Parkowanie prostopadle.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Parkowanie prostopadle.

Postprzez hulk124 » wtorek 09 lutego 2016, 23:24

Witam Wszystkich bardzo serdecznie. Mam pytanie do Was mianowicie chodzi mi o parkowanie prostopadle jak w tytule a wiec jezeli chce zaparkowac prostopadle to kiedy mam zaczac krecic kierownica i czy do oporu czy wystarczy pare razy obkrecic kierownica. A i jeszcze jedno jezeli jade autem i chce zaparkowac bez zatrzymywania sie to jak zredukuje do dwojki i zaczne parkowac to wtedy dodawac troche gazu czy powoli hamowac ze sprzeglem? Thx z gory za pomoc :D
hulk124

Re: Parkowanie prostopadle.

Postprzez pasqudek » wtorek 09 lutego 2016, 23:58

Musisz wyczuc ile skrecac kierownica w danym momencie. Jesli skrecisz za mocno to wjedziesz w kraweznik lub przeszkode. Jak za lekko to bok bedzie wystawac.
Rownolegle parkuj lepiej tylem, jesli jest malo miejsca.
pasqudek

Postprzez Henq » środa 10 lutego 2016, 00:30

hulk124 napisał(a):Witam Wszystkich bardzo serdecznie. Mam pytanie do Was mianowicie chodzi mi o parkowanie prostopadle jak w tytule a wiec jezeli chce zaparkowac prostopadle to kiedy mam zaczac krecic kierownica i czy do oporu czy wystarczy pare razy obkrecic kierownica. A i jeszcze jedno jezeli jade autem i chce zaparkowac bez zatrzymywania sie to jak zredukuje do dwojki i zaczne parkowac to wtedy dodawac troche gazu czy powoli hamowac ze sprzeglem? Thx z gory za pomoc :D

https://www.youtube.com/watch?v=Q4EBrJM8hSM
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez jasiek23 » poniedziałek 15 lutego 2016, 10:43

pasqudek napisał(a):Rownolegle parkuj lepiej tylem, jesli jest malo miejsca.

Równoległe zawsze lepiej tyłem ponieważ lepiej "wpasujemy" się w miejsce parkingowa. Jak wjedziemy przodem to prawie zawsze trzeba jeszcze "dokręcać" żeby lepiej przytulić się do krawężnika :)
jasiek23

Postprzez Henq » poniedziałek 15 lutego 2016, 20:41

jasiek23 napisał(a):
pasqudek napisał(a):Rownolegle parkuj lepiej tylem, jesli jest malo miejsca.

Równoległe zawsze lepiej tyłem ponieważ lepiej "wpasujemy" się w miejsce parkingowa. Jak wjedziemy przodem to prawie zawsze trzeba jeszcze "dokręcać" żeby lepiej przytulić się do krawężnika :)

No to równolegle czy prostopadle?
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez Borys_q » poniedziałek 15 lutego 2016, 20:52

Równoległe zawsze lepiej tyłem ponieważ lepiej "wpasujemy" się w miejsce parkingowa.

Nie zawsze tylko zazwyczaj a to jest zasadnicza różnica.

Witam Wszystkich bardzo serdecznie. Mam pytanie do Was mianowicie chodzi mi o parkowanie prostopadle jak w tytule a wiec jeżeli chce zaparkować prostopadle to kiedy mam zacząć kręcić kierownica i czy do oporu czy wystarczy parę razy obkrecic kierownica.

Proponuje samochodzik zdalnie sterowany i trenować, jak zacznie wychodzić to na prawdziwym.

A i jeszcze jedno jeżeli jadę autem i chce zaparkować bez zatrzymywania się to jak zredukuje do dwójki i zacznę parkować to wtedy dodawać trochę gazu czy powoli hamować ze sprzęgłem?

Jak najwolniej, stanowczo nie polecam parkowania z rozbiegu na dwójce zwłaszcza jeśli jak sam stwierdziłeś nie masz pojęcia co zrobić z kierownicą. Jak będziesz wjeżdżał na dwójce z gazem to na 99 procent w coś przy#@$^isz i oby to był tylko krawężnik na którym stracisz zderzak i opony.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez jasiek23 » czwartek 18 lutego 2016, 15:02

Borys_q napisał(a):
Równoległe zawsze lepiej tyłem ponieważ lepiej "wpasujemy" się w miejsce parkingowa.

Nie zawsze tylko zazwyczaj a to jest zasadnicza różnica.

Nie nie kolego, zawsze lepiej wpasujesz się między dwa samochody tyłem niż przodem.
Pozatym są sytuacje kiedy masz miejsca tak że dasz radę zaparkować równolegle zostawiając wystarczająco miejsca zarówno z przodu jak i z tyłu ale tylko pod warunkiem że wjedziesz tyłem bo w przypadku wjazdu przodem jest już trochę mało miejsca żeby poprawiać i "dokręcać".
jasiek23

Postprzez lith » czwartek 18 lutego 2016, 16:22

Bardzo nie lubię słowa 'zawsze' ;) Przodem ma przewagę nad tyłem choćby przy dużym ruchu - przodem wjedziesz bez zatrzymywania się na pasie ruchu i bez blokowania. Co do małej ilości miejsca - często wystarczy przy wjeździe przodem trochę najechać na będący dalej chodnik i potem skorygować kawałek cofając i ustawiając się już równolegle.
lith

Postprzez Borys_q » czwartek 18 lutego 2016, 23:56

Nie nie kolego, zawsze lepiej wpasujesz się między dwa samochody tyłem niż przodem.

Zawsze to śmierć i podatki.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Powrót do Sytuacje na drodze