Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć

Postprzez LeszkoII » środa 24 lutego 2016, 11:22

szymon1977 napisał(a):Brawo! Tylko, że na tym "słowie" kończy się Twoje zrozumienie treści $36.
Znajdź mi z "grupy" znaków nakazu znak, który nie wyraża nakazu. Powodzenia. C-12 wyraża nakaz, to bezsprzeczny fakt.
Pieprzenie w kółko o "organizacji ruchu" to lanie wody, bo każdy znak drogowy jest elementem organizacji ruchu i zarządzania nim na drodze.
szymon1977 napisał(a):tak jak nie ma w $36.1. zapisu "nakaz jazdy w kierunku wskazanym na znaku",
Z całą pewnością więcej rzeczy nie zapisano w PoRD niż zapisano. Problem polega na tym, że Ty z jednej strony ostentacyjnie podchodzisz do litery tekstu prawnego, a z drugiej, notorycznie i z pomocą pogrubionej czcionki tworzysz swoją wersję PoRD, która ze stanem faktycznym nie ma nic wspólnego. Jest to nic innego, jak mutacja tekstów usera SJS czy bloggera Dobrowolskiego.
Gdy zwróciłem uwagę na "Znaki nakazu", zachowałeś się typowo - OT i prywata. Oczywiście pominiesz ten wątek i nie odniesiesz się do niego merytorycznie, bo kierujesz się taktyką "mącenia wody kijem".
szymon1977 napisał(a):strzałką na znaku c-12 nie pokazano bezpośrednio kierunku czynności, którą musisz wykonać, a kierunek czegoś co wymusza na Tobie wykonanie pewnej czynności
Masło maślane :lol: Nie pokazano kierunku czynności a coś co wymusza kierunek czynność :lol: A czym jest to coś, jak nie znakiem drogowym C-12?
szymon1977 napisał(a):Wystarczającym absurdem jest podstawa Twoich "interpretacji" - pojazd, który odbywa ruch w innym kierunku niż jedzie.
Ruch względem wyspy to jedno, a kierunek jazdy wlot-wylot to drugie.
Chyba mogę skręcić w prawo w drogę poprzeczną względem obwiedni, skoro nie skręcam w lewo przejeżdżając przez skrzyżowanie w lewo?
Nie ma czegoś takiego jak "skręcanie względem obwiedni", więc przestań wymyślać. Wszystkie wymogi dotyczące manewru zmiany kierunku jazdy zaczynają się na wlocie w celu zmiany drogi, którą się wjeżdżało, przypominam "(...)który skręca w drogę poprzeczną(...)".
szymon1977 napisał(a):i tych sposobów na zrozumienie frazy "kierunek jazdy" wyjdzie mi dokładnie JEDEN. Więc przestań kombinować.
Wyszedłby jeden, gdyby słowo 'kierunek' oraz słowo 'jazda' posiadały wyłącznie jedno znaczenie, podczas gdy te słowa mają więcej znaczeń! (jak nie wierzysz to do PWN). Zresztą co ja będę pisał, jak Ty nie umiesz czytać ....orzeczeń SN.
szymon1977 napisał(a):A jak widać, wcale nie trzeba NA SKRZYŻOWANIU pojechać w lewo, żeby PRZEZ SKRZYŻOWANIE przejechać w lewo
Pod warunkiem, że kierunek z § 36.1 jest kierunkiem na wprost. Tak właśnie prostujesz ronda. Zgłoś się do JAKUBa na egzamin, bo mam wątpliwości, czy aby nie posiadasz tendencji do zawracania z prawego pasa ruchu i prawym pasem ruchu na skrzyżowaniu, którego wlot oznaczono strzałkami ...P-8/F-10. 2xN :lol:
szymon1977 napisał(a):wychodzi Ci, że potrafisz odbyć ruch w innym kierunku niż jedziesz.
Ja jadę w kierunku wskazanym na P-8b i mam włączony lewy kierunkowskaz. Jeżeli nie będzie znaku P-8b, to zachowam się tak samo, czyli prawidłowo.
szymon1977 napisał(a):Nie wierzę, bo nie każda strzałka w lewo umieszczona na skrajnie lewym pasie zezwala na zawracanie a tylko ta, która zezwala na skręcanie w lewo.
Współczuję "zdolności" dedukcyjnych. Każda zezwala z prostej przyczyny: znak P-8b nie rozróżnia skręceń od zmian kierunków jazdy, bo w ustawie to są synonimy. Zresztą kompletnie nie rozumiesz, dlaczego w rozporządzeniu napisano "zezwalająca na skręcenie w lewo". Napisano tak dlatego, bo § 87 nie dzieli strzałek do skręcania tak, jak dokonano podziału w "220-stce". Masz tylko napisane, że P-8b oznacza strzałkę kierunkową do skręcania (w domyśle: w lewo albo w prawo). Dopiero w "220-stce" podzielono znak P-8b na odmiany: P-8b oraz P-8d. Tego niestety też nie wiedziałeś, czyli Twoje wnioski można umieścić w koszu.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szerszon » środa 24 lutego 2016, 15:09

Pieprzenie w kółko o "organizacji ruchu" to lanie wody, bo każdy znak drogowy jest elementem organizacji ruchu i zarządzania nim na drodze.
Tu się z Tobą lekko nie zgodzę. Jest to taka organizacja ruchu, bo jest mowa o ruchu, aby towarzystwo nie pojechało pod prąd.
Natomiast dalej nie ma nic o kierunku jazdy jak to szanowna opozycja widzi. :wink:
A mnie interesuje kierunek jazdy, jego zmiana i sygnalizacja. Bo że przejazd wobec wyspy z odpowiedniej strony następuje to jest oczywiste.
szerszon

Postprzez LeszkoII » środa 24 lutego 2016, 16:49

To niczego nie zmienia, bo w pord czasem(wyjątkowo, np. ze względów stylistycznych) stosuje sie zwroty analogiczne. Najlepiej używać określeń oryginalnych, tj. z art. 22, czyli kierunek jazdy a nie ruchu. Zresztą te wyrazy są wieloznaczne. Natomiast najważniejsze, że na znaku C-12 nie określono kierunku jazdy, o którym traktuje oddział "zmiana kierunku lub pasa ruchu". Nakaz związany z par. 36.1 jest zupełnie innego rodzaju niż nakaz związany z dyspozycją znaków C-1 do C-8. Między innymi taki podział wynika z podziału znaków nakazu zawartego w konwencji wiedeńskiej.

Najtrafniej ujmuje kierunek ruchu ruchu w kontekście kierunku wskazanego na C12 - definicja tegoż w KW.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szymon1977 » środa 24 lutego 2016, 23:09

szerszon napisał(a):Jest to taka organizacja ruchu, bo jest mowa o ruchu, aby towarzystwo nie pojechało pod prąd.
Natomiast dalej nie ma nic o kierunku jazdy jak to szanowna opozycja widzi.
Udowodnij - pojedź na skrzyżowaniu oznakowanym c-12 w kierunku przeciwnym niż pokazany na c-12. Niech opozycja zobaczy! Jak nie pojedziesz to udowodnisz, że strzałki na c-12 mają jakiś związek z "kierunkiem jazdy" na skrzyżowaniu.
.....
LeszkoII napisał(a):Problem polega na tym, że Ty z jednej strony ostentacyjnie podchodzisz do litery tekstu prawnego...
Jeżeli do czegoś ostentacyjnie podchodzę to do Twojego olewania treści PoRD i zasad wykładni prawa przy naciąganiu treści PoRD do teorii, która z treścią PoRD się po prostu rozmija.
LeszkoII napisał(a):Najtrafniej ujmuje kierunek ruchu ruchu w kontekście kierunku wskazanego na C12 - definicja tegoż w KW.
Znajdź teraz w Swoich mądrych książkach cytat pozwalający szukać w KW definicji pojęć użytych w PoRD. A może doczytaj w końcu, że na znaku c-12 nie pokazano w jakim kierunku masz odbyć ruch, a w jakim kierunku ruch się dobywa.
LeszkoII napisał(a):Gdy zwróciłem uwagę na "Znaki nakazu", zachowałeś się typowo...
...wytknąłem Ci ostentacyjnie co w Twojej wizji rozmija się z treścią PoRD. Powtórzę: Tak jak nie ma w $36.1. zapisu "nakaz jazdy w kierunku wskazanym na znaku", tak nie ma zapisu "nakaz odbycia ruchu w kierunku wskazanym na znaku". Bo w przeciwieństwie do znaków c-1...c-11, strzałką na znaku c-12 nie pokazano bezpośrednio kierunku czynności, którą musisz wykonać, a kierunek czegoś co wymusza na Tobie wykonanie pewnej czynności.
LeszkoII napisał(a):Natomiast najważniejsze, że na znaku C-12 nie określono kierunku jazdy...
...ani kierunku ruchu, który masz odbyć, bo za znakiem c-12 stosuje się różne rozwiązania (rondo kwadratowe, rondo turbinowe, rondo pierścieniowe) a na każdym z nich organizacja ruchu jest nieco inna.
.....
LeszkoII napisał(a):...znak P-8b nie rozróżnia skręceń od zmian kierunków jazdy...
Bo znak P-8 nie odnosi się ani do "skręcania" ani do "zmiany kierunku jazdy". Aby się do nich odnosił "skręcanie" i "zmiana kierunku jazdy" musiały być synonimami nie tylko ze sobą, ale i z "kierunkiem jazdy przez skrzyżowanie". Coś chyba było na Wikipedii nt. wykładni synonimicznej. W Twoich lekturach nie było?
LeszkoII napisał(a):Masz tylko napisane, że P-8b oznacza strzałkę kierunkową do skręcania
Nie mam - pominąłeś dwa znaki "". To tylko nazwa własna znaku. Strzałki, na znaku pokazuje się "kierunek jazdy przez skrzyżowanie", a ten wcale nie musi zbiegać się ze "skręcaniem". Ale, że często się zbiega to tak właśnie znak nazwano. Ale nie po to, żeby treść znaku z jego nazwy własnej odczytywać, a żeby po nazwie własnej łatwo można było skojarzyć o jaki znak chodzi. Twoje wnioski wyciągane na podstawie nazwy własnej przypominają mi stary dowcip - nie obraź się, ale jesteś tym, który wolałby Trabanta w wersji "limuzyna" od Mercedesa w wersji "standard".
LeszkoII napisał(a):Wyszedłby jeden, gdyby słowo 'kierunek' oraz słowo 'jazda' posiadały wyłącznie jedno znaczenie, podczas gdy te słowa mają więcej znaczeń!
Powtórzę: Dołożę do tego drogę, jezdnię, pas ruchu, kierunek ruchu odbywającego się na drodze, kierunek ruchu odbywającego się na skrzyżowaniu... i tych sposobów na zrozumienie frazy "kierunek jazdy" wyjdzie mi dokładnie JEDEN.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » środa 24 lutego 2016, 23:30

szymon1977 napisał(a):Udowodnij - pojedź na skrzyżowaniu oznakowanym c-12 w kierunku przeciwnym niż pokazany na c-12. Niech opozycja zobaczy!

Ale po co ? Przecież nie ma czegoś takiego jak kierunek jazdy NA skrzyżowaniu. Tu nie chodzi o to czy zaliczę dzwona czy nie zaliczę. Chodzi o to, że ci pokazujemy,Że C-12 nie ma nic wspólnego z kierunkiem jazdy, ponieważ jadąc na wprost ( nie w linii prostej -tutaj masz poważny problem)zarówno z jednej strony wyspy jak i z drugiej osiągniemy ten sam zjazd. To wręcz banalne stwierdzenie nie powinno pozostawiać wątpliwości i negowanie tego zakrawa o kabaret.
Jeżeli do czegoś ostentacyjnie podchodzę to do Twojego olewania treści PoRD i zasad wykładni prawa przy naciąganiu treści PoRD do teorii, która z treścią PoRD się po prostu rozmija.
Może byś to poparł w końcu konkretnymi przykładami z PoRD ? Bo jak na razie hejtujesz leszka bez podstaw prawnych..ach ta prywata :wink:
A może doczytaj w końcu, że na znaku c-12 nie pokazano w jakim kierunku masz odbyć ruch, a w jakim kierunku ruch się dobywa.
Pomimo wątpliwej jakości tego fragmentu( nie będę się pastwił) co to ma wspólnego z kierunkiem JAZDY ?
Bo za znakiem c-12 stosuje się różne rozwiązania (rondo kwadratowe, rondo turbinowe, rondo pierścieniowe) a na każdym z nich organizacja ruchu jest nieco inna.
Jaki to ma wpływ na kierunek JAZDY ? Czy na pozostałych wymienionych przez ciebie rondach poza pierścieniowym masz wyspę w czasie jazdy "po angielsku" ? Wydaje mi się ,że nie...ale kto tam ciebie wie...
Bo w przeciwieństwie do znaków c-1...c-11, strzałką na znaku c-12 nie pokazano bezpośrednio kierunku czynności, którą musisz wykonać, a kierunek czegoś co wymusza na Tobie wykonanie pewnej czynności.
Błąd w rozumowaniu a raczej w znajomości przepisów. Przy znakach C-9 C-10 i C-11 nie zmieniasz dotychczasowego kierunku JAZDY.
Po drugie-pośrednio też nie ma mowy o kierunku JAZDY. Muszę mieć tylko wyspę po właściwej stronie wykonując jeden z czterech manewrów kierunku bądź zmiany JAZDY. Rondo turbinowe czy kwadratowe dobitnie to pokazuje.
Przypominam ,że C-12 jest taki sam jakbyś nie zauważył.
Bo znak P-8 nie odnosi się ani do skręcani ani do zmiany kierunku jazdy. Aby się do nich odnosił [b]skręcanie i zmiana kierunku jazdy musiały być synonimami nie tylko ze sobą, ale i z kierunkiem jazdy przez skrzyżowanie.
Nie ? Popatrz mam jakiś przestarzały PoRD.
Przecież jest napisane czarno na białym w oddziale dotyczącym zmiany kierunku jazdy lub pasa ruchu czy w paragrafach dotyczących F-10( o kierunkach jazdy przez skrzyżowanie) i obowiązkiem zgodności z F-10 znaków poziomych w postaci strzałek P-8x
Coś chyba było na Wikipedii nt. wykładni synonimicznej.
Zauważyłeś ? :wow: Szkoda tylko,że widzisz tylko wtedy kiedy masz w tym interes- zresztą i tak błędnie.
Strzałki, na znaku pokazuje się kierunek jazdy przez skrzyżowanie, a ten wcale nie musi zbiegać się ze skręcaniem.
No znowu popatrz..to tak samo jak jazda na wprost przez skrzyżowanie nie musi być w linii prostej- a tak to negujesz...co za mentalność Kalego :eek2:
===============================
Ileż to spraw było w moim poprzednim poście które w SWOIM STYLU zamiotłeś pod dywan.
szerszon

Postprzez dylek » środa 24 lutego 2016, 23:52

phpBB [media]

Kto za tym, że kolarze pojechali w jednym kierunku, a kto, że w różnych ? :D
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez szerszon » środa 24 lutego 2016, 23:56

Właśnie przed tym broni się szymon wypisując niestworzone rzeczy o kierunku jazdy NA skrzyżowaniu. Jeśli nie zrozumie po tym filmiku to ja nie wiem... :lol:
Inaczej..szymon świetnie rozumie, tylko nie może przeżyć,że nie prostuje się ronda. Tak samo jak guru Rysio D.
szerszon

Postprzez SJS » środa 24 lutego 2016, 23:58

dylek napisał(a):Kto za tym, że kolarze pojechali w jednym kierunku, a kto, że w różnych ? :D

Oczywiście na skrzyżowaniu, część pojechała w kierunku wskazanym na znaku C-12, a cześć w kierunku przeciwnym.

Część opuszczała rondo wykonując manewr skrętu w prawo, a część manewr skrętu w lewo.

Po opuszczeniu ronda poruszali się już w tym samym kierunku.

I nawet nie musisz mi dziękować za szczegółowa analizę, opartą na zasadach ruchu okrężnego (§36.1).
SJS

Postprzez szerszon » czwartek 25 lutego 2016, 00:08

Jak można zmienić kierunek jazdy jadąc cały czas tą samą drogą ?
Czyli część pojechało w prawo część w lewo a finalnie pojechali prosto :lol: :lol: :lol:
Czytasz czasami co piszesz ?
I nawet nie musisz mi dziękować za szczegółowa analizę, opartą na zasadach ruchu okrężnego (§36.1).
Nie wiem czy ktokolwiek miał zamiar.
szerszon

Postprzez dylek » czwartek 25 lutego 2016, 00:08

SJS napisał(a):Część opuszczała rondo wykonując manewr skrętu w prawo, a część manewr skrętu w lewo.

Zmartwię cię...wszyscy pojechali prosto... na tyle prosto, na ile im wyspa pozwoliła. Żaden na tym skrzyżowaniu nie skręcił ani w lewo, ani w prawo...
A znak C-12 jest tylko po to, by strumień ruchu szedł tylko z jednej strony wyspy (z prawej w PL, z lewej w UK). Kierunek jazdy nie ma nic wspólnego z omijaniem wyspy po właściwej (zgodnej ze wskazaniem znaku) stronie.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez szymon1977 » czwartek 25 lutego 2016, 00:26

dylek napisał(a):Kto za tym, że kolarze pojechali w jednym kierunku, a kto, że w różnych ? :D
Wyrażasz się niejasno więc ja wyrażę się jasno: PRZEZ skrzyżowanie przemiścili się w tym samym kierunku, NA skrzyżowaniu połowa przemieszczała się w takim kierunku jak pokazany na c-12, a połowa przemieszczała się w przeciwnym kierunku niż pokazany na c-12. Chcesz to nazwij ich przemieszczanie ruchem, chcesz nazwij ich ruch jazdą. Kierunki się nie zmienią, ani nie zmieni się czy określasz kierunek PRZEZ skrzyżowanie, czy kierunek NA skrzyżowaniu.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » czwartek 25 lutego 2016, 00:44

NA skrzyżowaniu połowa przemieszczała się w takim kierunku jak pokazany na c-12, a połowa przemieszczała się w przeciwnym kierunku niż pokazany na c-12.
Przemieszczała się jak ruch się odbywa...itd..ale dalej nie ma to nic wspólnego z kierunkiem JAZDY
czy kierunek NA skrzyżowaniu.
:help:
Wyrażasz się niejasno więc ja wyrażę się jasno:
W którym miejscu wyraziłeś się jasno ? Przwcież cały czas to samo..piszesz o kierunku na skrzyzowaniu w miejscu , gdzie jest napisane o ruchu odbywającym się, gdzie nie ma nic wspólnego z kierunkiem jazdy. Piszesz o kierunku przez skrzyżowanie, gdzie jest w przepisach jasno napisane o kierunku JAZDY przez skrzyżowanie. I ty napisałeś jasno ?
Cały czas takie mącenie aby ciebie nie złapać za słówka..czasami z rozpędu się zapominasz i piszesz tę swoją prawdę o kierunku jazdy na skrzyżowaniu a obwiednia to droga. :lol:
Musisz bardziej ściemniać. :wink:
szerszon

Postprzez SJS » czwartek 25 lutego 2016, 01:39

dylek napisał(a):
SJS napisał(a):Część opuszczała rondo wykonując manewr skrętu w prawo, a część manewr skrętu w lewo.
Zmartwię cię...wszyscy pojechali prosto... na tyle prosto, na ile im wyspa pozwoliła. Żaden na tym skrzyżowaniu nie skręcił ani w lewo, ani w prawo...

To ja w takim razie zagonię cię w kozi róg:

W jakim kierunku odbywa się ruch na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym?

szerszon napisał(a):Jak można zmienić kierunek jazdy jadąc cały czas tą samą drogą ?

Normalnie. Napradę jesteś aż tak nieogarnięty, że takie rzeczy trzeba ci tłumaczyć?
szerszon napisał(a):
Czyli część pojechało w prawo część w lewo a finalnie pojechali prosto.

Mniej więcej. Część przy opuszczaniu ronda skręciła w prawo, część w lewo i w efekcie pojechali w tym samym kierunku za rondem. Zresztą doskonale widać to na filmie.
szerszon napisał(a):
Nie wiem czy ktokolwiek miał zamiar.

Nie wstydź się, tłumaczę wam przecież za darmo, nie biorę opłat. Przynajmniej na razie. :D
SJS

Postprzez szymon1977 » czwartek 25 lutego 2016, 07:30

szerszon napisał(a):Ileż to spraw było w moim poprzednim poście które w SWOIM STYLU zamiotłeś pod dywan.
Posłużyłem się wrodzoną inteligencją pozwoliłem sobie wyłowić treści nie pozwalające Ci zrobić nawet kroku naprzód w kierunku zrozumienia przepisów. Reszta to jak sam określiłeś bełkot.
.....
szerszon napisał(a):Ale po co ? Przecież nie ma czegoś takiego jak kierunek jazdy NA skrzyżowaniu.
To potrafisz na skrzyżowaniu jechać ale bez kierunku? Albo odbyć ruch nie jadąc? Po to.
szerszon napisał(a):...pokazujemy,Że C-12 nie ma nic wspólnego z kierunkiem jazdy...
To pojedź NA skrzyżowaniu w kierunku przeciwnym niż pokazany na c-12.
.....
szerszon napisał(a):hejtujesz leszka bez podstaw prawnych
Nie hejtuję LeszkaII tylko po prostu nie widzę podstaw do traktowania na poważnie jego wywodów na temat PoRD. Napiszę Ci dwie historyjki:

Historyjka pierwsza (jak powinno się postępować):
1). Mądra głowa wymyśla migacze.
2). Mądra głowa wymyśla kiedy używać migaczy.
3). Mądra głowa opisuje kiedy używać migaczy.
4). Kierujący odczytuje kiedy używać migaczy.
5). Kierujący używa migaczy zgodnie z zamysłem Mądrej głowy.
I ponieważ mądra głowa opisuje swój zamysł ze szczególnym zwróceniem na poprawność gramatyczną, to na odczytaniu opisu ze szczególnym zwróceniem na poprawność gramatyczną zazwyczaj na się kończy. Niestety tylko zazwyczaj bo czasem przynosi to wątpliwej jakości efekty. Jeżeli tak się dzieje ocenia się dlaczego efekt jest wątpliwej jakości, może to być:
a). błędy językowe powstałe przy formułowaniu przepisów,
b). zmiany społeczno-gospodarcze lub polityczne,
c). zbyt ogólny charakter normy prawnej.
Po określeniu powód, dla którego efekty wyszły wątpliwej jakości i przechodzi się do oceny ustalenia właściwego zamysłu mądrej głowy zgodnie z zasadami zależnymi od powodu.

Historyjka druga (jak postępuje Leszko):
1). Mądra głowa wymyśla migacze.
2). Mądra głowa wymyśla kiedy używać migaczy.
3). Mądra głowa opisuje kiedy używać migaczy.
4). Leszko z pominięciem gramatyki przeleciał na szybko nad opisem.
5). Leszkowi nie bardzo pasuje to, co z pominięciem gramatyki udało mu się odczytać.
6). Leszko opracował swój zamysł.
7). Leszko zorientował się, że Jego zamysł rozmija się z opisem.
8). Leszko doszukuje się sposobu pozwalającego mu na przekręcenie opisu Mądrej głowy celem naciągnięcia do Jego zamysłu. Leszko przekręca pół PoRD (większość przytaczanych w tym wątku przepisów). A robi to tak nieporadnie, że do zanegowania Jego działań wystarczy kilka linijek nt zasad języka prawnego i wykładni prawa opisanych na Wikipedii.
Ostatnio zmieniony czwartek 25 lutego 2016, 07:54 przez szymon1977, łącznie zmieniany 1 raz
szymon1977

Postprzez SJS » czwartek 25 lutego 2016, 07:44

Aż 18% osób nie znających przpisów. Skąd się oni biorą!?

Obrazek
SJS

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze