Propozycje, zażalenia, ostrzeżenia i bany

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Propozycje, zażalenia, ostrzeżenia i bany

Postprzez Smoke » poniedziałek 08 lutego 2016, 16:12

Cześć wszystkim.

Na początek chciałbym wyjaśnić jedną kwestię wprowadzając jasne (mam nadzieję) rozgraniczenie:

1. Dyskusje i posty
Za wszelkie treści i utrzymanie porządku na forum odpowiedzialni są moderatorzy (nawet jeśli niektórym użytkownikom nie podobają się ich metody).
Jako osoby uprawnione, mogą zgodnie z punktem 22 regulaminu:
w każdej chwili usunąć, edytować, przenieść lub zablokować każdy wątek w całości i w części oraz ograniczać działanie dowolnej funkcjonalności forum jednemu lub wielu uczestnikom.

Oczywiście każdy, kto uzna to za stosowne, może skorzystać z prawa do reklamacji, które opisane zostało w punkcie 25 regulaminu.
Ja staram się w żaden sposób nie ingerować w kwestie merytoryczne, bo nie taka jest moja rola na tym forum.

2. Kwestie techniczne
Moderatorzy nie mają natomiast uprawnień do wprowadzania poprawek technicznych, ani nie muszą mieć wiedzy do tego niezbędnej.
Wszelkie sugestie dotyczące strony technicznej, proszę kierować do administratora, albo do biura przez wspomnianą wcześniej reklamację. Oczywiście bezpośredni kontakt z administratorem w większości przypadków będzie dużo szybszy a równie efektywny.

3. Konkrety
A teraz przejdźmy do konkretnych rzeczy leżących w mojej gestii:
- nieprawidłowy czas na serwerze - naprawiony,
- kłopotliwe zachowanie forum przy zbyt dużych obrazach - na razie naprawione pod przeglądarką Chrome, ale w najbliższym czasie postaram się znaleźć sposób działający dla wszystkich pozostałych,
- indeks witryny - nie bardzo rozumiem, w czym leży problem, dlatego będę wdzięczny za doprecyzowanie.
Być może chodzi o cały nagłówek, który najwyraźniej nie został zaktualizowany w trakcie przebudowy strony prawojazdy.com.pl i zawiera błędne linki? Jeśli tak, to powinny one zostać poprawione jutro.

Dzięki za informacje i przepraszam za kłopoty wynikłe z powyższych niedopatrzeń.
Jeśli macie jakiekolwiek sprawy, w których mogę pomóc, najpewniejszym sposobem kontaktu ze mną jest PW.

Pozdrawiam,
Administrator
An áit a bhfuil do chroí is ann a thabharfas do chosa thú.
Smoke
Administrator

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 08 lutego 2016, 16:29

Dziękujemy!

Regulamin napisał(a):21. E-kierowca zastrzega sobie prawo do usuwania treści, niezgodnych z Regulaminem i Polityką prywatności, jak również prawo do blokowania uczestnictwa w forum w stosunku do osób naruszających w rażący sposób postanowienia Regulaminu i Polityki prywatności.
Jest to oczywiste - ktoś, kto ignoruje Regulamin wylatuje z Forum.

Regulamin napisał(a):22. E-kierowca ma prawo w każdej chwili usunąć, edytować, przenieść lub zablokować każdy wątek w całości i w części oraz ograniczać działanie dowolnej funkcjonalności forum jednemu lub wielu uczestnikom.
A to jak rozumieć? Że bez formalnych powodów można wylecieć z Forum bo Moderator ma kaprys? No i czy Moderator ma prawo ignorować wedle kaprysu rażące naruszenia Regulaminu czy jest zobowiązany strzec porządku na Forum uczciwie i sprawiedliwie?

PS. Forum nieco się rozłazi, ale prace chyba nadal trwają? Nie pojawia mi się przycisk "Odpowiedz" (czy jakoś tak). To usterka techniczna czy "ograniczenie działania funkcjonalności"? A na Androidzie jest wszystko po staremu.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 08 lutego 2016, 17:43

Na Androidzie też się zje... tzn. zepsluło się. Dodatkowo na stronie głównej zniknęły ikonki przy działach. Nie wiem czy pisać takie spostrzeżenia czy zaczekać na zakończenie prac?

Przyciski "Nowy temat" i "Odpowiedz" są, tylko takie malusieńkie.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez LeszkoII » poniedziałek 08 lutego 2016, 17:59

Szymon, a czytałeś Regulamin(pkt 32)? Znajdź dobrego mecenasa i walcz o swoje ... odblokowanie wątku. Może trafi się taki, co pomoże Ci wnieść na wokandę te "straszne niesprawiedliwości" - wywalenia do Kosza, blokowanie wątków. Mam nadzieję, że się nie trafi. Tylko uważaj, bo pkt 32 działa "dwustronnie".
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szymon1977 » poniedziałek 08 lutego 2016, 18:37

LeszkoII napisał(a):...te "straszne niesprawiedliwości"...
Leszko! Popatrzysz na niesprawiedliwości inaczej, jak Twoje posty zaczną trafiać do Kosza, wątki zostaną zamknięte, a Ty dostaniesz ostrzeżenie a nawet bana tylko dlatego, że zrobiłeś orta, a Szerszon zaśmiecił prywatą... tylko wtedy to "niesprawiedliwości" staną się "sprawiedliwościami".

LeszkoII napisał(a):Tylko uważaj, bo pkt 32 działa "dwustronnie".
Liczę na to, że wszystkie pozostałe zaczną działać "dwustronnie".
.....
Popracuj Leszko troszkę nad formą, bo o ile z głoszonymi przez Ciebie teoriami raczej się nie zgadzam to prób odnoszenia się merytorycznie do omawianych zagadnień nie można Ci odmówić... no może poza pojedynczymi wpadkami.
szymon1977

Postprzez eragon » poniedziałek 08 lutego 2016, 21:43

ella napisał(a):To pytania do administratora

Oczywiście, ale to wy macie bezpośredni kontakt z adminem - to sie nazywa "droga służbowa"...
szymon1977 napisał(a):mogę Was prosić o posprzątanie i odblokowanie wątku

Możesz.. I tylko tyle :lol: :lol:
Smoke napisał(a):Cześć wszystkim.

Nareszcie ..
W I T A M Y ! ! ! !
Smoke napisał(a):Wszelkie sugestie dotyczące strony technicznej, proszę kierować do administratora

Bez przekonania, ale bardzo nieskromnie się pochwalę - napisałem do admina SMOKE aby zadziałał..
Opłaciło się jak widać ..
Smoke napisał(a):indeks witryny - nie bardzo rozumiem

Nic skomplikowanego - zamień ten tekst na "strona główna forum".. Jak na większości for dyskusyjnych..
Smoke napisał(a):Jeśli macie jakiekolwiek sprawy, w których mogę pomóc, najpewniejszym sposobem kontaktu ze mną jest PW.

Skorzystamy - masz jak w banku ...
Dzięki za reakcję i odezwanie się..
Pozdrawiam, miłego wieczoru..
Pozdrowienia z prawego fotela L-ki..
Obrazek
eragon

Postprzez szymon1977 » wtorek 09 lutego 2016, 11:18

Nie mam przycisku "Nowy temat". A Wy?
szymon1977

Postprzez Smoke » wtorek 09 lutego 2016, 11:36

szymon1977 napisał(a):A to jak rozumieć? Że bez formalnych powodów można wylecieć z Forum bo Moderator ma kaprys? No i czy Moderator ma prawo ignorować wedle kaprysu rażące naruszenia Regulaminu czy jest zobowiązany strzec porządku na Forum uczciwie i sprawiedliwie?

No cóż... we wspomnianym punkcie regulaminu użyto słowa "może", a nie "musi", więc najwyraźniej tak. Przynajmniej dopóki ktoś wyżej nie uzna, że moderator nie wypełnia należycie powierzonych mu zadań. Powtórzę jednak - to nie moja rola i w tej kwestii niewiele mam do powiedzenia - wszystko powyżej to tylko moje przypuszczenia.

szymon1977 napisał(a):PS. Forum nieco się rozłazi, ale prace chyba nadal trwają? Nie pojawia mi się przycisk "Odpowiedz" (czy jakoś tak). To usterka techniczna czy "ograniczenie działania funkcjonalności"? A na Androidzie jest wszystko po staremu.

Nie podejrzewam, żeby któryś z moderatorów był w stanie wyłącznie Tobie ograniczyć możliwość odpowiedzi, więc to zdecydowanie usterka techniczna.
Prace nadal trwają i postaram się, żeby trwały tak długo, aż osiągniemy zadowalający mnie rezultat. :wink:

Kwestie techniczne wymagające realizacji:
1. Żeby poprawić zachowanie na telefonach i tabletach musimy przygotować i uruchomić nowy styl, ponieważ ten, który jest aktywny, po prostu nie przewidywał takich możliwości. Prawdopodobnie spowoduje to zmianę wyglądu forum, ponieważ łatwiej (zarówno dla Was, jak i dla mnie) będzie operować na jednym wyglądzie niezależnie od urządzenia, z jakiego się logujemy, niż przełączać się pomiędzy dwoma różnymi stylami.
2. Problem ze skalowaniem obrazków na przeglądarkach Firefox i IE wynika z faktu, że inaczej interpretują one style CSS (tutaj znajduje się zgłoszenie tego problemu na forum Mozilli: https://bugzilla.mozilla.org/show_bug.cgi?id=975632).
Na razie nie udało mi się znaleźć zadowalającego rozwiązania, ale będę śledził temat na bieżąco. Tymczasowo proponuję używać przeglądarek Chrome/Opera/Safari, na których problem nie występuje.
3. Indeks witryny to kwestia użytego tłumaczenia mechanizmu forum. Fora, na których ten element nazywa się inaczej, najwyraźniej korzystają z innej wersji phpbb lub z innych pakietów językowych. Żeby zmienić to tłumaczenie musiałbym uzyskać bezpośredni dostęp do bazy na serwerze. Jest to wykonalne, ale nie będę nawet starał się określać żadnych konkretnych terminów, tym bardziej, że priorytet takiej zmiany, moim zdaniem, nie jest wysoki.
Smoke
Administrator

Postprzez szymon1977 » wtorek 09 lutego 2016, 14:44

Myślę, że dość pilną, bo nie kosmetyczną a poważnie uprzykrzającą sprawą są mikro-przyciski "Nowy temat" i "Odpowiedz". Aktualnie są tak małe, że nie wiem co na nich jest napisane. Pamiętam gdzie były, więc jestem w stanie na nie trafić. Problem występuje na Chrome+Win7 i na Chrome+Android. Na IE+Win7 jest ok.
szymon1977

Postprzez LeszkoII » wtorek 09 lutego 2016, 15:51

Szymon, proponuję rozwiązanie tymczasowe, które w moim przypadku nie jest nowością żadną (o ile nie zakładamy nowego tematu).
Klikasz w ikonę "cytuj" po prawej stronie, kasujesz zacytowany tekst kopiujesz dolnej listy zatwierdzonych postów wybrany tekst, wklejasz w okno wiadomości, w tekście dodajesz znaczniki quote (jednym kliknięciem w ikonę), edytujesz w pole tego znacznika między znakami [ ] dodając ="user" , klikasz wyślij i już masz o jeden post więcej :lol:
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez Smoke » wtorek 09 lutego 2016, 15:57

szymon1977 napisał(a):Myślę, że dość pilną, bo nie kosmetyczną a poważnie uprzykrzającą sprawą są mikro-przyciski "Nowy temat" i "Odpowiedz"...

Już powinny wyglądać jak należy.

Testowałem na Windows 7 pod przeglądarkami:
- IE 11.0.9600.18163,
- Opera 35.0.2066.37,
- Chrome 48.0.2564.103 m,
- Firefox 43.0.4.

i na Androidzie 4.4.4 pod przeglądarkami:
- Chrome 48.0.2564.95,
- domyślną "Internet".
Smoke
Administrator

Postprzez szymon1977 » wtorek 09 lutego 2016, 16:22

Smoke napisał(a):Już powinny wyglądać jak należy.
I wyglądają jak należy. Dziękuję.
szymon1977

Postprzez Smoke » czwartek 11 lutego 2016, 10:47

Od wczoraj dostępny jest nowy styl "Metro Orange" spójny wizualnie z nową wersją strony prawojazdy.com.pl.
W trakcie wstępnych testów dopasowałem kilka elementów, żeby zapewnić poprawne działanie na różnych urządzeniach.

Krótkie zestawienie plusów i minusów nowego stylu
Oczywiście czysto subiektywne, z mojego punktu widzenia.
Plusy:
    - spójność ze stroną prawojazdy.com.pl (wiem, dla użytkowników zazwyczaj nie ma to większego znaczenia, ale dla nas owszem),
    - dużo wygodniejsza obsługa na urządzeniach mobilnych,
    - duże obrazki nie deformują strony nawet w przeglądarkach Firefox i Internet Explorer,
Minusy:
    - zupełnie inne rozmieszczenie elementów interfejsu,
    - na dużych ekranach (np. komputerach stacjonarnych) nie wykorzystuje całej szerokości.

Nie wiem, czy warto tę informację umieszczać na stronie głównej, ale jeśli stwierdzicie że tak, albo informacja zwrotna będzie bardzo zróżnicowana, pomyślimy nad osobnym tematem w formie ankiety.

Na razie chętnych proszę o przełączenie się na ten styl:
Moje konto -> Ustawienia witryny -> Ustawienia globalne -> Styl witryny -> Metro Orange, a następnie przycisk "Wyślij"
i wyrażenie swojej opinii na jego temat.

Zdaję sobie sprawę, że ułożenie elementów różni się dość znacznie od subsilver2, ale mam nadzieję, że szybko przyzwyczaicie się do nowego układu a plusy tego rozwiązania okażą się istotniejsze.

Dam sobie jeszcze tydzień na dokładniejsze testy, żeby mieć pewność, że wszystkie funkcje działają jak należy i jeśli nie wykryjemy żadnych większych problemów, włączę ten styl jako domyślny.
Oczywiście dla tych, którzy woleliby pozostać przy obecnym stylu "subsilver2", pozostawię taką możliwość. Jak wybrać odpowiadający Wam styl napisałem wyżej.
Smoke
Administrator

Postprzez LeszkoII » czwartek 11 lutego 2016, 17:18

Moje uwagi:
    1. W nowym stylu brakuje mi przycisku wklejającego zaznaczony myszką tekst do okna wiadomości (szybkie cytowanie).
    2. Zbyt oryginalnie wygląda metryczka użytkownika, znajdująca się po prawej stronie.
    3. Przeglądając posty na stronie, odnoszę wrażenie zbyt małego kontrastu (granice) pomiędzy poszczególnymi wpisami.
    4. Brakuje (albo nie mogę znaleźć) przycisku "edytuj/zmień" post.
    5. W ustawieniach profilu brakuje opcji "usuń konto".

Ponadto proszę rozważyć, czy nie byłoby dobrym pomysłem, żeby przekazać moderatorom uprawnienie pozwalające blokować konkretnemu użytkownikowi dostęp do jakiegoś tematu/działu - jako element kary.
LeszkoII

Postprzez papadrive » czwartek 11 lutego 2016, 21:10

1. W nowym stylu brakuje mi przycisku wklejającego zaznaczony myszką tekst do okna wiadomości (szybkie cytowanie).

Jakoś się udało. :wink:
Nie zawsze, jazda zgodna z przepisami, gwarantuje bezpieczeństwo na drodze.
papadrive

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka