Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez szymon1977 » sobota 18 czerwca 2016, 20:07
przez papadrive » sobota 18 czerwca 2016, 20:48
SJS napisał(a):[
W myśl obowiązujących przepisów kierujacy jak najbardziej ma stosować się do artykułu 16.4 w czasie jazdy dookoła wyspy lub placu w kierunku wskazanym na znaku C-12.
przez szymon1977 » sobota 18 czerwca 2016, 21:06
"Chyba masz inny KD" - w moim art.16.4 obowiazuje nie tylko poza skrzyzowaniem.papadrive napisał(a):Ja w swoim nie widzę takiego obowiązku podporządkowania się do w/w artykułu na skrzyżowaniu.
"Chyba masz inny KD" - w moim zamierzajac skrecic w lewo nalezy sie zblizyc do lewej krawedzi, a nie podczas przejezdzania w lewo przez skrzyzowanie.papadrive napisał(a):A już na pewno nie można zgodnie z nim, pojechać w lewo.
przez SJS » niedziela 19 czerwca 2016, 06:39
papadrive napisał(a):SJS napisał(a):[W myśl obowiązujących przepisów kierujacy jak najbardziej ma stosować się do artykułu 16.4 w czasie jazdy dookoła wyspy lub placu w kierunku wskazanym na znaku C-12.
Chyba masz inny KD.Ja w swoim nie widzę takiego obowiązku podporządkowania się do w/w artykułu na skrzyżowaniu.
papadrive napisał(a):A już na pewno nie można zgodnie z nim, pojechać w lewo.
JAKUB napisał(a):SJS -....1. w lewo na "rondzie" można zaczynać z prawego pasa?
2. sygnalizacja kierunkowskazem zjazd - ma, musi być?
3. wjazd (chce w lewo ... ) - sygnalizujemy lewo?
przez LeszkoII » niedziela 19 czerwca 2016, 08:53
W moim nie napisano, że podczas manewru skręcania w lewo mam stosować się do 16. 4. Nie napisano też, że kontynuowanie zajmowania lewej pozycji wypracowanej przed pojęciem manewru, przestaje miec znaczenie podczas skręcania. Wydaje się dość oczywiste, że tor jazdy powinien być dziedziczony względem pozycji uprzedniej, co zaleca się zawłaszcza gdy żaden przepis nie zabrania opuszczania SoRO z wewnętrznego pasa, jeżeli nie towarzyszy mu zmiana kierunku jazdy w prawo.szymon1977 napisał(a):"Chyba masz inny KD" - w moim zamierzajac skrecic w lewo nalezy sie zblizyc do lewej krawedzi, a nie podczas przejezdzania w lewo przez skrzyzowanie.
Jeżeli jadę na wprost to nie zmieniam, w innych sytuacjach zmieniam a że mam prawo korzystać z lewego pasa, świadczy dopuszczenie wyprzedzania na SoRO i infrastruktura - 2 pasy na wlocie, dwa pasy na skrzyżowaniu oraz 2 lasy na wylocie. Oczywiście nie ma to żadnego związku z treścią §36, ba! rozporządzenie wprost potwierdza, że skręcanie w lewo na SoRO nie jest niczym nadzwyczajnym.SJS napisał(a):Coś ci dzwoni, ale nie wiesz w którym kościele. Art 22.2 dotyczy skręcających w prawo lub lewo, a jadąc dookoła wyspy na SoRO kierunku jazdy nie zmieniasz
Te bzdety, pojawiają się i wracają, ale nie mają ugruntowania w prawie.SJS napisał(a):Natomiast na skrzyżowaniach o ruchu okreżnym -----NIE SKRĘCA SIĘ W LEWO
Miernej jakości projekt przepisów szczególnych dla skrzyżowań oznaczonych C-12, toteż nigdy on nie przejdzie.SJS napisał(a):2. ZJAZD ZE SKRZYŻOWANIA O RUCHU OKRĘŻNYM sygnalizujesz prawym kierunkowskazem bo zmieniasz kierunek wskazany na znaku C-12 na inny - w prawo.
3. Na SoRO nie zmieniasz kierunku jazdy w lewo, więc lewego kierunkowskazu używasz tylko do sygnalizacji zamiaru zmiany pasa ruchu.
przez SJS » niedziela 19 czerwca 2016, 09:37
LeszkoII napisał(a):SJS napisał(a):Coś ci dzwoni, ale nie wiesz w którym kościele. Art 22.2 dotyczy skręcających w prawo lub lewo, a jadąc dookoła wyspy na SoRO kierunku jazdy nie zmieniasz
Jeżeli jadę na wprost to nie zmieniam, w innych sytuacjach zmieniam
LeszkoII napisał(a):Miernej jakości projekt przepisów szczególnych dla skrzyżowań oznaczonych C-12, toteż nigdy on nie przejdzie.SJS napisał(a):2. ZJAZD ZE SKRZYŻOWANIA O RUCHU OKRĘŻNYM sygnalizujesz prawym kierunkowskazem bo zmieniasz kierunek wskazany na znaku C-12 na inny - w prawo.
3. Na SoRO nie zmieniasz kierunku jazdy w lewo, więc lewego kierunkowskazu używasz tylko do sygnalizacji zamiaru zmiany pasa ruchu.
przez papadrive » niedziela 19 czerwca 2016, 10:05
SJS napisał(a):papadrive napisał(a):A już na pewno nie można zgodnie z nim, pojechać w lewo.
Coś ci dzwoni, ale nie wiesz w którym kościele. Art 22.2 dotyczy skręcających w prawo lub lewo, a jadąc dookoła wyspy na SoRO kierunku jazdy nie zmieniasz - jedziesz w KIERUNKU wskazanym na znaku C-12 . (§36.1 RwsZiSD)
przez LeszkoII » niedziela 19 czerwca 2016, 10:26
Co w żadnym razie nie pociąga za sobą "niemożliwości skręcenia w lewo", a potwierdzają to przepisy, o których pojęcia nie masz.SJS napisał(a):Jadąc dookoła wyspy cały czas jedziesz w kierunku wskazanym na znaku C-12
Kierunek jazdy: z kierunku na wprost na kierunek w lewo.SJS napisał(a):a więc co ci się zmienia?
Twoje "rozumienie" to zaprzeczenie zrozumienia, dlatego proponuję nie wymyślać kuriozalnych teorii od prostego jak budowa cepa § 36.1. a jeśli nie potrafisz się powstrzymać, to nie kieruj zasyfionego bełkotu w moją stronę.SJS napisał(a):Proponuję poczytać przepisy z większym zrozumieniem.
Wypisujesz "coś", czego nie ma w żadnym akcie prawnym obowiązującym na terenie RP, toteż pomyślałem że chwalisz się jakimś projektem zmian w prawie.SJS napisał(a):Jaki projekt?
przez SJS » niedziela 19 czerwca 2016, 10:47
LeszkoII napisał(a):Kierunek jazdy: z kierunku na wprost na kierunek w lewo.SJS napisał(a):Jadąc dookoła wyspy cały czas jedziesz w kierunku wskazanym na znaku C-12, a więc co ci się zmienia?
przez LeszkoII » niedziela 19 czerwca 2016, 11:20
Słyszał kiedyś o naturalnej strukturze kierunkowej? Jak nie, to sobie znajdzie, przeczyta a w miarę możliwości intelektualnych zrozumie.SJS napisał(a):Jakie na wprost? Jakie w lewo...?
Mogę skręcać, mogę jechać na wprost - zgodnie z dyspozycją C-12, której nie rozumiesz mimo że napisano ją prostym "dla ludu" językiem. Jej znaczenie jest banalnie proste, więc niech "prosty lud" nie prostuje ronda.SJS napisał(a):Na SoRO, jadąc dookoła wyspy cały czas jedziesz w kierunku wskazanym na znaku C-12.
Ależ ja nie sygnalizuję niczego, co ma związek z kierunkiem wskazanym na znaku C-12, bo nie o tym mowa w art. 22. W szczególności nie ma przepisu, który nakazywałby sygnalizowanie wjazdu "w ruchu okrężny" i wyjazdu "z ruchu okrężnego" podobnie jak brak przepisu, który pozwala traktować obwiednię wokół wyspy jako jednokierunkową jezdnię, po której pojazdy poruszają się na wprost ani przepisu pozwalającego dzielić skrzyżowanie na kilka skrzyżowań typu T/Y.SJS napisał(a):Gdybyś jeszcze zmienił w lewo kierunek wskazany na C-12 to na wyspę byś wjechał "mistrzu".
Będę zabierał głos w tym czymś, co nazywasz dyskusją, bo nóż sie w kieszeni otwiera czytając głupoty, jakimi nas tu karmisz. Odnośnie "czarne, białe", to udziela się tutaj taki jeden spec od argumentowania "bo widać".SJS napisał(a):jeżeli masz zamiar tak dyskutować, twierdząc iż czarne jest białe, to lepiej żebyś wcale udziału w dyskusji nie zabierał, bo nie ma to sensu.
przez JAKUB » niedziela 19 czerwca 2016, 13:41
W WORD Bydgoszcz nie zdałbyś egzaminu na prawo jazdy.SJS napisał(a):JAKUB napisał(a):SJS -....1. w lewo na "rondzie" można zaczynać z prawego pasa?
1. Zgodnie z artykułem 22.2 w lewo skręcasz po zbliżeniu się do lewej krawędzi jezdni.
Natomiast na skrzyżowaniach o ruchu okreżnym -----NIE SKRĘCA SIĘ W LEWO - JEDZIE SIĘ W KIERUNKU WSKAZANYM NA ZNAKU C-12!
2. ZJAZD ZE SKRZYŻOWANIA O RUCHU OKRĘŻNYM sygnalizujesz prawym kierunkowskazem bo zmieniasz kierunek wskazany na znaku C-12 na inny - w prawo.
przez SJS » niedziela 19 czerwca 2016, 14:11
Nie przeczyta, bo wymyślasz kompletne głupoty, o których śladu w PORD nie ma.LeszkoII napisał(a):Słyszał kiedyś o naturalnej strukturze kierunkowej? Jak nie, to sobie znajdzie, przeczyta.SJS napisał(a):Jakie na wprost? Jakie w lewo...?
JAKUB napisał(a):W WORD Bydgoszcz nie zdałbyś egzaminu na prawo jazdy.SJS napisał(a):JAKUB napisał(a):SJS -....1. w lewo na "rondzie" można zaczynać z prawego pasa?
1. Zgodnie z artykułem 22.2 w lewo skręcasz po zbliżeniu się do lewej krawędzi jezdni.
Natomiast na skrzyżowaniach o ruchu okreżnym -----NIE SKRĘCA SIĘ W LEWO - JEDZIE SIĘ W KIERUNKU WSKAZANYM NA ZNAKU C-12!
2. ZJAZD ZE SKRZYŻOWANIA O RUCHU OKRĘŻNYM sygnalizujesz prawym kierunkowskazem bo zmieniasz kierunek wskazany na znaku C-12 na inny - w prawo.
przez JAKUB » niedziela 19 czerwca 2016, 15:23
przez LeszkoII » niedziela 19 czerwca 2016, 17:08
A jednak nie wymyślam, szukaj dalej. Zgadzam się, że wypisuje "głupoty" zawarte w rozporządzeniach. Czytać to Ty potrafisz, ale z myśleniem na bakier stoisz - wynika to z deficytu wiedzy na temat przepisów PoRD (niekoniecznie ustawy).SJS napisał(a):Nie przeczyta, bo wymyślasz kompletne głupoty, o których śladu w PORD nie ma.
Na szczęście nie wyczytałem o zmianie kierunku jazdy w prawo przy wjeździe na SoRO i przy opuszczaniu SoRO, czym spamujesz od lat a co ma się nijak w kontekście zasady wyrażonej w prawie. Nie ma takiej zasady w polskim prawodawstwie - w przeciwieństwie do niemieckiego.SJS napisał(a):Szkoda, że ty nie doczytałeś o jeździe w kierunku wskazanym na znaku C-12 na skrzyżowaniach o ruchu okrężnym.
Pośrednio winę upatruję w:JAKUB napisał(a):przepisy na temat ruchu okrężnego w Polsce nie są spójne i każdy region mojego kraju inaczej je interpretuje
przez SJS » niedziela 19 czerwca 2016, 20:55
JAKUB napisał(a):Wytyczne nadzoru (N- za pkt 3) zatwierdzone przez urząd stanowiom inaczej niż Ty tu piszesz, więc nawet nie miałbyś oparcia w nadzorze.
Dla mnie też są dziwne, ale to utwierdza mnie w przekonaniu, że przepisy na temat ruchu okrężnego w Polsce nie są spójne i każdy region mojego kraju inaczej je interpretuje.