasz się po mieście pieszo - nie korzystasz z kultury kierowców??
eragon napisał(a):Nie wchodzisz na PDP bo przecież przepis nie pozwala?? Luzik trochę..
eragon napisał(a):No własnie, jak to jest, że kawałek auta przeszkadza i blokuje ruch a całe "na głównej" nie blokuje.. ??![]()