Lewoskręt z 2 pasów w 3 (jeden do ponownego lewos

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Lewoskręt z 2 pasów w 3 (jeden do ponownego lewos

Postprzez Henq » czwartek 10 marca 2016, 19:06

szerszon napisał(a):
Henq napisał(a):a mnie cieszy twoja ignorancja i jak zwykle unikanie odpowiedzi. Gdzie masz napisane że zmiana pasa odbywa sie na jednej drodze? proszę o podstawę prawną. Gdzie masz napisane że zmiana pasa A na B nie może być na dwóch drogach? jakieś nowe poglądy przedstawiasz.
Poczytaj ze zrozumieniem Art 22.4. Pasy powinny być obok siebie aby je zmienić. Z prawego na środkowy, z lewego na środkowy. Masz kontynuację pasów na drodze poprzecznej ? :lol: :lol: :lol:

Kod: Zaznacz cały
art 22.4 Kierujący pojazdem, zmieniając zajmowany pas ruchu, jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pojazdowi jadącemu po pasie ruchu, na który zamierza wjechać, oraz pojazdowi wjeżdżającemu na ten pas z prawej strony.

Po raz kolejny chcesz udowodnić coś czego nie ma, nie wiem może masz inny kodeks drogowy i czas go zmienić na właściwy taki jak obowiązuje?
Wskaż w którym miejscu, albo z których słów wynika z 22.4 (cytat powyżej dla ułatwienia) że zmieniać pasy można tylko lewy na środkowy czy prawy na środkowy? Jak byk jest napisane że zmieniając pas ruchu (dowolny) musisz ustąpić pojazdom poruszającym się po pasie na który zamierzasz wjechać (dowolny) oraz pojazdom wjeżdżającym na ten pas z prawej strony. Jeszcze jakaś kontynuacja pasów to też ze swojego 22.4 wyczytałeś?
szerszon napisał(a):
co wykonuje zmianę kierunku jazdy i zmianę pasa ruchu ,
Mocny jesteś..ten spójnik "i" wskazuje, że te dwie czynności muszą występować jednocześnie. czyli nie da się zmienić pasa ruchu bez zmiany kierunku jazdy i zmienić kierunku jazdy bez zmiany pasa ruchu.

Ale manipulujesz, nie potrafisz wskazać art który kategorycznie skreśla zmianę pasa ruchu "A" na drodze 1 na "B" na drodze 2 to jeszcze chcesz mi wmówić że twierdzę: "...czyli nie da się zmienić pasa ruchu bez zmiany kierunku jazdy i zmienić kierunku jazdy bez zmiany pasa ruchu".
Popatrz na miejsce które wstawiłem i poczytaj co napisałem w momencie jak jadę pasem ruchu lewym i wjeżdżając na rondo zajmuje na drodze 2 pas środkowy wykonuje manewr zmiany kierunku jazdy i zmianę pasa ruchu jednocześnie, natomiast nic mi nie zabrania zajęcia pasa lewego i wówczas wykonuje tylko manewr zmiany kierunku ruchu. No ale brakło argumentów jednemu i drugiemu to trzeba bzdety pisać byle tylko coś napisać :lol: :lol: :lol:
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez kamilwycha » czwartek 10 marca 2016, 23:52

Henq, patrząc na skrzyżowanie z góry i zakładając że samochody będą poruszać się równo z taką samą prędkością i jechałyby wg mojego schematu (tzn z lewego na środkowy i ze środkowego na środkowy) to do stłuczki dochodzi w miejscu gdzie nie ma narysowanych pasów (można sobie je jedynie wyobrazić), a dodatkowo to pojazd który jedzie środek środek wjeżdża w samochód, który jedzie lewy pas środek... .
Poza tym zawsze mi się wydawało że przed skrzyżowaniem zajmujemy pas w zależności od tego gdzie chcemy pojechać, więc w tej sytuacji powinien być znak że lewy pas jest do zawracania.... a tak nie jest - pytanie dlaczego?
kamilwycha

Postprzez szerszon » piątek 11 marca 2016, 00:09

Henq napisał(a):Po raz kolejny chcesz udowodnić coś czego nie ma, nie wiem może masz inny kodeks drogowy i czas go zmienić na właściwy taki jak obowiązuje?
Nie wiem kto tu ma inny kodeks, ale wiem,że jak zwykle masz poważne trudności ze zrozumieniem tego co jest napisane. O zmianie kierunku jazdy nie ma napisane w cytowanym przez ciebie artykule. Jest tylko o zmianie pasa ruchu. :lol:
Wskaż w którym miejscu, albo z których słów wynika z 22.4 (cytat powyżej dla ułatwienia) że zmieniać pasy można tylko lewy na środkowy czy prawy na środkowy?
Też nie zrozumiałeś o jakich pasach jest mowa- jeszcze raz- tu jest mowa o zmianie pasa ruchu, a nie o zmianie kierunku jazdy i zajęciu nowego pasa na nowej drodze.
Ale manipulujesz,
Nie manipuluje tylko pokazuję ,że masz poważny problem ze zrozumieniem języka jakim posługuje się ustawodawca. Na pocieszenie-nie jesteś w tym osamotniony. :lol:
nie potrafisz wskazać art który kategorycznie skreśla zmianę pasa ruchu "A" na drodze 1 na "B" na drodze 2
Już ci napisali- nie ma takiego artykułu. Mylisz zmianę pasa ze zmianą kierunku jazdy.
chcesz mi wmówić że twierdzę: "...czyli nie da się zmienić pasa ruchu bez zmiany kierunku jazdy i zmienić kierunku jazdy bez zmiany pasa ruchu".
Przecież tak napisałeś. Błędnie założyłem,że posługujesz sie świadomie językiem stosowanym w ustawach i masz o tym jakiekolwiek pojęcie. Okazuje się ,że nie masz :lol: Inaczej nie napisałbys w ten sposób...
..bo wychodzi na to,że napisałeś kompletny nonsens.Dlatego sie ubawiłem.
Popatrz na miejsce które wstawiłem i poczytaj co napisałem w momencie jak jadę pasem ruchu lewym i wjeżdżając na rondo zajmuje na drodze 2 pas środkowy wykonuje manewr zmiany kierunku jazdy i zmianę pasa ruchu jednocześnie
:lol: :lol: :lol: i znowu to samo napisałeś , a masz pretensję ,że ci coś usiłuję wmówić. To nie jest zmiana pasa ruchu. To jest zajęcie pasa na drodze poprzecznej.Czy ten nowy pas jest równoległy do tego , który zajmujesz przed zmianą kierunku jazdy ?
natomiast nic mi nie zabrania zajęcia pasa lewego i wówczas wykonuje tylko manewr zmiany kierunku ruchu
Aha..wcześniej zmieniasz, a teraz zajmujesz...a powinieneś napisać,że jedziesz cały czas tym samym pasem , bo nie zmieniasz :lol: :lol: :lol:
Kompletny brak logiki.
No ale brakło argumentów jednemu i drugiemu to trzeba bzdety pisać byle tylko coś napisać
A jaki to argument ma szansę przebicia się do ciebie, skoro nie rozumiesz co oznacza spójnik "i", i raz zmieniasz pas a raz zajmujesz :lol: :lol: :lol:
Zdecyduj się, bo twoje posty to bigos..wszystko w tym jest.
szerszon

Postprzez lith » piątek 11 marca 2016, 01:45

kamilwycha napisał(a):Poza tym zawsze mi się wydawało że przed skrzyżowaniem zajmujemy pas w zależności od tego gdzie chcemy pojechać, więc w tej sytuacji powinien być znak że lewy pas jest do zawracania.... a tak nie jest - pytanie dlaczego?

Dokładnie tak by było jak piszesz- gdyby to był pas tylko do zawracania to można by oczekiwać zajęcia lewego pasa.

A wymysły o tym, ze skręcając jednocześnie zmieiamy kierunnek jazdy i pas ruchu i musimy stosować jednocześnie przepisy dotyczące obu manewrów sam oceń. Ja nie mam już zupełnie ochoty w takich dyskusjach brać udziału. Szerszon dzielnie walczy ;)
lith

Postprzez Henq » piątek 11 marca 2016, 13:21

:wow: takich bzdetów na temat PoRD z braku wiedzy i braku poparcia przepisami, mając tylko swoją wizję, to już dawno nie namazałeś :spoko:
ostatnio to chyba było jak twierdziłeś, że znak A-6d (def. ostrzega o skrzyżowaniu...) nie informuje o skrzyżowania :thumb2: :help:
szerszon napisał(a):
Henq napisał(a):Po raz kolejny chcesz udowodnić coś czego nie ma, nie wiem może masz inny kodeks drogowy i czas go zmienić na właściwy taki jak obowiązuje?
Nie wiem kto tu ma inny kodeks, ale wiem,że jak zwykle masz poważne trudności ze zrozumieniem tego co jest napisane. O zmianie kierunku jazdy nie ma napisane w cytowanym przez ciebie artykule. Jest tylko o zmianie pasa ruchu. :lol:

No i jaka ładna manipulacja :lol:
To ja ci cytuje 22.4
art 22.4 Kierujący pojazdem, zmieniając zajmowany pas ruchu, jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pojazdowi jadącemu po pasie ruchu, na który zamierza wjechać, oraz pojazdowi wjeżdżającemu na ten pas z prawej strony.

i się pytam w którym miejscu wg ciebie ustawodawca określił w tym art, że można zmienić pas ruchu tylko mając:
szerszon napisał(a):kontynuację pasów na drodze poprzecznej

ba w który miejscu ustawodawca określił zmianę pasa ruchu tylko:
szerszon napisał(a):Z prawego na środkowy, z lewego na środkowy

a ty (zresztą jak zawsze kiedy argumenty i przepisy obalają twoją wizję) unikasz odpowiedzi na tak proste pytanie, nie wskazujesz sensownego przepisu na poparcie swoich (innych, bzdurnych) teorii,
tylko zmieniasz temat i manipulujesz zarzucając że piszę o zmianie kierunku jazdy w kontekście art 22.4!
i jeszcze wmawiasz wszystkim swoje móndrości o:
zapewne też wyczytane w twojej wersji 22.4 bo ustawodawca na ten temat milczy :lol:
Więc "może" w końcu sięgniesz po PoRD obowiązujący (a nie swój prywatny i jeszcze jednego móndrego zapewne pisany w piwnicy po ciemku) i odpowiesz na pytanie (razem z "wypłoszonym") o które po raz czwarty się pytam:
jadę pasem A pas ten za chwilę się kończy wiec wjeżdżam na zupełnie inny pas B

jak się nazywa taki manewr (nie zasłaniaj się brakiem: "kontynuację pasów na drodze poprzecznej" i głupotami "Z prawego na środkowy, z lewego na środkowy" - bo w ustawie o tych waszych farmazonach brak) tylko odpowiedz na pytanie jeden z drugim!

szerszon napisał(a):
natomiast nic mi nie zabrania zajęcia pasa lewego i wówczas wykonuje tylko manewr zmiany kierunku ruchu
Aha..wcześniej zmieniasz, a teraz zajmujesz...a powinieneś napisać,że jedziesz cały czas tym samym pasem , bo nie zmieniasz :lol: :lol: :lol:
Kompletny brak logiki.

Ale brak logiki w czym? w tym że na wskazanym przeze mnie przykładzie przed skrzyżowaniem jadę pasem lewym i na skrzyżowaniu linie wyprowadzają mnie na pas lewy więc nie zmieniam pasa czy jadę pasem lewym i w trakcie zmiany kierunku jazdy zmieniam na pas środkowy czy brak logiki w twoim twierdzeniu i innego, że nie można dwóch manewrów (zmiana kierunku jazdy i zmiana pasa ruchu) wykonać jednocześnie? raczej to ostatnie
Wjeżdżając na skrzyżowanie z pasa lewego mogę zając dowolny pas 1,2,3 akurat linie wyprowadzają mnie na pas lewy(1) i nie zmieniam pasa ruchu, a jak chcę zając pas 2 3 to muszę przekroczyć linie i zmiana pasa następuje razem z manewrem zmiany kierunku, ale oczywiście jak to w twojej logice bywa kiedy brakuje ci logicznych argumentów i chcesz na siłę innym wmówić swój pogląd zarzucasz stwierdzeniami wyrwanymi z kontekstu.
Czy wy chcecie wszystkim wmówić że manewr zmiany kierunku jazdy nie może być połączony z innymi manewrami? Czy wasza krótkowzroczność nie pozwala dostrzec wykonywania dwóch manewrów na raz? tak samo jak byście twierdzili że włączając się do ruchu nie mogę zmienić kierunku jazdy, @szerszon i @lith informują: włączamy się do ruchu tylko jadąc prosto!!! bo przecież zmiana kierunku jazdy nie łączy się z innym manewrem. :lol: :lol: :lol: ale bzdury wymyślasz

szerszon napisał(a):
nie potrafisz wskazać art który kategorycznie skreśla zmianę pasa ruchu "A" na drodze 1 na "B" na drodze 2
Już ci napisali- nie ma takiego artykułu. Mylisz zmianę pasa ze zmianą kierunku jazdy.

Nic nie mylę, dwa manewry wykonuje razem a ty nie dopuszczasz do takiej możliwości i wmawiasz, że takiej sytuacji nie może być. :help:
Hmm nie ma takiego art, hmm według ciebie (j/w) nie można tych dwóch manewrów wykonać jednocześnie? wg ciebie zmiana kierunku jazdy jest jedynym manewrem który można w danej chwili wykonać i razem z nim żadnego innego, no ciekawe twierdzenia masakra.

szerszon napisał(a):
Wskaż w którym miejscu, albo z których słów wynika z 22.4 (cytat powyżej dla ułatwienia) że zmieniać pasy można tylko lewy na środkowy czy prawy na środkowy?
Też nie zrozumiałeś o jakich pasach jest mowa- jeszcze raz- tu jest mowa o zmianie pasa ruchu, a nie o zmianie kierunku jazdy i zajęciu nowego pasa na nowej drodze.
No to o jakich pasach jest mowa? Czy nie o dowolnych pasach? Czy jest wskazane że to mają być pasy sąsiadujące? No i kto tu nie rozumie? Dwa manewry na raz: jeden zmiana kierunku jazdy drugi z 22.4 zmiana pasa ruchu a ty mi wmawiasz że tylko zmiana pasa ruchu, tak to jest jak ci zabraknie argumentów to nieudolnie chcesz zmanipulować, że pisałem 22.4 w kontekście zmiany kierunku jazdy.

szerszon napisał(a):
chcesz mi wmówić że twierdzę: "...czyli nie da się zmienić pasa ruchu bez zmiany kierunku jazdy i zmienić kierunku jazdy bez zmiany pasa ruchu".
Przecież tak napisałeś. Błędnie założyłem,że posługujesz sie świadomie językiem stosowanym w ustawach i masz o tym jakiekolwiek pojęcie. Okazuje się ,że nie masz :lol: Inaczej nie napisałbys w ten sposób...
..bo wychodzi na to,że napisałeś kompletny nonsens.Dlatego sie ubawiłem.

Czyli według ciebie przejeżdżanie przez linię P-1 lub P-3 oddzielające dwa pasy ruchu nie jest zmianą pasa ruchu no to już się nie dziwię że się ubawiłeś, ja sam się popłakałem ze śmiechu że taki instruktor jak @szerszon przejeżdżając przez linie rozdzielającą dwa pasy ruchu nie zmienia pasa ruchu, napisz jeszcze jakieś móndrości pliz.
szerszon napisał(a):
Popatrz na miejsce które wstawiłem i poczytaj co napisałem w momencie jak jadę pasem ruchu lewym i wjeżdżając na rondo zajmuje na drodze 2 pas środkowy wykonuje manewr zmiany kierunku jazdy i zmianę pasa ruchu jednocześnie
:lol: :lol: :lol: i znowu to samo napisałeś , a masz pretensję ,że ci coś usiłuję wmówić. To nie jest zmiana pasa ruchu. To jest zajęcie pasa na drodze poprzecznej.Czy ten nowy pas jest równoległy do tego , który zajmujesz przed zmianą kierunku jazdy ?

No masakra jakaś jest, gdzie w 22.4 masz napisane, że pasy mają być równoległe do siebie by można było je zmienić, ty na prawdę masz inny kodeks drogowy skoro takie głupoty wyczytujesz z niego.

szerszon napisał(a):
Kompletny brak logiki.

no popatrz zajmowanie pasa ruchu nie musi odbywać się ze zmianą pasa ruchu, ale zmiana pasa ruchu musi odbywać się z zajmowaniem pasa ruchu takie cuda :wow:

szerszon napisał(a):
No ale brakło argumentów jednemu i drugiemu to trzeba bzdety pisać byle tylko coś napisać
A jaki to argument ma szansę przebicia się do ciebie, skoro nie rozumiesz co oznacza spójnik "i", i raz zmieniasz pas a raz zajmujesz :lol: :lol: :lol:
Zdecyduj się, bo twoje posty to bigos..wszystko w tym jest.

A ty rozumiesz że dwa manewry można wykonać razem i w podanym przeze mnie przykładzie tak te manewry wykonuje, zmiana kierunku jazdy i zmiana pasa ruchu ale można też wykonać jeden manewr, wjechać (zająć) jak linie wyprowadzają na pas lewy i wówczas mamy tylko jeden manewr zmiana kierunku jazdy. Nie wiem dlaczego nieudolnie chcesz manipulować moimi słowami by wyszło na twoje, że zawsze i tylko razem te dwa manewry mogą zajść - zapewne dlatego że nie masz poparcia na swoje móndrości:
Czy ten nowy pas jest równoległy do tego

dalej się śmieję że potrafisz takie cuda wyczytac z tego tekstu:

ale na szczęście dla wszystkich to tylko w twoim pord jest tak napisane, a w pord obowiązującym ustawodawca tego nie zawarł.
---
lith napisał(a):A wymysły o tym, ze skręcając jednocześnie zmieiamy kierunnek jazdy i pas ruchu i musimy stosować jednocześnie przepisy dotyczące obu manewrów sam oceń. Ja nie mam już zupełnie ochoty w takich dyskusjach brać udziału. Szerszon dzielnie walczy ;)

Czyli nadal będziesz się upierał że manewr zmiany kierunku jazdy nie może być połączony z innym manewrem? - parodia
Nie, nie masz ochoty tylko głupotami jedziesz i nie masz poparcia w tych swoich móndrościach, @szerszon walczy ale też jakoś pord który obowiązuje jest przeciwko jego teoriom i wyczytuje jakieś bzdury z niego których nie ma.
Henq

Postprzez szerszon » piątek 11 marca 2016, 22:49

Henq napisał(a)::wow: takich bzdetów na temat PoRD z braku wiedzy i braku poparcia przepisami, mając tylko swoją wizję, to już dawno nie namazałeś :spoko:
Poważnie ? A dasz radę to udowodnić ?
ostatnio to chyba było jak twierdziłeś, że znak A-6d (def. ostrzega o skrzyżowaniu...) nie informuje o skrzyżowania

Zazwyczaj znaki ostrzegawcze ostrzegają a informacyjne informują. Przecież jest dokładnie napisane co oznacza A-6. Nie zrozumiałeś do tej pory ? No to jak chcesz prowadzić dyskusję ?
Proszę bardzo cytat z rozporządzenia...
4. Znaki:
1) A-6d „wlot drogi jednokierunkowej z prawej
strony”,
2) A-6e „wlot drogi jednokierunkowej z lewej strony”
ostrzegają o skrzyżowaniu z jednokierunkową drogą
podporządkowaną, której wlot występuje po stronie
wskazanej na znaku.
PoRD jest dosyć precyzyjny i ty ze swoją potoczną gadka rozkładasz się jak żaba na lodzie.Taki amator zgrywający fachowca...nieprzemakalny.
i się pytam w którym miejscu wg ciebie ustawodawca określił w tym art, że można zmienić pas ruchu tylko mając:
Jest napisane o zmianie pasa ruchu . O zmianie kierunku jazdy jest w Art 22.1 i 22.2. Tamże znowu nic nie napisali o zmianie pasa :lol: :lol: :lol:

a ty (zresztą jak zawsze kiedy argumenty i przepisy obalają twoją wizję)
O jakich argumentach piszesz ? Że nie potrafisz zrozumieć prostego przepisu ?
Jeśli są dwa pasy ruchu i zmieniasz z lewego na prawy to stosujesz
Kierujący pojazdem, zmieniając zajmowany pas ruchu, jest obowiązany ustąpić pierwszeństwa pojazdowi jadącemu po pasie ruchu, na który zamierza wjechać

Jeśli są trzy pasy ruchu i pojazdy jadą jeden lewym a drugi prawym to stosujesz...
oraz pojazdowi wjeżdżającemu na ten pas z prawej strony
Jeśli ktoś zamierza wjechać z prawej strony na pas na który chcesz ty wjechać to na jakim pasie jesteś ? Zakumałeś już ?
Ta "prawa strona" to nie droga poprzeczna. Od tego jest Art 25.1...tak oczywistej rzeczy nie możesz pojąć ? Dalej bedziesz zadawał te intrygujace pytania pt...
ba w który miejscu ustawodawca określił zmianę pasa ruchu tylko:

Tu trzeba tylko pomyśleć.
i manipulujesz zarzucając że piszę o zmianie kierunku jazdy w kontekście art 22.4!
Naucz się czytać ze zrozumieniem..i pisać też. Przecież to są twoje słowa..
wykonuje manewr zmiany kierunku jazdy i zmianę pasa ruchu jednocześnie
Gdzie napisałem ,że w kontekście Art 22.4. Napisałem ,że nie masz pojęcia co oznacza spójnik "I" i dlatego powstają takie oryginalne stwierdzenia.
i jeszcze wmawiasz wszystkim swoje móndrości o:
zapewne też wyczytane w twojej wersji 22.4 bo ustawodawca na ten temat milczy
Ależ to twoje słowa..ja się tylko z nich nabijam. Raz sobie pas zmieniasz wjeżdżając w drogę poprzeczną a drugi zmieniasz. To ty to napisałeś a ja tylko uprzejmie wskazałem..a teraz się burzysz. Było nie pisać bzdur.
po raz czwarty się pytam:

jak się nazywa taki manewr (nie zasłaniaj się brakiem: "kontynuację pasów na drodze poprzecznej" i głupotami "Z prawego na środkowy, z lewego na środkowy" - bo w ustawie o tych waszych farmazonach brak) tylko odpowiedz na pytanie jeden z drugim!
I po raz czwarty nie umiesz się zapytać, albo chcesz tak zadanym pytaniem wymusić odpowiedź na twoim poziomie. Ten pas A jest na jednej drodze i się kończy bo skrzyżowanie, a pas B jest na drugiej drodze. Nie ubierzesz tego w zmianę pasa ruchu. Poza tym ty raz zmieniasz a raz zajmujesz. :lol: :lol: :lol:
Równie dobrze pas A i pas B może być na tej samej drodze i jeden z nich może sie kończyć.
Oba przypadki takie same ?
Ale brak logiki w czym? w tym że na wskazanym przeze mnie przykładzie przed skrzyżowaniem jadę pasem lewym i na skrzyżowaniu linie wyprowadzają mnie na pas lewy więc nie zmieniam pasa czy jadę pasem lewym i w trakcie zmiany kierunku jazdy zmieniam na pas środkowy czy brak logiki w twoim twierdzeniu i innego, że nie można dwóch manewrów (zmiana kierunku jazdy i zmiana pasa ruchu) wykonać jednocześnie? raczej to ostatnie
Pokaż te linie i określ jakie to są linie :lol: :lol: :lol: bo tego też nie odróżniasz. Dla ciebie wystarczy że jest przerywana :lol: :lol: :lol:
Oczywiście ,że zajmujesz pas lewy ale to zupełnie nowy pas niż ten z którego jechałeś pomimo ,że też jest lewy. To nie jest zmiana bądź brak zmiany pasa ruchu.
I w trakcie jazdy nie zmieniasz pasa ruchu tylko zajmujesz inny..moze być prawy na poprzecznej drodze. Ty nazywasz przeciecie pasa ruchu jego zmianą :lol: :lol: :lol:
Czy wy chcecie wszystkim wmówić że manewr zmiany kierunku jazdy nie może być połączony z innymi manewrami?
Nie wmówić tylko tak jest napisane w przepisach. Ale jak nie masz pojęcia czym jest przecięcie pasa ruchu lub jego zajęcia i nazywasz to zmianą pasa ruchu lub dalszą jego kontynuacją to jest z tego jedna wielka beka.
Czy wasza krótkowzroczność nie pozwala dostrzec wykonywania dwóch manewrów na raz?
Jak sie przecięcie nazywa zmianą to nie ma co się dziwić. Skręcając w lewo lub w prawomogę zając dowolny pas ruchu. Było nawet takie pytanie w starych testach i nikt nie mówił o zmianie pasa ruchu :lol: :lol: :lol: To dowodzi,że nauczyłeś się starych testów na pamięć bez zrozumienia.
Nic nie mylę, dwa manewry wykonuje razem a ty nie dopuszczasz do takiej możliwości i wmawiasz, że takiej sytuacji nie może być.
Najpierw się burzyłeś ,że ci wmawiam jednoczesna zmianę kierunku jazdy i pasa ruchu, a teraz zmieniłeś front i sam o tym piszesz.
Nie dopuszczam tylko do takich kretynizmów aby przeciecie pasa ruchu nazywać jego zmianą.Widocznie ty jadąc na wprost przez skrzyżowanie bez przerwy zmieniasz pasy ruchu :lol: :lol: :lol:
Ile razy "zmieniasz" pas ruchu jadąc na wprost ? :lol:
Ja w ogóle, a ty ?
Obrazek
wg ciebie zmiana kierunku jazdy jest jedynym manewrem który można w danej chwili wykonać i razem z nim żadnego innego, no ciekawe twierdzenia masakra.
Możesz się jeszcze ogolić jak już zacząłeś mieć zarost :wink: Piszę nie o jakichś tam manewrach tylko krytykuję twój kretynizm o zmianie pasa ruchu, gdy zajmujesz inny pas na innej drodze.
No to o jakich pasach jest mowa? Czy nie o dowolnych pasach? Czy jest wskazane że to mają być pasy sąsiadujące? No i kto tu nie rozumie?
A to zmieniasz pas ruchu na inny niż sąsiadujący równolegle ? Piszesz o pasach zapominając o drogach na których te pasy są. To skręcając w drogę poprzeczną nie zmieniasz kierunku jazdy a zmieniasz pas ruchu ? A jak nie zmieniasz pasa ruchu bo rzekomo jedziesz z lewego na lewy to nic nie sygnalizujesz..czy sygnalizujesz zmianę kierunku jazdy ? A jak sygnalizujesz zmianę kierunku jazdy w prawo "zmieniając" pas z prawego na lewy ? Z awaryjnymi jedziesz ? :lol: :lol: :lol:
Przecież masz obowiązek zasygnalizować zamiar manewru..jak zrobisz to dla dwóch manewrów jednocześnie ??? :lol: :lol: :lol:
Dwa manewry na raz:
Oczekuje propozycji jak zasygnalizujesz. Wybrnij z tej bzdury.
jak ci zabraknie argumentów
masz szansę przedstawić swoje :lol:
Czyli według ciebie przejeżdżanie przez linię P-1 lub P-3 oddzielające dwa pasy ruchu nie jest zmianą pasa ruchu
Masz powyżej rysunek..jadę na wprost i przecinam P-x. Powtórzę pytanie..ile razy "zmieniasz" pas ruchu ? :lol:
No masakra jakaś jest, gdzie w 22.4 masz napisane, że pasy mają być równoległe do siebie by można było je zmienić, ty na prawdę masz inny kodeks drogowy skoro takie głupoty wyczytujesz z niego.
Ale mam napisane w Art 25 m.in o zmianie kierunku jazdy, gdzie niewątpliwie po skrecie w drogę poprzeczną będę jechał po innym pasie niż dotychczas..tylko mały zonk...na innej drodze. :lol: Dwa artykuły traktujące o tym samym ? Chyba tylko u ciebie, ale jak nie masz pojecia co oznacza spójnik "I"...
no popatrz zajmowanie pasa ruchu nie musi odbywać się ze zmianą pasa ruchu, ale zmiana pasa ruchu musi odbywać się z zajmowaniem pasa ruchu takie cuda
No patrzę i dalej tarzam się ze śmiechu...albo zmieniasz albo zajmujesz.
A ty rozumiesz że dwa manewry można wykonać razem
Wykonuj i opisz jak sygnalizujesz. :lol: :lol: :lol:
Nie wiem dlaczego nieudolnie chcesz manipulować moimi słowami by wyszło na twoje,
Mam dla ciebie zła wiadomość..to nie manipulacja. ty to napisałeś. Czekam na opis sygnalizacji zamiaru wykonania dwóch manewrów jednocześnie :spoko:
szerszon

Postprzez sankila » sobota 12 marca 2016, 00:37

szerszon napisał(a):Ale mam napisane w Art 25 m.in o zmianie kierunku jazdy, gdzie niewątpliwie po skrecie w drogę poprzeczną będę jechał po innym pasie niż dotychczas..tylko mały zonk...na innej drodze.
Jaka "inna droga"? Toż to przecięcie w samym środku skrzyżowania leży! A gdzie powierzchnia skrzyżowania z nałożonych dróg? Gdzie "w lewo - lewym pasem"? Gdzie zmiana kierunku "między wlotem a wylotem"?

I gdzie teoria wlotowo - wylotowej zmiany kierunku jazdy? Czyżby nie było jej w art. 25?
A ja ją tak ładnie wyrysowałam ... (w oryginale jest C9, ale C12 też kieruje na prawo od wyspy, więc chyba to nie problem?)
I zmianę kierunku jazdy, i zmianę pasa ruchu, i sygnalizowanie dwóch manewrów naraz - w kolorkach obmalowałam; a teraz co? Koniec teorii?

teoria1.jpg
wlotowo - wylotowa zmiana kierunku jazdy i pasa ruchu

Tak przy okazji - jedyną osobą na forum, która ma prawo do nazwania skrzyżowaniem przecięcia kierunków ruchu w środku skrzyżowania - jestem JA. I proszę mi się w kompetencje nie wcinać.
Na tym skrzyżowaniu jest jeszcze dużo "i przecięć, i połączeń" :twisted:
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez szerszon » sobota 12 marca 2016, 00:55

sankila napisał(a): Toż to przecięcie w samym środku skrzyżowania leży!
Skrzyżowania ? Przecież to droga jednokierunkowa z kierunkiem jazdy wskazanym na C-12..nie ma żadnej zmiany kierunku jazdy...
I gdzie teoria wlotowo - wylotowej zmiany kierunku jazdy?
Jak zjedzie to zmieni...
(w oryginale jest C9, ale C12 też kieruje na prawo od wyspy, więc chyba to nie problem?)
Też.... :lol: :lol: :lol: oczywiście że nie problem...
I zmianę kierunku jazdy, i zmianę pasa ruchu, i sygnalizowanie dwóch manewrów naraz - w kolorkach obmalowałam; a teraz co? Koniec teorii?
Zbyt wcześnie zaprzestałaś sygnalizować zmianę kierunku jazdy( jeszcze przed zakończeniem) i zbyt późno "zmianę" pasa ruchu :lol: :lol: :lol:
czyli przejazd do bani przez jakiegoś niedouka drogowego ... :lol: :lol: :lol:
Tak przy okazji - jedyną osobą na forum, która ma prawo do nazwania skrzyżowaniem przecięcia kierunków ruchu w środku skrzyżowania - jestem JA.
Na moderatora !!!! Przykro mi, ale w absurdach masz solidną konkurencję.
Na tym skrzyżowaniu jest jeszcze dużo "i przecięć, i połączeń"
Jak na każdym..i nie jest to powodem, aby robić kilka skrzyżowań z jednego..nawet połączonego z dwóch skrzyżowań w kształcie litery T drogą jednokierunkową na obwiedni.
szerszon

Postprzez kamilwycha » sobota 12 marca 2016, 01:30

Najpierw mały OT Panowie wszelkie wtrąceniu typu "bzdury piszesz"; "twoja wyobraźnia jest ograniczona" zastąpmy : " moim zdaniem" " Ja uważam że.." i dyskusja przybierze przyjemniejszy wygląd :D takie docinki są bez sensu i nie wnoszą żadnej kwestii merytorycznej do postu.

Pewne jest to, że jedna strona się myli i nie zgadzamy się co do tego czy przy skręcie zmieniamy pas i powinniśmy ustępować osobie z prawej strony czy skręt w nową drogę to całkowicie inna historia i ten artykuł o zmianie pasa nie ma tu zastosowania.

Ja nie jestem obeznany w przepisach, jedynie kierowca praktykant. Jednak najbardziej mogę się zgodzić ze zdaniem kolegi szerszon, który jak pisze Henq jest instruktorem.

Kolego ( o ile mogę tak pisać) Henq czy jesteś tak jak ja kierowcą praktykantem, czy może masz za sobą jakieś szkolenia ewentulanie jesteś uważnym czytelnikiem kodeksu drogowego (bardzo mnie to ciekawi). Dodatkowo ciekawi mnie w jakim mieście głównie się poruszasz.. Z moich wstępnych obserwacji wynika, że w warszawie jadąc z wg Twojej teorii (czyli przy dwóch pasach do lewoskrętu zajmujesz pas inny niż prawy) na większości szkrzyżowań musiałbyś staczać wielki bój i udowadniać swoją rację klaksonem i innymi takimi....
kamilwycha

Postprzez Henq » sobota 12 marca 2016, 15:11

szerszon napisał(a):
Henq napisał(a)::wow: takich bzdetów na temat PoRD z braku wiedzy i braku poparcia przepisami, mając tylko swoją wizję, to już dawno nie namazałeś :spoko:
Poważnie ? A dasz radę to udowodnić ?

Co że piszesz bzdety? sam udowadniasz
szerszon napisał(a):Zazwyczaj znaki ostrzegawcze ostrzegają a informacyjne informują. Przecież jest dokładnie napisane co oznacza A-6. Nie zrozumiałeś do tej pory ? No to jak chcesz prowadzić dyskusję ?
Proszę bardzo cytat z rozporządzenia...
4. Znaki:
1) A-6d „wlot drogi jednokierunkowej z prawej
strony”,
2) A-6e „wlot drogi jednokierunkowej z lewej strony”
ostrzegają o skrzyżowaniu z jednokierunkową drogą
podporządkowaną, której wlot występuje po stronie
wskazanej na znaku.
PoRD jest dosyć precyzyjny i ty ze swoją potoczną gadka rozkładasz się jak żaba na lodzie.Taki amator zgrywający fachowca...nieprzemakalny.
hahaha a sie uśmiałem panie A6d to nie jest skrzyżowanie, dokładnie pord jest bardzo precyzyjny a definicja A6d:
A6d - ... stosuje się przed skrzyżowaniem

nie pozostawia cienia wątpliwości że widząc znak A6d zbliżamy się do skrzyżowania, ale nie według ciebie, więc pliz panie fachowcu od siedmiu boleści bądź konkretny.
Przestań wymyślać i pisać bzdury których nie ma w PoRD:
po raz kolejny art 22.4

wskaż gdzie jest napisane że pasy muszą być równoległe do siebie, wskaż gdzie jest napisane że pasy muszą być na jednej drodze - nie ma no popatrz a ty te wszystkie bzdury z tego art wyczytałeś.
szerszon napisał(a):O jakich argumentach piszesz ? Że nie potrafisz zrozumieć prostego przepisu ?

Ale to ty masz problem ze zrozumieniem art22.4 cały czas dopisujesz coś do tego art coś czego tam nie ma więc j/w wskaż gdzie w 22.4 są te wszystkie bzdury które wypisujesz, po raz kolejny nie ma nie masz żadnego argumentu na poparcie swoich błędnych teorii zresztą nie po raz pierwszy.
szerszon napisał(a):Jeśli są dwa pasy ruchu i zmieniasz z lewego na prawy to stosujesz
O widzisz dochodzisz do czegoś juz teraz mogą być dwa pasy ruchu dowolne jeszcze tylko gubisz się że w trakcie zmiany kierunku jazdy nie można wykonać innego manewru, np zmiana pasa ruchu.
szerszon napisał(a):Jeśli są trzy pasy ruchu i pojazdy jadą jeden lewym a drugi prawym to stosujesz...

No i brawo w końcu w sedno znów sam piszesz że dowolne pasy, masz jak byk na przykładzie trzy pasy jeden pojazd jedzie lewym pasem drugi pojazd jedzie prawym pasem zamierzają wjechać na ten sam pas więc który ma pierwszeństwo?
szerszon napisał(a):Jeśli ktoś zamierza wjechać z prawej strony na pas na który chcesz ty wjechać to na jakim pasie jesteś ? Zakumałeś już ?
Ta "prawa strona" to nie droga poprzeczna. Od tego jest Art 25.1...tak oczywistej rzeczy nie możesz pojąć ? Dalej bedziesz zadawał te intrygujace pytania pt...

Jestem na lewym i mam mu ustąpić pierwszeństwa rozumiesz już? Czy ty nie możesz pojąć że na tym i na moim przykładzie wykonujesz dwa manewry i stosujesz przepisy odnośnie zmiany kierunku jazdy i przepisy odnośnie zmiany pasa ruchu, czy dalej będziesz wszystkim wmawiał że manewr zmiany kierunku jazdy nie może być połączony z innym manewrem? przecież to kretynizm jakiś jest, wyjeżdżając z drogi wewnętrznej wg ciebie nie mogę skręcić w prawo ani w lewo bo manewr zmiany kierunku jazdy nie można połączyć z innym manewrem w tym wypadku włączania się do ruchu, a jak nie ma drogi na wprost tylko prawo i lewo to wychodzi na to że wg ciebie i drugiego móndrego będę stał jak kołek bo nie wolno mi wykonać manewru zmiany kierunku jazdy razem z manewrem włączania się do ruchu.
Włączam się do ruchu i skręcam w prawo więc wykonuje dwa manewry: zmianę kierunku jazdy i włączenia się do ruchu, tak samo tutaj wykonuje zmianę kierunku jazdy i zmianę pasa ruchu są pasy namalowane znaczy że są wyznaczone i będąc na jednym pasie nie wjedziesz na inny nie wykonując "zmiany pasa" no chyba że jest w pord jakaś inna nazwa na przejazd z pasa A na pas B - ale to pewno w twoim pord na szczęście nie w obowiązującym.
szerszon napisał(a):Tu trzeba tylko pomyśleć.

No trzeba trzeba, a tobie to idzie topornie, bo zasypujesz post bzdurami których nie ma w art 22.4
szerszon napisał(a):Naucz się czytać ze zrozumieniem..i pisać też. Przecież to są twoje słowa..
Ale to ty masz problem ze zrozumieniem i najwidoczniej z czytaniem też, przecież cały czas piszę że wykonujesz dwa manewry: zmianę kierunku jazdy z art 25 i zmianę pasa ruchu z art 22.4 a ty nieudolnie chcesz mi wmówić że zmieniam kierunek jazdy na podstawie 22.4 to kpina jakaś jest.
szerszon napisał(a):
po raz czwarty się pytam:

I po raz czwarty nie umiesz się zapytać, albo chcesz tak zadanym pytaniem wymusić odpowiedź na twoim poziomie. Ten pas A jest na jednej drodze i się kończy bo skrzyżowanie, a pas B jest na drugiej drodze. Nie ubierzesz tego w zmianę pasa ruchu. Poza tym ty raz zmieniasz a raz zajmujesz. :lol: :lol: :lol:
Równie dobrze pas A i pas B może być na tej samej drodze i jeden z nich może sie kończyć.
Oba przypadki takie same ?
Ale nie ma w 22.4 informacji że pasy mają być na jednej drodze nie ma informacji że pasy mają być sąsiadujące ze sobą, podkreślam NIE MA, a ty chcesz wmówić wszystkim ze taki teks jest zawarty w 22.4 więc wskaż mi go. Wmawiasz mi na siłę, że jadąc pasem 1 i chcąc wjechać na pas 2 nie wykonuje czynności która się zwie "zmianą pasa ruchu" - nie wiem może to się nazywa wyprzedzanie albo zawracanie może tak masz taki manewr opisany w swoim pord, niestety w obowiązującym ustawodawca określił że jadąc pasem 1 i wjeżdżając na pas 2 taki manewr nazywa się zmianą pasa ruchu.
szerszon napisał(a):
Czy wy chcecie wszystkim wmówić że manewr zmiany kierunku jazdy nie może być połączony z innymi manewrami?
Nie wmówić tylko tak jest napisane w przepisach. Ale jak nie masz pojęcia czym jest przecięcie pasa ruchu lub jego zajęcia i nazywasz to zmianą pasa ruchu lub dalszą jego kontynuacją to jest z tego jedna wielka beka.
:lol: :lol: :lol: to dobre jest :thumb2: :thumb2:
Całe szczęście że tylko w twoich przepisach i że ustawodawca pozwolił na łączenie manewru zmiany kierunku jazdy z innymi manewrami bo tak jak na przykładzie wyżej nie mając możliwości jechać prosto nadal bym czekał na włączenie się do ruchu jeżeli nie mogę połączyć go ze zmianą kierunku jazdy.
[quote="szerszon"][quote="Henq"]:wow: takich bzdetów na temat PoRD z braku wiedzy i braku poparcia przepisami, mając tylko swoją wizję, to już dawno nie namazałeś :spoko:
[/quote]Poważnie ? A dasz radę to udowodnić ?
q.e.d.
:hmm: Przecinając pas ruchu nie jest to zmiana pasa ruchu? no ciekawe ciekawe więc nadal jestem na tym samym pasie ruchu?
szerszon napisał(a):Jak sie przecięcie nazywa zmianą to nie ma co się dziwić. Skręcając w lewo lub w prawomogę zając dowolny pas ruchu. Było nawet takie pytanie w starych testach i nikt nie mówił o zmianie pasa ruchu :lol: :lol: :lol: To dowodzi,że nauczyłeś się starych testów na pamięć bez zrozumienia.

Nie mierz wszystkich swoją miarą.
Obrazek
Zielone linie wybór pasa (ze starych testów), czerwona linia zmiana kierunku jazdy bez zmiany pasa ruchu, niebieskie linie zmiana kierunku jazdy i zmiana pasa/ów ruchu, w miejscu żółtych krzyżyków, ale oczywiście nie można tych dwóch manewrów wg ciebie połączyć więc sam widzisz że czytasz pord znasz na pamięć ale za cholerę nie wiesz o co chodzi. Brak słów na tak żenujący poziom wiedzy jaki pokazujesz.
szerszon napisał(a):Najpierw się burzyłeś ,że ci wmawiam jednoczesna zmianę kierunku jazdy i pasa ruchu, a teraz zmieniłeś front i sam o tym piszesz.

:wow: :wow: Coś ty znowu wymyślił? Ty masz jakieś urojenia? przecież cały czas pisałem o dwóch manewrach na raz.
---
kamilwycha napisał(a):Z moich wstępnych obserwacji wynika, że w warszawie jadąc z wg Twojej teorii (czyli przy dwóch pasach do lewoskrętu zajmujesz pas inny niż prawy) na większości szkrzyżowań musiałbyś staczać wielki bój i udowadniać swoją rację klaksonem i innymi takimi....

To nie jest moja teoria tylko pord tak twierdzi:
wjeżdżając na pas z lewej strony masz puścić tych którzy już po tym pasie jadą i tych którzy na ten pas wjeżdżają z twojej prawej strony.
Gdybyś zastosował się do tego przepisu nie było by tego posta, nie doszło by do sytuacji:
uczestnik ruchu bezpardonowo zajął środkowy pas zajeżdżając mi drogę (tak mi się wydaję)
więc to nie ja staczam klaksonowe wojny przemyśl to ;)
to właśnie wg @szerszona i @lith i ich wizji "tylko zmiana kierunku jazdy i żaden inny manewr" dochodzi właśnie do takich sytuacji jaką miałeś.
Henq

Postprzez lith » sobota 12 marca 2016, 17:20

Zapomniałeś jeszcze zaznaczyć przejazd przez skrzyżowanie prosto z miejscami gdzie zmieniasz pasy ruchu na poprzecznej Obrazek

Obrazek

Swoją droga jak jedziesz w takiej sytuacji na pas nr 3 to awaryjnymi migasz? :rotfl2:

co za bełkot... weź się sam przeczytaj... ja się poddaję. Właśnie sobie u mnie zasłużyłeś na dołączenie do sankili na listę ignorowanych, bo to już nawet śmieszne przestaje być :eek2:

edit:
@kamilwycha
Kolega szerszon jest instruktorem i egzaminatorem. Za to Henq drogowym filozofem amatorem, wyznawcą alternatywnego sposobu poruszania się - wiesz, zmienianie pasów na niesąsiednie, nierównoległe i takie tam :>
Ostatnio zmieniony sobota 12 marca 2016, 17:40 przez lith, łącznie zmieniany 1 raz
lith

Postprzez Henq » sobota 12 marca 2016, 17:27

lith napisał(a):co za bełkot... weź się sam przeczytaj... ja się poddaję. Właśnie sobie u mnie zasłużyłeś na dołączenie do sankili na listę ignorowanych, bo to już nawet śmieszne przestaje być :eek2:
:lol: :lol: :lol: hahaha ale się przejąłem, nie jesteś dla mnie żadnym autorytetem więc mam gdzieś na jaką listę mnie wciągniesz.
Ja nie wiem czy ty naprawdę jesteś tak krótkowzroczny i chcesz wmówić że nie ma tutaj zmiany pasa ruchu? poczytaj swój bełkot i ogarnij się. Ja nie wiem po co wstawiłeś te dwa żółte x po prawej? ty na prawdę nie rozróżniasz że jedziesz pasem (tak jak zielona linia) i nie zmieniasz go bo jedziesz cały czas tym samym pasem prosto? weź się ogarnij.
Henq

Postprzez dylek » sobota 12 marca 2016, 19:29

Obrazek
Jak rozumiem, to Henq na tym skrzyżowaniu skręca w lewo .... z prawym kierunkowskazem, bo pasy zmienia :D
Genialna w prostocie filozofia....

A wracając do tematu i zdjęcia autora... umieszczona tutaj na skrajnie lewym pasie strzałka P-8b zezwala na skręt jak również na zawracanie .... więc twoim zakichanym obowiązkiem jest umożliwić jadącym tym pasem zarówno zawrócenie jak i skręt w lewo. Jednocześnie strzałka P-8e ze środkowego pasa pozwala również na skręt w lewo. Aby równocześnie oba skręty mogły się odbyć bez kolizji.... opcja jest tylko jedna. Ty ze środkowego pasa skręcając grzecznie wędrujesz na ostatni pas i nawet nie dyskutujesz z przepisami... Masz temu po lewej umożliwić skręt w lewo (a nie zmuszać do zawracania, czy też do czekania aż księciunio się przetoczy przez środkowy pas) i nie licz, że wepchanie się mu na pas jest spełnieniem tego obowiązku.

P.S. Analogicznie ten ze skrajnego lewego nie pcha się na najbardziej prawy tylko grzecznie zostaje na środkowym, bo również ma tobie - jadacemu z pasa środkowego - umożliwić skręt w lewo.

Obrazek
Problem dyskusji "komu środkowy pas" może dotyczyć sytuacji z tej foty....ale nie sytuacji omawianej w tym wątku...
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez papadrive » sobota 12 marca 2016, 20:59

sankila napisał(a):A ja ją tak ładnie wyrysowałam ... (w oryginale jest C9, ale C12 też kieruje na prawo od wyspy, więc chyba to nie problem?)

teoria1.jpg

No, malunek niczego sobie, ale Ty tak poważnie? Skręcasz w lewo, a mrugasz w prawo? :wow:
===
Henq napisał(a):Włączam się do ruchu i skręcam w prawo więc wykonuje dwa manewry: zmianę kierunku jazdy i włączenia się do ruchu,...

Robisz jednocześnie trzy, a nie dwa manewry.
1. Włączanie się do ruchu.
2. Zmiana kierunku jazdy.
3. Zmiana pasa ruchu, wszak opuszczasz jeden pas, a wjeżdżasz na drugi (inny). :wink:
Tylko powiedz, z którego na który zmieniasz pas, wyjeżdżając z drogi o jednym pasie na drogę o pięciu (dowolna liczba) pasach? I czy będziesz to sygnalizował tak, jak nasza pupilka? :help:
Przypominam, że zmianę (zamiar zmiany) pasa należy sygnalizować. :!:
Ten wątek powinien zakończyć się po... no, kilku postach.
Są dwa pasy do skrętu, dwa pasy (po skręcie) do jazdy na wprost. Obaj jadą w tym samym kierunku (dosłownie równolegle), więc po co po i w jakim celu potrzeba jest mieszania pasów? :?
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Postprzez szymon1977 » sobota 12 marca 2016, 21:00

Mam propozycję: nasmarujcie sobie jak przebiegają Waszym zdaniem niewyznaczone pasy ruchu dla skręcających a dowiecie się, czy skręcający zmienia pas ruchu czy nie. Albo na początek znajdzcie skrzyżowanie, na którym pasy ruchu dla skręcających nasmarowali już Drogowcy bo sądząc po przebiegu dyskusji zadanie to może Was przerosnąć.
Ostatnio zmieniony sobota 12 marca 2016, 21:58 przez szymon1977, łącznie zmieniany 1 raz
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze