Bo, C-12 to nakaz zastosowania się do zasad ruchu okrężnego. A podstawową zasadą ruchu okrężnego, odczytaną z §36.1 jest jazda dookoła wyspy W KIERUNKU WSKAZANYM NA ZNAKU C-12.szerszon napisał(a):No nie widzę i dlatego się pytam. Dlatego podałem znaczenia znaków C-1..C-6, gdzie ruch też się odbywa, a o nakazie jazdy jednak jest napisane.SJS napisał(a): Naprawdę nie widzisz? Ruch na skrzyżowaniu odbywa się w kierunku wskazanym na znaku C-12. Ruch, czyli także jazda pojazdów - pojęcie szersze w którym zawiera się także jazda. A więc w §36.1 zawiera się także kierunek jazdy.
szerszon napisał(a):A jest kierunkiem jazdy ? Jeśli nie ma zmiany kierunku jazdy czy jest jazdą na wprost ?Przpisać umiesz, tylko żebyś jeszcze umiał użyć w praktyce.
Jazda w kierunku wskazanym na znaku C-12 nie stanowi zmiany kierunku jazdy.
Jest jazdą w kierunku wskazanym na znaku C-12. Dalej nie możesz odróżnić znaków C-5 i C-12? To dwa różne kierunki jazdy. Nie widać, że te znaki nie są takie same?
Jakie, w lewo? Jak jedziesz zgodnie ze znakiem C-12 - dookoła wyspy w kierunku wskazanym na znaku C-12, to chcąc skręcić w lewo musiałbyś wjechać na wyspę.szerszon napisał(a):Dobry jesteśTak samo jak na każdym skrzyżowaniu o ruchu okrężnym. Jazdy doookoła wyspy w kierunku wskazanym na C-12 nie sygnalizujesz...czy po wjeździe na skrzyżowanie podczas skrętu w lewo( np na wysokości pierwszego wlotu) zakończyłem już manewr skrętu w lewo ? Mam niezwłocznie zaprzestać sygnalizacji kierunkowskazem ?
szerszon napisał(a):Nie pisałem o skręcie w prawo w pierwszy wylot z prawego pasa. Przyjrzyj się zdjęciu..cały czas jadę pasem ruchu zjeżdżając z ronda..nic nie zmieniam, nic nie przecinam..skąd ci się wziął skręt w prawo ?
A od kiedy żeby skręcić w prawo to trzeba pas zmienić i coś przeciąć? Skręt w prawo to zmiana kierunku jazdy na prawo względem poprzedniego kierunku. W ruchu okrężnym kierunek jazdy jest taki jak wskazano na znaku C-12, a zjeżdżając z ronda - skręca się w prawo.