Jak prawidłowo zawrócić?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Jak prawidłowo zawrócić?

Postprzez rdw » czwartek 14 kwietnia 2016, 01:08

Miałem taką sytuację na egzaminie:
Jadę od południa Reymonta i chcę zawrócić na południe przy skrzyżowaniu z Andersena:
http://mapa.um.warszawa.pl/mapaApp1/map ... nikat=off#
(trzeba włączyć wartwa Zdjęcia gdzie widać pasy na zdjęciu satelitarnym)

Przy zawracaniu jedzie z przeciwnej strony nauka jazdy (z północy na południe czyli tam gdzie chcę zawrócić).
Elka jedzie prawym pasem.
Czy w tej sytuacji geometrii drogowej powinienem nie czekać na dość daleko jeszcze będącą elkę i zawrócić dużym łukiem tak aby wjechać na pas lewy i potem sobie zmienić na prawy gdy nie będzie kolizji z jadącym autem?
Czy jednak skrzyżowanie jest takie, że nie jest bezpieczne robienie łuku na lewy pas (ryzyko otarcia z autem na prawym pasie + przestraszenie kierowcy co wymusi na nim zwolnienie jazdy) i mimo dwóch pasów powinienem przepuścić go i dopiero zawracać?

Zrobiłem tak, że poczekałem aż elka pojedzie i nie był to błąd, sygnalizując egzaminatorowi konieczność zachowania szczególnej ostrożności wobec auta nauki jazdy.
Ale jak by to było gdyby to było zwykłe auto, mogłem bezpiecznie wjechać ostro na lewy pas i nie czekać aż auto na prawym mnie minie? Hyundai i20 jest dość mały więc jakby zachodzić autem na pasie do lewoskrętu to zawrócenie na lewy pas mogłoby się udać, ale czy byłoby na egzaminie dobrze widziane bez czekania na auto na prawym pasie z naprzeciwka?
rdw

Re: Jak prawidłowo zawrócić?

Postprzez LeszkoII » czwartek 14 kwietnia 2016, 09:44

Obrazek

To zależy jak wykonasz manewr - czyli jak się do niego ustawisz, jak zaplanujesz promień skrętu, czy znasz parametry skręcenia kół i czy posiadasz zdolności przewidywania.

Zawracanie na lewy pas małym samochodem, motorowerem, rowerem nie powinno stanowić problemu. Ja wiem, że swoim bym się nie zmieścił na lewym a na prawy to musiałbym rozpocząć mniej więcej jak pokazałem niebieską linią.
Im mniejsza prędkość tym krótszy efektywny promień skrętu, co należy też wziąć pod uwagę.

Ty zachowałeś się poprawnie ("unikać wszelkich działań").
LeszkoII

Postprzez rdw » czwartek 14 kwietnia 2016, 15:41

dzięki za rozwianie wątpliwości. Oczywiście, gdyby z Andersena wyjeżdżało auto w prawo to ja przy zawracaniu mam pierwszeństwo, choć jest to manewr mało spodziewany więc trzeba uważać.
rdw

Postprzez LeszkoII » czwartek 14 kwietnia 2016, 17:43

rdw napisał(a):gdyby z Andersena wyjeżdżało auto w prawo to ja przy zawracaniu mam pierwszeństwo
TAK.
LeszkoII

Postprzez Henq » piątek 15 kwietnia 2016, 20:57

rdw napisał(a):Miałem taką sytuację na egzaminie:
Jadę od południa Reymonta i chcę zawrócić na południe przy skrzyżowaniu z Andersena:
http://mapa.um.warszawa.pl/mapaApp1/map ... nikat=off#
(trzeba włączyć wartwa Zdjęcia gdzie widać pasy na zdjęciu satelitarnym)

Przy zawracaniu jedzie z przeciwnej strony nauka jazdy (z północy na południe czyli tam gdzie chcę zawrócić).
Elka jedzie prawym pasem.
Czy w tej sytuacji geometrii drogowej powinienem nie czekać na dość daleko jeszcze będącą elkę i zawrócić dużym łukiem tak aby wjechać na pas lewy i potem sobie zmienić na prawy gdy nie będzie kolizji z jadącym autem?
Czy jednak skrzyżowanie jest takie, że nie jest bezpieczne robienie łuku na lewy pas (ryzyko otarcia z autem na prawym pasie + przestraszenie kierowcy co wymusi na nim zwolnienie jazdy) i mimo dwóch pasów powinienem przepuścić go i dopiero zawracać?

Zrobiłem tak, że poczekałem aż elka pojedzie i nie był to błąd, sygnalizując egzaminatorowi konieczność zachowania szczególnej ostrożności wobec auta nauki jazdy.
Ale jak by to było gdyby to było zwykłe auto, mogłem bezpiecznie wjechać ostro na lewy pas i nie czekać aż auto na prawym mnie minie? Hyundai i20 jest dość mały więc jakby zachodzić autem na pasie do lewoskrętu to zawrócenie na lewy pas mogłoby się udać, ale czy byłoby na egzaminie dobrze widziane bez czekania na auto na prawym pasie z naprzeciwka?

I dobrze się zachowałeś, pomyśl jakie konsekwencje miałby wjazd na jezdnię przed "L" na pas wolny a "L" zmieniało by właśnie pas ruchu :) Często kierowcy zapominają o tym że na jezdni z kilkoma pasami ruchu jeżeli mamy ustąpić pierwszeństwa to ustępujemy wszystkim pojazdom na jezdni a nie tylko tym którzy jadą danym pasem.

rdw napisał(a):dzięki za rozwianie wątpliwości. Oczywiście, gdyby z Andersena wyjeżdżało auto w prawo to ja przy zawracaniu mam pierwszeństwo, choć jest to manewr mało spodziewany więc trzeba uważać.

tak dokładnie, nawet ostatnio tu na forum była na ten temat dyskusja poszukaj.
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez RossoneriDevil » poniedziałek 19 grudnia 2016, 22:18

Witam, nurtuje mnie jedno pytanie.
Często zawracam w tego typu miejscach, zazwyczaj zależy mi na zajęciu prawego pasa po zawróceniu, zdarza się jednak, że po mojej prawej, ustawia się inny uczestnik ruchu drogowego, który również zawraca.
Żaden znak, nie zabrania ustawienia się inaczej, jednak przy zawracaniu, podobno, powinniśmy ustawić się blisko lewej krawędzi jezdni.
Tak więc, czy przy zawracaniu mogę w tej sytuacji zając skrajnie prawy czy jednak muszę zająć lewy pas?
Sorry za takie banalne pytanie.....

https://www.google.pl/maps/@52.2328939, ... 6656?hl=pl
RossoneriDevil

Postprzez sankila » wtorek 20 grudnia 2016, 20:22

rdw napisał(a):Czy w tej sytuacji geometrii drogowej powinienem nie czekać na dość daleko jeszcze będącą elkę i zawrócić dużym łukiem tak aby wjechać na pas lewy i potem sobie zmienić na prawy gdy nie będzie kolizji z jadącym autem?
Przy zawracaniu powinieneś wjechać na lewy pas jezdni (stanowisko KRA - rodzaje zawracania w praktyce egzaminacyjnej): "należy przyjąć taką pozycję pojazdu przed rozpoczęciem zadania, aby manewr był bez korekty toru jazdy, a tor nie przecinał pasa ruchu o kierunku przeciwnym".

RossoneriDevil napisał(a):Żaden znak, nie zabrania ustawienia się inaczej, jednak przy zawracaniu, podobno, powinniśmy ustawić się blisko lewej krawędzi jezdni.
Tak więc, czy przy zawracaniu mogę w tej sytuacji zając skrajnie prawy czy jednak muszę zająć lewy pas?
Jak nie wolno przecinać pasów ruchu na egzaminie, to i w normalnej jeździe też - w obrębie drogi (tu: jezdni) przemieszczasz się, zmieniając pasy ruchu.

Tak czy inaczej, jak się ustawiasz do lewej i wjeżdżasz na lewy pas, to nie ma wafla, żeby Ci ktoś drogę zajechał. A zmienić pas zawsze zdążysz.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez papadrive » wtorek 20 grudnia 2016, 20:37

To powinno rozwiązać dylemat.
https://goo.gl/maps/kF1ENFQt2x22
F-10 powinien być, w tej sytuacji, powtórzony z lewej strony jezdni.
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez mp0011 » środa 21 grudnia 2016, 05:20

Dopóki nie ma strzałek na lewym pasie, tak ustawiony F-10 nie oznacza zakazu zawracania z tego pasa.
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Powrót do Sytuacje na drodze