Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć lub nie jeździć.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Skrzyżowania o ruchu okrężnym-jak jeździć

Postprzez Tom661 » sobota 20 lutego 2016, 20:31

Witam.
Rondo z Lublina zapodane przez dylka wygląda bardzo ciekawie. Niemniej jednak jest ono fragmentem jakiegoś węzła, skrzyżowania wielopoziomowego.

Moim zdaniem C-12 tak naprawdę nie postawiono ze względu na sam "ruch okrężny", lecz tylko po to, aby wespół z A-7 określić pierwszeństwo na tym fragmencie węzła
W Katowicach mamy trochę podobną sytuację
https://goo.gl/maps/rUJzxq6QEGr
tyle tylko, że tam nie ma C-12. Jest natomiast sygnalizacja świetlna oraz D-1/A-7
https://goo.gl/maps/zKE4ne9sEx22

Moim skromnym zdaniem należy tutaj odróżnić samo znaczenie C-12 jako "ruch okrężny wokół wyspy" (tu nawet nie ma żadnej wyspy tylko dziura - czego § 36 nie przewiduje), od celu zarządcy drogi, który chciał osiągnąć poprzez umieszczenie zestawu C-12 i A-7.
W Lublinie tamtejszy zarządca uznał, że dojeżdżanie do "dziury" wiąże się z ustąpieniem pierwszeństwa z każdego kierunku, natomiast w Katowicach uznano, iż ul. Chorzowska będzie miała pierwszeństwo wobec ul. Stęślickiego. Dywagacje o "ruchu okrężnym wokół dziury zgodnie z kierunkiem wskazanym na C-12" są tu kwestią drugorzędną.

Wracając do przykładu dylka - moim skromnym zdaniem jeśli w ogóle mówić o "obwiedni" wokół pozanormatywnej "dziury" - to by tylko mogła dotyczyć pasa wewnętrznego.

Pozdrowienia dla r6666 i T.Maca
Ostatnio zmieniony sobota 20 lutego 2016, 20:39 przez Tom661, łącznie zmieniany 1 raz
Tom661

Postprzez SJS » sobota 20 lutego 2016, 20:57

dylek napisał(a):
SJS napisał(a):No i bzdura ci wyszła.
Jeżeli to jest skrzyżowanie o ruchu okrężnym, to ruch na skrzyżowaniu odbywa się w kierunku wskazanym na znaku C-12, a nie w czterech kierunkach. Nie ma zatem mowy, że jadąc dookoła wyspy zmieniasz kierunek jazdy.
Rysunek do kitu.

Rysunek OK...podobnie jak i ten twój kolorowy...
No jest skrzyżowanie o ruchu okrężnym oznaczone C-12...zarówno pierwsze jak i drugie... Strzałki malowane w sposób zaproponowany przez ciebie. Nie wiem co ci się nie podoba.

Nie dziwie się, że nie wiesz jak nie jesteś w stanie odróżnić kierunku na wprost od kierunku wskazanego na znaku C-12.
Weź sobie włącz mikrolfalówkę i zobacz w jakim kierunku porusza się talerz i czy zmienia kierunek swojego ruchu...
SJS

Postprzez dylek » sobota 20 lutego 2016, 21:02

Tom661 - w Lublinie mamy wszystkie możliwe kombinacje rond z więcej niż jednym pasem na obwiedni (te z jednym pasem też są) :
- rondo pierścieniowe z dwoma niewyznaczonymi pasami
- rondo pierścieniowe z dwoma wyznaczonymi pasami
- rondo pierścieniowe z wyznaczonymi pasami ruchu i F-10/P-8x na wlotach
- rondo turbinowe
- turbinowe z separatorami
- rondo kwadratowe bez sygnalizacji
- i kwadratowe z sygnalizacją
- z wyspą centralną bez C-12 za to D-1/A-7 + sygnalizacja
- i takie D-1/A-7 bez sygnalizacji
Wybierasz, przebierasz... :D
Z mojego doświadczenia to C-12 zdecydowanie lepsze niż D-1/A-7
Takie bez sygnalizacji... D-1/A-7 = jedno z najbardziej wypadkowych skrzyżowań w mieście (nagminnie zjeżdżający ze skrzyżowania ignorują A-7 wymuszając na wjeżdżających na nie spod D-1).
D-1/A-7 z sygnalizacją...działa identycznie jak C-12 z sygnalizacją... póki działa sygnalizacja. Jak ona padnie, to na D-1/A-7 paraliż skrzyżowania murowany (skręcający w lewo z D-1 blokują powierzchnię skrzyżowania puszczając jadących prosto z naprzeciwka i po kilku minutach ani nie idzie przejechać prosto/lewo spod A-7, ani skręcić w lewo z D-1). C-12 jak padną światła jeszcze jakoś się broni...

@SJS - tylko tyle masz do powiedzenia ? To cieniutko...oj cieniutko... tyle pytań o białym passacie, a ty mi tu zamiast odpowiadac, to talerzem w mikrofalówce kręcić zaczynasz.... :D
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez SJS » sobota 20 lutego 2016, 21:11

Tom661 napisał(a):Witam.
Rondo z Lublina zapodane przez dylka wygląda bardzo ciekawie. Niemniej jednak jest ono fragmentem jakiegoś węzła, skrzyżowania wielopoziomowego.

Moim zdaniem C-12 tak naprawdę nie postawiono ze względu na sam "ruch okrężny", lecz tylko po to, aby wespół z A-7 określić pierwszeństwo na tym fragmencie węzła
W Katowicach mamy trochę podobną sytuację
https://goo.gl/maps/rUJzxq6QEGr
tyle tylko, że tam nie ma C-12. Jest natomiast sygnalizacja świetlna oraz D-1/A-7
https://goo.gl/maps/zKE4ne9sEx22

Moim skromnym zdaniem należy tutaj odróżnić samo znaczenie C-12 jako "ruch okrężny wokół wyspy" (tu nawet nie ma żadnej wyspy tylko dziura - czego § 36 nie przewiduje), od celu zarządcy drogi, który chciał osiągnąć poprzez umieszczenie zestawu C-12 i A-7.
W Lublinie tamtejszy zarządca uznał, że dojeżdżanie do "dziury" wiąże się z ustąpieniem pierwszeństwa z każdego kierunku, natomiast w Katowicach uznano, iż ul. Chorzowska będzie miała pierwszeństwo wobec ul. Stęślickiego. Dywagacje o "ruchu okrężnym wokół dziury zgodnie z kierunkiem wskazanym na C-12" są tu kwestią drugorzędną.

Wracając do przykładu dylka - moim skromnym zdaniem jeśli w ogóle mówić o "obwiedni" wokół pozanormatywnej "dziury" - to by tylko mogła dotyczyć pasa wewnętrznego.

Pozdrowienia dla r6666 i T.Maca

Hejka.

Można to zorganizować poprzez postawienie a-7 przed skrzyżowaniem i D-1 na środku skrzyżowania, jeżeli tak zależy im na zorganizowaniu w ten sposób zasad pierwszeństwa na tym skrzyżowaniu.

Wciskanie C-12 na takich skrzyżowaniach kończy się tym, że potem taka niedouczona horda skręca na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym w lewo i widzi kierunki jazdy jak na zwykłym skrzyżowaniu.... :lol:

dylek napisał(a):@SJS - tylko tyle masz do powiedzenia ? To cieniutko...oj cieniutko... tyle pytań o białym passacie, a ty mi tu zamiast odpowiadac, to talerzem w mikrofalówce kręcić zaczynasz.... :D

Mam ci jeszcze podstawowe zasady ruchu okrężnego tłumaczyć? Zajrzyj sobie do §36.1 i sam rusz trochę mózgownicą.
Ostatnio zmieniony sobota 20 lutego 2016, 21:21 przez SJS, łącznie zmieniany 1 raz
SJS

Postprzez dylek » sobota 20 lutego 2016, 21:20

SJS napisał(a):Mam ci jeszcze podstawowe zasady ruchu okrężnego tłumaczyć? Zajrzyj sobie do §36.1 i sam rusz trochę mózgownicą.

Czyli dalej bez konkretów....
Gdzie ta podstawa prawna dla twoich teorii, że do C-12 stosujemy się tylko do tego momentu, do którego mamy ochotę, a potem olewamy tak często przytaczany przez ciebie §36.1 ? :
SJS napisał(a):Może (...) zmienić kierunek wskazany na znaku C-12 na inny kierunek (czerwona strzłka).
dylek
Moderator

Postprzez SJS » sobota 20 lutego 2016, 21:23

dylek napisał(a):
SJS napisał(a):Mam ci jeszcze podstawowe zasady ruchu okrężnego tłumaczyć? Zajrzyj sobie do §36.1 i sam rusz trochę mózgownicą.

Czyli dalej bez konkretów....
Gdzie ta podstawa prawna dla twoich teorii, że do C-12 stosujemy się tylko do tego momentu, do którego mamy ochotę, a potem olewamy tak często przytaczany przez ciebie §36.1 ?

A kto ci każe jechać dookoła wyspy w nieskończoność?
C-12 to nakaz zastosowania się do zasad ruchu okrężnego opisanych w §36. Tyle.
SJS

Postprzez dylek » sobota 20 lutego 2016, 21:26

Już zapomniałeś ? ...
w JEDNYM kierunku wskazanym na C-12...

Czerwona strzałka mieści się w tym twoim JEDNYM kierunku, czy zielona ?
W którym więc możesz jechać, skoro tylko w JEDNYM ?

Z tego co piszesz, to tylko zielona prowadzi wokół wyspy w kierunku wskazanym na C-12....wiec nie wolno ci na skrzyżowaniu w miejscu zaznaczonym żółtą obwódką pojechać jak wskazuje czerwona strzałka, gdyż ona nie wskazuje kierunku pokazanego na C-12...
Proste.
dylek
Moderator

Postprzez SJS » sobota 20 lutego 2016, 21:28

dylek napisał(a):Już zapomniałeś ? ...
w JEDNYM kierunku wskazanym na C-12...

Czerwona strzałka mieści się w tym twoim JEDNYM kierunku, czy zielona ?
W którym więc możesz jechać, skoro tylko w JEDNYM ?

Dookoła wyspy jedziesz w jednym kierunku - wskazanym na znaku C-12. Dokładanie to napisano w §36.1 . Ośmieszasz się udając, że tego nie rozumiesz.

Jak masz zamiar przerwać jazdę dookoła wyspy - zmieniasz kierunek jazdy i opuszczasz skrzyżowanie. To proste - jak drut. Jak można tego nie rozumieć?
SJS

Postprzez dylek » sobota 20 lutego 2016, 21:34

No próbuję zrozumieć twój punkt widzenia... obroń go, to może mnie przekonasz :D
Zgodnie z twoim rozumieniem przepisów kręcę się legalnie prawym pasem w kółko po rondzie bo tak mi wskazuje C-12 ... OK...
Ale mi się już to znudziło i chciałbym wyjechać... Tu problem, bo będzie to ruch ciągle jeszcze na skrzyżowaniu, a już w innym kierunku niz pokazany na C-12... przekonaj mnie, że istnieje przepis pozwalający na olanie §36.1.
dylek
Moderator

Postprzez SJS » sobota 20 lutego 2016, 21:36

dylek napisał(a):No próbuję zrozumieć twój punkt widzenia... obroń go, to może mnie przekonasz :D
Zgodnie z twoim rozumieniem przepisów kręcę się legalnie prawym pasem w kółko po rondzie bo tak mi wskazuje C-12 ... OK...
Ale mi się już to znudziło i chciałbym wyjechać... Tu problem, bo będzie to ruch ciągle jeszcze na skrzyżowaniu, a już w innym kierunku niz pokazany na C-12... przekonaj mnie, że istnieje przepis pozwalający na olanie §36.1.

Niczego nie olewasz. Wykonujesz normalny manewr zmiany kierunku jazdy.

C-12 to nakaz zastosowania się do zasad ruchu okrężnego, a nie nakaz jazdy w nieskończoność dookoła wyspy.

To jak wiesz już w jakim kierunku porusza się talerz w mikrofalówce i w jakim kierunku jadą pojazdy na skrzyżowaniuno ruchu okrężnym?
SJS

Postprzez dylek » sobota 20 lutego 2016, 21:45

SJS napisał(a):Niczego nie olewasz. Wykonujesz normalny manewr zmiany kierunku jazdy.