Co to jest, według Ciebie oś jezdni ?
1. nieoznaczona;
2. oznaczona;
Gdzie jest oś skrzyżowania?
Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez JAKUB » poniedziałek 14 listopada 2016, 13:07
przez JAKUB » poniedziałek 14 listopada 2016, 13:17
przez gumik » poniedziałek 14 listopada 2016, 14:08
wyobrażalna prosta będąca linią centralną jakiegoś układu elementów przestrzennych
przez JAKUB » poniedziałek 14 listopada 2016, 14:17
Zaprzeczasz sam sobie,... Idąc tym tropem to na skrzyźowaniu chodzisz równolegle do którejś z osi których nie ma.gumik napisał(a):(...)Nie wydaje mi się żeby można było mówić o osi skrzyżowania. Na pewno nie w odniesieniu do przepisów PoRD.(...)
Chodzi mi o to że jeśli są tam pasy, to są też jezdnie, które mają swoje osi.
przez gumik » poniedziałek 14 listopada 2016, 14:28
przez sankila » poniedziałek 14 listopada 2016, 16:08
W każdym miejscu skrzyżowania jest JEDNA droga i JEDNA jezdnia (bo jest JEDEN pas terenu). Natomiast fragment tejże jezdni, będący "placem utworzonym przez połączenie dróg", posiada - wyznaczone lub nie - pasy ruchu, biegnące w dwóch kierunkach (zgodnie z przebiegiem dróg, tworzących to skrzyżowanie). Reszta jest OK ...gumik napisał(a):Na skrzyżowaniu są dwie, lub więcej, drogi. Są dwie, lub więcej, jezdnie. Są też osie tych jezdni. To wynika wprost z definicji. Przechodząc na skos złamałbyś przepis mówiący wyraźnie, że trzeba iść prostopadle do osi jezdni.
przez JAKUB » poniedziałek 14 listopada 2016, 16:52
przez Henq » poniedziałek 14 listopada 2016, 17:57
JAKUB napisał(a):A &13.2 dopuszcza przechodzenie pieszemgo poza przejściem dla pieszych na skrzyżowaniu.
JAKUB napisał(a):Wszystko już napisałem, co ja myślę, na temat chodzenia na skos przez skrzyżowanie.
sankila napisał(a):W każdym miejscu skrzyżowania jest JEDNA droga i JEDNA jezdnia (bo jest JEDEN pas terenu).
przez JAKUB » poniedziałek 14 listopada 2016, 21:13
@Henq -rozumiem, że to wyżej nie znajduje potwierdzenia w PoRD.JAKUB napisał(a):Przepisy dokładnie regulują zachowanie pieszego na jezdni (prostopadłość do osi jezdni i inne) i dopuszczają przechodzenie przez skrzyżowanie (przy braku prerwszeństwa dla pieszego) nawet, gdy do namalowanych "pasów" jest 5 m.
przez Henq » poniedziałek 14 listopada 2016, 21:53
JAKUB napisał(a):@Henq -rozumiem, że to wyżej nie znajduje potwierdzenia w PoRD.JAKUB napisał(a):... i dopuszczają przechodzenie przez skrzyżowanie
przez JAKUB » wtorek 15 listopada 2016, 07:40
Przechodzę przez jezdnię na której z dróg tworzących skrzyźowanie?10) skrzyżowanie – przecięcie się w jednym poziomie dróg mających jezdnię, ich połączenie lub rozwidlenie, łącznie z powierzchniami utworzonymi przez takie przecięcia, połączenia lub rozwidlenia
przez gumik » wtorek 15 listopada 2016, 08:17