Komentujemy odcinki programu "Jedź Bezpiecznie"

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Komentujemy odcinki programu "Jedź Bezpiecznie"

Postprzez LeszkoII » niedziela 14 sierpnia 2016, 07:01

waw napisał(a):wg mnie gdyby intencją zarządcy drogi było że w tym miejscu strzałki są tylko do wjazdu na parking to pas za światłami zaczynał by się od powierzchni wyłączonej
Otóż to, czasem na znakach pionowych maluje się obszar wyłączony z ruchu (kreskuje się), dzięki czemu kierujący nie są niemile zaskakiwani.

Na podstawie wyłącznie oznakowania poziomego, z daleka trudno przewidzieć czy zbliżamy się do skrzyżowania czy do prawoskrętu nie będącego skrzyżowaniem. Toteż uważam, że organizacja ruchu w tym miejscu jest skrajnie nieintuicyjna - zawłaszcza, że między skrzyżowaniem a zjazdem z drogi publicznej występuje stosunkowo mała odległość.
waw napisał(a):jadący wg Dworaka nieprawidłowo mają pierwszeństwo bo nie zmieniają pasa.
Dokładnie. To miejsce powinno powodować utrudnienia w ruchu, chyba że ktoś wykupił sobie dodatkowe lekcje doskonalenia techniki jazdy i potrafi zmienić pas ruchu DYNAMICZNIE(zgodnie z zaleceniami p. Marka) - nawet mając po prawej sznurek samochodów w odstępach 10 metrów.
LeszkoII

Postprzez mp0011 » wtorek 16 sierpnia 2016, 03:26

phpBB [media]

5:20 - Dworak gani prawidłowo i legalnie jadącego rowerzystę, nawet nie podając prawnych podstaw... po czym sam wpycha się na buspas (EDIT: nie wiem czy skręcał potem, bo ucięte...) :/

Jest tam jakiś DdR? CpR? Czy chodnik po prawej ma 2m szerokości? Nie, po prostu "groźby karalne" typu nie jedź bo cię rozjedziemy...
Według moich obliczeń chodnik (https://goo.gl/YMUzd8) ma 3,5 płyty chodnikowej, czyli TYLKO 1,75cm...
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Postprzez LeszkoII » wtorek 16 sierpnia 2016, 12:40

mp0011 napisał(a):5:20 - Dworak gani prawidłowo i legalnie jadącego rowerzystę, nawet nie podając prawnych podstaw
Nie poda podstaw prawnych, bo ich nie ma. Rowerzysta jest PEŁNOPRAWNYM uczestnikiem ruchu - tyle razy słyszeliśmy to w Jedź Bezpiecznie :lol: Obłuda? Jak to lepiej nazwać?

I te zwroty "postawimy tam znaki".... panie redaktorze, pan nie jest od stawiania znaków, może pan jedynie wnioskować o zmianę organizacji ruchu podpierając się swoim dorobkiem i autorytetem (oraz pozycją zawodową).
mp0011 napisał(a):po czym sam wpycha się na buspas (EDIT: nie wiem czy skręcał potem, bo ucięte...)
To nawet nie jest istotne czy skręcał w prawo - zważywszy na teorie głoszone w poprzednim odcinku czyli "można skręcać tylko w pierwsze w prawo", pierwsze w prawo zostało przejechane :)

Prawda w oczy kole 8)
LeszkoII

Postprzez waw » wtorek 16 sierpnia 2016, 16:45

1:12 Trochę czepianie się. Najpewniej kierowca zagubił się na skrzyżowaniu, dał kierunkowskaz i ktoś go wpuścił.
mp0011 napisał(a):5:20 - Dworak gani prawidłowo i legalnie jadącego rowerzystę, nawet nie podając prawnych podstaw... po czym sam wpycha się na buspas (EDIT: nie wiem czy skręcał potem, bo ucięte...) :/

Rowerzysta jechał prawidłowo. Dworak mówił że "prosił" żeby tak nie jechać. B-9 może by i się tam przydał, ale że go nie ma to rowerzyści mogą tamtędy jechać i jeżdżą.
Swoją drogą z BUSpasem to ciekawe spostrzeżenie. Jadący autobus mając na pasie do ruchu ogólnego rowerzystę musi zwolnić do jego prędkości bo nie wolno wyprzedzać z prawej strony.
waw

Postprzez LeszkoII » wtorek 16 sierpnia 2016, 17:43

waw napisał(a):Jadący autobus mając na pasie do ruchu ogólnego rowerzystę musi zwolnić do jego prędkości bo nie wolno wyprzedzać z prawej strony.
Dlaczego nie wolno z prawej?
LeszkoII

Postprzez waw » wtorek 16 sierpnia 2016, 18:05

LeszkoII napisał(a):
waw napisał(a):Jadący autobus mając na pasie do ruchu ogólnego rowerzystę musi zwolnić do jego prędkości bo nie wolno wyprzedzać z prawej strony.
Dlaczego nie wolno z prawej?

Akurat w tym miejscu można.
waw

Postprzez LeszkoII » wtorek 16 sierpnia 2016, 18:14

Podobają mi się niektóre teksty dyrektora :lol:
"kierowcy tira z dużym, piękny napisem <EUROPA>; do Europy to on chyba nie zajedzie"
...chyba że skarpetkami

Poza tym odnoszę wrażenie, że pan Marek nadużywa ostrzegawczego sygnału dźwiękowego [2:16], [4:01]

https://youtu.be/LkUqBCx7yZ4?t=171

Samochodem osobowym(konkretnie: pojazdem/zespołem o RMC<=2,5t) "zawracamy" przy wykorzystaniu ul. Szpitalnej (pierwsze możliwe w prawo).

EDIT:
LeszkoII napisał(a):Nie poda podstaw prawnych, bo ich nie ma.
Trochę się zagalopowałem. Nie wierzę, że na alejach chodnik ma mniej niż 2 metry. Wobec czego art. 3 ma tutaj zastosowanie:
unikać wszelkiego działania, które mogłoby (...) ruch ten utrudnić

P.S. Czemu nie ma jakości HD?
LeszkoII

Postprzez mp0011 » wtorek 16 sierpnia 2016, 18:56

LeszkoII napisał(a):EDIT:
Nie wierzę, że na alejach chodnik ma mniej niż 2 metry. Wobec czego art. 3 ma tutaj zastosowanie:

1.75cm + szerokość krawężnika, w tym konkretnym miejscu. https://goo.gl/YMUzd8

Jadący autobus mając na pasie do ruchu ogólnego rowerzystę musi zwolnić do jego prędkości bo nie wolno wyprzedzać z prawej strony.

Teoretycznie nie mógł, bo nie był w stanie zachować metrowego odstępu przy wyprzedzaniu.
Praktycznie, jeżeli rowerzysta jedzie w ten sposób (mówię to tylko za siebie) to dopuszcza takie wyprzedzanie z prawej strony w mniejszej odległości, oczywiście nie z pełną przelotową prędkością. Jakby nie dopuszczał, powinien jechać dalej od krawędzi pasa, ale to by z kolei utrudniało wyprzedzanie lewą stroną.

Jest to przykład rowerzysty idącego kierowcom na rękę wbrew pozorom, bo spokojnie mógł jechać w sposób bardziej uciążliwy a jednocześnie bezpieczniejszy dla niego.

LeszkoII napisał(a):P.S. Czemu nie ma jakości HD?

Dworak montował bez okularów i tak wyszło :mrgreen:
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Postprzez waw » wtorek 16 sierpnia 2016, 19:56

mp0011 napisał(a):
LeszkoII napisał(a):EDIT:
Nie wierzę, że na alejach chodnik ma mniej niż 2 metry. Wobec czego art. 3 ma tutaj zastosowanie:

1.75cm + szerokość krawężnika, w tym konkretnym miejscu. https://goo.gl/YMUzd8

Chodnik p drugiej stronie jest szerszy, a jest częścią tej samej drogi
waw

Postprzez mp0011 » wtorek 16 sierpnia 2016, 20:53

No to teraz, oprócz uważania na znaki poziome i pionowe i przepisy, mam jeszcze znać układ dróg rowerowych w mieście (także tych po drugiej stronie) oraz szerokości chodników po obu stronach jezdni?

Jadę jezdnią z ograniczeniem do (50). Nagle pojawia się znak (70).
Przepis dopuszczający wyjątkowo jazdę chodnikiem oznacza, że rowerzysta w tym momencie powinien ocenić:
- czy chodnik jest dość szeroki aby móc na niego wjechać.
- jakie warunki panują na drodze i w ogóle czy warto.

W przykładowej sytuacji widać, że pojazdy jadą max 40km/h, a chodnik jest wąski. Rowerzysta nie jest w stanie ocenić szerokości chodnika po drugiej stronie, ani tego, czy np. za 100m się nie zwęża.
mp0011

Postprzez waw » wtorek 16 sierpnia 2016, 22:08

mp0011 napisał(a):[..] mam jeszcze znać układ dróg rowerowych w mieście (także tych po drugiej stronie)

Nie. Masz dostosować się do znaku C-13 jeśli taki jest na danej drodze. Jak go zauważyć - ustawa nie precyzuje więc to problem rowerzysty.
mp0011 napisał(a):oraz szerokości chodników po obu stronach jezdni?
Nie. Bo chodnik szeroki na 2m itd to jak sam zauważyłeś masz prawo jechać chodnikiem i do tego namawiał redaktor Dworak. Jak widać bezskutecznie. Jeśli tego nie zrobisz narażasz się na niebezpieczeństwo. Choć ja osobiście uważam jest kontrowersyjny przepis bo stawia bezpieczeństwo rowerzystów nad bezpieczeństwem pieszych, ale jest i to temat na inną dyskusję.

Inna sprawa to "kompleks zachodu" w JB. Szczerze mówiąc to nawet na zachodzie zdarza się wiele piractwa drogowego.
waw

Postprzez LeszkoII » czwartek 18 sierpnia 2016, 06:19

waw napisał(a):Choć ja osobiście uważam jest kontrowersyjny przepis bo stawia bezpieczeństwo rowerzystów nad bezpieczeństwem pieszych, ale jest i to temat na inną dyskusję.
Jadąc po chodniku rowerzysta powinien to czynić powoli. Po alejach można śmigać rowerkiem nawet 70 km/h :lol: (czy to "prędkość bezpieczna", to inna kwestia).

Rowerzyści, zwłaszcza Ci mający wydumane ego starych wyjadaczy trenujących do Tour de Pologne), najczęściej nie poruszają się możliwie blisko prawej krawędzi jezdni, lecz bliżej środka pasa ruchu. Taka postawa utrudnia wyprzedzanie rowerzysty, powoduje utrudnienia w ruchu. A może studzienki kanalizacyjne przeszkadzają? Owszem, wszystkim przeszkadzają i samochodem też się przed nimi zmniejsza prędkość.

Wyprzedzany rowerzysta nie ma obowiązku poruszania się "możliwie blisko prawej krawędzi jezdni", lecz zjechania jak najbliżej prawej strony. Określenia te nie są tożsame.
Kierujący (...) pojazdem bez silnika jest obowiązany zjechać jak najbardziej na prawo w celu ułatwienia wyprzedzania.
...nawet na kratkę kanalizacji burzowej!
LeszkoII

Postprzez szymon1977 » czwartek 18 sierpnia 2016, 12:34

LeszkoII napisał(a):Rowerzyści, zwłaszcza Ci mający wydumane ego starych wyjadaczy trenujących do Tour de Pologne), najczęściej nie poruszają się możliwie blisko prawej krawędzi jezdni, lecz bliżej środka pasa ruchu. Taka postawa...
...uniemozliwia przelot "setą" poł metra od lawirujacego 20 cm od kraweznika rowerzysty. A wlasnie! Jak kolo roweru jest na jezdni 20 cm od kraweznika a kierownica nad chodnikiem to rowerzysta jedzie po jezdni, czy 2/3 po jezdni a 1/3 po chodniku?

Przypomne przy okazji ze w wytycznych nie ma tak szerokich pasow ruchu, na ktorych zmiesci sie rowerzysta i wyprzedzajacy go samochod osobowy. Wiec jezeli ktos tu wydumane ego bez obiektywnego spojzenia na sprawe od drugiej strony zaprezentowal to tym kims jestes ty Leszko.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez mp0011 » czwartek 18 sierpnia 2016, 14:37

LeszkoII napisał(a):Wyprzedzany rowerzysta nie ma obowiązku poruszania się "możliwie blisko prawej krawędzi jezdni", lecz zjechania jak najbliżej prawej strony. Określenia te nie są tożsame.
Kierujący (...) pojazdem bez silnika jest obowiązany zjechać jak najbardziej na prawo w celu ułatwienia wyprzedzania.
...nawet na kratkę kanalizacji burzowej!

Leszku, powoływałeś się w tym wątku na art 3, ale widać przeoczyłeś niewygodne frazy... Wkleję więc Art3.1 w całości:

Art. 3.
1. Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze są obowiązani zachować ostrożność albo gdy ustawa tego wymaga – szczególną ostrożność, unikać wszelkiego działania, które mogłoby spowodować zagrożenie bezpieczeństwa lub porządku ruchu drogowego, ruch ten utrudnić albo w związku z ruchem zakłócić spokój lub porządek publiczny oraz narazić kogokolwiek na szkodę. Przez działanie rozumie się również zaniechanie.

Uwierz mi. Jechanie po koleinach, zapadniętych studzienkach (ostatnio trafiłem na kilka bez kratek na jezdni) , strefie otwieranych drzwi czy wyjeżdżających parkujących jest działaniem, które może spowodować zagrożenia bezpieczeństwa i zgodnie z ustawą mam obowiązek go unikać.

A jeżeli przypomnisz sobie treść art 16.4, zauważysz że nakaz jazdy "możliwie blisko prawej krawędzi jezdni. " dotyczy wszystkich kierujących, nie tylko rowerzystów. Czy nie oznacza to, że rowerzysta ma prawo jechać w takiej odległości od krawędzi jak samochody? Ja najczęściej jeżdżę "prawym śladem" po oponach, bardziej zjeżdżam wyłącznie w szczególnych okolicznościach, kiedy widzę że jest to bezpieczne i ktoś będzie nie wyprzedzał.
mp0011

Postprzez LeszkoII » czwartek 18 sierpnia 2016, 16:27

mp0011 napisał(a):Leszku, powoływałeś się w tym wątku na art 3, ale widać przeoczyłeś niewygodne frazy...
Przytoczyłem przepisy szczególne dotyczącego wyprzedzanego kierującego pojazdem bez silnika.
mp0011 napisał(a):Wkleję więc Art 3.1 w całości
Nawet nie musiałeś wklejać, zrobiłem to kilka postów wcześniej ;) Moim zdaniem ten przepis nie powoduje niemocy prawnej art. 24 ust. 6., gdzie wyszczególniono w jakich sytuacjach nie ma zastosowania.
mp0011 napisał(a):Uwierz mi. Jechanie po koleinach, zapadniętych studzienkach (ostatnio trafiłem na kilka bez kratek na jezdni) , strefie otwieranych drzwi czy wyjeżdżających parkujących jest działaniem, które może spowodować zagrożenia bezpieczeństwa i zgodnie z ustawą mam obowiązek go unikać.
W takim razie masz zwolnić albo zatrzymać się - czyli zrobić coś by ułatwić wyprzedzanie lub (skrajnie) omijanie(przy omijaniu rowerzysty nie mysi być zachowany wtedy 1 m). Już pisałem o studzienkach, ale brak kratek pominę w dyskusji, bo to ekstremum patologii - równie niebezpieczne dla samochodów osobowych i pieszych na chodniku.

Pamiętajmy też o REALNYM zagrożeniu b.r.d. Jeżeli ktoś się bezzasadnie obawia, że spośród omijanych 200-stu zaparkowanych równolegle do jezdni samochodów, jeden z nich (statystycznie) otworzy nagle drzwi w pędzącego rowerzystę, to proponuję takiemu poruszać się z prędkością 5 km/h i może uda mu się zahamować metr przed otwierającymi się drzwiami.
mp0011 napisał(a):A jeżeli przypomnisz sobie treść art 16.4, zauważysz że nakaz jazdy "możliwie blisko prawej krawędzi jezdni. " dotyczy wszystkich kierujących, nie tylko rowerzystów.
No i...? Sugerujesz, że ja nie jeżdżę możliwie blisko...?
mp0011 napisał(a):Czy nie oznacza to, że rowerzysta ma prawo jechać w takiej odległości od krawędzi jak samochody?
Samochody generalnie źle jeżdżą, zdarza się b. często że jeżdżą możliwie blisko P-4. Zresztą nie porównuj roweru do samochodu :) Rowerek da się wyprzedzić wjeżdżając częściowo na pas przeznaczony dla ruchu w kierunku przeciwnym, bez utrudnienia komukolwiek ruchu - nawet tym co jadą z przeciwka o ile jadą zgodnie z art. 16 ust. 4.

=========================
szymon1977 napisał(a):...uniemozliwia przelot "setą" poł metra od lawirujacego 20 cm od kraweznika rowerzysty.
To musiałby być b. mądry rowerzysta. Pokaż mi rowerzystów, którzy latają Twoją "setą", bo coś ich nie widzę (nawet tych z "pseudo-kurde-poloń"). A może jadąc "setą" tymże rowerkiem, powinni poruszać się w osi jezdni jak samolot, który startuje/ląduje: tak chyba NAJbezpieczniej.
szymon1977 napisał(a): Jak kolo roweru jest na jezdni 20 cm od kraweznika a kierownica nad chodnikiem to rowerzysta jedzie po jezdni, czy 2/3 po jezdni a 1/3 po chodniku?
To porusza się po chodniku. Nie pisałem o tak skrajnie oczywistych sytuacjach, tylko o przypadkach, gdzie rowerzysta jedzie środeczkiem mając metr odstępu od krawężnika do swojego ramienia/łokcia.
szymon1977 napisał(a):Przypomne przy okazji ze w wytycznych nie ma tak szerokich pasow ruchu, na ktorych zmiesci sie rowerzysta i wyprzedzajacy go samochod osobowy.
I co z tego faktu wynika? O konkluzję poproszę. Jak rowerzysta wjedzie ramieniem na chodnik, mając te przysłowiowe "20 cm" od krawędzi, to uczyni zadość obowiązkom płynącym wprost z art. 24 ust 6 (drugie zdanie) oczywiście dbając w pierwszej kolejności o bezpieczeństwo swoje i pieszych, którzy mogliby się znaleźć idąc przy krawędzi. Zmniejszać prędkości rowerzysta nie potrafi? Nie wierzę, a może hamulce niesprawne...
szymon1977 napisał(a):Wiec jezeli ktos tu wydumane ego bez obiektywnego spojzenia na sprawe od drugiej strony zaprezentowal to tym kims jestes ty Leszko.
Jak zwykle walniesz coś głupiego na sam koniec. Że to niby jakaś puenta :D
LeszkoII

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze