STARYSZOFER napisał(a):I już manipulujesz, bo pomijasz najważniejszy fragment o jednym kierunku - wskazaynm na znaku C-12. Jesteś zwykłym manipulatorem i oszustem.
Przykro mi, ale uważne czytanie też nie jest twoją mocną stroną. Bądź łaskaw zacytować przepis z podkreśleniami o których piszesz. Czyli jeden kierunek( najlepiej jazdy) i w ogóle coś o kierunku jazdy.
Jeśli wskażesz posypie sobie głowę popiołem i przyznam ci rację.
Jakbyś nie pominął najistotniejszego fragmentu to wiedziałbyś gdzie jaest napisane o kierunku i jaki to kierunek jazdy.
Zacytuj i wskazuj. Możesz przy okazji zacytować paragraf 35.
Oczywiscie, że wskazuje. Strzałki na znakach nakazu wskazują kierunek jazdy, tyle, że przy znaku C-12 chodzi o kierunek jazdy na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym.
Zacytuj. Że tobie chodzi...
Oczywiście, że należy sygnalizować zamiar zmiany kierunku jazdy, np. przy opuszczaniu skrzyżowania o ruchu okrężnym. Nie wiem co cię tu śmieszy, olewaczu przepisów.
A w którym momencie przy opuszcaniu zbliżasz się do krawędzi jezdni i której jezdni ???

W Art 22.5 nie ma nic o opuszczaniu skrzyżowania. Ale ja pytałem o jazdę po zakręcie. To co z tym sygnalizowaniem ??? Odnoszę wrażenie,że unikasz odpowiedzi na pytania, które wykazują iż twój punkt widzenia jest lekko niewłaściwy.
Twoje niezrozumienie podstawowych pojęć sprawia, że nie rozumiesz wielu zagadnień, m.in z T-18. Nie sygnalizuje się zmiany kierunku jazdy, tylko zamiar zmiany kierunku jazdy. Wiem, że tego nie rozumiesz i pewnie nigdy nie zrozumiesz.
Zbliżasz sie do miejsca, gdzie stoi F-10 z kierunkiem jazdy przez skrzyżowanie na wprost i jednocześnie jest A-30 z T-18. czyli nieoczekiwaną zmianą kierunku ruchu. Takie znaki w obszarze zabudowanym stawia się do 100 metrów przed miejscem występowania zagrożenia. Czyli zanim fizycznie wystąpi ta zmiana jesteś o niej ostrzeżony i jednocześnie podejmujesz zamiar dostosowania się do oznakowania. Chyba że chcesz wylądować na chodniku. Pytam się sygnalizujesz pomimo tego,że z F-10 wynika ,że twój kierunek jady się nie zmienia ? Przecież musisz ruszyć kierownicą, aby zareagować na nieoczekiwaną zmianę kierunku ruchu. No to jak w końcu ?
Dlatego nie możesz zaakceptować obecnego kształtu przepisów i wyrokow sądu zgodnych z przepisami
.Ależ akceptuję przepisy, a co do wyroku( a nie wyroków) zostało już wykazane, że absurd goni absurd.
Poza tym nie zauważyłem, abyś się odniósł....
O losie..ale kompletny brak czytania ze zrozumieniem. Dylek napisał o miejscu , gdzie jest grot strzałki. Możesz wskazać, gdzie tam jest B-2 i nakaz skrętu ???
Co ty na to ? Przecież nawet nie zatrybiłeś pytania Dylka.
Odnoście D-3...
Uważasz,że to nakaz ? Jeśli obowiązujący ...a co z cofaniem, a co ze skrętem w lewo lub w prawo ? Skoro obowiązujacy kierunek jazdy

odróżniasz C-5 od D-3 ???
też nic nie ma...
==========================================================
gumik napisał(a):Czyli na tym zdjęciu, przy dwóch pasach do lewoskretu, jadąc prawym pasem i skręcając w lewo mam się zbliżyć do linii ciągłej, bo ona wyznacza krawędź jezdni?
Dal ciebie to już nieistotne czy to krawędź czy nie. I tak dalej nie pojedziesz.
Czyli są tam dwie jezdnie? Buspas nie jest dobra analogią, bo na buspas wjechać nie mogę. Natomiast w przypadku ze zdjęcia mogę skorzystać z obu pasów.
Jest dobrą analogią. Przez linię ciągłą też nie pojedziesz. Nie jest istotne, czy jest tam kolejny pas do skrętu w lewo czy buspas.
W tym przepisie jest też napisane aby sygnalizować wyraźnie. W szczególności na rondach, gdzie jest kilka lewych albo prawych zjazdów, nie jest to wyraźna sygnalizacja.
I tak jest napisane w przepisie ???
O zamiarze nie zapomniałeś ???
5. Kierujący pojazdem jest obowiązany zawczasu i wyraźnie sygnalizować zamiar zmiany kierunku jazdy lub pasa ruchu oraz zaprzestać sygnalizowania niezwłocznie po wykonaniu manewru.
Dlaczego pomijasz słowa zmieniające sens ???
2. Kierujący pojazdem jest obowiązany zbliżyć się:
1) do prawej krawędzi jezdni – jeżeli zamierza skręcić w prawo;
2) do środka jezdni lub na jezdni o ruchu jednokierunkowym do lewej jej krawędzi – jeżeli zamierza skręcić w lewo.
W szczególności na rondach, gdzie jest kilka lewych albo prawych zjazdów, nie jest to wyraźna sygnalizacja.
To najlepiej w ogóle ?
Nadal nie uzyskałem odpowiedzi jaka to linia jest.
Ciężko zajrzeć do rozporządzenia ???
P-1e
Lepiej by Ci wyszło jakbyś zamiast opierać się na domysłach odpowiadał konkretnie na pytania
Przecież konkretne odpowiedzi nie docierają, albo ich nie rozumiesz. Powyżej masz przykład z Art 22.2 i 5.