Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć

Postprzez szerszon » niedziela 21 lutego 2016, 21:40

eragon napisał(a):W życiu turbinowego ronda nie widziałeś nawet na obrazku - trudno.. :lol:

Cieszę się ,że ty widziałeś...
Jakoś nie mam z tym problemu..

Nie ? :lol: A te twoje bzdury, że C-5 nie powinno stać, albo nie masz pojecia co oznacza P-3b ? :lol: :lol: :lol: I ty nie masz problemu ?
Czyli ??
Instruktor i nie wie ? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Weź gościu... :help:
Mnie się udało przed
Nie masz żadnych uprawnień poza PJ być może... co tam PISZE w dokumencie ? AM ?
TAK, masz rację.. Rozpędziłem się - staram się raczej pilnować.. sorry..
Słabo ci to idzie..postaraj sie bardziej. :wink:
Co nie dotyczy?? Mod się pomylił - miał to napisać pod twoim obraźliwym postem..
Poważnie ? To nie był jedyny przypadek gdy popisałeś się "kulturą"No popatrz .mod sie nie posłuchał..jaka szkoda .
Ja staram się w miarę grzecznie pisać
To postaraj się bardziej. I do tego zgodnie z przepisami.
czy fujowe
To też mod miał napisać pod moim ? Ogarnij się z tym prostackim językiem..zmiana litery niewiele tu pomoże.
https://goo.gl/maps/293AQWU7Y8C2
To nie jest jedno skrzyzowanie, pomimo,że nazwali to rondem :lol: :lol: :lol: wszystko jest ok.
To jako znawca znaków F(x) - prosze o interpretację tych..
Gdzieś usiłują walczyć z ciemnotą ? Nie są zgodne z rozporządzeniem, ale skoro pomogą..
SJS napisał(a):To akurat wszyscy wiedzą.
Wszystkie trolle, które nie mają nic do powiedzenia zgodnego z przepisami. Doświadczyłeś tego pod poprzednim nickiem(-mi)
To też wszyscy wiedzą oprócz ciebie.
Przypomnieć ci twoje wcześniejsze wypowiedzi w stylu "skoro jedzie to wykonuje ruch" . Twoje posty są do wglądu..i po co się rzucasz ?
Za to ty dodatkowo nie rozumiesz, że kierunek ruchu i kierunek jazdy w przypadku pojazdu to jest to samo.
:lol: :lol: :lol: A pojęcia mogą dotyczyć nie tylko pojazdu. Nie pamiętasz już mojego przykładu z F-10 na wprost i T-18 z nieoczekiwana zmianą kierunku ruchu ? Kręcę kierownicą, pojazd nie jedzie w linii prostej a jadę na wprost przez skrzyżowanie..niesamowite.
Proponuję przeczytać rozdział z Konwencji Wiedeńskiej przytoczony przez Toma, zatytuowany " Zmiana kierunku ruchu". Odpowiednikiem w PoRD jest rozdział traktujący o "zmianie kierunku jazdy"
To ja jeszcze raz zaproponuję przyjąc do wiadomości,że na polskich drogach obowiązuje PoRD, a nie KW
Można zatem postawić tutaj znak równości Szerszonie.
:lol: :lol: :lol: to ty stawiasz znak równości ponieważ nie masz bladego pojęcia..widać to chociażby po paragrafie 35
SJS napisał(a):Policjanci z drogówki są szkoleni głównie w tym kierunku,

[/quote]Kolejna rzecz o której nie masz bladego pojęcia.
szerszon

Postprzez SJS » niedziela 21 lutego 2016, 21:45

szymon1977 napisał(a):[
SJS napisał(a):Za to ty dodatkowo nie rozumiesz, że kierunek ruchu i kierunek jazdy w przypadku pojazdu to jest to samo.
Brawo! Teraz jeszcze, żebyś zrozumiał, że "kierunek ruchu odbywający na skrzyżowaniu" to nie "kierunek ruchu nakazanego Ci do odbycia na skrzyżowaniu" to zaczniesx zrównywać się z treścią PoRD

Szymonie nie kombinuj za bardzo bo przekombinujesz. Zresztą już przekombinowałeś
SJS

Postprzez szymon1977 » niedziela 21 lutego 2016, 21:53

Nie ja przękręcam treść PoRD poczynając od $36.1 właśnie.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez eragon » niedziela 21 lutego 2016, 22:19

szerszon napisał(a):Cieszę się

dzięki..
szerszon napisał(a):nie masz pojecia co oznacza P-3b ?

Oczywiście, że mam pojęcie - to ty jeździsz przez ta linię od strony ciągłej na "turbinie" - śmiech.. a od strony przerywanej twierdzisz, że nie wolno - żart ???
szerszon napisał(a):gdy popisałeś się "kulturą"

Ja ci nie wymyslam od instruktorów "fitnesu" - to ty zacząłeś i na tym się twoja kariera kończy, prosty jesteś i mi cie nawet nie szkoda..
szerszon napisał(a):To nie jest jedno skrzyzowanie

Weź i oddaj uprzwnienia .. albo podejdź do okna i wyrzuc na zewnątrz..
szerszon napisał(a): Nie są zgodne z rozporządzeniem, ale skoro pomogą

Chyba sobie jaja robisz - od dopuszczania takich znaków na drogach to jestem tu ja - ty negujesz wszystko co tylko się da - wyluzuj w końcu i napisz cos konkretnego a nie tylko 220 i 36.1..
Zauważ, że mimo debilnej dyskusji tu na forum o kierunkach ruchu/jazdy lub jazdy w kierunku w życiu niewiele się zmienia - nadal wszyscy jeżdżą wokół wyspy, zjeżdżaja z niej i nie ma znaczenia twoj pogląd na przepisy.. Może czas zweryfikować swoje podejście ???
Pozdrowienia z prawego fotela L-ki..
Obrazek
eragon

Postprzez szerszon » niedziela 21 lutego 2016, 23:20

eragon napisał(a):dzięki..
Nie wyczułeś ironii...
Oczywiście, że mam pojęcie - to ty jeździsz przez ta linię od strony ciągłej na "turbinie" - śmiech.. a od strony przerywanej twierdzisz, że nie wolno - żart ???
Że co ? Czy mógłbyś trzymać poziom i nie pisać czegoś czego nie napisałem ? Przejeżdżając przez P-3b ZMIENIASZ PAS RUCHU. Czy to w końcu jest zrozumiałe dla ciebie ?
Ja ci nie wymyslam od instruktorów "fitnesu"
Bardzo mi przykro ale na taki poziom oceniam twoją znajomość przepisów.
Weź i oddaj uprzwnienia .. albo podejdź do okna i wyrzuc na zewnątrz..
I potwierdza się to co powyżej napisałem-fitness to wszystko na co ciebie stać. To "rondo" było tu przedmiotem nawet gorącej dyskusji. Trzeba sobie wyszukać i poczytać..potem zobaczymy kto wyrzuci swoje uprawnienia..tzn ja swoje a ty pJ na AM
Chyba sobie jaja robisz - od dopuszczania takich znaków na drogach to jestem tu ja -
Ty ??? :lol: :lol: :lol: Przecież do tej pory nie miałeś pojęcia o istnieniu 220.
Czyżbyś był kolejnym wcieleniem aaklona przedstawiającego się jako urzędnik od oznakowania chyba w Kętrzynie ? Bardzo możliwe..poziom ten sam. :spoko:
No proszę jaki człowiek orkiestra..niby instruktor niby od oznakowania..a zielony w przepisach.
Zauważ, że mimo debilnej dyskusji tu na forum
No to trzymaj poziom ! Przepisy !!!!
nadal wszyscy jeżdżą wokół wyspy, zjeżdżaja z niej i nie ma znaczenia twoj pogląd na przepisy.. Może czas zweryfikować swoje podejście ???
Bezproduktywny i bezsensowny ...komentarz. Pewnie ,że jeżdżą. Tylko jak ? Tacy jak ty tylko sygnalizują zjazd i zawracają zewnętrznym( dlatego jest potrzeba turbin do odsiania towarzystwa), a jest niemała grupa mających pojęcie o sygnalizowaniu.
szerszon

Postprzez JAKUB » niedziela 21 lutego 2016, 23:38

W kolebce motoryzacji:

https://youtu.be/BgsEg2CfRZU
JAKUB

Postprzez SJS » niedziela 21 lutego 2016, 23:42

szerszon napisał(a):
SJS napisał(a):Policjanci z drogówki są szkoleni głównie w tym kierunku.
Kolejna rzecz o której nie masz bladego pojęcia.

Takim policjantom nie byłbyś godzien teczki nosić.
Jesteś przy nich nikim jeżeli chodzi o prawo o ruchu drogowym:

https://m.youtube.com/watch?v=E7FXXWqYm5k

Posłuchaj sobie tego głupka warszawskiego, któremu tłumaczą podstawowe zasady ruchu na skrzyżowaniach o ruchu okrężnym. Jak się takie uchowało tyle czasu?
Pewnie byłbyś podobnie uświadamiany, bo również nie grzeszysz znajomością przepisów.

Skrzyżowania o ruchu okrężnym po prostu przerastają możliwości intelektualnie niektórych osobników.
SJS

Postprzez szerszon » niedziela 21 lutego 2016, 23:45

To też już było omawiane...kompletna kompromitacja policji.
Nie, nie byłbym uświadamiany..nie prostuje ronda jak oni :lol: :lol: :lol:
Skrzyżowania o ruchu okrężnym po prostu przerastają możliwości intelektualnie niektórych osobników.
Zgadzam się z toba po raz pierwszy. Pochwalam samokrytykę.
Nawet nie umiesz używać terminologii i nie masz pojęcia jakie przepisy obowiązuja na polskich drogach.
szerszon

Postprzez szymon1977 » niedziela 21 lutego 2016, 23:56

eragon napisał(a):...od dopuszczania takich znaków na drogach to jestem tu ja - ty negujesz wszystko co tylko się da...
To zanim następnym razem dopuścisz takie wygibasy poinformuję Cię, że strzałkami na f-10 i p-8 pokazuje się czy PRZEZ skrzyżowanie przejeżdżasz w prawo/w lewo/na wprost, a nie czy podczas przejazdu przez skrzyżowanie robisz wygibasa czy nie.
.....
szerszon napisał(a):Przypomnieć ci twoje wcześniejsze wypowiedzi w stylu "skoro jedzie to wykonuje ruch" .
Pokaż lepiej takiego artystę, co jedzie a nie wykonuje ruchu, albo takiego co swoim pojazdem wykonuje ruch w innym kierunku niż jedzie.
.....
szerszon napisał(a):A pojęcia mogą dotyczyć nie tylko pojazdu.
Bardzo ładnie! Słowo "kierunek" może np. oznaczać stronę, w którą nakazano przemieszczać się uczestnikowi ruchu (np. c-5). Ale może np. oznaczać stronę, w którą ustalono, że będą mogli poruszać się drogą uczestnicy ruchu (np. d-3). Teraz pora zapoznać się z treścią $36.1. bo wbrew wywodom LeszkaII ustawodawca wprost napisał stronę czego wskazują strzałki na c-12 i nie jest to strona, w którą nakazuje poruszać się uczestnikowi ruchu.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szerszon » poniedziałek 22 lutego 2016, 00:00

szerszon napisał(a):
szymon1977 napisał(a):

Nic niczemu nie przeczy. Strzałka f-10 określa kierunek PRZEZ skrzyżowanie, a strzałka c-12 NA skrzyżowanie. A Ty, w jakim kierunku nie jechałbyś PRZEZ skrzyżowanie to NA skrzyżowaniu jedziesz w takim, jak na c-12.
Znowu PRZEINACZASZ...znak F-10 traktuje i kierunkach JAZDY( pominąłeś w swoim stylu) przez skrzyżowanie, a C-12 traktuje o RUCHU ( pominąłeś w swoim stylu)odbywającym się w kierunku...na skrzyżowaniu.
Czyli dalej nie masz przepisu o kierunku JAZDY na skrzyżowaniu.
Jesteś łatwy do złapania na manipulowaniu..nie ten poziom.I dlatego dalej ignoruję dyletanta...
szerszon

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 22 lutego 2016, 00:01

Tom661 napisał(a):Najciekawsze jest to, iż art. 16 Konwencji Wiedeńskiej jest zatytułowany: "Zmiana kierunku ruchu".
Nie o ten przepis mi chodziło, ale skoro go zacytowałeś (najwyraźniej bez zrozumienia), to wychodzi dokładnie na to, że zmiana kierunku jazdy dotyczy wjazdu z drogi w drogę.
szymon1977 napisał(a):Dlatego każde określenie, które nie zostało zdefiniowane należy rozumieć w znaczeniu ogólnym.
To jest głupota, którą pewnie będziesz powtarzał jeszcze 1 dzień dłużej niż istnieje WOŚP. Już widzę jak biegły z zakresu rekonstrukcji zdarzeń drogowych sięga po PWN, żeby dowiedzieć się co to wyspa, zderzak, hamulec, pedał :lol:
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez SJS » poniedziałek 22 lutego 2016, 00:50

eragon napisał(a):To jako znawca znaków F(x) - prosze o interpretację tych..
Obrazek
Dobre są czy fujowe ?? Zrozumiałe, zagmatwane ?? Może wymienić przestarzałe Fki na takie ??

Bardzo dobre!
Znaki F-10 powinny odpowiadać faktycznej organizacji ruchu.
A tylko takie pokazują faktyczne kierunki jazdy przez skrzyżowanie z poszczególnych pasów ruchu.

Także zwykle strzałki przed rondami są niezgodne z rzeczywistością, a powinny być stosowane tylko takie!
W końcu Szerszon miałby ten swój skręt w lewo na rondzie wybity ze swojej pustej główki.

Ja jestem jak najbardziej za!
SJS

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 22 lutego 2016, 03:13

SJS napisał(a):...takie pokazują faktyczne kierunki jazdy przez skrzyżowanie...
Takie strzałki pokazują nie tylko kierunki jazdy PRZEZ skrzyżowanie (czy PRZEZ skrzyżowanie przejeżdżasz w prawo/w lewo/na wprost) ale jeszcze coś, czego nie mają pokazywać (czy NA skrzyżowaniu robisz wygibas czy nie). Jeżeli twierdzisz, że strzałka z wygibasem jest prawidłowa, a bez wygibasa nie oznacza to, że albo nie znasz przepisów, nt których się wypowiadasz, albo ich nie rozumiesz.
szymon1977

Postprzez SJS » poniedziałek 22 lutego 2016, 07:54

szymon1977 napisał(a):Takie strzałki pokazują nie tylko kierunki jazdy PRZEZ skrzyżowanie ale jeszcze coś, czego nie mają pokazywać (czy NA skrzyżowaniu robisz wygibas czy nie).

Po pierwsze, to nie żaden wygibas, tylko jazda dokoła wyspy w kierunku wskazanym na znaku C-12.

Znaki F-10 powinny odpowiadać faktycznej organizacji ruchu - taki jest dokładnie wymóg w rozporządzeniu.

A więc znaki pokazujące kierunki jazdy przez skrzyżowanie nie mogą pomijać tak istotnego faktu jak jazda dookoła wyspy w kierunku wskazanym na znaku C-12. Muszą pokazywać nie tylko kierunki przed skrzyżowaniem i za, ale także na skrzyżowaniu. W przeciwnym przypadku, można np. dojść do tak absurdalnego wniosku, że na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym skręcamy w lewo.

Zatem wszystkie znaki F-10 przed skrzyżowaniami o ruchu okrężnym powinny zostać zastąpione tego typu znakami.

Wyobraź sobie skrzyżowanie o ruchu okrężnym np. o sześciu wlotach. Jak zwykłymi strzałkami F-10 odwzorujesz organizację ruchu na takim skrzyżowaniu? To będzie niemożliwe, a przynajmniej niezgodne z rzeczywistością. Natomiast tego typu znak będzie odpowiadał faktycznej organizacji ruchu, a więc będzie w pełni zgodny z rozporządzeniem.
SJS

Postprzez szerszon » poniedziałek 22 lutego 2016, 08:32

Po pierwsze, to nie żaden wygibas, tylko jazda dokoła wyspy w kierunku wskazanym na znaku C-12.
W rozporządzeniu jest napisane co innego. Czyli fantazja nr 14267
Znaki F-10 powinny odpowiadać faktycznej organizacji ruchu - taki jest dokładnie wymóg w rozporządzeniu.
Nie ma faktycznej ani rzeczywistej. Fantazja nr 14268
A więc znaki pokazujące kierunki jazdy przez skrzyżowanie nie mogą pomijać tak istotnego faktu jak jazda dookoła wyspy w kierunku wskazanym na znaku C-12.
Fantazja nr...tak samo jak nie mogą pomijać faktu ,że istniej ruch prawostronny :lol: :lol: :lol: Od tego są tabliczki z grupy T-18
W przeciwnym przypadku, można np. dojść do tak absurdalnego wniosku, że na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym skręcamy w lewo.
Tak samo jak na skrzyżowaniu dróg dwujezdniowych...osobniki twego pokroju mogą faktycznie skręcić w pierwszą jezdnię w lewo :lol: Jak wynika z F-10 i P-8x skręcić w lewo można...nie trzeba prostować ronda.
Zatem wszystkie znaki F-10 przed skrzyżowaniami o ruchu okrężnym powinny zostać zastąpione tego typu znakami.
Napisz kolejna petycję..obryją się ze śmiechu.
Wyobraź sobie skrzyżowanie o ruchu okrężnym np. o sześciu wlotach.
Nie komplikuj sobie życia. Zrozum najpierw z czterema.
To będzie niemożliwe, a przynajmniej niezgodne z rzeczywistością.
Tylko dla ciebie i prostowaczy.
szerszon

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze