Kto powinien cofać?

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Kto powinien cofać?

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 28 listopada 2016, 19:14

Obrazek

Droga dwukierunkowa, na której na jednym pasie ruchu wyznaczono znakami miejsca postojowe (P-19).

Zakładamy że obydwa pojazdy równocześnie wjechały odcinek zwężony i spotykają się na jego środku.

Moim zdaniem pierwszeństwo* posiada zielony, bo jedzie pasem ruchu (prawym) przeznaczonym dla swojego kierunku ruchu a czerwony korzysta z lewego pasa względem swojego kierunku ruchu.

*)
Nie chodzi tutaj o pierwszeństwo w sensie definicji legalnej uPoRD ustąpienia pierwszeństwa, bo nawet nie ma przepisu który w tej sytuacji nakazuje ustąpić pierwszeństwa, tylko o kolejność przejazdu w związku z utrudnieniem w ruchu (art. 3 w połączeniu z art. 16 ust. 1). Innymi słowy ktoś musi wycofać. Tym kimś jest czerwony.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 28 listopada 2016, 19:48 przez LeszkoII, łącznie zmieniany 1 raz
LeszkoII

Re: Kto powinien cofać?

Postprzez gumik » poniedziałek 28 listopada 2016, 19:37

Czy coś nie pomieszałeś z kolorkami? Piszesz, że czerwony jedzie prawym pasem, ale ze zdjęcia wynika, że czerwony jedzie lewym. Poza tym najpierw piszesz, że czerwony ma pierwszeństwo, a potem, że czerwony powinien ustąpić.
... pierwszeństwo* posiada czerwony ...
... ktoś musi wycofać. Tym kimś jest czerwony ...

Myślę, że w takiej sytuacji najlepiej jak cofnie ten, który ma najmniej drogi do cofania. Jeśli trudno to ocenić, to zgadzam się z Tobą, że powinien ustąpić ten co jedzie lewym pasem.

W praktyce "wygrywa" ten większy albo ten co jest bardziej cierpliwy. ;-)
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 28 listopada 2016, 19:52

gumik napisał(a):Czy coś nie pomieszałeś z kolorkami?
Pomieszałem, ale już poprawiłem.
gumik napisał(a):Myślę, że w takiej sytuacji najlepiej jak cofnie ten, który ma najmniej drogi do cofania.
A jak wyjedzie Ci na czołówkę ktoś kto omija, wyprzedza - to też ma cofać ten, kto ma jak "najmniej drogi cofania"? Dla mnie to absurd, kryterium zupełnie wyciągnięte z kapelusza.
gumik napisał(a):W praktyce "wygrywa" ten większy albo ten co jest bardziej cierpliwy.
Nie, w praktyce wygrywa ten, kto wygrał w sensie prawnym.
LeszkoII

Postprzez gumik » poniedziałek 28 listopada 2016, 20:46

LeszkoII napisał(a):A jak wyjedzie Ci na czołówkę ktoś kto omija, wyprzedza - to też ma cofać ten, kto ma jak "najmniej drogi cofania"? Dla mnie to absurd, kryterium zupełnie wyciągnięte z kapelusza.

Chodzi mi o sytuację na mało ruchliwej uliczce jak na zdjęciu. Jak ulica ma 100m i czerwony przejechał 80m, to byłoby głupio żeby taki kawał cofał. Ale w pytaniu było, że spotkali się pośrodku więc ta sytuacja trochę nie pasuje.
Leszkoll napisał(a):Nie, w praktyce wygrywa ten, kto wygrał w sensie prawnym.

Nie rozumiem. Tico naprzeciwko wielkiego SUVa nie miałoby szans. ;-)
"Krótki prawy zjazdowy" ;-) -> http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?f=3&t=35676&p=408094&hilit=kr%C3%B3tki#p408094
gumik

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 28 listopada 2016, 21:02

gumik napisał(a):Jak ulica ma 100m i czerwony przejechał 80m, to byłoby głupio żeby taki kawał cofał.
A czemu głupie? Nie potrafi cofać? Tutaj nie chodzi mi o "trudność w cofaniu", choć widząc przed sobą autobus czy betoniarkę bez zastanowienia bym wycofał. Każdy kierowca potrafi cofać, ale często chodzi o czas tego cofania. Osobówka szybciej wycofa niż śmieciara. Ale gdyby ZIELONEMU nie zależało na czasie, to by sobie stał zgodnie z prawem.
gumik napisał(a):Tico naprzeciwko wielkiego SUVa nie miałoby szans.
Z prawnego punktu widzenia Twoje porównania nie mają znaczenia. No chyba że zakładasz pchanie tego tico zderzakiem, gdy liczy się masa, przyczepność i moc pojazdu - mam nadzieje że nie w tym kierunku raczyłeś się udzielić.
LeszkoII

Postprzez gumik » poniedziałek 28 listopada 2016, 21:25

LeszkoII napisał(a):Ale gdyby ZIELONEMU nie zależało na czasie, to by sobie stał zgodnie z prawem.
(...)
Z prawnego punktu widzenia Twoje porównania nie mają znaczenia.

I właśnie dlatego napisałem, że w praktyce wygrywa ten co jest bardziej cierpliwy (przykład z zielonym) albo silniejszy (przykład z SUVem).

I nie chodzi mi o przepychanie. :) Po prostu dużemu jest łatwiej wywrzeć presję na małym.

A gdyby czerwony sobie stał niezgodnie z prawem, to często zielony by odpuścił dla świętego spokoju.
gumik

Postprzez JAKUB » poniedziałek 28 listopada 2016, 21:59

Moim zdaniem na drodze należy współpracować z innymi uczestnikami ruchu. Rywalizacja typu jestem "silniejszy" jestem "na prawie" i inne, doprowadza do agresywnych zachowań na drodze.
Ja w sytuacji ze zdjęcia skorzystałbym z chodnika (poj. do 2.5 t) i się wymienił (ominął).
JAKUB

Postprzez Borys_q » poniedziałek 28 listopada 2016, 22:20

Cofnąć powinien ten który umie i nie będzie tego do jutra robił
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez LeszkoII » środa 30 listopada 2016, 19:58

A jak obydwaj umieją albo nie umieją, to? Każdy powinien umieć cofać, wiec to żaden argument.
LeszkoII

Postprzez Borys_q » środa 30 listopada 2016, 23:14

Jak obydwoje umieją to mogą nawet we dwójkę cofać, jak nie umieją to niech tak stoją będzie bezpieczniej.

Każdy kierowca potrafi cofać

Już wprowadzasz pewne założenia niekoniecznie prawdziwe. A tak na poważnie każdy kierowca zaliczył manewr cofania na egzaminie z czego prawdopodobnie około 80 procent na małpę i cofnięcie w warunkach innych niż ustalone przez ustawodawce są dla części z nich abstrakcją.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez Henq » środa 30 listopada 2016, 23:32

LeszkoII napisał(a):Droga dwukierunkowa, na której na jednym pasie ruchu wyznaczono znakami miejsca postojowe (P-19).

Więc nie dla dwóch pojazdów jezdnia została zwężona o konkretny pas, tylko dla jednego.
LeszkoII napisał(a):Zakładamy że obydwa pojazdy równocześnie wjechały odcinek zwężony i spotykają się na jego środku.

Miejsce które zamieściłeś jest akurat dość widoczne z jednej jak i drugiej strony więc skoro jeden pojazd widzi że drugi zajmuje cała jezdnię która została to po co się pcha? :)
LeszkoII napisał(a):Moim zdaniem pierwszeństwo...

No i tak jest, to pojazdowi czerwonemu zabrano pas ruchu i to pojazd czerwony chcąc nie chcąc porusza się po części drogi przeznaczonej do ruchu przeciwnego.
LeszkoII napisał(a):Nie chodzi tutaj o pierwszeństwo w sensie definicji legalnej uPoRD ustąpienia pierwszeństwa, bo nawet nie ma przepisu który w tej sytuacji nakazuje ustąpić pierwszeństwa,...

Czy aby na pewno nie ma przepisu zabraniającego poruszania się pasem przeznaczonym do ruchu przeciwnego?
LeszkoII napisał(a):Innymi słowy ktoś musi wycofać. Tym kimś jest czerwony.

A prościej ten który może się schować, ten który ma krótszą drogę cofania, a w rzeczywistości ten który jedzie nie po swoim pasie :wink:
LeszkoII napisał(a):tylko o kolejność przejazdu w związku z utrudnieniem w ruchu

Podobna sytuacja:
zakładam że wszyscy widzieli filmik "ale urwał", więc: mamy wąską dróżkę, mamy górkę, mamy śnieg, ew. oblodzenie, jednym słowem skrajne warunki, jeden pojazd zjeżdża z góry drugi pod tą górę próbuje rozpędem wyjechać :eek2: i teraz co w sytuacji jak się nie mieszczą który ma pierwszeństwo? teoria mówi ten co jedzie nie swoim pasem a w rzeczywistości wygląda to tak: wyjeżdżający pod górę jak się zatrzyma to już nie wyjedzie, ba, nie ruszy :) a zjeżdżający może się nie zatrzymać :) ale filmik pokazuje że nie zatrzyma się i to nie tylko ten co zjeżdża ale też ten co wyjeżdża :lol:
Prosta zasada: po co się pchasz jak nie masz gdzie ;)
---
Borys_q napisał(a):Jak obydwoje umieją to mogą nawet we dwójkę cofać,

gumik napisał(a):Myślę, że w takiej sytuacji najlepiej jak cofnie ten, który ma najmniej drogi do cofania.

@LeszkoII miejsce mi znane i zataiłeś jeden konkretny szczegół, który zmienia wszystko, a mianowicie: jeden z pojazdów cofając wjedzie z drogi dwukierunkowej na drogę jednokierunkową, ratuje go jedynie fakt braku znaku B-2 - "bo przecież na jednokierunkowej można cofać" :eek2: :) :) :)
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez LeszkoII » czwartek 01 grudnia 2016, 06:47

Henq napisał(a):@LeszkoII miejsce mi znane i zataiłeś jeden konkretny szczegół, który zmienia wszystko, a mianowicie: jeden z pojazdów cofając wjedzie z drogi dwukierunkowej na drogę jednokierunkową, ratuje go jedynie fakt braku znaku B-2 - "bo przecież na jednokierunkowej można cofać"
NA jednokierunkowej można cofać, ale z tej ulicy (dwukierunkowej) nie można skręcić w lewo, bo stoi B-21. Jeżeli cofać, to na wprost przez skrzyżowanie, ale ja takich manewrów nie wykonuję, sorry.

Obrazek
LeszkoII

Postprzez Henq » czwartek 01 grudnia 2016, 08:50

@LeszkoII oczywiście że można, ale co na to art 23.3a? poza tym jest to dość ruchliwa ulica i chyba tylko w nocy cofając nie utrudnimy na niej ruchu.
z kolei z drugiej strony również cofając musisz przejechać przez skrzyżowanie.
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez Borys_q » czwartek 01 grudnia 2016, 11:15

Jeżeli cofać, to na wprost przez skrzyżowanie, ale ja takich manewrów nie wykonuję, sorry.

Czemu nie wykonujesz?
Borys_q

Postprzez LeszkoII » czwartek 01 grudnia 2016, 12:37

Borys_q napisał(a):Czemu nie wykonujesz?
Bo jest to niebezpieczne, niepotrzebne i nie chciałbym utknąć na 15 min w bezruchu. Nie ma fizycznej możliwości objęcia wzrokiem wszystkich stron (pojazdy, piesi, znaki drogowe!). Takiej skali niebezpieczeństw należy unikać (art. 3).
LeszkoII

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze