Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeźdz

Postprzez STARYSZOFER » sobota 17 grudnia 2016, 17:57

Henq napisał(a):
STARYSZOFER napisał(a):Co ma sygnalizować zawczasu i wyraźnie kierujący?

- zmianę kierunku jazdy (manewr), czy
- ZAMIAR zmiany kierunku jazdy?

MANEWR ZMIANY KIERUNKU JAZDY

No popatrz a w przpisach napisano, że ZAMIAR zmiany kierunku jazdy:
Obrazek

Tak więc Heniu nie wiem co chcesz przez to osiągnąć, ale ośmieszasz się chłopie, bo nie umiesz przeczytać prostego przepisu.
Tak jak napisał praktyk ruchu, przepisy są zrozmiałe dla osób o określonym poziomie edukacji. Ty jak widać do nich nie należysz, a ja z takimi nie zwykłem dyskutować. Kończę tę farsę i ten offtop.
STARYSZOFER

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździ

Postprzez PraktykRuchu » sobota 17 grudnia 2016, 18:14

Oczywiście, że zamiar. Nie wyobrażam sobie na przykład rowerzysty, który przez całe skrzyżowanie jedzie z wyciągniętą łapą. Natomiast nikt nam nie urwie głowy, jeżeli będziemy sygnalizowali podczas wykonywania manewru, ale zaraz jak go skończymy mamy już obowiązek zaprzestać tej sygnalizacji.

PS Ale faktycznie robimy offtop. Rozmawiajmy o rondach, a nie o migaczach. Tzn. o migaczach też możemy, ale tylko w kontekście rond...
PraktykRuchu

Postprzez szerszon » sobota 17 grudnia 2016, 18:32

JAKUB napisał(a):@ Szerszon -
Daruj sobie "warszawskie" obelgi wobec innych obywateli mojej Polski.
.
Obelgi ? :eek2: Jakie obelgi ?
szerszon

Postprzez LeszkoII » sobota 17 grudnia 2016, 18:48

PraktykRuchu napisał(a):Nie wyobrażam sobie na przykład rowerzysty, który przez całe skrzyżowanie jedzie z wyciągniętą łapą.
Wyjątek od reguły nie stanowi reguły :D
Dla wielu zagorzałych prostowaczy rond wyjątek potwierdza regułę, niestety :(
I dlatego skoro na wielkich rondach/placach używanie kierunkowskazu w związku z kierunkiem jazdy w lewo jest zbyteczne a w związku z opuszczeniem "klasycznego SoRO" najczęściej konieczne.
Nie znaczy to, że na mini rondach należy kopiować zachowania wyniesione z Placu Konstytucji w Głogowie. Każdy praktyk ruchu powinien o tym wiedzieć ;)
LeszkoII

Postprzez PraktykRuchu » sobota 17 grudnia 2016, 18:56

To chyba coś innego rozumiemy jako "klasyczne" skrzyżowanie o ruchu okrężnym. Moim zdaniem kwadratowe ronda w Warszawie się do klasyki nie zaliczają.

Poza tym, Leszkolll, oczywiście - jestem praktykiem - ale tutaj rozmawiamy o przepisach. Reguły, do których jesteście tak przywiązani, w rzeczywistości nie są takie sztywne, jak Wam się wydaje, więc wcale nie potrzeba żadnych wyjątków. Po prostu ktoś kiedyś niektórym z Was wmówił jakąś "świętą" interpretację, wynikającą z praktyki - choć nie za dobrej. Teraz niektórzy na siłę doszukują się potwierdzenia narosłych mitów w ustawie. A tego tam po prostu nie ma. :hmm:
PraktykRuchu

Postprzez Henq » sobota 17 grudnia 2016, 19:05

STARYSZOFER napisał(a):No popatrz a w przpisach napisano, że ZAMIAR zmiany kierunku jazdy:

No i zapisano do kiedy masz sygnalizować. Do końca zamiaru czy do końca manewru?
Obrazek
dlaczego pomijasz najistotniejszy fakt czyli drugą część zapisu?
Ustawodawca sprecyzował co sygnalizujesz i od kiedy do kiedy to coś sygnalizujesz.

STARYSZOFER napisał(a):Tak więc Heniu nie wiem co chcesz przez to osiągnąć, ale ośmieszasz się chłopie, bo nie umiesz przeczytać prostego przepisu.

hipokryta :eek2:
czytaj co masz wyżej napisane, nie mam na imię heniu

STARYSZOFER napisał(a):Tak jak napisał praktyk ruchu, przepisy są zrozmiałe dla osób o określonym poziomie edukacji. Ty jak widać do nich nie należysz, a ja z takimi nie zwykłem dyskutować. Kończę tę farsę i ten offtop.

Dlaczego obrażasz użytkowników? To nie moja wina że czytanie ze zrozumieniem nie jest twoją mocną stroną - nie ma się co obrażać po prostu czytaj do skutku aż zrozumiesz co się do ciebie pisze.
---

PraktykRuchu napisał(a):Oczywiście, że zamiar.

a jak brzmi dalszy zapis? do kiedy sygnalizujemy do końca zamiaru czy do końca manewru? :eek2:

PraktykRuchu napisał(a): Nie wyobrażam sobie na przykład rowerzysty, który przez całe skrzyżowanie jedzie z wyciągniętą łapą.

a co rowerzysty nie obowiązują przepisy drogowe?

PraktykRuchu napisał(a):Natomiast nikt nam nie urwie głowy, jeżeli będziemy sygnalizowali podczas wykonywania manewru, ale zaraz jak go skończymy mamy już obowiązek zaprzestać tej sygnalizacji.

ale za co nam mają urwać głowę za przestrzeganie przepisów? masz zapis do kiedy masz sygnalizować? skończysz zmieniać kierunek jazdy skończysz sygnalizowanie manewru i tyle tak jest w przepisie, jak widać powyżej dla niektórych niezrozumiały :eek2:

PraktykRuchu napisał(a):PS Ale faktycznie robimy offtop. Rozmawiajmy o rondach, a nie o migaczach. Tzn. o migaczach też możemy, ale tylko w kontekście rond...

Żaden offtop, pytałem dlaczego wjeżdżając na SoRO o "innym" kierunku jazdy, zwolennicy niesygnalizowania uważają że mogą olać przepisy i zmieniając kierunek jazy mogą tego nie sygnalizować?
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez STARYSZOFER » sobota 17 grudnia 2016, 19:11

Henq napisał(a):
STARYSZOFER napisał(a):No popatrz a w przpisach napisano, że ZAMIAR zmiany kierunku jazdy:
No i zapisano do kiedy masz sygnalizować. Do końca zamiaru czy do końca manewru?
Obrazek
dlaczego pomijasz najistotniejszy fakt czyli drugą część zapisu?

Najpierw przeczytaj ze zrozumineiem pierwszą część , dopiero bierz się za drugą:

Obrazek

Należy sygnalizować zawczasu i wyraźnie ZAMIAR zmiany kierunku jazdy . ZAMIAR TEN NALEŻY ZAPRZESTAĆ SYGNALIZOWAĆ NIEZWŁOCZNIE PO WYKONANIU MANEWRU.

Tyle mówi przepis, przykro, że nie jesteś w stanie go zrozumieć.
STARYSZOFER

Postprzez Henq » sobota 17 grudnia 2016, 19:16

STARYSZOFER napisał(a):Tyle mówi przepis, przykro, że nie jesteś w stanie go zrozumieć.

Jak widać twój przepis bo na pewno nie 22.5 z PoRD :eek2:

STARYSZOFER napisał(a):Należy sygnalizować ZAMIAR ZMIANY KIERUNKU JAZDY. ZAMIAR TEN NALEŻY ZAPRZESTAĆ SYGNALIZOWAĆ NIEZWŁOCZNIE PO WYKONANIU MANEWRU.
:wow: od kiedy zamiar należy zaprzestać? :wow:
nie dodawaj sobie coś czego nie ma a wszystko stanie się zrozumiałe dla ciebie :eek2: masz zaprzestać sygnalizowania manewru a nie jak sobie to ładnie dopisałeś zamiaru :eek2:
Henq

Postprzez STARYSZOFER » sobota 17 grudnia 2016, 19:24

Henq napisał(a):
STARYSZOFER napisał(a):Należy sygnalizować ZAMIAR ZMIANY KIERUNKU JAZDY. ZAMIAR TEN NALEŻY ZAPRZESTAĆ SYGNALIZOWAĆ NIEZWŁOCZNIE PO WYKONANIU MANEWRU.
:wow: od kiedy zamiar należy zaprzestać sygnalizować? :wow:

Od wtedy kiedy znalazło sie to w przepisie.
Skoro sygnalizujesz ZAMIAR zmiany kierunku jazdy, to w pewnym momencie trzeba zaprzestac ten ZAMIAR sygnalizować, nie sądzisz? A zaprzestajemy go sygnalizować niezwłocznie po zakończeniu manewru.

Henq napisał(a):nie dodawaj sobie coś czego nie ma a wszystko stanie się zrozumiałe dla ciebie :eek2: masz zaprzestać sygnalizowania manewru a nie jak sobie to ładnie dopisałeś zamiaru :eek2:

Heniu przepisz ten artykul 1000 razy zwłaszcza frazę - SYGNALIZOWAĆ ZAMIAR ZMIANY KIERUNKU JAZDY, to może w końcu dotrze do tej twojej łepetyny co tam jest napisane.
Ostatnio zmieniony sobota 17 grudnia 2016, 19:29 przez STARYSZOFER, łącznie zmieniany 1 raz
STARYSZOFER

Postprzez LeszkoII » sobota 17 grudnia 2016, 19:28

PraktykRuchu napisał(a):jestem praktykiem - ale tutaj rozmawiamy o przepisach
Art. 22 ust. 5 stosuje się niezależnie od oznakowania pionowego i poziomego - a w szczególności od występowania C-12 na wlocie. Dlatego też wyrok sądu, który wzruszył ten wątek, moim zdaniem urąga powadze organu jakim jest sąd właśnie. Jeżeli sędzia nie wie (bo wszystkiego nie musi wiedzieć, podobnie jak prokurator), to powołuje biegłego a jeżeli wie to i tak powinien go powołać jako wzmocnienie argumentów w związku z orzeczeniem (odpowiednio oskarżeniem dla prokuratora).
PraktykRuchu napisał(a):Po prostu ktoś kiedyś niektórym z Was wmówił jakąś "świętą" interpretację
Jestem na tym Forum przykładem, że nikt mi nie wmówił. Po prostu argumenty "szkoły warszawskiej" są przekonywujące i spójne. To zwolennicy "szkoły krakowskiej", zwłaszcza w odmianie fanatycznej, posuwają się do kuriozalnych tez - np. że wytyczne oznakowania skrzyżowań o ruchu okrężnych (rozporządzenie wydane na podstawie art. 7 ust. 3 uPoRD) wynikają z błędu organu, który wydał to rozporządzenie. No to sorry...
STARSZYSZOFER napisał(a):Skoro sygnalizujesz ZAMIAR zmiany kierunku jazdy, to w pewnym momencie trzeba zaprzestac ZAMIAR sygnalizować
Zamiar CZEGO? Konkrety proszę. Zamiar skręcania nie jest tożsamy z zamiarem skręcenia! Ale wiem do czego pijesz... Że C-2, P-8b zwalnia z użycia kierunkowskazu :lol:
Ostatnio zmieniony sobota 17 grudnia 2016, 19:31 przez LeszkoII, łącznie zmieniany 1 raz
LeszkoII

Postprzez STARYSZOFER » sobota 17 grudnia 2016, 19:31

LeszkoII napisał(a):Jestem na tym Forum przykładem, że nikt mi nie wmówił. Po prostu argumenty "szkoły warszawskiej" są przekonywujące i spójne. To zwolennicy "szkoły krakowskiej", zwłaszcza w odmianie fanatycznej, posuwają się do kuriozalnych tez - np. że wytyczne oznakowania skrzyżowań o ruchu okrężnych (rozporządzenie wydane na podstawie art. 7 ust. 3 uPoRD) wynikają z błędu organu, który wydał to rozporządzenie. No to sorry...

Teraz pijesz do mnie i zwyczajnie kłamiesz. Posuwanie sie do kłamstw żeby obronic swoją interpretację niezgodną z przepisami i wyrokiem sądu? Kto tu jest fanatykiem?
STARYSZOFER

Postprzez LeszkoII » sobota 17 grudnia 2016, 19:32

W którym momencie kłamię?
LeszkoII

Postprzez Henq » sobota 17 grudnia 2016, 19:33

STARYSZOFER napisał(a):Od wtedy kiedy znalazło sie to w przepisie.
Skoro sygnalizujesz ZAMIAR zmiany kierunku jazdy, to w pewnym momencie trzeba zaprzestac ZAMIAR sygnalizować, nie sądzisz? A zaprzestajemy go sygnalizować niezwłocznie po zakończeniu manewru.

Ale tego nie ma w przepisie! Sam sobie to dodałeś i dlatego ci takie głupoty jak wyżej wychodzą :eek2:

STARYSZOFER napisał(a):Heniu

Ty na prawdę nie umiesz czytać ze zrozumieniem. Patrz dokładnie na literki:
MÓJ NICK TO NIE HENIU - inaczej się chyba do ciebie nie da, nic dziwnego że zapis w PoRD jest dla ciebie niezrozumiały jak ty prostych zdań nie potrafisz zrozumieć. :eek2:

STARYSZOFER napisał(a):przepisz ten artykul 1000 razy zwłaszcza frazę - SYGNALIZOWAĆ ZAMIAR ZMIANY KIERUNKU JAZDY, to może w końcu dotrze do tej twojej łepetyny co tam jest napisane.

Zacznij od siebie bo dopisujesz sobie jakieś głupoty i ci potem wychodzą móndrości :eek2:
Masz sygnalizować zamiar czego?
Czytaj ZMIANY KIERUNKU JAZDY - to jest manewr który masz sygnalizować OD ZAMIARU aż po skończenie MANEWRU a nie skończenie zamiaru :eek2:
Henq

Postprzez STARYSZOFER » sobota 17 grudnia 2016, 19:36

Henq napisał(a):
STARYSZOFER napisał(a):przepisz ten artykul 1000 razy zwłaszcza frazę - SYGNALIZOWAĆ ZAMIAR ZMIANY KIERUNKU JAZDY, to może w końcu dotrze do tej twojej łepetyny co tam jest napisane.

Zacznij od siebie bo dopisujesz sobie jakieś głupoty

Taaa, a gdzie tu jest głupota? Cytat z przepisu. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
STARYSZOFER

Postprzez STARYSZOFER » sobota 17 grudnia 2016, 19:38

LeszkoII napisał(a):W którym momencie kłamię?

Dobrze wiesz kłamczuchu. Nie twierdzę, że wytyczne oznakowania wynikają z błędu organu - bo te są poprawne, problemem jest z ich stosowanie w praktyce.
STARYSZOFER

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze