Korzystanie z telefonu podczas jazdy

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Korzystanie z telefonu podczas jazdy

Postprzez sankila » środa 30 marca 2016, 01:21

SJS napisał(a):Artykuł 45.2 zabrania korzystania z telefonu podczas jazdy, a ja w momencie korzystania z telefonu stałem, a nie jechałem - zatrzymałem się przed sygnalizatorem.
To jest właśnie okoliczność, w której "stoisz ale jedziesz", czyli mandat mieli prawo wystawić.

BTW - za 40 zł można kupić przyzwoitego "chińczyka" głośnomówiącego, to po kiego grzyba wygłupiać się z komórką?
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez SJS » środa 30 marca 2016, 06:42

sankila napisał(a):
SJS napisał(a):Artykuł 45.2 zabrania korzystania z telefonu podczas jazdy, a ja w momencie korzystania z telefonu stałem, a nie jechałem - zatrzymałem się przed sygnalizatorem.
To jest właśnie okoliczność, w której "stoisz ale jedziesz", czyli mandat mieli prawo wystawić.

Skoro stoję, ale jadę, to pewnie też jadę ale stoję... :lol:
Już widzę te tłumaczenia stojąc na zakazie zatrzymywania .... :lol:
Swoją drogą policjanci jednak na szczęście - wykazali się odrobiną inteligencji.
SJS

Postprzez pasqudek » środa 30 marca 2016, 14:29

SJS A silnik pracował czy był wyłączony? :)
pasqudek

Postprzez eragon » środa 30 marca 2016, 16:52

pasqudek napisał(a): przeczytaj art.

Nie mów mi co mam robić - kim jesteś ?? Sam sobie przeczytaj..
Napisany jest zakaz ?? Bo ja nie widzę - dopóki nie trzymasz słuchawki lub mikrofonu w łapie to wolno.. Czy nie ??? A że idiotom żal wydać kilka złotych na zestaw lub BT to niech płacą.. CB bym też pod to podciągnął, bo to jeszcze gorsze od komóry - trzeba trzymać i naciskać knefel.. Dodatkowa czynność jest wymagana.. To czemu można ??
waw napisał(a):jedzenie i picie jadąc

Jeśli sam jedziesz to możesz wszystko... :lol: :lol: :lol: Ale znane są przypadki tragicznych wypadków z powodu chcicy pasażerki, to uważaj. :wow:
Pozdrowienia z prawego fotela L-ki..
Obrazek
eragon

Postprzez pasqudek » środa 30 marca 2016, 17:02

eragon Gdybys przeczytal to wiedzialbys, ze: cb-dozwolone, telefon-zakazany.
pasqudek

Postprzez LeszkoII » środa 30 marca 2016, 18:53

A co to jest telefon?
Jeżeli smartfon czy ifon to telefon (rodzina telefonów), to dlaczego urządzenie wchodzące w skład CB-radia już telefonem nie jest?

Idąc za słownikiem, CB-radio to "system radiokomunikacji amatorskiej wykorzystującej pasmo obywatelskie" a radiotelefon(potocznie krótkofalówka) to urządzenie umożliwiające korzystanie z tego systemu.

Obrazek

Moim zdaniem aparat do CB-radia wpisuje się jak najbardziej w sprzęt telefoniczny. Przy czym system telefoniczny jest medium ogólnie pojętym (przesyłanie i odbieranie głosu na odległość), na które składają się np. telefonia komórkowa, radiowa, satelitarna, internetowa.
LeszkoII

Postprzez SJS » środa 30 marca 2016, 20:01

Jak najbardziej tak.

telefon - «aparat umożliwiający prowadzenie rozmów na odległość

Także CB Radio jest telefonem. Dobrze, że nasi policjanci jeszcze na to nie wpadli. :D

pasqudek napisał(a):SJS A silnik pracował czy był wyłączony? :)

Chyba był wyłączony - mam system start-stop.
Ale co to ma do rzeczy?
SJS

Postprzez pasqudek » środa 30 marca 2016, 23:27

Przez CB rozmowy są krótkie. W przeciwieństwie do rozmów telefonicznych. A tzw. gruszka może być przymocowana lub dyndać sobie przy lusterku.
SJS Różnica. Mowa jest podczas jazdy, czyli włączonym silniku (mimo Start/Stop)
pasqudek

Postprzez eragon » czwartek 31 marca 2016, 19:27

pasqudek napisał(a): cb-dozwolone, telefon-zakazany.

Koleś, ty chyba masz nawet problem z zapamietaniem swojego nazwiska - przeczytaj co napisałem dokładnie a nie czepiaj się ..
Gdzie jest napisane, że zakazane jest używanie telefonu w aucie ?? Nie mogę rozmawiać jadąc ??? zmień lekarza...
LeszkoII napisał(a):dlaczego urządzenie wchodzące w skład CB-radia już telefonem nie jest?

Dokładnie, czemu nie jest ??
SJS napisał(a):Dobrze, że nasi policjanci jeszcze na to nie wpadli.

Dobrze ?? Chyba źle !!
pasqudek napisał(a):tzw. gruszka

Ta twoja "gruszka" to mikrofon - wyrazaj się po naszemu..
pasqudek napisał(a):Przez CB rozmowy są krótkie

Taaa, zwłaszcza "jak tam ścieżka..." .. Ogarnij się troche chłopie..
Obrazek
eragon

Postprzez SJS » czwartek 31 marca 2016, 19:48

pasqudek napisał(a):Różnica. Mowa jest podczas jazdy, czyli włączonym silniku.

Nie wymyślaj bo ci nie wychodzi. Włączony silnik nie musi oznaczać jazdy (w samochodzie jest coś takiego jak sprzęgło i skrzynia biegów). :spoko:
SJS

Postprzez pasqudek » czwartek 31 marca 2016, 19:53

eragoń Nie tak nerwowo.Napisałem po naszemu. A jeśli ktokolwiek ma problem ze zrozumieniem to może użyć przycisku ODPOWIEDZ lub PW i zapytać się.
pasqudek

Postprzez Henq » czwartek 31 marca 2016, 23:29

SJS napisał(a):Już widzę te tłumaczenia stojąc na zakazie zatrzymywania .... :lol:

Jest znak B-36, a przede mną pasy i pieszy na pasach więc? - Już widzę twoje tłumaczenie: "rozjechałem pieszego bo nie wolno mi się zatrzymać" ;)
---
eragon napisał(a):Napisany jest zakaz ?? Bo ja nie widzę - dopóki nie trzymasz słuchawki lub mikrofonu w łapie to wolno..

więc położę sobie telefon na tylnym siedzeniu i będę wybierał numer nie patrząc na drogę bo przecież wolno mi bo wg ciebie nie trzymam słuchawki ani mikrofonu w ręce.
@waw dobrze ci pisze, czytanie i rozumienie kodeksu drogowego to nie jest twoja mocna strona? Masz art 45.2.1 który jasno i wyraźnie zabrani ci korzystania "podczas jazdy"(tu pojęcie względne) z telefonu wymagającego trzymania słuchawki lub mikrofonu w ręku, ale nie masz napisane że "trzymania słuchawki lub mikrofonu w ręku podczas jazdy" tylko "korzystania podczas jazdy z telefonu", telefonu wymagającego trzymania słuchawki lub mikrofonu w ręku - więc który telefon nie wymaga trzymania słuchawki i mikrofonu w ręku? - podpowiem ci taki telefon który nie posiada słuchawki ani mikrofonu - jest taki?
skoro telefon jest wyposażony w słuchawkę lub mikrofon to nie możesz go używać, przemyśl dlaczego wszystkie słuchawki na BT są wyposażone w przyciski do odbierania i możliwości rozpoczynania połączeń?
eragon napisał(a): CB bym też pod to podciągnął, bo to jeszcze gorsze od komóry - trzeba trzymać i naciskać knefel.. Dodatkowa czynność jest wymagana.. To czemu można ??

bo to nie jest telefon
eragon napisał(a):
pasqudek napisał(a): cb-dozwolone, telefon-zakazany.

Koleś, ty chyba masz nawet problem z zapamietaniem swojego nazwiska - przeczytaj co napisałem dokładnie a nie czepiaj się ..
Gdzie jest napisane, że zakazane jest używanie telefonu w aucie ?? Nie mogę rozmawiać jadąc ??? zmień lekarza...
w art 45.2.1 jasno jest napisane że nie możesz korzystać z telefonu, jak najbardziej możesz rozmawiać ale nie możesz korzystać podczas jazdy z telefonu, który wymaga trzymania słuchawki lub mikrofonu czytaj ze zrozumieniem a nie obrażaj innych na forum.
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez SJS » piątek 01 kwietnia 2016, 06:10

Henq napisał(a):
SJS napisał(a):Już widzę te tłumaczenia stojąc na zakazie zatrzymywania .... :lol:

Jest znak B-36, a przede mną pasy i pieszy na pasach więc? - Już widzę twoje tłumaczenie: "rozjechałem pieszego bo nie wolno mi się zatrzymać" ;)
Wolno się zatrzymać, jeżeli zatrzymanie wynika z warunków i przpisów ruchu drogowego, bo takiego zatrzymania B-36 nie dotyczy.

Henq napisał(a): Masz art 45.2.1 który jasno i wyraźnie zabrani ci korzystania "podczas jazdy"(tu pojęcie względne)

Jakie względne pojęcie? Następny, który nie odróżnia jazdy od zatrzymania?

eragon napisał(a):
SJS napisał(a):Dobrze, że nasi policjanci jeszcze na to nie wpadli.

Dobrze ?? Chyba źle !!

No.... Dla kieszeni kierowców - dobrze. :wink:
SJS

Postprzez Henq » piątek 01 kwietnia 2016, 10:32

SJS napisał(a):
Henq napisał(a): Masz art 45.2.1 który jasno i wyraźnie zabrani ci korzystania "podczas jazdy"(tu pojęcie względne)

Jakie względne pojęcie? Następny, który nie odróżnia jazdy od zatrzymania?

jazda a podczas jazdy to dwa różne pojęcia. To że stoisz z warunków wynikających na drodze to w cale nie oznacza że nie jesteś "podczas jazdy", gdyby było tak jak piszesz ustawodawca by napisał "gdy pojazd porusza się" albo "gdy pojazd jedzie" a jest jasno i wyraźnie napisane że "podczas jazdy" więc oczywistym jest że zatrzymując się na światłach (wynika to z warunków na drodze więc nie jest to zatrzymanie i postój z art 46-50) nadal jesteś podczas jazdy.
SJS napisał(a):Swoją drogą policjanci jednak na szczęście - wykazali się odrobiną inteligencji.
nie, akurat zrobili ci prezent świąteczny, mieli 100% racji wlepiając ci mandat za korzystanie z telefonu "podczas jazdy" jak pisze ustawodawca, a nie jak ty to interpretujesz że stoisz na światłach to nie jesteś podczas jazdy. To że się nie poruszasz oznacza tylko że nie jedziesz a nie że nie jesteś "podczas jazdy".
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez eragon » piątek 01 kwietnia 2016, 11:30

Henq napisał(a): położę sobie telefon na tylnym siedzeniu i będę wybierał numer nie patrząc na drogę bo przecież wolno mi

Dokładnie - wolno.. Jesli tylko nie stworzysz zagrożenia w ruchu, to czemu nie..
Henq napisał(a): to nie jest telefon

to powiedz Leszkowi ..
LeszkoII napisał(a):co to jest telefon?

... a dalej kilka definicji..
pasqudek napisał(a):Nie tak nerwowo

Ja w ogóle się nie denerwuję, tylko dziwi mnie, że nie rozumiesz prostej rzeczy.. Nadal nie wiem gdzie jest napisany zakaz korzystania z telefonu w aucie .. Nie ma zakazu - zakaz jest tylko trzymania w łapie "czegoś" co ma w sobie mikrofon lub słuchawkę.. Jeśli komórkę mam w uchwycie, w trybie głośnomówiacym to nie mogę rozmawiać ?? Albo wepne słuchawki z przyciskiem odbioru połączenia ?? Albo w uchu mam BT - też w/g ciebie nie wolno.. A właśnie, że wolno !!!! Jak w debilnej reklamie..
Henq napisał(a): jest napisane że nie możesz korzystać z telefonu, jak najbardziej możesz rozmawiać ale nie możesz korzystać podczas jazdy z telefonu, który wymaga trzymania słuchawki lub mikrofonu

Chyba się zapętliłes - następnym razem przeczytaj co nagryzmoliłes zanim klikniesz "wyslij"..
Henq napisał(a):nie obrażaj innych na forum.

A jaki masz problem ?? ciebie sie nie da obrazic - do tego jest potrzebna minimalna inteligencja obrażanego..
Henq napisał(a): jak ty to interpretujesz że stoisz na światłach to nie jesteś podczas jazdy

Ale mandatu za odebranie telefonu (normalnie ze słuchawką przy uchu) stojąc na światłach bym nie przyjął i ośmieszył bym ich w sądzie..
Obrazek
eragon

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze