Forum Chat #1

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Forum Chat #1

Postprzez LeszkoII » piątek 11 marca 2016, 21:45

eragon napisał(a):W zasłonietych tablicach - w twoim śmietniku wygrzeb jakis przepis co na to pozwala - długo ci zejdzie..
Definicja przyczepy.
LeszkoII

Postprzez eragon » sobota 12 marca 2016, 20:36

Nawet sie nie spociłeś ..
Lekko żenujące są te równoważniki zdań - skoro wszyscy tacy wysoko szkoleni jesteście, to piszcie zdaniami, wyraźnie i na temat..
Pozdrowienia z prawego fotela L-ki..
Obrazek
eragon

Postprzez szymon1977 » sobota 12 marca 2016, 20:52

To, że ktoś mądre książki czyta nie czyni z niego uczonego. A w definicji przyczepy nie ma nic o zezwoleniu na zasłanianie tablic.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez eragon » sobota 12 marca 2016, 21:05

szymon1977 napisał(a): w definicji przyczepy nie ma nic o zezwoleniu na zasłanianie tablic

Jak to nie ma... Leszko doczytał, zrozumiał i pocisnął wiedzę na forum.. To takie jasne !!! :lol: :lol:
Pozdrowienia z prawego fotela L-ki..
Obrazek
eragon

Postprzez szymon1977 » sobota 12 marca 2016, 22:12

Jak zwykle mamy do czynienia z przypadkiem, gdy ciszą lub zwrotami w stylu jak poniżej dysktant stara się zatuszować rozmijanie się jego wizji z treścią PoRD lub własną niewiedzę. Taka próba wywyższenia się bez pokrycia.

...jak widać również po pozostałych przepisach masz problem.
...
...pokazuje dobitnie,że nie masz większego pojęcia.
...
Bzdura.
...
Wystarczy się wczytać.
Wykładnia historyczna...
...
...jesteś nieświadoma co jest w przepisach.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 14 marca 2016, 16:30

Jasper, pomocy :P Chodzi o pogrubienie/podkreślenie.
§ 9. 1. Prawo jazdy lub pozwolenie albo wtórnik tych dokumentów wydaje się w przypadku:
1) osoby ubiegającej się o wydanie po raz pierwszy prawa jazdy lub pozwolenia po otrzymaniu:
a) od ośrodka egzaminowania – informacji o pozytywnym wyniku egzaminu państwowego dla osoby, zamieszczonej w profilu kandydata na kierowcę, oraz
b) od osoby – dowodu uiszczenia opłaty za wydanie prawa jazdy lub pozwolenia oraz opłaty ewidencyjnej;
(......................)
9) osoby podlegającej sprawdzeniu kwalifikacji w trybie art. 49 ust. 1 pkt 2 lub 3 ustawy po otrzymaniu:
a) za pośrednictwem ośrodka egzaminowania dokumentów, o których mowa
w pkt 1,
b) odpowiednio orzeczenia lekarskiego o braku przeciwwskazań zdrowotnych do kierowania pojazdami lub orzeczenia psychologicznego o braku przeciwwskazań psychologicznych do kierowania pojazdami – jeżeli osoba była skierowana na takie badania;
Art. 49. 1. Sprawdzeniu kwalifikacji w formie egzaminu państwowego podlega:
1) osoba ubiegająca się o uzyskanie uprawnień do kierowania motorowerem, pojazdami silnikowymi lub tramwajem;
2) osoba posiadająca prawo jazdy lub pozwolenie na kierowanie tramwajem w razie uzasadnionych zastrzeżeń co do jej kwalifikacji;
3) osoba ubiegająca się o:
a) przywrócenie uprawnienia do kierowania motorowerem, pojazdami silnikowymi lub tramwajem cofniętego na okres przekraczający rok lub cofniętego w związku z utratą kwalifikacji,
b) zwrot zatrzymanego prawa jazdy lub pozwolenia na kierowanie tramwajem, którego była pozbawiona na okres przekraczający rok.

Moje pytanie, czy jeżeli PJ zostały zatrzymane na okres powyżej roku i osoba potwierdziła kwalifikacje egzaminem, to starosta zamawia nowy blankiet czy oddaje stary (jeżeli nic się nie zmieniło w danych, stanie zdrowia i rodzaju uprawnienia)?
Podobne pytania odnośnie wydania PJ po zatrzymaniu PJ na okres nieprzekraczający roku albo przywrócenia uprawnień po cofnięciu na dłużej niż rok :hmm:

Wydawanie PJ zawsze rozumiałem jako procedurę wręczania nowo zamówionego dokumentu + wydawanie stosownej decyzji administracyjnej. Czym innym jest zwrot PJ - tutaj wystarczy decyzja o upłynięciu okresu stanowiącego przyczyny zatrzymania PJ/cofnięcia uprawnień (chyba, że przepisy UoKP stanowią inaczej).

Jak to właściwie rozumieć?
LeszkoII

Postprzez jasper1 » poniedziałek 14 marca 2016, 19:30

LeszkoII napisał(a):Jasper, pomocy :P

A co, pozbyłeś się prawka? :lol:

(...) czy jeżeli PJ zostały zatrzymane na okres powyżej roku i osoba potwierdziła kwalifikacje egzaminem, to starosta zamawia nowy blankiet czy oddaje stary (jeżeli nic się nie zmieniło w danych, stanie zdrowia i rodzaju uprawnienia)?

Oddaje stary, chyba że masz PJ sprzed UoKP i chcesz nowy dokument, to WK zamówi nowy.
Podobne pytania odnośnie wydania PJ po zatrzymaniu PJ na okres nieprzekraczający roku albo przywrócenia uprawnień po cofnięciu na dłużej niż rok :hmm:

Jak wyżej.

Wydawanie PJ zawsze rozumiałem jako procedurę wręczania nowo zamówionego dokumentu + wydawanie stosownej decyzji administracyjnej.

To procedura wręczania dokumentu + decyzja administracyjna.
Czym innym jest zwrot PJ
.
Zgodnie z omawianym rozporządzeniem nie ma to znaczenia. W rozporządzeniu przez zakaz rozumie się: zatrzymanie pj, cofniecie uprawnień, zakaz prowadzenia pojazdów orzeczony prawomocnym wyrokiem sądu.

PS Czytaj całe rozporządzenie, a nie po kawałku.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 14 marca 2016, 20:30

jasper1 napisał(a):A co, pozbyłeś się prawka?
Musiałbym sprawdzić, bo dawno go nie widziałem na oczy - nie musiałem nikomu okazywać. A konkretniej... wyczytałem w Ynternetach, że w przedstawionych sytuacjach dostaje się nowe PJ, po czym przejrzałem rozporządzenie pod tym kątem i nabrałem wody w usta. To tak jakby zwątpić, że Ziemia jest 'figurą 3D'. Zaślepiła mnie literalna treść § 9. pkt 9.

Z pozostałą częścią Twej odpowiedzi zgadzam się, bo co mi pozostaje 8)
jasper1 napisał(a): W rozporządzeniu przez zakaz rozumie się: zatrzymanie pj, cofniecie uprawnień, zakaz prowadzenia pojazdów(...)
Akurat to znałem, nie uwierzysz :shock: :lol:
jasper1 napisał(a):PS Czytaj całe rozporządzenie, a nie po kawałku.
Różnie z tym bywa - to akurat przeczytałem w całości no ale i tak musiałem do niego wrócić "jak widać".
LeszkoII

Postprzez jasper1 » poniedziałek 14 marca 2016, 20:40

jasper1 napisał(a): chyba że masz PJ sprzed UoKP i chcesz nowy dokument, to WK zamówi nowy.

Małe sprostowanie, chodzi o dokumenty sprzed 01.07.1999, a nie te od wejścia w życie UoKP.
Leszko, miło, że wierzysz na słowo. :wink: Jak chcesz, to czytaj §14 i następne.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 14 marca 2016, 20:47 przez jasper1, łącznie zmieniany 1 raz
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 14 marca 2016, 20:46

^^
Nawet nie zwróciłem uwagi - zrozumiałem tak jak w "małym sprostowaniu" :hmm: :|
LeszkoII

Postprzez LeszkoII » wtorek 29 marca 2016, 09:47

phpBB [media]

phpBB [media]
LeszkoII

Postprzez LeszkoII » wtorek 05 kwietnia 2016, 22:56

Jakby ktoś czasem chciał spojrzeć na życie ...z góry.

http://www.ustream.tv/channel/iss-hdev-payload
LeszkoII

Postprzez LeszkoII » czwartek 05 maja 2016, 10:35

Czym się różni estakada od wiaduktu?
LeszkoII

Postprzez szymon1977 » czwartek 05 maja 2016, 20:37

A oba okreslenia padaja w PoRD czy tak pytasz? Moze to wplynac na odpowiedz!
szymon1977

Postprzez LeszkoII » czwartek 05 maja 2016, 21:22

I już kombinujesz. Po co? Pytanie rzuciłem do kogoś, kto zna odpowiedź albo przynajmniej spróbuje odpowiedzieć nie mając pewności, czy odpowiedź jest zgodna z rzeczywistością. Więc do dzieła.
LeszkoII

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka