Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez LeszkoII » środa 13 stycznia 2016, 19:03
przez szymon1977 » środa 13 stycznia 2016, 19:24
przez dylek » środa 13 stycznia 2016, 19:31
przez LeszkoII » środa 13 stycznia 2016, 20:06
Właśnie o to chodzi, żeby była sygnalizacja a wtedy łamane pierwszeństwo jest bez znaczenia. Gdyby ustawić tam niebieskiego pana w białej czapeczce i rękawiczkach oraz z gwizdkiem, to nie umieszczałbym go na forum.dylek napisał(a):Ciekawsze by było jak by jeszcze stały dodatkowo znaki z łamanym pierwszeństwem
przez waw » środa 13 stycznia 2016, 20:51
dylek napisał(a):Ciekawsze by było jak by jeszcze stały dodatkowo znaki z łamanym pierwszeństwem dla wschodu i północy i podporządkowaniem południa i zachodu...
przez dylek » środa 13 stycznia 2016, 20:52
LeszkoII napisał(a):Właśnie o to chodzi, żeby była sygnalizacja a wtedy łamane pierwszeństwo jest bez znaczenia.
przez SJS » środa 13 stycznia 2016, 21:15
dylek napisał(a):LeszkoII napisał(a):Właśnie o to chodzi, żeby była sygnalizacja a wtedy łamane pierwszeństwo jest bez znaczenia.
Oj, żebyś się nie zdziwił...
Bo ja już widzę dysputy jak to w sytuacji, jak obaj mają zielone, schodzimy niżej do znaków...itp.itd...
przez LeszkoII » środa 13 stycznia 2016, 21:42
Kierujący pojazdem szynowym skręcający na skrzyżowaniu o ruchu kierowanym sygnałami świetlnymi może je opuścić, z zastrzeżeniem ust. 1 pkt 2-4, pod warunkiem ustąpienia pierwszeństwa uczestnikom ruchu poruszającym się na wprost. Przepisu nie stosuje się na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym oznaczonym znakami C-12.
Uzasadniam.Art. 25. 1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do skrzyżowania, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nadjeżdżającemu z prawej strony, a jeżeli skręca w lewo – także jadącemu z kierunku przeciwnego na wprost lub skręcającemu w prawo.
2. Przepisu ust. 1 nie stosuje się do pojazdu szynowego, który ma pierwszeństwo w stosunku do innych pojazdów, bez względu na to, z której strony nadjeżdża.
To trochę zaawansowany tok rozważań nad przepisami, powiedziałbym nawet że przegiętySJS napisał(a):Zgodnie z tym, skoro obydwaj mają zielone o pierwszeństwie decydują znaki drogowe.
przez yorki » środa 13 stycznia 2016, 21:54
przez samotnyGeorge » środa 13 stycznia 2016, 22:00
przez szymon1977 » środa 13 stycznia 2016, 22:59
przez rpa » czwartek 14 stycznia 2016, 07:41
przez LeszkoII » czwartek 14 stycznia 2016, 10:07
przez SJS » czwartek 14 stycznia 2016, 10:44
LeszkoII napisał(a):Mój błąd w rozumowaniu polegał na uznaniu, że tramwaj ma pierwszeństwo ze względu na to z której strony nadjeżdża (ruch poprzeczny jest zatrzymany sygnalizacją albo znakami przy braku sygnalizacji). Tymczasem pierwszeństwo istnieje bez względu na to, z której strony nadjeżdża tramwaj (czy z przeciwka czerwonego czy z tego samego wlotu co czerwony) ale ze względu na to, dokąd zmierza tramwaj i w jakim kierunku jedzie pojazd, z którym następuje ewentualna kolizja.
Ufff, już myślałem że luka w przepisachTo teraz mogę zagłosować na odp. a.)
przez LeszkoII » czwartek 14 stycznia 2016, 11:02
Skomplikowany może jest tok rozumowania, który przyjąłem - ale na szczęście był błędny.SJS napisał(a):Szymon ma rację, przepisy w tej kwestii są zbyt skomplikowane i 99% kierowców ich nie zna.