Definicja przyczepy.eragon napisał(a):W zasłonietych tablicach - w twoim śmietniku wygrzeb jakis przepis co na to pozwala - długo ci zejdzie..
przez LeszkoII » piątek 11 marca 2016, 21:45
Definicja przyczepy.eragon napisał(a):W zasłonietych tablicach - w twoim śmietniku wygrzeb jakis przepis co na to pozwala - długo ci zejdzie..
przez eragon » sobota 12 marca 2016, 20:36
przez szymon1977 » sobota 12 marca 2016, 20:52
przez eragon » sobota 12 marca 2016, 21:05
szymon1977 napisał(a): w definicji przyczepy nie ma nic o zezwoleniu na zasłanianie tablic
przez szymon1977 » sobota 12 marca 2016, 22:12
...jak widać również po pozostałych przepisach masz problem.
...
...pokazuje dobitnie,że nie masz większego pojęcia.
...
Bzdura.
...
Wystarczy się wczytać.
Wykładnia historyczna...
...
...jesteś nieświadoma co jest w przepisach.
przez LeszkoII » poniedziałek 14 marca 2016, 16:30
§ 9. 1. Prawo jazdy lub pozwolenie albo wtórnik tych dokumentów wydaje się w przypadku:
1) osoby ubiegającej się o wydanie po raz pierwszy prawa jazdy lub pozwolenia po otrzymaniu:
a) od ośrodka egzaminowania – informacji o pozytywnym wyniku egzaminu państwowego dla osoby, zamieszczonej w profilu kandydata na kierowcę, oraz
b) od osoby – dowodu uiszczenia opłaty za wydanie prawa jazdy lub pozwolenia oraz opłaty ewidencyjnej;
(......................)
9) osoby podlegającej sprawdzeniu kwalifikacji w trybie art. 49 ust. 1 pkt 2 lub 3 ustawy po otrzymaniu:
a) za pośrednictwem ośrodka egzaminowania dokumentów, o których mowa w pkt 1,
b) odpowiednio orzeczenia lekarskiego o braku przeciwwskazań zdrowotnych do kierowania pojazdami lub orzeczenia psychologicznego o braku przeciwwskazań psychologicznych do kierowania pojazdami – jeżeli osoba była skierowana na takie badania;
Art. 49. 1. Sprawdzeniu kwalifikacji w formie egzaminu państwowego podlega:
1) osoba ubiegająca się o uzyskanie uprawnień do kierowania motorowerem, pojazdami silnikowymi lub tramwajem;
2) osoba posiadająca prawo jazdy lub pozwolenie na kierowanie tramwajem w razie uzasadnionych zastrzeżeń co do jej kwalifikacji;
3) osoba ubiegająca się o:
a) przywrócenie uprawnienia do kierowania motorowerem, pojazdami silnikowymi lub tramwajem cofniętego na okres przekraczający rok lub cofniętego w związku z utratą kwalifikacji,
b) zwrot zatrzymanego prawa jazdy lub pozwolenia na kierowanie tramwajem, którego była pozbawiona na okres przekraczający rok.
przez jasper1 » poniedziałek 14 marca 2016, 19:30
LeszkoII napisał(a):Jasper, pomocy
(...) czy jeżeli PJ zostały zatrzymane na okres powyżej roku i osoba potwierdziła kwalifikacje egzaminem, to starosta zamawia nowy blankiet czy oddaje stary (jeżeli nic się nie zmieniło w danych, stanie zdrowia i rodzaju uprawnienia)?
Podobne pytania odnośnie wydania PJ po zatrzymaniu PJ na okres nieprzekraczający roku albo przywrócenia uprawnień po cofnięciu na dłużej niż rok![]()
Wydawanie PJ zawsze rozumiałem jako procedurę wręczania nowo zamówionego dokumentu + wydawanie stosownej decyzji administracyjnej.
.Czym innym jest zwrot PJ
przez LeszkoII » poniedziałek 14 marca 2016, 20:30
Musiałbym sprawdzić, bo dawno go nie widziałem na oczy - nie musiałem nikomu okazywać. A konkretniej... wyczytałem w Ynternetach, że w przedstawionych sytuacjach dostaje się nowe PJ, po czym przejrzałem rozporządzenie pod tym kątem i nabrałem wody w usta. To tak jakby zwątpić, że Ziemia jest 'figurą 3D'. Zaślepiła mnie literalna treść § 9. pkt 9.jasper1 napisał(a):A co, pozbyłeś się prawka?
Akurat to znałem, nie uwierzyszjasper1 napisał(a): W rozporządzeniu przez zakaz rozumie się: zatrzymanie pj, cofniecie uprawnień, zakaz prowadzenia pojazdów(...)
Różnie z tym bywa - to akurat przeczytałem w całości no ale i tak musiałem do niego wrócić "jak widać".jasper1 napisał(a):PS Czytaj całe rozporządzenie, a nie po kawałku.
przez jasper1 » poniedziałek 14 marca 2016, 20:40
jasper1 napisał(a): chyba że masz PJ sprzed UoKP i chcesz nowy dokument, to WK zamówi nowy.
przez LeszkoII » poniedziałek 14 marca 2016, 20:46
przez LeszkoII » wtorek 29 marca 2016, 09:47
przez LeszkoII » wtorek 05 kwietnia 2016, 22:56
przez LeszkoII » czwartek 05 maja 2016, 10:35
przez szymon1977 » czwartek 05 maja 2016, 20:37
przez LeszkoII » czwartek 05 maja 2016, 21:22