yorki napisał(a):szerszon napisał(a):Widziałeś C-12 ? To po co zadajesz głupie pytania ?
A do czego ci potrzebny C-12?
Nie chcę wchodzić w kompetencje
szerszona, ale wydaje mi się, że przez to chciał wskazać na to, że to miejsce, gdzie aktualnie znajduje się ciężarówka, oznaczone jest jako skrzyżowanie. A, że akurat takim znakiem?
Gdyby wiadomo było, że Volvo wjechało na skrzyżowanie drogą krajową 82, przejechało przez skrzyżowanie, nie opuszczając tej drogi i dalej, za skrzyżowaniem, kontynuowało jazdę tą samą drogą, można byłoby powiedzieć, że cały czas jechało drogą DK82. A precyzyjniej, w ciągu tej drogi. Nie ma znaczenia, że w niewielkim przedziale czasu, znajdowało się równocześnie na innej drodze przebiegającej przez skrzyżowanie, przecinając ją.
Gdy, jednak widzę ciężarówkę na skrzyżowaniu, nie wiedząc skąd i dokąd zmierza, nie jestem w stanie określić, na której konkretnie jest drodze.
Czy pojazd przejeżdżający przez skrzyżowanie znajduje się jednocześnie na drodze?
Oczywiście. Skrzyżowanie należy do drogi, a właściwie do dróg przecinających się. Tym samym, będąc na skrzyżowaniu jesteśmy na drodze, a konkretnie na części wspólnej obu dróg.
Wszyscy znamy piosenkę "Wlazł kotek na płotek". Czy w słowach tej piosenki jest sprecyzowane, czy kotek wlazł na sztachetę, słupek czy furtkę, które są elementami tego płotka? Nie, kotek wlazł i siedzi na płotku.
Nie widzę potrzeby, aby zastanawiać się nad czymś, czego nie można sprecyzować, skoro jest to ujęte w inny, całkowicie zrozumiały sposób.
A tak, przy okazji. W czasie dyskusji wypiliśmy skrzyneczkę/beczkę piwa i dżin z colą... wstrząśnięte, nie zmieszane.