Znajdź mi z "grupy" znaków nakazu znak, który nie wyraża nakazu. Powodzenia. C-12 wyraża nakaz, to bezsprzeczny fakt.szymon1977 napisał(a):Brawo! Tylko, że na tym "słowie" kończy się Twoje zrozumienie treści $36.
Pieprzenie w kółko o "organizacji ruchu" to lanie wody, bo każdy znak drogowy jest elementem organizacji ruchu i zarządzania nim na drodze.
Z całą pewnością więcej rzeczy nie zapisano w PoRD niż zapisano. Problem polega na tym, że Ty z jednej strony ostentacyjnie podchodzisz do litery tekstu prawnego, a z drugiej, notorycznie i z pomocą pogrubionej czcionki tworzysz swoją wersję PoRD, która ze stanem faktycznym nie ma nic wspólnego. Jest to nic innego, jak mutacja tekstów usera SJS czy bloggera Dobrowolskiego.szymon1977 napisał(a):tak jak nie ma w $36.1. zapisu "nakaz jazdy w kierunku wskazanym na znaku",
Gdy zwróciłem uwagę na "Znaki nakazu", zachowałeś się typowo - OT i prywata. Oczywiście pominiesz ten wątek i nie odniesiesz się do niego merytorycznie, bo kierujesz się taktyką "mącenia wody kijem".
Masło maślaneszymon1977 napisał(a):strzałką na znaku c-12 nie pokazano bezpośrednio kierunku czynności, którą musisz wykonać, a kierunek czegoś co wymusza na Tobie wykonanie pewnej czynności

Ruch względem wyspy to jedno, a kierunek jazdy wlot-wylot to drugie.szymon1977 napisał(a):Wystarczającym absurdem jest podstawa Twoich "interpretacji" - pojazd, który odbywa ruch w innym kierunku niż jedzie.
Nie ma czegoś takiego jak "skręcanie względem obwiedni", więc przestań wymyślać. Wszystkie wymogi dotyczące manewru zmiany kierunku jazdy zaczynają się na wlocie w celu zmiany drogi, którą się wjeżdżało, przypominam "(...)który skręca w drogę poprzeczną(...)".Chyba mogę skręcić w prawo w drogę poprzeczną względem obwiedni, skoro nie skręcam w lewo przejeżdżając przez skrzyżowanie w lewo?
Wyszedłby jeden, gdyby słowo 'kierunek' oraz słowo 'jazda' posiadały wyłącznie jedno znaczenie, podczas gdy te słowa mają więcej znaczeń! (jak nie wierzysz to do PWN). Zresztą co ja będę pisał, jak Ty nie umiesz czytać ....orzeczeń SN.szymon1977 napisał(a):i tych sposobów na zrozumienie frazy "kierunek jazdy" wyjdzie mi dokładnie JEDEN. Więc przestań kombinować.
Pod warunkiem, że kierunek z § 36.1 jest kierunkiem na wprost. Tak właśnie prostujesz ronda. Zgłoś się do JAKUBa na egzamin, bo mam wątpliwości, czy aby nie posiadasz tendencji do zawracania z prawego pasa ruchu i prawym pasem ruchu na skrzyżowaniu, którego wlot oznaczono strzałkami ...P-8/F-10. 2xNszymon1977 napisał(a):A jak widać, wcale nie trzeba NA SKRZYŻOWANIU pojechać w lewo, żeby PRZEZ SKRZYŻOWANIE przejechać w lewo

Ja jadę w kierunku wskazanym na P-8b i mam włączony lewy kierunkowskaz. Jeżeli nie będzie znaku P-8b, to zachowam się tak samo, czyli prawidłowo.szymon1977 napisał(a):wychodzi Ci, że potrafisz odbyć ruch w innym kierunku niż jedziesz.
Współczuję "zdolności" dedukcyjnych. Każda zezwala z prostej przyczyny: znak P-8b nie rozróżnia skręceń od zmian kierunków jazdy, bo w ustawie to są synonimy. Zresztą kompletnie nie rozumiesz, dlaczego w rozporządzeniu napisano "zezwalająca na skręcenie w lewo". Napisano tak dlatego, bo § 87 nie dzieli strzałek do skręcania tak, jak dokonano podziału w "220-stce". Masz tylko napisane, że P-8b oznacza strzałkę kierunkową do skręcania (w domyśle: w lewo albo w prawo). Dopiero w "220-stce" podzielono znak P-8b na odmiany: P-8b oraz P-8d. Tego niestety też nie wiedziałeś, czyli Twoje wnioski można umieścić w koszu.szymon1977 napisał(a):Nie wierzę, bo nie każda strzałka w lewo umieszczona na skrajnie lewym pasie zezwala na zawracanie a tylko ta, która zezwala na skręcanie w lewo.