Propozycje, zażalenia, ostrzeżenia i bany

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Propozycje, zażalenia, ostrzeżenia i bany

Postprzez Ds3 » piątek 12 lutego 2016, 10:47

Co do nowego stylu, proponowałbym wyróżnić tekst: "nowy temat" - widok działu oraz "odpowiedz" - widok wątku. Można zrobić tak jak reszta przycisków tzn. pomarańczowe tło z białym napisem. Bo sam pomarańczowy tekst jest mało widoczny, a w końcu są to jedne z bardziej przydatnych przycisków ;)
Ds3

Postprzez szymon1977 » piątek 12 lutego 2016, 16:08

Jak dla mnie to nowy styl razi kontrastowymi kolorami, za to istotne informacje gdzieś pomiędzy tymi kolorami giną.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szymon1977 » piątek 12 lutego 2016, 16:15

Np. trudno wypatrzeć przycisk "Odpowiedz", a przycisku "Edytuj" nie sposób... a może na razie go nie ma?

Czy wraz z nowym wyglądem pojawiły się jakieś nowe opcje czy to tylko kosmetyka?
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez eragon » sobota 13 lutego 2016, 16:56

Nowy styl "wali po oczach" ..
Skoro jest wybór zostanę przy starym.. :spoko:
Pozdrowienia z prawego fotela L-ki..
Obrazek
eragon

Postprzez ella » sobota 13 lutego 2016, 22:28

1. W nowym stylu brakuje mi przycisku wklejającego zaznaczony myszką tekst do okna wiadomości (szybkie cytowanie).
2. Zbyt oryginalnie wygląda metryczka użytkownika, znajdująca się po prawej stronie.
3. Przeglądając posty na stronie, odnoszę wrażenie zbyt małego kontrastu (granice) pomiędzy poszczególnymi wpisami.
4. Brakuje (albo nie mogę znaleźć) przycisku "edytuj/zmień" post.
5. W ustawieniach profilu brakuje opcji "usuń konto".

Moje uwagi ( podobne do LeszkoII )
1
3
4
ella
Moderator

Postprzez dylek » sobota 13 lutego 2016, 23:36

Ogólnie brakuje przycisków dolnego paska : "profil" , "pw" , "cytuj".

Ten styl metro widywałem już na innych forach - mi nigdy z nim po drodze nie było - obecny uważam za zdecydowanie bardziej przejrzysty i czytelniejszy.

To czego ewentualnie mi brakuje to jakiegoś skryptu, dzięki któremu można by w poście "wywołać" konkretnego usera.
Coś w stylu : jak chcę komuś odpowiedzieć, to klikam w przycisk z nickiem autora - powiedzmy admina Smoke (albo np przycisk online/offline z jego wizytówki) i dzięki temu , automatycznie w moim polu pisania pojawia się podlinkowane @Smoke, a Smoke równocześnie otrzymuje prywatną wiadomość o treści : user dylek wspomniał o tobie w [url]tym[/url] poście. (tu oczywiście link do posta). Funkcjonuje to na pewnym forum, które odwiedzam i jak dla mnie bardzo fajna i przydatna opcja.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez eragon » niedziela 14 lutego 2016, 18:16

@Smoke - czy można uruchomić BBCode [youtube] aby filmiki w małym formacie były w postach ??

Jeszcze jeden BBCode nie działa - [url] .. Powinno się otworzyć okienko, tam wklejamy adres, potem w nastepnym oknie wpisujemy TEXT i w poście powinien pojawić się odnosnik.. Teraz to trzeba robić ręcznie..
Obrazek
eragon

Postprzez Smoke » poniedziałek 15 lutego 2016, 18:44

dylek napisał(a):Ogólnie brakuje przycisków dolnego paska : "profil" , "pw" , "cytuj".

szymon1977 napisał(a):Np. trudno wypatrzeć przycisk "Odpowiedz", a przycisku "Edytuj" nie sposób... a może na razie go nie ma?

Ds3 napisał(a):Co do nowego stylu, proponowałbym wyróżnić tekst: "nowy temat" - widok działu oraz "odpowiedz" - widok wątku. Można zrobić tak jak reszta przycisków tzn. pomarańczowe tło z białym napisem. Bo sam pomarańczowy tekst jest mało widoczny, a w końcu są to jedne z bardziej przydatnych przycisków.

LeszkoII napisał(a):1. W nowym stylu brakuje mi przycisku wklejającego zaznaczony myszką tekst do okna wiadomości (szybkie cytowanie).
4. Brakuje (albo nie mogę znaleźć) przycisku "edytuj/zmień" post.

Brak niektórych przycisków spowodowany był koniecznością "spolszczenia" elementów graficznych. Już powinno być jak należy.

LeszkoII napisał(a):2. Zbyt oryginalnie wygląda metryczka użytkownika, znajdująca się po prawej stronie.
3. Przeglądając posty na stronie, odnoszę wrażenie zbyt małego kontrastu (granice) pomiędzy poszczególnymi wpisami.

Wbrew pozorom, "metryczka" po prawej stronie ma bardzo długą tradycję w stylu "prosilver", z którego wywodzi się testowany "Metro".
Doskonale zdaję sobie jednak sprawę, że dla użytkowników dłużej korzystających z jednej wersji przestawienie się na inną jest sporym szokiem i z początku wszystko wydaje się nie na miejscu.

szymon1977 napisał(a):Czy wraz z nowym wyglądem pojawiły się jakieś nowe opcje czy to tylko kosmetyka?

Wyłącznie poprawa wyświetlania na urządzeniach mobilnych i dostosowanie strony wizualnej forum do reszty prawojazdy.com.pl.

LeszkoII napisał(a):5. W ustawieniach profilu brakuje opcji "usuń konto".

Ponadto proszę rozważyć, czy nie byłoby dobrym pomysłem, żeby przekazać moderatorom uprawnienie pozwalające blokować konkretnemu użytkownikowi dostęp do jakiegoś tematu/działu - jako element kary.

dylek napisał(a):To czego ewentualnie mi brakuje to jakiegoś skryptu, dzięki któremu można by w poście "wywołać" konkretnego usera.
Coś w stylu : jak chcę komuś odpowiedzieć, to klikam w przycisk z nickiem autora - powiedzmy admina Smoke (albo np przycisk online/offline z jego wizytówki) i dzięki temu , automatycznie w moim polu pisania pojawia się podlinkowane @Smoke, a Smoke równocześnie otrzymuje prywatną wiadomość o treści : user dylek wspomniał o tobie w [url]tym[/url] poście. (tu oczywiście link do posta). Funkcjonuje to na pewnym forum, które odwiedzam i jak dla mnie bardzo fajna i przydatna opcja.

eragon napisał(a):@Smoke - czy można uruchomić BBCode [youtube] aby filmiki w małym formacie były w postach ??
Jeszcze jeden BBCode nie działa - [url] .. Powinno się otworzyć okienko, tam wklejamy adres, potem w nastepnym oknie wpisujemy TEXT i w poście powinien pojawić się odnosnik.. Teraz to trzeba robić ręcznie..

Jak tylko zapoznam się dokładniej z tymi uwagami, poinformuję Was, które funkcje jestem w stanie wdrożyć, a które będziemy musieli na razie odłożyć na półkę.
An áit a bhfuil do chroí is ann a thabharfas do chosa thú.
Smoke
Administrator

Postprzez szerszon » wtorek 16 lutego 2016, 00:18

W temacie tzw prywaty...
Taaa..1...10

Proszę mi wyjaśnić czy bezmyślne obrażanie ludzi bez dowodów oparte na tylko mizernej znajomości PoRD jest ok ?
Proszę spojrzeć na "argumenty" użyte przez kandydujących na nieomylnych ekspertów. Nóż się otwiera w kieszeni...
szerszon

Postprzez LeszkoII » środa 17 lutego 2016, 18:58

15. Uczestnik nie powinien umieszczać na forum wiadomości, które (...) są powieleniem lub wyrażeniem poparcia dla poprzednich wiadomości.
Proponuję przyjrzeć się ostatnim wpisom w tym wątku: viewtopic.php?f=3&t=35676

Przypomnę, że ten wątek liczy już grubo ponad 400 stron a to głównie z tego względu, że powielano w nim treści rozpatrywane wcześniej - nawet po kilkanaście razy. Najwyższy czas zacząć karcić takie zachowania - zwłaszcza jeżeli chodzi o nowych użytkowników (w zasadzie często tylko udających nowych, podczas gdy nowe jest w istocie tylko konto a osoba ta sama). Czas położyć temu kres. Zadawanie takich samych pytań lub pytań o identycznej treści lecz przeredagowanej formie, proponuję uznać za naruszenie pkt. 15 Regulaminu.

Zwracam uwagę, że po dłuższym braku aktywności w przedmiotowym wątku pojawiła się jakościowo nowa informacja (ktoś zamieścił pismo do ministra, w sprawie rond), którą skomentowano i dyskusję zakończono, po czym zaczęto zadawać pytania (i prowokować nimi pod-tematy już rozstrzygnięte!), które nie są obce osobie znającej obszar tego wątku.
Nowy użytkownik powinien zapoznać się z treścią tego wątku - w szczególności, gdy jego intencje wskazują na dyskutowanie w uporczywej formie a nie na poszukiwanie odpowiedzi.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szymon1977 » środa 17 lutego 2016, 20:30

Nie przypominaj swoich teorii to nie bedzie potrzeby przypominać, że rozmijają się one nie tylko z treścią PoRD ale i z zasadami języka prawnego i wykładni prawa.
.....
LeszkoII napisał(a):Nowy użytkownik powinien zapoznać się z treścią tego wątku...
Hmmm... 400 stron.
szymon1977

Postprzez eragon » środa 17 lutego 2016, 22:34

Strona główna forum

@ Smoke - dzięki wielkie..
Obrazek
eragon

Postprzez LeszkoII » piątek 19 lutego 2016, 11:18

szymon1977 napisał(a):Zabawne Leszko, że kreujesz się na znawcę, a argumentujesz jak przedszkolak.
Prywata i OT, zgłaszam.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez eragon » piątek 19 lutego 2016, 11:59

LeszkoII napisał(a):zgłaszam.

Od zgłaszania jest ikonka z czerwonym wykrzyknikiem !!! Nie śmieć.. :lol:
Obrazek
eragon

Postprzez Smoke » piątek 19 lutego 2016, 14:41

1. Opcja "usuń konto" w profilu użytkownika.
2. Uprawnienie pozwalające blokować konkretnemu użytkownikowi dostęp do jakiegoś tematu/działu - jako element kary.
3. Wywołanie użytkownika za pomocą tagu.
4. BBCode do obsługi filmów.
5. Okno ułatwiające wklejanie linków (wizard).

Chyba żadna z powyższych funkcji nie została wbudowana w "czysty" mechanizm tego forum.
Oznacza to, że dla każdej konieczne byłoby zainstalowanie dodatku lub ręczne zmiany w plikach.
Jako administrator wolałbym unikać jakichkolwiek głębszych modyfikacji z kilku powodów:
- może to mieć negatywny wpływ na bezpieczeństwo danych,
- aktualizacja wersji forum może spowodować nieprzewidziane zmiany w jego działaniu,
- zwiększa się prawdopodobieństwo błędnego działania na różnych urządzeniach i/lub przeglądarkach.

Sugestie, które wpisaliście są jednak bardzo rozsądne, dlatego postaram się wprowadzać te funkcje, ale będę to robił stopniowo, żeby za każdym razem mieć czas na upewnienie się, że wszystko działa jak należy.

Na pierwszy ogień poszły tagi umożliwiające wklejanie multimediów. Odpowiedni przycisk (Media) powinien już pojawić się na listwie nad oknem odpowiedzi. Sposób jego użycia jest standardowy:
Kod: Zaznacz cały
[media]adres[/media]

lub jeśli chcemy określić szerokość i wysokość obiektu:
Kod: Zaznacz cały
[media=x,y]adres[/media]

Tag działa nie tylko dla filmów, ale także dla dźwięku i map.
Gdybyście zauważyli jakieś nieprawidłowości, dajcie znać.
An áit a bhfuil do chroí is ann a thabharfas do chosa thú.
Smoke
Administrator

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka