Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździ

Postprzez gumik » środa 04 stycznia 2017, 12:37

Moje przemyślenia noworoczne na temat rond. ;-)
Dużo w tym wątku teoretycznych wywodów, że trzeba jeździć tak, a nie siak. Że droga jednokierunkowa, że skrzyżowanie, że artykuł taki, a taki. Każda strona twardo obstaje przy swoim. Każda strona podaje odniesienia do prawa zarzucając tej drugiej, że nie rozumie co jest napisane.
A co jest najważniejsze dla przeciętnego kierowcy? Ważne jest, żeby sprawnie jeździć, żeby nie powodować zagrożenia, żeby sygnalizować zrozumiałe dla innych uczestników ruchu. Najgorsze jest kiedy różni kierowcy stosują różne praktyki jazdy po rondach. A sygnalizowane dla kogo jest? Dla siebie samego? Dla zgodności ze swoją teorią? Sygnalizowane jest dla innych. Statystycznie większość kierowców woli/używa/rozumie prawy kierunkowskaz przed zjazdem z ronda. Dlatego żeby być zrozumiałym dla tej zdecydowanej większości, wybieram ten sposób.
Pewnie zaraz ktoś się oburzy i napisze, że nie mam racji. Że paragraf, że przepisy… Nie wdaje się w dalszą dyskusję, bo <nie znam się, nie mam racji, jestem głupi, nie umiem czytać, niech każdy wybierze co mu najbardziej pasuje ;-)>. To co się dowiedziałem w tym wątku wystarczy mi już, a na resztę szkoda mi czasu.
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez yzzu » środa 04 stycznia 2017, 15:47

Ja jak robiłem prawko to obowiązywał tylko prawy zjazdowy, a lewy był błędem (10 lat temu), ale nie wiem - może przepisy się zmieniły od tamtego czasu.
yzzu

Postprzez Henq » środa 04 stycznia 2017, 17:50

yzzu napisał(a):Ja jak robiłem prawko to obowiązywał tylko prawy zjazdowy, a lewy był błędem (10 lat temu), ale nie wiem - może przepisy się zmieniły od tamtego czasu.

o a to coś nowego :eek2: gdzie to było?
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez LeszkoII » środa 04 stycznia 2017, 18:14

yzzu napisał(a): ale nie wiem - może przepisy się zmieniły od tamtego czasu
Tym wpisem udowodniłeś, że ani nie znasz przepisów ani nie masz chęci ich poznania, leczu z niezrozumiałych dla mnie powodów wypowiadasz się na temat błędów użycia lewego kierunkowskazu.
LeszkoII

Postprzez yzzu » środa 04 stycznia 2017, 18:43

LeszkoII napisał(a):
yzzu napisał(a): ale nie wiem - może przepisy się zmieniły od tamtego czasu
Tym wpisem udowodniłeś, że ani nie znasz przepisów ani nie masz chęci ich poznania, leczu z niezrozumiałych dla mnie powodów wypowiadasz się na temat błędów użycia lewego kierunkowskazu.

Tak bylem uczony, tak zdałem egzamin w Poznaniu w 2004 roku i tak jeżdzę (99% kierowców też tak jeździ). Zatem twoja opinia o nieznajomości przepisów jest co najmniej nie na miejscu.
yzzu

Postprzez szerszon » środa 04 stycznia 2017, 20:15

yzzu napisał(a):
Tak bylem uczony, tak zdałem egzamin w Poznaniu w 2004 roku i tak jeżdzę (99% kierowców też tak jeździ).
Zgadza się. W Poznaniu zjazd na wprost sygnalizują prawym kierunkowskazem do tej pory. A czy 99 % kierowców ? Raczej nie.
szerszon

Postprzez LeszkoII » środa 04 stycznia 2017, 21:56

yzzu napisał(a):Zatem twoja opinia o nieznajomości przepisów jest co najmniej nie na miejscu.
Pytałem o znajomość przepisów dlatego, że stawiasz tezy oparte jak mniemam li tylko na zauważonych w środowisku miejsca Twojego zamieszkania (?) zachowaniach ujętych statystycznie - o to bez podania dowodu i źródeł teja statystyki, ale nie ma ona tu większego znaczenia.

Póki co statystyka zachowań kierujących pojazdami nie stanowi porządku prawnego i SŁUSZNIE.

Przykro mi, wciąż czekam na podstawę prawną dlaczego:
yzzu napisał(a):(...)a lewy był błędem (10 lat temu) (...)
Doczekam się :?: Zapewne nie :P
LeszkoII

Postprzez sankila » czwartek 05 stycznia 2017, 00:36

yzzu napisał(a):Ja jak robiłem prawko to obowiązywał tylko prawy zjazdowy, a lewy był błędem (10 lat temu), ale nie wiem - może przepisy się zmieniły od tamtego czasu.
Te przepisy nie zmieniły się od 1968 roku; nikomu też nie udało się przerobić ruch okrężny na skręt w lewo, więc "bez nerw" - dalej obowiązuje prawy zjazdowy :)
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez szerszon » czwartek 05 stycznia 2017, 00:41

sankila napisał(a): nikomu też nie udało się przerobić ruch okrężny na skręt w lewo,
Nie było co przerabiać.
dalej obowiązuje prawy zjazdowy
Na jakiej podstawie prawnej ? Według "wytycznych " ?
Po tekście ,że rozporządzenie nie jest aktem prawnym te rewelacje wprawiają tylko w dalsze zdumienie.
szerszon

Postprzez waw » sobota 07 stycznia 2017, 01:31

Prawy zjazdowy ma sens jak wloty są jezdniami dwukierunkowymi i dajemy znać pojazdowi na wlocie że zjeżdżamy i może wjeżdżać. Na takim rondzie, w tym miejscu: https://www.google.pl/maps/@51.2362821, ... 312!8i6656 prawy zjazdowy jest zbędną zabawą, niekiedy wprowadzającą w błąd innych:
waw

Postprzez Mati5 » sobota 07 stycznia 2017, 01:36

Szanowne oraz Szanowni!
Mam pytanie w związku z rondami a nie chcę zakładać kolejnego tematu. Pojawił się ostatnio wyrok WSA w Gliwicach (ten o którym mówił P. Dworak w "Jedź bezpiecznie"), który mówi "jak jeździć" po rondach. Ja stosuję się do niego. Mam tylko problem, gdy rondo wygląda tak, jak na poniższym rysunku. Czy wtedy używa się kierunkowskazów przed wjazdem na takie, konkretne rondo z zamiarem pojechania z A do D? Czy zaznaczone tory jazdy są poprawne (szczególnie zielony)?
Punkty X, Y oraz Z oznaczają moment włączenia prawego kierunkowskazu oraz zmianę pasa ruchu. Przed rondem stoją znaki C-12 oraz A-7.
Obrazek
Mój punkt widzenia jest taki: Zgodnie z PORD, Rozporządzeniem ws. znaków i sygnałów drogowych (RWZiSD) oraz wyrokiem WSA przed wjazdem na to rondo mam prawo włączyć kierunkowskaz (prawy) tylko wtedy, gdy jadę z A do B. Zgodnie bowiem z RWZiSD strzałki P-8a/b/c wyznaczają dozwolony kierunek jazdy z danego pasa ruchu ale na rondzie mogę skręcić tylko i wyłącznie w prawo. Chyba, że na rondzie są namalowane linie prowadzące ciągłe, przerywane, strzałki np. rondo Narodowych Sił Zbrojnych w Radomiu - wtedy mogę używać kierunkowskazów lewego i prawego "przed rondem", mogę zjechać lewym pasem (np. z A do C).
Konkludując - rozwiązanie jakie przedstawiłem na załączonym rysunku jest w pełni poprawne i zgodne z prawem. Ten sposób pokonania ronda jest jedynym słusznym. Martwi mnie tylko punkt kolizyjny torów żółtego i zielonego podczas zmiany pasa ruchu z wewnętrznego na zewnętrzny w celu wykonania manewru skrętu w prawo. W takim wypadku ustąpiłbym pierwszeństwa pojazdowi jadącemu po "żółtej" ścieżce a dalej pojechałbym swoją "zieloną" ścieżką.

Z góry dziękuję wszystkim zainteresowanym za odpowiedź :)
Mati5

Postprzez Henq » sobota 07 stycznia 2017, 12:32

Mati5 napisał(a):Konkludując - rozwiązanie jakie przedstawiłem na załączonym rysunku jest w pełni poprawne i zgodne z prawem.

Nie nie jest zgodny z prawem i kodeksem drogowym.
Znak na wlocie (punkt A) P-8x oznacza, że jazda z pasa ruchu, na którym jest umieszczona, jest dozwolona tylko w kierunku wskazanym strzałką; połączone symbole znaków P-8a, P-8b lub P-8c oznaczają zezwolenie na ruch w kierunkach wskazanych strzałkami kierunkowymi. Zgodnie z tym zapisem strzałka w punkcie A na lewym pasie wskazuje dwa kierunki jazdy prosto i w lewo, o ile prosto jedziemy przed wjazdem na rondo to jadąc w lewo zmieniamy kierunek jazdy zgodnie z czym należy to zasygnalizować. Zresztą w programie jedź bezpiecznie p. Dworak wyraźnie mówi o rondach bez znaków P-8x i znaków F-10.
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez szerszon » sobota 07 stycznia 2017, 15:36

Mati5 napisał(a): Pojawił się ostatnio wyrok WSA w Gliwicach
I ten wyrok został zjechany co do "zgodności" z PoRD
Mój punkt widzenia jest taki: Zgodnie z PORD, Rozporządzeniem ws. znaków i sygnałów drogowych (RWZiSD) oraz wyrokiem WSA
Tylko zgodnie z tzw wyrokiem, czyli bez sensu.
szerszon

Postprzez LeszkoII » sobota 07 stycznia 2017, 18:57

Mati5 napisał(a):Mam pytanie w związku z rondami
Mati5 napisał(a):Mam tylko problem
Mati5 napisał(a):Czy zaznaczone tory jazdy są poprawne (szczególnie zielony)?
Zadałeś pytania. Nie czekając na odpowiedź skonkludowałeś dając do zrozumienia, że Twoje pytania są retoryczne a problemu żadnego w istocie nie masz, chociaż forma wpisu wcale o tym nie świadczy.
Mati5 napisał(a):Konkludując - rozwiązanie jakie przedstawiłem na załączonym rysunku jest w pełni poprawne i zgodne z prawem. Ten sposób pokonania ronda jest jedynym słusznym.
A teraz moja konkluzja: wiesz co jest "w pełni poprawne i zgodne z prawem", więc w jakim celu udzieliłeś się w takiej a nie innej formie w tym temacie?

A gdybyś przeczytał te wyroki WSA z Gliwic, to przynajmniej zasiały by się "w Twoim: <w pełni poprawne>" jakieś wątpliwości - zważywszy że argumentacja tego sądu pozostawia wiele wiele do życzenia - poczynając od braku logiki i konsekwencji wyrażonych w tych argumentacjach a skończywszy na bardzo niskim poziomie merytorycznym tejże argumentacji.
LeszkoII

Postprzez sankila » sobota 07 stycznia 2017, 21:10

Mati5 napisał(a):gdy rondo wygląda tak, jak na poniższym rysunku. Czy wtedy używa się kierunkowskazów przed wjazdem na takie, konkretne rondo z zamiarem pojechania z A do D? Czy zaznaczone tory jazdy są poprawne (szczególnie zielony)?
Nie wrzucasz kierunkowskazu, bo niepotrzebnie napędzisz strachu jadącym od D, którzy będą się zastanawiać, czy nie zauważyłeś C12, czy też go zlekceważyłeś, ale na wszelki wypadek dadzą po hamulcach.
Sygnalizować trzeba wyraźnie, a lewy migacz wskazuje, że skręcasz w lewo - ot, jak ta L-ka na rondzie... lewy migacz włączyła, w lewo skręciła, do "prawego" pasa zjechała - wszystko, jak przepisy każą.

Obrazek

Konkludując - rozwiązanie jakie przedstawiłem na załączonym rysunku jest w pełni poprawne i zgodne z prawem. Ten sposób pokonania ronda jest jedynym słusznym.
Jest zgodne z prawem, ale nie do końca poprawne i z pewnością nie "jedynie słuszne".
Zgodnie z zasadą, że na skrzyżowaniu "możliwie najkrócej i możliwie mało manewrów" - do pierwszych dwóch zjazdów jedzie się zewnętrznym pasem; wewnętrzny - lepiej zostawić dla "dalekobieżnych".
Ponieważ tu masz dwa pasy do przejazdu na wprost, to i zjazd będzie możliwy z dwóch pasów, czyli żółty wjechał zewnętrznym i zjedzie na prawy, zielony wjechał wewnętrznym i zjedzie na lewy (gdyby żółty skręcał w B, zielony musiałby przejechać na pas zewnętrzny i zjechać na prawy pas).
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze