Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: PRZYKLEJENI DO LEWEGO PASA (NA SKRZ. O RUCHU OKRĘŻNYM)

Postprzez szymon1977 » sobota 18 czerwca 2016, 20:07

Przepisy sa odpowiednie... tylko sa nieodpowiednio stosowane (przepisy dotyczace zmiany kierunku jazdy i skrecania traktowane sa jakby dotyczyly przejazdu przez skrzyzowanie inaczej niz na wprost).
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez papadrive » sobota 18 czerwca 2016, 20:48

SJS napisał(a):[

W myśl obowiązujących przepisów kierujacy jak najbardziej ma stosować się do artykułu 16.4 w czasie jazdy dookoła wyspy lub placu w kierunku wskazanym na znaku C-12.

Chyba masz inny KD. :? Ja w swoim nie widzę takiego obowiązku podporządkowania się do w/w artykułu na skrzyżowaniu. :( A już na pewno nie można zgodnie z nim, pojechać w lewo. :wow:
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez szymon1977 » sobota 18 czerwca 2016, 21:06

papadrive napisał(a):Ja w swoim nie widzę takiego obowiązku podporządkowania się do w/w artykułu na skrzyżowaniu.
"Chyba masz inny KD" - w moim art.16.4 obowiazuje nie tylko poza skrzyzowaniem.
papadrive napisał(a):A już na pewno nie można zgodnie z nim, pojechać w lewo.
"Chyba masz inny KD" - w moim zamierzajac skrecic w lewo nalezy sie zblizyc do lewej krawedzi, a nie podczas przejezdzania w lewo przez skrzyzowanie.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez SJS » niedziela 19 czerwca 2016, 06:39

papadrive napisał(a):
SJS napisał(a):[W myśl obowiązujących przepisów kierujacy jak najbardziej ma stosować się do artykułu 16.4 w czasie jazdy dookoła wyspy lub placu w kierunku wskazanym na znaku C-12.

Chyba masz inny KD. :? Ja w swoim nie widzę takiego obowiązku podporządkowania się do w/w artykułu na skrzyżowaniu.
:help:
Artykuł 16 to zasasdy ogólne dotyczące ruchu pojazdów.
Artykuł 16.4: "Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać możliwie blisko prawej krawędzi jezdni. Jeżeli pasy ruchu na jezdni są wyznaczone, nie może zajmować więcej niż jednego pasa".
Masz gdzieś napisane, że arykuł 16 nie dotyczy skrzyżowań......? :roll:

papadrive napisał(a): :( A już na pewno nie można zgodnie z nim, pojechać w lewo. :wow:

Coś ci dzwoni, ale nie wiesz w którym kościele. Art 22.2 dotyczy skręcających w prawo lub lewo, a jadąc dookoła wyspy na SoRO kierunku jazdy nie zmieniasz - jedziesz w KIERUNKU wskazanym na znaku C-12 . (§36.1 RwsZiSD)

JAKUB napisał(a):SJS -....1. w lewo na "rondzie" można zaczynać z prawego pasa?
2. sygnalizacja kierunkowskazem zjazd - ma, musi być?
3. wjazd (chce w lewo ... ) - sygnalizujemy lewo?

1. Zgodnie z artykułem 22.2 w lewo skręcasz po zbliżeniu się do lewej krawędzi jezdni.

Natomiast na skrzyżowaniach o ruchu okreżnym -----NIE SKRĘCA SIĘ W LEWO - JEDZIE SIĘ W KIERUNKU WSKAZANYM NA ZNAKU C-12!

2. ZJAZD ZE SKRZYŻOWANIA O RUCHU OKRĘŻNYM sygnalizujesz prawym kierunkowskazem bo zmieniasz kierunek wskazany na znaku C-12 na inny - w prawo.

3. Na SoRO nie zmieniasz kierunku jazdy w lewo, więc lewego kierunkowskazu używasz tylko do sygnalizacji zamiaru zmiany pasa ruchu.
SJS

Postprzez LeszkoII » niedziela 19 czerwca 2016, 08:53

szymon1977 napisał(a):"Chyba masz inny KD" - w moim zamierzajac skrecic w lewo nalezy sie zblizyc do lewej krawedzi, a nie podczas przejezdzania w lewo przez skrzyzowanie.
W moim nie napisano, że podczas manewru skręcania w lewo mam stosować się do 16. 4. Nie napisano też, że kontynuowanie zajmowania lewej pozycji wypracowanej przed pojęciem manewru, przestaje miec znaczenie podczas skręcania. Wydaje się dość oczywiste, że tor jazdy powinien być dziedziczony względem pozycji uprzedniej, co zaleca się zawłaszcza gdy żaden przepis nie zabrania opuszczania SoRO z wewnętrznego pasa, jeżeli nie towarzyszy mu zmiana kierunku jazdy w prawo.

Twoja teoria, jakoby w chwili wykonywania manewru zmiany kierunku jazdy kierujący zatracił zamiar skręEnia, nie trzyma się kupy (chyba że kupy g...). Dlaczego? Znawca j. polskiego nie rozróżnia trybu dokonanego od niedokonanego i ma problem ze znaczeniem słowa 'zamiar'.
SJS napisał(a):Coś ci dzwoni, ale nie wiesz w którym kościele. Art 22.2 dotyczy skręcających w prawo lub lewo, a jadąc dookoła wyspy na SoRO kierunku jazdy nie zmieniasz
Jeżeli jadę na wprost to nie zmieniam, w innych sytuacjach zmieniam a że mam prawo korzystać z lewego pasa, świadczy dopuszczenie wyprzedzania na SoRO i infrastruktura - 2 pasy na wlocie, dwa pasy na skrzyżowaniu oraz 2 lasy na wylocie. Oczywiście nie ma to żadnego związku z treścią §36, ba! rozporządzenie wprost potwierdza, że skręcanie w lewo na SoRO nie jest niczym nadzwyczajnym.
SJS napisał(a):Natomiast na skrzyżowaniach o ruchu okreżnym -----NIE SKRĘCA SIĘ W LEWO
Te bzdety, pojawiają się i wracają, ale nie mają ugruntowania w prawie.
SJS napisał(a):2. ZJAZD ZE SKRZYŻOWANIA O RUCHU OKRĘŻNYM sygnalizujesz prawym kierunkowskazem bo zmieniasz kierunek wskazany na znaku C-12 na inny - w prawo.
3. Na SoRO nie zmieniasz kierunku jazdy w lewo, więc lewego kierunkowskazu używasz tylko do sygnalizacji zamiaru zmiany pasa ruchu.
Miernej jakości projekt przepisów szczególnych dla skrzyżowań oznaczonych C-12, toteż nigdy on nie przejdzie.
LeszkoII

Postprzez SJS » niedziela 19 czerwca 2016, 09:37

Tutaj mamy kolejny typowy przykład przyklejonych do lewego pasa....

phpBB [media]

LeszkoII napisał(a):
SJS napisał(a):Coś ci dzwoni, ale nie wiesz w którym kościele. Art 22.2 dotyczy skręcających w prawo lub lewo, a jadąc dookoła wyspy na SoRO kierunku jazdy nie zmieniasz

Jeżeli jadę na wprost to nie zmieniam, w innych sytuacjach zmieniam

Jadąc dookoła wyspy cały czas jedziesz w kierunku wskazanym na znaku C-12, a więc co ci się zmienia? Proponuję poczytać przepisy z większym zrozumieniem.

LeszkoII napisał(a):
SJS napisał(a):2. ZJAZD ZE SKRZYŻOWANIA O RUCHU OKRĘŻNYM sygnalizujesz prawym kierunkowskazem bo zmieniasz kierunek wskazany na znaku C-12 na inny - w prawo.
Miernej jakości projekt przepisów szczególnych dla skrzyżowań oznaczonych C-12, toteż nigdy on nie przejdzie.

Jaki projekt? O czym ty bredzisz?
SJS

Postprzez papadrive » niedziela 19 czerwca 2016, 10:05

SJS napisał(a):
papadrive napisał(a): :( A już na pewno nie można zgodnie z nim, pojechać w lewo. :wow:

Coś ci dzwoni, ale nie wiesz w którym kościele. Art 22.2 dotyczy skręcających w prawo lub lewo, a jadąc dookoła wyspy na SoRO kierunku jazdy nie zmieniasz - jedziesz w KIERUNKU wskazanym na znaku C-12 . (§36.1 RwsZiSD)

Wiem gdzie dzwoni, u Św. Franciszka. 8)
Wg. Ciebie C-12 wskazuje jazdę na wprost? W dodatku nakazuje jazdę przy prawej krawędzi? :help:
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez LeszkoII » niedziela 19 czerwca 2016, 10:26

SJS napisał(a):Jadąc dookoła wyspy cały czas jedziesz w kierunku wskazanym na znaku C-12
Co w żadnym razie nie pociąga za sobą "niemożliwości skręcenia w lewo", a potwierdzają to przepisy, o których pojęcia nie masz.
SJS napisał(a):a więc co ci się zmienia?
Kierunek jazdy: z kierunku na wprost na kierunek w lewo.
SJS napisał(a):Proponuję poczytać przepisy z większym zrozumieniem.
Twoje "rozumienie" to zaprzeczenie zrozumienia, dlatego proponuję nie wymyślać kuriozalnych teorii od prostego jak budowa cepa § 36.1. a jeśli nie potrafisz się powstrzymać, to nie kieruj zasyfionego bełkotu w moją stronę.
SJS napisał(a):Jaki projekt?
Wypisujesz "coś", czego nie ma w żadnym akcie prawnym obowiązującym na terenie RP, toteż pomyślałem że chwalisz się jakimś projektem zmian w prawie.

P.S. Bredni, panie kolego, poszukaj sobie TUTAJ, całkiem spora kolekcja.
LeszkoII

Postprzez SJS » niedziela 19 czerwca 2016, 10:47

LeszkoII napisał(a):
SJS napisał(a):Jadąc dookoła wyspy cały czas jedziesz w kierunku wskazanym na znaku C-12, a więc co ci się zmienia?
Kierunek jazdy: z kierunku na wprost na kierunek w lewo.

Jakie na wprost? Jakie w lewo...? :help: :help: .

Na SoRO, jadąc dookoła wyspy cały czas jedziesz w kierunku wskazanym na znaku C-12. (§36 RwsZiSD).

Gdybyś jeszcze zmienił w lewo kierunek wskazany na C-12 to na wyspę byś wjechał "mistrzu".

Więc, jeżeli masz zamiar tak dyskutować, twierdząc iż czarne jest białe, to lepiej żebyś wcale udziału w dyskusji nie zabierał, bo nie ma to sensu.
SJS

Postprzez LeszkoII » niedziela 19 czerwca 2016, 11:20

SJS napisał(a):Jakie na wprost? Jakie w lewo...?
Słyszał kiedyś o naturalnej strukturze kierunkowej? Jak nie, to sobie znajdzie, przeczyta a w miarę możliwości intelektualnych zrozumie.
SJS napisał(a):Na SoRO, jadąc dookoła wyspy cały czas jedziesz w kierunku wskazanym na znaku C-12.
Mogę skręcać, mogę jechać na wprost - zgodnie z dyspozycją C-12, której nie rozumiesz mimo że napisano ją prostym "dla ludu" językiem. Jej znaczenie jest banalnie proste, więc niech "prosty lud" nie prostuje ronda.
SJS napisał(a):Gdybyś jeszcze zmienił w lewo kierunek wskazany na C-12 to na wyspę byś wjechał "mistrzu".
Ależ ja nie sygnalizuję niczego, co ma związek z kierunkiem wskazanym na znaku C-12, bo nie o tym mowa w art. 22. W szczególności nie ma przepisu, który nakazywałby sygnalizowanie wjazdu "w ruchu okrężny" i wyjazdu "z ruchu okrężnego" podobnie jak brak przepisu, który pozwala traktować obwiednię wokół wyspy jako jednokierunkową jezdnię, po której pojazdy poruszają się na wprost ani przepisu pozwalającego dzielić skrzyżowanie na kilka skrzyżowań typu T/Y.
SJS napisał(a):jeżeli masz zamiar tak dyskutować, twierdząc iż czarne jest białe, to lepiej żebyś wcale udziału w dyskusji nie zabierał, bo nie ma to sensu.
Będę zabierał głos w tym czymś, co nazywasz dyskusją, bo nóż sie w kieszeni otwiera czytając głupoty, jakimi nas tu karmisz. Odnośnie "czarne, białe", to udziela się tutaj taki jeden spec od argumentowania "bo widać".
LeszkoII

Postprzez JAKUB » niedziela 19 czerwca 2016, 13:41

SJS napisał(a):

1. Zgodnie z artykułem 22.2 w lewo skręcasz po zbliżeniu się do lewej krawędzi jezdni.

Natomiast na skrzyżowaniach o ruchu okreżnym -----NIE SKRĘCA SIĘ W LEWO - JEDZIE SIĘ W KIERUNKU WSKAZANYM NA ZNAKU C-12!

2. ZJAZD ZE SKRZYŻOWANIA O RUCHU OKRĘŻNYM sygnalizujesz prawym kierunkowskazem bo zmieniasz kierunek wskazany na znaku C-12 na inny - w prawo.

W WORD Bydgoszcz nie zdałbyś egzaminu na prawo jazdy.
JAKUB

Postprzez SJS » niedziela 19 czerwca 2016, 14:11

LeszkoII napisał(a):
SJS napisał(a):Jakie na wprost? Jakie w lewo...?
Słyszał kiedyś o naturalnej strukturze kierunkowej? Jak nie, to sobie znajdzie, przeczyta.
Nie przeczyta, bo wymyślasz kompletne głupoty, o których śladu w PORD nie ma.
Szkoda, że ty nie doczytałeś o jeździe w kierunku wskazanym na znaku C-12 na skrzyżowaniach o ruchu okrężnym. Gdybys doczytał nie wypisywałabyś głupot.

JAKUB napisał(a):
SJS napisał(a):

W WORD Bydgoszcz nie zdałbyś egzaminu na prawo jazdy.

A co jest tam jakiś egzaminator co przepisów nie zna? Szybko trafiłby na zieloną trawkę...
SJS

Postprzez JAKUB » niedziela 19 czerwca 2016, 15:23

Nie masz szans....

Wytyczne nadzoru (N- za pkt 3) zatwierdzone przez urząd stanowiom inaczej niż Ty tu piszesz, więc nawet nie miałbyś oparcia w nadzorze.
Dla mnie też są dziwne, ale to utwierdza mnie w przekonaniu, że przepisy na temat ruchu okrężnego w Polsce nie są spójne i każdy region mojego kraju inaczej je interpretuje.
JAKUB

Postprzez LeszkoII » niedziela 19 czerwca 2016, 17:08

SJS napisał(a):Nie przeczyta, bo wymyślasz kompletne głupoty, o których śladu w PORD nie ma.
A jednak nie wymyślam, szukaj dalej. Zgadzam się, że wypisuje "głupoty" zawarte w rozporządzeniach. Czytać to Ty potrafisz, ale z myśleniem na bakier stoisz - wynika to z deficytu wiedzy na temat przepisów PoRD (niekoniecznie ustawy).
Twoje czytanie § 36 ma tyle wspólnego z rozumieniem norm w nim zawartych, co rozumienie treści czytanej przez robota Google. Więc nie ta liga chłopcze, na Forum nie rządzi zasada 1000-krotnie powtarzanej bzdury stającej się prawdą, a odnoszę wrażenie, że właśnie co najmniej tyloma postami zaśmieciłeś Internet.
SJS napisał(a):Szkoda, że ty nie doczytałeś o jeździe w kierunku wskazanym na znaku C-12 na skrzyżowaniach o ruchu okrężnym.
Na szczęście nie wyczytałem o zmianie kierunku jazdy w prawo przy wjeździe na SoRO i przy opuszczaniu SoRO, czym spamujesz od lat a co ma się nijak w kontekście zasady wyrażonej w prawie. Nie ma takiej zasady w polskim prawodawstwie - w przeciwieństwie do niemieckiego.

Pseudo-zasady, o których gadasz w kółko, w wymiarze karnym prowadzą przynajmniej do współwiny i choćby z tego tytułu są trefne.

"Szkoła Krakowska", a konkretnie p. Dworak, podchodzi do tematu z bardziej liberalnego klucza, ale dzieje się to kosztem mnożenia nieścisłości - słynne "umówmy się, że skręcamy w prawo", "umówmy się, że jedziemy na wprost". Umówmy się na piwo - takie gadanie.
==================
JAKUB napisał(a):przepisy na temat ruchu okrężnego w Polsce nie są spójne i każdy region mojego kraju inaczej je interpretuje
Pośrednio winę upatruję w:
a.) braku nadzorowania WoRDów przez organy administracji rządowej (nie ma czegoś takiego jak Krajowy Ośrodek Ruchu Drogowego)
b.) w niewystarczająco dużych, ustawowo zagwarantowanych prawach i obowiązkach Krajowej Rady BRD odnośnie kontrolowania WoRD-ów i oddziaływania na ich politykę interpretacji przepisów i samego przebiegu/jakości szkoleń.

Wnioski? Połączyć KRBRD i WoRDY w jedną całość jako KORD. Obecnie KRBRD wydaje się tworem sztucznie powołanym do życia, po części dublującym pracę policji a po części NIK-u. Siedzą mędrcy na stołkach i "radzą" w Radzie na szczeblu krajowym i wojewódzkim, ale jakoś się dogadać między województwami nie mogą. Przecież to żałosne. Wywalić takie ciało, bo jest kompletnie niepotrzebne. Z tego co pamiętam, wszelkie projekty organizacji ruchu i tak przechodzą przez Policję.
LeszkoII

Postprzez SJS » niedziela 19 czerwca 2016, 20:55

JAKUB napisał(a):Wytyczne nadzoru (N- za pkt 3) zatwierdzone przez urząd stanowiom inaczej niż Ty tu piszesz, więc nawet nie miałbyś oparcia w nadzorze.
Dla mnie też są dziwne, ale to utwierdza mnie w przekonaniu, że przepisy na temat ruchu okrężnego w Polsce nie są spójne i każdy region mojego kraju inaczej je interpretuje.

Spokojnie. Jazdę zgodną z prawem zawsze da się obronić.

Sam się zastanawiałem skąd w niektórych WORDach taka skrzywiona i nieprawidłowa interpretacja przepisów.
I na przykładzie dyskusji z użytkownikiem LeszkoII, widać czego ci ludzie nie rozumieją.
Mianowicie nie rozumieją tego co napisano do nich w §36.1 RwsZiSD.
W związku z tym nie wiedzą czym tak naprawdę jest ruch okrężny, a jest to szczególna organizacja ruchu na skrzyżowaniu.

Zgodnie z powyższym paragrafem pojazdy na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym jadą DOOKOŁA WYSPY W KIERUNKU WSKAZANYM NA ZNAKU C-12.

W związku z tym, dopóki jedziemy dookoła wyspy kierunku jazdy nie zmieniamy. Zmieniamy go dopiero wtedy gdy przestajemy jechać dookoła wyspy i zjeżdżamy z ronda.

JEST TO JEDYNA PRAWIDŁOWA INTERPRETACJA ZGODNA Z PRZPISAMI, KTORA TŁUMACZY M.IN UŻYCIE PRAWEGO KIERUNKOWSKAZU ZJAZDOWEGO.

Natomiast ludzie pokroju LeszkaII kompletnie nie mają pojęcia czemu i jaka jest podstawa prawna użycia prawego kierunkowskazu zjazdowego.

Ludzie ci nie przyjmją do widomości, że na skrzyżowaniu o ruchu okreżnym pojazdy jadą w KIERUNKU WSKAZNYM na znaku C-12, tak jak napisano w §36.1, a nie na wprost czy w lewo, jak usiłują tutaj nam wciskać ci niekompetentni, nie rozumiejący przepisów osobnicy.

Także, nie przejmujmy się tym, że w niektórych WORDach niekompetentni urzędnicy, nieznajacy przpisów podejmują błędne decyzje. Jestem w stanie bardzo szybko obnażyć ich niekompetencje i mogę pomóc każdemu kto będzie takiej pomocy potrzebował.
Najważniejsze to jeździć zgodnie z przepisami i nie przejmować się skrzywieniami interpretacyjnymi przepisów (wypowiedzi Leszka).
SJS

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze