Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździ

Postprzez szerszon » piątek 01 lipca 2016, 14:00

szymon1977 napisał(a):To ja w kolko pisze o nieistniejaceym w PoRD "kierunku jazdy na skrzyzowaniu" i potrzebie potwierdzenia jego istnienis cytatem z PoRD? Nie. Ja tylko pisze o wielokrotnie wystepujacym w PoRD "kierunku jazdy", ktorego istnienie na skrzyzowaniu bez jakiegokolwiek potwierdzenia Ty negujesz.

W kółko piszesz o czymś co sam sobie wymyśliłeś ,a ja w kółko oczekuję tego potwierdzenia w przepisach.Oczywiście tego nie ma i świetnie o tym wiesz.
Wymyśliłeś sobie ten kierunek jazdy na skrzyżowaniu w celu usankcjonowania prostowania ronda i zjazd ze skrzyżowania to zawsze w prawo. No bo niby jak masz kierunek jazdy na skrzyżowaniu to oczywistym będzie ,że zjeżdżając ze skrzyżowania będziesz miał inny.
Tu mamy tego potwierdzenie.
A kierunek jazdy bialego autobusu jest nadal taki sam, jak kierunek jazdy autobusu bialoniebieskiegio, ciezarowki z niebieska buda, bialego dostawczaka, czarnego kurdupla i wszystlich pojazdow na sasiednich pasach.I to niezaleznie, jaki kierunek jazdy misl bialy autobus przed skrzyzowaniem, i jaki bedzie miac za skrzyzowaniem.

Oddzielny byt Kierunek jazdy na skrzyżowaniu, niezależny od tego jaki będzie po zjeździe..i triumfalnie miałbyś chęć ogłosić zmianę kierunku jazdy i zgodnie z Art 22 z ronda to zawsze w prawo. Tylko jest mały problem. W paragrafie 36 napisali o skrzyżowaniu( polecam definicję) i słowa o kierunku jazdy.Różne karkołomne wyczyny z twojej strony były tu prezentowane, aby zakrzywić czasoprzestrzeń :lol: Nie ma takiego bytu jak kierunek jazdy na skrzyżowaniu ,ponieważ przecinają się przynajmniej dwie drogi, które generują swoje "kierunki jazdy na drodze" :lol: Nie masz części wspólnej. Tym twierdzeniem łamiesz wykładnie prawa, ponieważ różnym bytom nadajesz to samo znaczenie.
I jak widac bedacy na skrzyzowaniu podczas manewru zawracania bialy autobus ma kierunek jazdy taki sam, jak kierunek jazdy autobusu bialoniebieskiegio...
Jak widać to są tylko na powierzchni skrzyżowania. Dostajesz pytanie o kierunek jazdy na skrzyżowaniu konkretnego pojazdu..twoja odpowiedź jest bez sensu.
Pytam się..ile goli strzelił Lewandowski...
Ty mi odpowiadasz , że tyle samo co Ronaldo. Czyli dalej nie podałeś kluczowej odpowiedzi-ILE ?
Pytam się jaki kierunek jazdy ma pojazd na skrzyżowaniu, a ty mi piszesz,że taki sam jak inny-pytam się jaki ma wobec tego ten inny ?
Zauwazylem. Zauwazylem takze, ze nie ma sensu zawracac sobie glowy dyskusja na temat odbywajacej sie na skrzyzowaniu zmiany kierunku jazdy z kims, kto na skrzyzowaniu nie potrafi kierunku jazdy okreslic i uznaje to za wystarczajaca podstawe do stwierdzenia, ze na skrzyzowaniu kierunek jazdy nie istnieje.
Tu nie chodzi o sens zawracania głowy. Po prostu nie wiesz-dla ciebie kierunek jazdy na skrzyzowaniu istnieje tylko na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym. Oczywiście,że nie jestem w stanie podać kierunku jazdy na skrzyżowaniu i dlatego pytam się ciebie...jak widać ty też nie potrafisz. :wink:
To teraz Podaj choc jeden przepis, ktory ja traktuje inaczej niz literalnie.
Paragraf 36...wybacz, ale nie będę cytował twoich screenów...mam szacunek do tego forum, aby go zaśmiecać.
Mi? Kierunek jazdy? Na wprost? Podaj... nuuuda.
Tak tobie. Podziwiam wypieranie z pamięci tego co się pisało. Nudą można określić twoje wręcz przysłowiowe unikanie odpowiedzi zasypując jednocześnie forum wodolejstwem czy wciskanie innym swoich teorii.. Wygięty A-6 i inne kwiatki, pamiętasz ? O resoraku zapomniałeś ?
szerszon

Postprzez szymon1977 » piątek 01 lipca 2016, 22:45

szerszon napisał(a):W kółko piszesz o czymś co sam sobie wymyśliłeś...
To ja sobie wymyslilem kierunek jazdy? Nie. To Ty wymysliles, ze na skrzyzowaniu kierunek jazdy nie istnieje. I to tylko dlatego, ze Ty sam po wjechaniu na skrzyzowaniu swojego kierunku jazdy okreslic nie potrafisz. Sorry Szerszon, ale jezeli ktos powinien tu swoja teorie potwierdzic cytatem z PoRD to tym kims jestes Ty.

szerszon napisał(a):No bo niby jak masz kierunek jazdy na skrzyżowaniu to oczywistym będzie ,że zjeżdżając ze skrzyżowania będziesz miał inny.
Ja? Przeciez zarowno na skrzyzowaniu jak i za skrzyzowaniem moj kierunek jazdy moze byc taki sam. Czyzbys splodzil kolejna bzdure, ktorej autorstwo zamierzasz mi przypisywac?

szerszon napisał(a):...nie jestem w stanie podać kierunku jazdy na skrzyżowaniu...
...jak widać ty też nie potrafisz.
Ja? A kto Ci nie tylko opisal jaki kierunek jazdy ma na skrzyzowaniu bialy autobus, nie tylko jak go narysowac, ale nawet z czym nie jest zwiazany (cobys sie nie motal)?

szerszon napisał(a):...karkołomne wyczyny z twojej strony...
Z mojej? To ja wciskam, ze na skrzyzowaniu oznakowanym $36.2. nakazuje mi odbyc ruch w kierunku pokazanym strzalkami czyli ominac wyspe z wlasciwej strony, bo kierunek w jakim jade to nie jest moj "kierunek jazdy" tylko "kierunek ruchu odbywajacego sie na skrzyzowaniu"? A co z j. polskim?

szerszon napisał(a):...łamiesz wykładnie prawa, ponieważ różnym bytom nadajesz to samo znaczenie.
Ja? A kto twierdzi, ze "kierunek jazdy przez skrzyzowanie" to jedno i to samo co "skrecanie" i "zmiana kierunku jazdy".

szerszon napisał(a):...z ronda to zawsze w prawo.
Dla mnie? Zawsze?

szerszon napisał(a):...dla ciebie kierunek jazdy na skrzyzowaniu istnieje tylko na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym.
Dla mnie? Przeciez ja na kazdym skrzyzowaniu potrafie swoj kierunek jazdy okreslic.

szerszon napisał(a):Wygięty A-6...
To tez ja go wygialem?

szerszon napisał(a):Paragraf 36...

A moze po prostu przestaniesz mi przypisywac bzdury, ktorych Ty sam jestes autorem? Bo jak zwykle splodziles tasiemca a cala jego merytoryczna zawartosc ogranicza sie do Twojego przyzniania sie, ze nie potrafisz na skrzyzowaniu okreslic swojego kierunku jazdy. Nie obraz sie, ze jak w kolejnym poscie zasmiecisz Forum swoim zwyczajowym OT to nie odpowiem.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szkolakrakowska » sobota 02 lipca 2016, 12:14

Precież każdy kierowca powinien wiedzieć, że pojazdy na skrzyżowaniu o ruchu okreżnym jadą w kierunku wskazanym na znaku C-12, więc o co ta kłótnia z kierunkiem jazdy na skrzyżowaniu?
szkolakrakowska

Postprzez szymon1977 » sobota 02 lipca 2016, 12:42

O bezpodstawne i pozbawione jakiejkolwiek logiki stwierdzenie, ze na skrzyzowaniu jadacy pojazd nie ma kierunku jazdy i calej serii opartych na tym stwierdzeniu karkolomnych teorii, ktorymi jestesmy zasypywani nie tylko w tym temacie.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » sobota 02 lipca 2016, 19:46

szymon1977 napisał(a):To ja sobie wymyslilem kierunek jazdy?
.
Tak to ty wymyśliłeś sobie kierunek jazdy na skrzyżowaniu bo widać..faktyczny i rzeczywisty oraz własny okraszony resorakiem w piaskownicy na dywaniku. To twoje wizje i nie rozumiem, czego sie teraz wypierasz.
Nie. To Ty wymysliles, ze na skrzyzowaniu kierunek jazdy nie istnieje. I to tylko dlatego, ze Ty sam po wjechaniu na skrzyzowaniu swojego kierunku jazdy okreslic nie potrafisz.
Masz zdjęcia..podawaj..czekam.
ale jezeli ktos powinien tu swoja teorie potwierdzic cytatem z PoRD to tym kims jestes Ty.
Już były pkt z 220 i paragrafy dotyczące F-10 i P-8x. Jak będę pisał o czymś co nie istnieje to wtedy będziesz miał prawo domagać się przepisu. Na chwilę obecną to ty piszesz o czymś , czego nie potrafisz potwierdzić, a masz w opozycji kierunki jazdy[b] przez skrzyżowanie.Taka drobna różnica..osoba mająca pojęcie o gramatyce języka polskiego za jaką się kreujesz powinna to rozróżnić.
Ja? Przeciez zarowno na skrzyzowaniu jak i za skrzyzowaniem moj kierunek jazdy moze byc taki sam. Czyzbys splodzil kolejna bzdure, ktorej autorstwo zamierzasz mi przypisywac?
Tak ty.Rys E sie kłania Ja go narysowałem ? Z tego co pamiętam autorem jesteś ty. To po co się teraz wypierasz ? I jeszcze nie zapominaj,że przed skrzyżowaniem twój kierunek jazdy może być taki sam jak za skrzyżowaniem , gdy przejedziesz PRZEZ skrzyżowanie.
Ja? A kto Ci nie tylko opisal jaki kierunek jazdy ma na skrzyzowaniu bialy autobus, nie tylko jak go narysowac, ale nawet z czym nie jest zwiazany (cobys sie nie motal)?
Na pewno nie ty. Napisałeś...
A kierunek jazdy bialego autobusu jest nadal taki sam, jak kierunek jazdy autobusu bialoniebieskiegio, ciezarowki z niebieska buda, bialego dostawczaka, czarnego kurdupla i wszystlich pojazdow na sasiednich pasach.I to niezaleznie, jaki kierunek jazdy misl bialy autobus przed skrzyzowaniem, i jaki bedzie miac za skrzyzowaniem.
Czyli jaki ? Po co nabijasz posty wodolejstwem ?
Z mojej? To ja wciskam, ze na skrzyzowaniu oznakowanym $36.2. nakazuje mi odbyc ruch w kierunku pokazanym strzalkami czyli ominac wyspe z wlasciwej strony, bo kierunek w jakim jade to nie jest moj "kierunek jazdy" tylko "kierunek ruchu odbywajacego sie na skrzyzowaniu"?
Tak , z twojej . Właśnie zacytowałeś przepis.Poza tym nie pisałem o omijaniu tylko przejeżdżaniu z właściwej strony. Nawet nie potrafisz zacytować. A z tego co wiem skrzyżowanie o ruchu okrężnym jest oznaczone znakami a nie paragrafami :lol: :lol: :lol:
A jak masz problem to posłuż sie jednym z powyższych zdjęć skrzyżowania o ruchu okrężnym oznaczonym C-12 i F-10
Ja? A kto twierdzi, ze "kierunek jazdy przez skrzyzowanie" to jedno i to samo co "skrecanie" i "zmiana kierunku jazdy".

Tak ty..poczytaj paragrafy dotyczące F-10 i P-8x. Poza tym tutaj nie migaj się...kierunek jazdy i kierunek jazdy na skrzyżzowaniu. To jest różnica, a ty pomijasz w nadziei,że nikt nie zauważy..tak samo jak wcześniej pisałeś o kierunkach pomijając "ruchu" i "jazdy". Twój styl...myślisz,że ktoś się jeszcze na to łapie ?
Dla mnie? Zawsze?
Oczywiście,że tak. Pamiętam twoje wyczyny,że F-10 obowiązuje tylko do skrzyżowania :lol: Twój Rys E wyjaśnia wszystko.
Dla mnie? Przeciez ja na kazdym skrzyzowaniu potrafie swoj kierunek jazdy okreslic.
Cały czas masz szansę się wykazać. Zdjęcia czekają na twój komentarz...komentarz, a nie wodolejstwo w stylu,że taki sam jak inny pojazd. W razie czego podaj kierunek jady tego innego pojazdu. Tylko nie pisz,że taki sam jak białego autobusu. :lol:
To tez ja go wygialem?
Podobno przecież go widziałeś. Tylko nie potrafiłeś wskazać tak samo jak zakazu zawracania na skrzyżowaniu w Art 22.6. Tak to się "literalnie" stosujesz do PoRD.
Po Art 22.6 jeszcze raz powtórzę...paragraf 36. Nawet sam to potwierdziłeś w tym poście.
A moze po prostu przestaniesz mi przypisywac bzdury, ktorych Ty sam jestes autorem?
Wszystko jest do udowodnienia. Twój Rys E i screeny istnieją.
. Nie obraz sie, ze jak w kolejnym poscie zasmiecisz Forum swoim zwyczajowym OT to nie odpowiem.
Jaki OT ? Na postawione pytania nawet nie spróbowałeś się odnieść merytorycznie. I nie obrażę się-kiedyś pisałem dlaczego. I mam nadzieję ,że przestaniesz odpowiadać w ten sposób jak do tej pory. czyli wodolejstwo i unikanie odpowiedzi.

====================================================
szkolakrakowska napisał(a):Precież każdy kierowca powinien wiedzieć, że pojazdy na skrzyżowaniu o ruchu okreżnym jadą w kierunku wskazanym na znaku C-12, więc o co ta kłótnia z kierunkiem jazdy na skrzyżowaniu?
Proponują ci literalnie podejść do przepisu i również zadumać się nad zdjęciem "ronda turbinowego"
Przy C-12 nie ma słowa o kierunku jazdy...chyba że zacytujesz i wskażesz.
szerszon

Postprzez szymon1977 » sobota 02 lipca 2016, 20:38

szerszon napisał(a):...masz w opozycji kierunki jazdy przez skrzyżowanie.
W opozycji do czego? Do istnienia na skrzyzowaniu "kierunku jazdy"? Wytlumacz na czym ta opozycja polega. W jaki sposob mozliwosc okreslenia "kierunku jazdy przez skrzyzowanie" wyklucza mozliwosc okreslenia na skrzyziwaniu "kierunku jazdy", o ktorym wielokrotnie w PoRD wspomniano?
szerszon napisał(a):Już były pkt z 220 i paragrafy dotyczące F-10 i P-8x.
A teraz podaj cos co potwierdza, ze wbrew zasadom jezyka prawnego Ustawodawca do okreslenia "kierunku jazdy przez skrzyzowanie" uzyl takze terminow "skrecanie" i "zmiana kierunku jazdy", choc ani "skrecanie", ani "zmiana kierunku jazdy" nie pokrywaja sie z "kierunkiem jazdy przez skrzyzowanie".
.....
szerszon napisał(a):Wszystko jest do udowodnienia.
To do dziela. Udowodnij choc jedna bzdure, ktorej autorstwo mi tu przypisujesz. A moze na poczatek podaj choc jeden przepis, ktory ja traktuje inaczej niz literalnie.
szymon1977

Postprzez LeszkoII » sobota 02 lipca 2016, 20:43

szymon1977 napisał(a): choc jeden przepis, ktory ja traktuje inaczej niz literalnie
Masz bardzo krótka pamięć, że nie pamiętasz dyskusji o def. skrzyżowania???
LeszkoII

Postprzez szymon1977 » sobota 02 lipca 2016, 21:07

No nie bardzo... ale nawet jesli, to co to wnosi do przepisow omawianych w tym watku?
szymon1977

Postprzez LeszkoII » sobota 02 lipca 2016, 21:56

szymon1977 napisał(a):ale nawet jesli, to co to wnosi do przepisow omawianych w tym watku?
Odpowiadam na rzucone przez Ciebie pytanie, jakże wiele mające wspólnego z tym wątkiem :cry:
LeszkoII

Postprzez szymon1977 » sobota 02 lipca 2016, 22:25

To musze piszac w tym watku przy kazdym slowie precyzowac, ze chodzi mi o ten watek? A co z kontekstem?
szymon1977

Postprzez szkolakrakowska » niedziela 03 lipca 2016, 05:42

szymon1977 napisał(a):O bezpodstawne i pozbawione jakiejkolwiek logiki stwierdzenie, ze na skrzyzowaniu jadacy pojazd nie ma kierunku jazdy.

:wow: :wow: :wow: Hardkor. Po co z takim kimś w ogóle dyskutować?
szkolakrakowska

Postprzez Blacksmith » niedziela 03 lipca 2016, 07:45

Często fajne wątki są przez moderatora szybko zamykane. A taka jałowizna gdzie od razu widać, że to nie będzie miało swojego jałowego końca funkcjonuje dalej. Osobiście mi to rybka, i niech będzie kolejne 1000 stron jałowej żenady. Ale podejście moderatora/ki jest dziwne.
Blacksmith

Postprzez szymon1977 » niedziela 03 lipca 2016, 12:26

szkolakrakowska napisał(a):Hardkor.
Tak. "Zabawne" sa proby dociagniecia tresci PoRD do teorii "z ronda nigdy w prawo", tak samo jak "zabawne" sa proby dociagniecia tresci PoRD do teorii "z ronda zawsze w prawo". A jeszcze bardzie "zabawne" sa efekty zastosowania w praktyce tak jednej jak i drugiej teorii. Na szczescie PoRD w swej literalnej tresci funkcjonuje prawidlowo zarowno na tych rondach, z ktorych zjezdzamy w prawo jak i na tych, z ktorych zjezdzamy prosto, wiec zadnych podstaw do podejmowania jakiejkolwiek interpretacji nie ma.

Tadam! Raz prosto z ronda - raz po rondzie prosto, raz z ronda w prawo - raz po rondzie w lewo. Ma ktos jakies watpliwosci, ze to propagowane tu przez kilku Userow (kilku ś. p.) radykalne interpretacje rozmijaja sie z rzeczywistoscia, a literalna tresc PoRD za ktora ja sie opowiadam ma sie dobrze?

Obrazek
szymon1977

Postprzez sankila » niedziela 03 lipca 2016, 13:47

szymon1977 napisał(a):Na szczescie PoRD w swej literalnej tresci funkcjonuje prawidlowo[/b] zarowno na tych rondach, z ktorych zjezdzamy w prawo jak i na tych, z ktorych zjezdzamy prosto, wiec zadnych podstaw do podejmowania jakiejkolwiek interpretacji nie ma.
Na szczescie PoRD w swej literalnej tresci funkcjonuje prawidlowo i o żadnych rondach nie ma w nim wzmianki.

Natomiast ruch okrężny dalej będzie odbywał się zgodnie z ruchem wskazówek zegara lub przeciwnie do ruchu wskazówek zegara i będzie wymagał zmiany kierunku jazdy do jego opuszczenia.
Niezależnie od wyglądu i wielkości placu/wyspy, usytuowania wlotów i wylotów, przebiegu pasów ruchu i strzałek - będzie obowiązywał wszędzie tam, gdzie stoi C12: czy to będzie krakowski rynek, czy poznański Plac Cyryla, czy otmuchowska "podpaska".
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez szerszon » niedziela 03 lipca 2016, 16:39

szymon1977 napisał(a):W opozycji do czego?

Masz zapis z rozporządzenia o kierunkach jazdy przez skrzyżowanie w opozycji do twego wymysłu o kierunku jazdy na skrzyżowaniu.Tu nie ma różnicy...zapis z rozporządzenia vs twoje wymysły...masz coś do dodania w temacie ?
"kierunku jazdy", o ktorym wielokrotnie w PoRD wspomniano?
Oczywiście że wspomniano...ale nie "na skrzyżowaniu". Ileż to razy prosiłem o podanie przepisu. I co ? Nic. :lol:
A ten kierunek jazdy na skrzyżowaniu określisz względem drogi wlotowej czy wylotowej ? :hmm:
choc ani "skrecanie", ani "zmiana kierunku jazdy" nie pokrywaja sie z "kierunkiem jazdy przez skrzyzowanie".
Poważnie ? To ci przypomnę na początek Art 25.1 a potem jeszcze raz dyspozycję F-10 z 220. Masz zdjęcia powyżej...F-10 m.in ze strzałka do skrętu w lewo jako możliwym kierunku jazdy przez skrzyżowanie. Stosując się do F-10 nie zmieniam kierunku jazdy ? Jakaś nowa teoria ?
]To do dziela. Udowodnij choc jedna bzdure, ktorej autorstwo mi tu przypisujesz.
Pisałem ci już , że zbyt szanuję użytkowników tego forum, aby ich ponownie katować twoimi rysunkami E czy screenami, gdzie się dostatecznie skompromitowałeś , a teraz się tego wypierasz.Do wglądu :lol:
Art 22.6 o zakazie zawracania na skrzyżowaniu jest też do znalezienia jak i wiele innych.
A moze na poczatek podaj choc jeden przepis, ktory ja traktuje inaczej niz literalnie.

Paragraf 36..wskażesz coś o kierunku jazdy na skrzyżowaniu ?
"Zabawne" sa proby dociagniecia tresci PoRD do teorii
Zgadza się. Mam bekę z twoich własnych faktycznych rzeczywistych...odległych brzegów rzeki i dywaników
a literalna tresc PoRD za ktora ja sie opowiadam ma sie dobrze
Możesz wskazać te treści ? Nic nie doczytałem o resorakach.
Nie znalazłem również oprócz wodolejstwa odpowiedzi na pytania dotyczące zdjęć. Jak zwykle ciebie nie stać ?

sankila napisał(a):
Natomiast ruch okrężny dalej będzie odbywał się zgodnie z ruchem wskazówek zegara lub przeciwnie do ruchu wskazówek zegara i będzie wymagał zmiany kierunku jazdy do jego opuszczenia.
To wskaż ten kierunek jazdy który zmieniam :lol: :lol: :lol: ...ten na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym. Najlepiej z przepisem.
szerszon

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze