dylek napisał(a):sankila jako twoja wyrocznia prawa
Mylisz się..
Skoro wklejasz tekst, który jest przeciw twojemu "spojrzeniu" na przepisy to nie świadczy o tobie dobrze..
Ja tu nie widzę słowa "tylko", "wyłącznie", "bezwzględnie" itp. - "stosuje się" czyli "można" w określonych warunkach.. Już to opisałem wcześniej - poczytaj może i nie świruj, bo tylko się ośmieszasz..
dylek napisał(a):Zacznij rozgryzać samodzielnie
Dokładnie - zacznij od siebie bo już ta dyskusja o niczym robi się mdła i chyba się porzygam.. Jak może być ponad 400 stron w temacie i nadal nic...
Po prostu - każdy zostanie przy swoim, bo nie wiem jak chcesz mnie przekonac do "oczywistej oczywistości"..
A twój dyrektor WORDu jak jeździ po SORO ?? Gdzie można posłuchać jego interpretacji ??
Czyli gdy przyjedziesz do Sosnowca to po tym rondzie bez A-7 będziesz jeździł "po lubelsku" ?? To powodzenia życzę.. Jednego będzie mniej..
Tak a propos - Sosnowiec to nie małopolskie.. Bo nie wiem czy twoja wiedza ogarnia województwa..
Dlaczego podkreśliłes tylko mały fragment definicji ?? Bo tak ci wygodfnie ??
A wcześniej gdy zdanie jest podobnie sformułowane -
Znak C-12 "ruch okrężny" (rys. 4.2.12.1) stosuje się na skrzyżowaniach dróg w celu wskazania kierującym, że ruch pojazdów odbywa się dookoła wyspy w kierunku wskazanym na znaku.
- to już nie wmawiasz wszystkim, żę "stosuje się" znaczy "musi" czyli wszystkie skrzyżowania muszą być SORO..
A w 5212 jest napisane..
Na skrzyżowaniach z ruchem okrężnym wokół placu lub wyspy pierwszeństwo daje się kierującym znajdującym się na skrzyżowaniu przed kierującymi wjeżdżającymi na skrzyżowanie poprzez zastosowanie znaków A-7 i C-12
Czyli zmienia się "normalne" pierwszeństwo poprzez zastosowanie znaku A-7..
Jak tego nie rozumieć ??