Droga poprzeczna

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Droga poprzeczna

Postprzez marcinszh » sobota 14 stycznia 2017, 20:36

Może ktoś mi wytłumaczyć dlaczego skręcając w drogę poprzeczną egzaminator upomniał mnie, ze nie powinienem ustepować pierszenstwa pieszym. Zdjecie w załączniku ( oczywiście skrecałem w tą drogę jednokierunkową )
Załączniki
Droga zdjecie.jpg
marcinszh

Re: Droga poprzeczna

Postprzez Henq » sobota 14 stycznia 2017, 23:46

marcinszh napisał(a):Może ktoś mi wytłumaczyć dlaczego skręcając w drogę poprzeczną egzaminator upomniał mnie, ze nie powinienem ustepować pierszenstwa pieszym. Zdjecie w załączniku ( oczywiście skrecałem w tą drogę jednokierunkową )

ale już skręciłeś czy dopiero będziesz skręcał? pieszy już był na pasach czy dopiero miał zamiar wejść na pasy?
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez mp0011 » niedziela 15 stycznia 2017, 04:12

Zmień instruktora.

Art 26.2 napisał(a):Kierujący pojazdem, który skręca w drogę poprzeczną, jest obowiązany
ustąpić pierwszeństwa pieszemu przechodzącemu na skrzyżowaniu przez jezdnię
drogi, na którą wjeżdża.

Art 27.1a napisał(a):Kierujący pojazdem, który skręca w drogę poprzeczną, jest obowiązany
zachować szczególną ostrożność (...).

W przypadku jakiejkolwiek kolizji, czy to z pieszym czy rowerzystą, TY jesteś winny.
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Postprzez JAKUB » niedziela 15 stycznia 2017, 10:05

mp0011 napisał(a):Zmień instruktora..
Nie da rady - bo to "Przyjaciel Królika"
i jeszcze każe płacić 140 PLN (za pół godziny).
JAKUB

Postprzez marcinszh » niedziela 15 stycznia 2017, 17:28

Piesi stali przed przejściem ja jechałem jak na zdjeciu od góry w lewo czyli w droge jednokierunkową no i popełniłem błąd, bo tył mi został na głownej ( mało miejscia miedzy przejsciem a drogą głowną ), ale stanąłem i egzaminator do mnie, ze błąd, bo tak jak napisałem tył został, więc utrudniam ruch i, że miałem pierszenstwo przed pieszym. Co w takiej sytuacji zrobic gdy nie ma miejsca ? Gdzie mam się zatrzymać ?
marcinszh

Postprzez eragon » niedziela 15 stycznia 2017, 20:25

https://goo.gl/maps/y8cfpPsYcqq
Wygląda, że egzaminator powinien zmienic pracę, czas najwyższy.. Jesli to by bylo powodem negatywu to odwołanie..
marcinszh napisał(a):tył został, więc utrudniam ruch

Zatrzymanie wynika z warunków ruchu, nie ma mowy o utrudnianiu..
Pozdrowienia z prawego fotela L-ki..
Obrazek
eragon

Postprzez JAKUB » niedziela 15 stycznia 2017, 20:42

Skuteczność reagowania w przypadku powstania zagrożenia - błędna.
Sytuacja dynamiczna (piesi-pojazdy) i to należy umieć dostrzegać. Na poziomie pojazdu (L) prawie niemożliwe.
JAKUB

Postprzez Henq » niedziela 15 stycznia 2017, 22:12

marcinszh napisał(a):Piesi stali przed przejściem ja jechałem jak na zdjeciu od góry w lewo czyli w droge jednokierunkową no i popełniłem błąd, bo tył mi został na głownej ( mało miejscia miedzy przejsciem a drogą głowną ), ale stanąłem i egzaminator do mnie, ze błąd, bo tak jak napisałem tył został, więc utrudniam ruch i, że miałem pierszenstwo przed pieszym. Co w takiej sytuacji zrobic gdy nie ma miejsca ? Gdzie mam się zatrzymać ?

No i egzaminator miał rację :( nie ma przepisu nakazującego ustąpienie pieszym oczekującym na wejście na jezdnię, przez swoją dobroć zablokowałeś jezdnię tak jak egzaminator mówił i tak jak sam piszesz:
marcinszh napisał(a):bo tył mi został na głownej

w takiej sytuacji nie powinieneś skręcać tylko na głównej (jedyne miejsce gdzie nikomu nie blokujesz jazdy) oczekiwać aż piesi przejdą przez jezdnię poprzeczną (o ile już chciałeś ich puścić).
Tyle zgodnie z przepisami.
---
mp0011 napisał(a):Zmień instruktora.

eragon napisał(a):Wygląda, że egzaminator powinien zmienic pracę...

Ponieważ przestrzega przepisów ruchu drogowego?
Przecież egzaminator miał rację, jest jak byk w przepisie: "...pieszemu przechodzącemu..." a nie pieszemu który zamierza wejść :eek2: , taki przepis jeszcze nie wszedł w życie, za to jest przepis o nie blokowaniu przejazdu :spoko:
unikać wszelkiego działania, które mogłoby spowodować zagrożenie bezpieczeństwa lub porządku ruchu drogowego, ruch ten utrudnić
a wystający tył na drogę główną ruch mógł utrudnić.
Henq

Postprzez waw » niedziela 15 stycznia 2017, 22:25

Tu egzaminu przede wszystkim nie zdał autor organizacji ruchu. PdP na drodze poprzecznej odsuwa się od krawędzi o ok.5 m żeby samochod mógł ustąpić ew. pierwszeństwa nie blokując ruchu.
waw

Postprzez marcinszh » niedziela 15 stycznia 2017, 22:46

Co do przepisu " pieszemu przechodzącemu ". Co w sytuacji gdy mam strzałke warunkową a pieszy idzie na zielony, ale ma wysepke po drodzę ? Muszę czekać mimo, że jest na " pierwszym przejsciu "?
marcinszh

Postprzez Henq » niedziela 15 stycznia 2017, 23:33

marcinszh napisał(a):Co do przepisu " pieszemu przechodzącemu ". Co w sytuacji gdy mam strzałke warunkową a pieszy idzie na zielony, ale ma wysepke po drodzę ? Muszę czekać mimo, że jest na " pierwszym przejsciu "?

definicja S-2 ze strzałką warunkową znana? a dokładnie zapis:
Skręcanie lub zawracanie, o których mowa powyżej jest dozwolone pod warunkiem, że kierujący zatrzyma się przed sygnalizatorem i nie spowoduje utrudnienia ruchu innym jego uczestnikom

strzałka warunkowa wymusza zatrzymanie przed sygnalizatorem, zapewne samo zatrzymanie dłużej potrwa niż przejście pieszego przez wysepkę a sam fakt zatrzymania na pewno zachęci pieszego do dalszego pochodu.
Pieszy ma zielone ty masz czerwone więc kto ma pierwszeństwo? ;)
Henq

Postprzez eragon » poniedziałek 16 stycznia 2017, 19:46

Henq napisał(a):przestrzega przepisów ruchu drogowego?

Oj, Heniu.. Zostań egzaminatorem, to WORD w ktorym będziesz pracowal bedzie miał milionowe dochody, nikt nie zda..
Przepis jest faktycznie taki, ale sztywno sie go trzymając pieszy nie ma prawa przejść przez ulicę nigdy.. Chyba, że postawi nogę na białe.. a czy nie zostanie wtedy uznany winnym wtargnięcia ?? Opisz koledze i innym jak ty poruszasz się po mieście pieszo - nie korzystasz z kultury kierowców?? Nie wchodzisz na PDP bo przecież przepis nie pozwala?? Luzik trochę..
waw napisał(a):Tu egzaminu przede wszystkim nie zdał autor organizacji ruchu

Dokładnie, takich miejsc jest mnóstwo...
Henq napisał(a):nie powinieneś skręcać tylko na głównej (jedyne miejsce gdzie nikomu nie blokujesz jazdy) oczekiwać aż piesi przejdą przez jezdnię poprzeczną (o ile już chciałeś ich puścić).

Szerszonie !!! Gdzie jesteś ??
Obrazek
eragon

Postprzez szerszon » poniedziałek 16 stycznia 2017, 19:51

Obijam się.
szerszon

Postprzez eragon » poniedziałek 16 stycznia 2017, 20:12

No własnie, jak to jest, że kawałek auta przeszkadza i blokuje ruch a całe "na głównej" nie blokuje.. ?? :lol: :lol:
Obrazek
eragon

Postprzez Henq » poniedziałek 16 stycznia 2017, 21:24

eragon napisał(a):Oj, Heniu..

czytanie nie należy do twojej mocnej strony? po raz "n" - nie jestem heniu :help:

eragon napisał(a): Zostań egzaminatorem, to WORD w ktorym będziesz pracowal bedzie miał milionowe dochody, nikt nie zda..

wystarczy że będzie przestrzegał przepisów PoRD i zda - egzaminator w/w udowodnił ci że się da więc w czym masz problem?

eragon napisał(a):Przepis jest faktycznie taki...

a to instruktorzy mogą olewać przepisy? to jak uczysz?
przepis jest przepis w czym masz problem?

eragon napisał(a):ale sztywno sie go trzymając pieszy nie ma prawa przejść przez ulicę nigdy..

dziwne cała Polska jest pełna oczekujących pieszych na przejściu :eek2: :wow:

eragon napisał(a): Opisz koledze i innym jak ty poruszasz się po mieście pieszo - nie korzystasz z kultury kierowców??

no to w końcu jak? raz piszesz że wtargnie na jezdnie raz piszesz że pieszy korzysta z kultury kierowców?
zacznij wykazywać więcej konsekwencji w swoich wypowiedziach :thumb2:

eragon napisał(a):Nie wchodzisz na PDP bo przecież przepis nie pozwala?? Luzik trochę..

jaki przepis :hmm: ?

eragon napisał(a):No własnie, jak to jest, że kawałek auta przeszkadza i blokuje ruch a całe "na głównej" nie blokuje.. ?? :lol: :lol:

no to jedziemy panie instruktor bo znów kuźwa braki:
art 23.2 omijanie pojazdu sygnalizującego zamiar skręcenia w lewo może odbywać się tylko z jego prawej strony;
są dwa pasy? są!
można ominąć prawym pasem sygnalizującego skręt w lewo? można!
skręcający w lewo i blokujący tyłem jeden pas jest coś na ten temat w PoRD? można tak czy nie można?

Uczepiłeś się mnie jak rzep psiego ogona, po co ci to? Jak na razie z twoich postów wynika tylko jedno - że albo nie znasz przepisów? albo, co gorsze, znasz ale jawnie masz je gdzieś i pozwalasz na łamanie ich w każdej sytuacji która tobie pasuje. :eek2:
więc jak jest? znasz przepisy czy masz je w dupie?
Henq

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze