Deszcz, śnieg = mameje za kierownicą

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Deszcz, śnieg = mameje za kierownicą

Postprzez jasiek23 » czwartek 18 lutego 2016, 14:45

Jest dla mnie nie wytłumaczalnym fakt że wystarczy trochę śniegu i trochę deszcze żeby ludzie jeździli jak ostatnie pokraki, żeby tworzyły się korki w miejscach w których nigdy się one nie tworzą.
Rozumiem że w takich warunkach należy zachować ostrożność i to szczególną ale też bez popadania w skrajność.

Wy też macie takie spostrzeżenia?
jasiek23

Re: Deszcz, śnieg = mameje za kierownicą

Postprzez pasqudek » czwartek 18 lutego 2016, 23:59

Nie tylko. Przymulanie jest nawet jak np.:
- widac wypadek/kolizje,
- stoja na swiatlach,
- jest skrzyzowanie podporzadkowanej z glowna,
- trzeba wjechac na rondo, itp., itd.
L-ka to zawsze standard
pasqudek

Postprzez szymon1977 » piątek 19 lutego 2016, 02:17

jasiek23 napisał(a):Jest dla mnie nie wytłumaczalnym fakt że wystarczy trochę śniegu i trochę deszcze żeby ludzie jeździli jak ostatnie pokraki, żeby tworzyły się korki w miejscach w których nigdy się one nie tworzą.
Rozumiem że w takich warunkach należy zachować ostrożność i to szczególną ale też bez popadania w skrajność.

Wy też macie takie spostrzeżenia?
Tak. Tyle, że jest to jak najbardziej wytłumaczalne: w ładną pogodę każdy myśli, że jest mistrzem kierownicy, w nieładną okazuje się, że większość jest tylko "miszczami". Inna sprawa, że lepiej jak jeżdżą jak pokraki, niż jak mieliby udawać mistrzów.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez JAKUB » piątek 19 lutego 2016, 22:55

Nauczał mnie taki instruktor. Informowałem go, że przekraczam prędkość bezpieczną, a on że mam jechać szybciej. Podczas wymijania chwyciło nas pobocze i wyrzuciło na grube drzewo. Kabina pogięła się jakby była z papieru. To jak narazie jedyny wypadek z moim udziałem, mandat dostał instruktor.
JAKUB

Postprzez szymon1977 » sobota 20 lutego 2016, 01:53

"Szybkość bezpieczna" zależy także (a może przede wszystkim) od umiejętności kierowcy, czego jeden instruktor nie wiedział, i drugi chyba też nie wie. A wracając do tematu to chyba lepiej gdy jadą jak pokraki niż mieliby wlecieć na drzewo, albo na Ciebie jasiek23?
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez Makabra » niedziela 21 lutego 2016, 14:34

Jak jest gówniana pogoda to się człowiekowi nie chce nic, to i jechać się nie chce.
Makabra

Postprzez piotrekbdg » poniedziałek 22 lutego 2016, 13:47

Sporo kierowców jeździ na takich gumach że faktycznie dużo szybciej się jechać nie da, stan hamulców to druga sprawa. Polacy oszcczedzają na wszystkim także na bezpieczeństwie i w chwilach najwyższej próby to wychodzi.
piotrekbdg

Postprzez Karolina1994 » poniedziałek 22 lutego 2016, 16:16

W deszcz jeszcze jeździ mi się nawet dobrze, ale gorzej jak jade po dziurawych drogach, no nie da rady na szybko jazdę nawet te dozwolone 90 poza zabudowanym, co z tego że tyle mogę teoretycznie, jak praktycznie mój samochód długo tak by nie wytrzymał
Egzamin teoretyczny 02.12.2015 podejście 1 wynik: Pozytywny (71/74)
Egzamin praktyczny 16.12.2015 podejście 1 wynik: Pozytywny
Karolina1994

Powrót do Sytuacje na drodze