Komentujemy odcinki programu "Jedź Bezpiecznie"

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Komentujemy odcinki programu "Jedź Bezpiecznie"

Postprzez szymon1977 » piątek 19 sierpnia 2016, 14:03

Summa summarum Leszko oczekuje od rowerzystow jazdy po krawezniku na wypadek wystapienia sytuacji, ktora wystapic raczej nie moze. Ufo raczej tez w ogrodku nie wyladuje, ale niektorzy trwaja w gotowosci.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez waw » piątek 19 sierpnia 2016, 14:54

szymon1977 napisał(a):Ps2. Jako swiadomy i doswiadczony kierowca nadmienie, ze bezpiczne wyprzedzanie rowerzysty w praktyce wiaze sie z przejechaniem prawie w calosci na sasiedni pas, o wyprzedzaniu ciezarowkat ylko wspomne

Ale im bardziej zjeżdżasz na sąsiedni pas tym większe stwarzane jest zagrożenie. A rowerzysta ma obowiązek umożliwić wyprzedzanie pojazdowi podobnie jak pojazdowi uprzywilejowanemu, a że nie jest bezpieczna jazda rynsztokiem to niech się na czas wyprzedzania zatrzyma.
A wyprzedzanie ciężarówką to inna sprawa. Jak pojazd jest długi to zjeżdżając można potrącić rowerzystą. Jak będzie jechać środkiem pasa to w razie wypadku będzie winny rowerzysta bo kierowca może wytłumaczyć się że gwałtownie odbił w lewo w bok pojazdu.
waw

Postprzez LeszkoII » piątek 19 sierpnia 2016, 15:31

mp0011 napisał(a):"Podczas" wyprzedzania to kierowca ma już być metr ode mnie, więc moje zjechanie lub nie niczego tu nie zmieni.
Doceniam cudzysłów, dlatego też rowerzysta obowiązany jest ułatwić wyprzedzanie poprzez zjechanie w prawo nawet tuż przed manewrem wyprzedzania.
mp0011 napisał(a):Natomiast moje hamowanie żeby zjechać na pobocze, garby i wyskoczenie z koleiny przed pojazdem który zamierza mnie wyprzedzić jest proszeniem się o kłopoty.
Nikt Ci nie każe jechać z taką prędkością lub hamować w taki sposób, że zrobisz sobie krzywdę nie panując nad rowerem w określonych warunkach (art. 19 ust. 1 i 2) i sytuacjach na drodze. Ty wciąż wychodzisz z postawa roszczeniową, że Tobie jako rowerzyście coś "NALEŻY SIĘ" i będziesz jechał ile Ci się podoba nie bacząc na konsekwencje, nie przewidując oczywistych faktów, iż podczas swojej przejażdżki będziesz bardzo często wyprzedzany.
mp0011 napisał(a):I nie napisałem że nie ułatwiam wyprzedzania - napisałem, że robię to jeżeli jest to dla mnie bezpieczne.
Czyli jeśli będziesz pędził kolażówką 60 km/h, to najlepiej środkiem pasa, bo "to dla Ciebie bezpieczniejsze" :D A może ta prędkość nie jest bezpieczna, hmm?
mp0011 napisał(a):Czy Ty na podstawie Art. 9. (bardzo podobny do omawianego) narazisz swoje bezpieczeństwo lub bezpieczeństwo innych? Wjedziesz w miejsce które potencjalnie może narazić cię na straty lub utratę zdrowia (nie mówię że od razu do rowu, ale na piaszczyste pobocze przy skraju nasypu, który może się teoretycznie osunąć, albo w rozsypane śmieci i szkła na poboczu)?
Absolutnie nie, ale na krawężnik już wjadę, pomału ale to zrobię (chyba że to jakiś mega wysoki kloc). Przecież w tej dyskusji nikt nie pisał, a zwłaszcza ja, że usunąć się w prawo to znaczy np. podskoczyć rowerem na krawężnik, później chodnik... Sorry to nie ja. A co Ci się uszkodzi w rowerze, jak zmniejszysz prędkość do 10 km/h i trafisz na koleinkę lub garbik?
mp0011 napisał(a):To są przykłady, w których niepotrzebnie lub nieświadomie zachęciłem kierowców do wyprzedzania swoją jazdą przy krawężniku/krawędzi pasa ruchu.
Ale to jest problem TYCH kierowców, nie Twój. Nie możesz blokować ruchu jak szeryf na zamku błyskawicznym. Nie możesz blokować lewego pasa tylko dlatego, że jedziesz z max. dop. prędkością.
mp0011 napisał(a):Akurat w polskich warunkach P-4 nie stanowi dla kierowców żadnej przeszkody w wyprzedzaniu rowerzystów (przejście dla pieszych zresztą również...) i szczerze to nie pamiętam aby ktokolwiek powstrzymywał się z najechaniem na podwójną aby mnie wyprzedzić.
I słusznie, bo nie zawsze taki czyn stanowi wykroczenie. Za to wyprzedzanie roweru na/przed przejściem dla pieszych jest niedopuszczalne; sztuka jest rozplanować sobie tak swoją prędkość żeby wykonać manewr prawidłowo przed lub za przejściem.
mp0011 napisał(a):A co poza OZ gdzie w zasadzie na każdej malowniczej leśnej szosie można jechać 90?
Wtedy jeszcze większe ryzyko, dlatego nie korzystam z roweru na trasach poza OZ, na których nie ma DDR/PRdR/pobocza.
mp0011 napisał(a):No i podstawowe pytanie - kto stwarza to zagrożenie o którym piszesz? Prawidłowo jadący rowerzysta, czy nieostrożny kierowca?
Odniosłem się do ryzyka, czyli miałem na myśli konsekwencje potrącenia rowerzysty przy prędkości pojazdu 40 km/h VS 90 km/h.
szymon1977 napisał(a):Summa summarum Leszko oczekuje od rowerzystow jazdy po krawezniku
Jesteś bezczelnym kłamczuszkiem.
LeszkoII

Postprzez szymon1977 » piątek 19 sierpnia 2016, 15:46

LeszkoII napisał(a):...jeśli będziesz pędził kolażówką 60 km/h, to najlepiej środkiem pasa...
A czemu nie? I tak mnie nie wyprzedzisz, chyba ze sasiednim pasem.
LeszkoII napisał(a):Jesteś bezczelnym kłamczuszkiem.
Napisze nieco inaczej aby dac Ci szanse zrozumienia przekazanej tresci:

Summa summarum Leszko oczekuje od rowerzystow jazdy "po krawezniku" na wypadek wystapienia sytuacji, ktora wystapic raczej nie moze. Ufo raczej tez w ogrodku nie wyladuje, ale niektorzy trwaja w gotowosci.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez mp0011 » piątek 19 sierpnia 2016, 17:12

LeszkoII napisał(a):
mp0011 napisał(a):To są przykłady, w których niepotrzebnie lub nieświadomie zachęciłem kierowców do wyprzedzania swoją jazdą przy krawężniku/krawędzi pasa ruchu.
Ale to jest problem TYCH kierowców, nie Twój. Nie możesz blokować ruchu jak szeryf na zamku błyskawicznym. Nie możesz blokować lewego pasa tylko dlatego, że jedziesz z max. dop. prędkością.

To nie jest mój problem, że kierowcy wykorzystując moją jazdę przy krawężniku wyprzedzają mnie na gazetę? I że nie mam w takiej sytuacji możliwości manewru w przypadku utraty równowagi wywołanej np. podmuchem? Nie rozumiesz, że te kilkanaście centymetrów z prawej strony potrzebne jest także na ewentualne nieprzewidziane manewry?

Film nie mój, ale przedstawiają o co chodzi, a czego Ty nie rozumiesz:
https://www.youtube.com/watch?v=9RXFN9iwff4
https://www.youtube.com/watch?v=mrhwSOeD-1k

Popatrz na stan pobocza i krawędź jezdni z filmu. Tu rowerzysta "zachęcił" kierowcę autobusu do wyprzedzenia tym, że jechał przy samej krawędzi. Co by się stało, gdyby koło rowerzysty złapało krawędź asfaltu? Rower poleciał by w prawo, a rowerzysta w lewo prosto w autobus. Niezależnie od prędkości. Gdyby jechał bardziej asertywnie, tak prawym śladem, do wyprzedzania w tym miejscu by nie doszło. Rowerzysta zjechał by bardziej w prawo w bezpiecznym miejscu (może nawet poza jezdnię), nie narażając swojego zdrowia i życia. Jak widać też na filmie, starczyło poczekać 8s, a autobus wyprzedził by rowerzystę bezpiecznie przeciwnym pasem. I to nie jest szeryfowanie, tylko dbanie o własne bezpieczeństwo, w zgodzie z ART 3.

LeszkoII napisał(a):dlatego nie korzystam z roweru na trasach poza OZ, na których nie ma DDR/PRdR/pobocza.

No to właśnie wykluczyłeś 95% dróg w Polsce poza OZ, pozostawiając tylko te z poboczem, czyli de facto ekspresówki (sądząc po zachowaniu kierowców i natężeniu ruchu TIRów), nie oznakowane jako ekspresowe... Od razu czuję się bezpieczniej.
Ostatnio zmieniony piątek 19 sierpnia 2016, 17:31 przez mp0011, łącznie zmieniany 1 raz
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Postprzez szymon1977 » piątek 19 sierpnia 2016, 17:25

mp0011 napisał(a):...kierowcy wykorzystując moją jazdę przy krawężniku wyprzedzają mnie na gazetę?
Tym, ktorzy wyprzedzaja zgodnie z przepisami nie zrobi wiekszej roznicy czy jedziesz 30cm czy 1 metr od kraweznika - i tak pas ruchu musza zmienic.
szymon1977

Postprzez szerszon » piątek 19 sierpnia 2016, 21:28

szymon1977 napisał(a):
mp0011 napisał(a):...kierowcy wykorzystując moją jazdę przy krawężniku wyprzedzają mnie na gazetę?
Tym, ktorzy wyprzedzaja zgodnie z przepisami nie zrobi wiekszej roznicy czy jedziesz 30cm czy 1 metr od kraweznika - i tak pas ruchu musza zmienic.
Nie muszą. Nigdzie nie ma obowiązku zmiany pasa ruchu całkowicie przy wyprzedzaniu.
mp0011 napisał(a):
Co do szerokości PdR. Nie wiedzieć czemu, ogół kierowców uważa, że wyprzedzanie rowerzysty jadącego PdR nie wymaga zachowania metrowego odstępu....
Jakoś ten ogół kierowców ma pojęcie o przepisach , o dziwo, w tym przypadku.Są wyznaczone pasy ruchu...o co ci chodzi ?
szerszon

Postprzez mp0011 » piątek 19 sierpnia 2016, 21:48

szerszon napisał(a):
mp0011 napisał(a):Co do szerokości PdR. Nie wiedzieć czemu, ogół kierowców uważa, że wyprzedzanie rowerzysty jadącego PdR nie wymaga zachowania metrowego odstępu....
Jakoś ten ogół kierowców ma pojęcie o przepisach , o dziwo, w tym przypadku.Są wyznaczone pasy ruchu...o co ci chodzi ?

Insynuujesz, że Art 24.2 nie ma zastosowania na drogach z wyznaczonymi pasami ruchu...? Czy może nie należy tego traktować jako wyprzedzanie? To może wolno wyprzedzać przed przejściem, jeżeli są wyznaczone pasy?

Szerszonie, no proszę cię...
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Postprzez szerszon » piątek 19 sierpnia 2016, 21:58

Twój tok myślenia prowadziłby do tego, że na większości dróg, gdzie są pasy ruchu dla rowerów cała kawalkada pojazdów wlokłaby się za rowerzystą turystą 5-10 km/h
No proszę cię..zacznij myśleć.Art 5 się kłania.
To może wolno wyprzedzać przed przejściem, jeżeli są wyznaczone pasy?
Nie, ale metra odstępu nie musi być. Każdy z uczestników jedzie swoim.
szerszon

Postprzez szymon1977 » sobota 20 sierpnia 2016, 00:11

szerszon napisał(a):Nigdzie nie ma obowiązku zmiany pasa ruchu całkowicie przy wyprzedzaniu.
To zmien pas ruchu niecalkowicie. Prawdopodobnie zmienisz pas polowicznie albo nawet prawie calkowicie. Ale bo bez zmieniania pasa sie nie obejdzie.

Wiesz juz po co byly moje obliczenia? Zebys sobie zdal sprawe, ze robisz burze z sytuacji, ktora raczej nie zaistnieje. I choc sytuacja raczej nie zaistnieje oczekujesz od rowerzystow jazdy "po krawezniku" lub nawet zatrzymania, choc zaden przepis nie zabrania im jazdy srodkiem pasa.

Zorientowales sie chyba, ze jak nie ma wyprzedzania to przepis, na ktory sie caly czas powolujesz nie ma zastosowania? A moze ma zastosowanie jak jest wyprzedzanie sasiednim pasem? A moze to rowerzysta ma zadbac o bezpieczny odstep gdy jest wyprzedzany przez zmieniajacego pasy niecalkowicie?
szymon1977

Postprzez LeszkoII » sobota 20 sierpnia 2016, 11:02

szerszon napisał(a):Nigdzie nie ma obowiązku zmiany pasa ruchu całkowicie przy wyprzedzaniu.
Można taki manewr potraktować jako wykonywanie zmiany pasa ruchu (czyli chwilowe :) zajmowanie dwóch pasów jednocześnie). Ustępujemy pierwszeństwa tak jakbyśmy zmieniali pas ruchu. De facto jednak nie zmieniliśmy go, bo wciąż zajmujemy ten, z którego chcemy zmieniać na inny. To tylko drobny szczegół, rozumiem Twoje skróty myślowe, ale postanowiłem rozwinąć je dla np. szymona.
szymon1977 napisał(a):choc zaden przepis nie zabrania im jazdy srodkiem pasa
Oczywiście że generalnie zabrania, bo niby po co powstał przepis z art. 16 ust. 7 ? No dobra, Ty pewnie masz bary 2 metrowe to jedziesz środkiem pasa 8)
LeszkoII

Postprzez szymon1977 » sobota 20 sierpnia 2016, 11:55

Jezeli masz dwa pasy do wyboru? Zebys wybral prawy. Z pewnoscie nie po to, abys jechal rowerem prawym pasem "po krawezniku" skoro masz pas do dyspozycji, bo i tak nikt Cie w obrebie tego pasa nie wyprzedzi (przypominam moje obliczenia).
.....
LeszkoII napisał(a): :-)
Emotikonek to troche malo wiarygodne, a nader czesto stosowane przez Ciebie "uzasadnienie" tez, ktore sa po prostu bezzasadne.
szymon1977

Postprzez szerszon » niedziela 21 sierpnia 2016, 19:51

szymon1977 napisał(a):To zmien pas ruchu niecalkowicie. Prawdopodobnie zmienisz pas polowicznie albo nawet prawie calkowicie. Ale bo bez zmieniania pasa sie nie obejdzie.
]
I wystarczy.
Wiesz juz po co byly moje obliczenia?
Abym miał ubaw. Są całkowicie bez sensu. Liczy się odległość od śladu a nie od krawędzi roweru. Zamontuj sobie jeszcze lusterka na półmetrowym wysięgniku. :lol:
. I choc sytuacja raczej nie zaistnieje oczekujesz od rowerzystow jazdy "po krawezniku" lub nawet zatrzymania, choc zaden przepis nie zabrania im jazdy srodkiem pasa.
Środek pasa to nie możliwie blisko prawej. Jak masz problem to zobacz jak wyglądają pasy ruchu dla rowerów i jak jedzie rowerzysta środkiem takiego pasa i ile jest wtedy od krawędzi jezdni. To można uznać za możliwie blisko prawej.
Zorientowales sie chyba, ze jak nie ma wyprzedzania to przepis, na ktory sie caly czas powolujesz nie ma zastosowania? A moze ma zastosowanie jak jest wyprzedzanie sasiednim pasem? [b]A moze to rowerzysta ma zadbac o bezpieczny odstep gdy jest wyprzedzany przez zmieniajacego pasy niecalkowicie?
Nie wiem do kogo ten tekst. Pomieszałeś posty leszka i moje. :lol: Wystarczy ,że rowerzysta zastosuje sie do odpowiedniego przepisu , który nakłada na niego obowiązek zbliżenia się jak najbliżej do krawędzi w czasie gdy jest wyprzedzany.
szerszon

Postprzez szymon1977 » niedziela 21 sierpnia 2016, 22:25

szerszon napisał(a):...rowerzysta zastosuje sie do odpowiedniego przepisu , który nakłada na niego obowiązek zbliżenia się jak najbliżej do krawędzi w czasie gdy jest wyprzedzany.
Dopóki nie zmienisz pasa to nie wyprzedzisz, więc przepis o którym wspomniałeś jest nieodpowiedni i żadnego obowiązku nie nakłada. A jak już zmienisz pas to rowerzysta w żaden sposób wyprzedzania Ci nie utrudni więc przepis choć odpowiedni to nadal żadnego obowiązku nie nakłada.

szerszon napisał(a):Środek pasa to nie możliwie blisko prawej
Gdy są koleiny a ja jadę 50 km/h to jazda bliżej niż "na środku" staje się niemożliwa.

szerszon napisał(a):Liczy się odległość od śladu a nie od krawędzi roweru.
Ale ubaw!
.....
szerszon napisał(a):Pomieszałeś posty leszka i moje,
Zgadza się, przepraszam. Posta edytować już dawno nie mogę, ale pomyłka nie ma wpływu na zawartość merytoryczną więc zostawiam jak jest.
szymon1977

Postprzez waw » niedziela 21 sierpnia 2016, 23:05

szymon1977 napisał(a):
szerszon napisał(a):Liczy się odległość od śladu a nie od krawędzi roweru.
Ale ubaw!

Szymonie, sam takie obliczenia wprowadzałeś. Więc siebie wyśmiej nie Szerszenia.
szymon1977 napisał(a):Odstep od kraweznika 0,30
Szerokosc rowerzysty 1,00
Odstep ppmiedzy wyprzedzajacym a rowerzysta 1,00
Szerokosc samochodu 1,80
Odstep od krawedzi pasa 0,30
---------------
Suma 4,40

Natomiast PoRD nie określa skąd ma być liczna odległość od rowerzysty więc pozostaje to do uznania i np. kierowca ma prawo uznać że ustawowy odstęp 1m. od wyprzedzanego roweru liczy się od "śladu" czyli osi roweru i rowerzysty.
waw

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze