Pierwszeństwo na przejeździe dla rowerów - ciekawa opinia

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Pierwszeństwo na przejeździe dla rowerów - ciekawa opinia

Postprzez lith » sobota 09 stycznia 2016, 01:23

Zachowali się jak zachowali, gówno-burza z tego wniknęła niezła, ale nie o to mi chodzi. Najbardziej zadziwiła mnie wypowiedź ziomka z wydziału ruchu drogowego. Myślę, że Was też może zainteresować:

- Gdy kierujący samochodem widzi wjeżdżającego lub już jadącego przez przejazd rowerzystę powinien umożliwić mu pokonanie jezdni. Ale działa to też w drugą stronę. Gdy rowerzysta zauważy samochód przejeżdżający przez przejazd dla rowerów, nie powinien mu utrudniać opuszczenia przejazdu - mówi mł. asp. Tomasz Latusek z Wydziału Ruchu Drogowego Komendy Wojewódzkiej Policji w Gdańsku.

Czytaj więcej na:
http://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Kto ... 6.html#tri
lith

Re: Pierwszeństwo na przejeździe dla rowerów - ciekawa opini

Postprzez waw » sobota 09 stycznia 2016, 01:47

To chyba logiczne, że rowerzyście jak i pieszemu nie można wchodzić pod koła jadącego pojazdu. Tak samo nie można celowo powodować kolizji gdy inny uczestnik ruchu złamie przepis.
Ciekawi tu inna rzecz. Jeśli pojazd dojechał do linii bezwzględnego zatrzymania to jakim cudem przed maską miał rowerzystę. Albo kierowca za daleko się zatrzymał, albo rowerzysta ominął go nizgodnie z przepisami przejeżdżając przed maską.
waw

Postprzez lith » sobota 09 stycznia 2016, 03:21

Nie to nie jest logiczne. Pieszy owszem ma przepis zabraniający mu wejście bezpośrednio po jadący pojazd, w przypadku rower taki przepis wykreślono. I to kierowcy problem, żeby nie do puścić do sytuacji w której znajdzie się przed rowerem jadącym po PdR. Jak wyjdziesz z podporządkowanej i zderzysz się z gościem, który nadjedzie drogą z pierwszeństwem to nikogo nie będzie interesowało czy w momencie kiedy wjeżdżałeś na skrzyżowanie gość zbliżał sie do Twojego skrzyżowania, czy może jeszcze do poprzedniego.
lith

Postprzez jasper1 » sobota 09 stycznia 2016, 09:57

Lith, jest jeszcze art. 3.1.
Skoro kierowca już jest na PdR, to nie ma szans by ustąpił pierwszeństwa, więc nadjeżdżający rowerzysta, jeśli jest w stanie się zatrzymać, to ma obowiązek to zrobić.
Wjeżdżasz celowo w tych, co na Tobie wymusili pierwszeństwo?

Pytanie, czy kierujący miał możliwość prawidłowego wykonania dyspozycji znaku B-20 bez zatrzymania na PdR. Moją uwagę zwróciła nadinterpretacja art. 49.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez LeszkoII » sobota 09 stycznia 2016, 10:17

Przecież na filmie widać, że kierowca nie zatrzymał się przed linią P-12 tylko wcześniej. Może i to bez znaczenia dla tematu, bo i tak pewnie by zajechał w całości PdR.

Zdania, odnośnie B-20 umieszczonego również przed PdR, są podzielone. W artykule egzaminator mówił, że nie ulałby kandydata, jakby się nie zatrzymał przed przejazdem a ja bym trochę odwrócił - nie jest błędem zatrzymanie się przed tym przejazdem i ponownie tam gdzie wymalowano P-12. Znak B-20 można odbierać jako umieszczony przed skrzyżowaniem(i dotyczy pojazdów na jezdni) plus "bonusowo" jako umieszczony w innym miejscu przecinania się kierunków ruchu, np. przed torowiskiem.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez szerszon » sobota 09 stycznia 2016, 11:08

LeszkoII napisał(a):Znak B-20 można odbierać jako umieszczony przed skrzyżowaniem(i dotyczy pojazdów na jezdni) plus "bonusowo" jako umieszczony w innym miejscu przecinania się kierunków ruchu, np. przed torowiskiem.
Nie ma bonusu.
jasper1 napisał(a): Moją uwagę zwróciła nadinterpretacja art. 49.
Kompletnie od rzeczy, a nie nadinterpretacja.Zatrzymać się do minuty mogę, aby fajki w kiosku kupić.
szerszon

Postprzez mp0011 » sobota 09 stycznia 2016, 13:46

Jest to chyba jedna z niewielu kwestii w UPRD które nie zostały niestety uregulowane, ale ma to swój cel...

Pytałem się ostatnio drogówki o ten temat i oni rozstrzygają o winie według takiego schematu:
Samochód uderzył w bok roweru = wina kierowcy.
Rower uderzył w bok samochodu w przedniej części = wina kierowcy.
Rower uderzył w tylną część samochodu = wina rowerzysty.

I dodam jeszcze jedno jako rowerzysta - ja traktuję przejazdy jakbym miał pierwszeństwo. Wynika to z tego, że żaden przepis nie nakazuje mi ustępowania go, więc w najlepszym wypadku jesteśmy w sytuacji równorzędnej. A to z kolei powoduje, że na 99% przejazdów kierowcy są z lewej strony, a ja z prawej. Artykuł o "prawej ręce" działa także poza skrzyżowaniami z tego co pamiętam. Jeżeli jestem już na przejeździe, mam też pierwszeństwo przed tymi na kolejnym pasie, czyli z mojej prawej strony, co wynika wprost z przepisów.

Nigdy jednak nie wjeżdżam na przejazdy z max prędkością, bez rozglądania itp. Zawsze kalkuluję też ryzyko.
Zawsze jestem w stanie zahamować przed ewentualnym pojazdem, lub kulturalnie przytrzeć jego bok oponą.
Nigdy nie wjeżdżam przed jadących co do których nie mam pewności że będą w stanie zahamować, lub jadących z prędkością zagrażającą mojemu zdrowiu.

Osobiście jestem za tym, żeby zlikwidować przejazdy gdzie się da i porobić pasy rowerowe...

P.S.
Jaki jest cel nieregulowania tego w UPRD wprost? Założenia były pewnie takie, że jeżeli kierowca nie wie kto ma pierwszeństwo (on czy rowerzysta PRZED przejazdem), to ustąpi. Podobnie rowerzysta miał się zachować...
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Postprzez waw » sobota 09 stycznia 2016, 15:01

mp0011 napisał(a):I dodam jeszcze jedno jako rowerzysta - ja traktuję przejazdy jakbym miał pierwszeństwo. Wynika to z tego, że żaden przepis nie nakazuje mi ustępowania go, więc w najlepszym wypadku jesteśmy w sytuacji równorzędnej. A to z kolei powoduje, że na 99% przejazdów kierowcy są z lewej strony, a ja z prawej. Artykuł o "prawej ręce" działa także poza skrzyżowaniami z tego co pamiętam. Jeżeli jestem już na przejeździe, mam też pierwszeństwo przed tymi na kolejnym pasie, czyli z mojej prawej strony, co wynika wprost z przepisów.

To błędna interpretacja. Rowerzysta wjeżdżając na przejazd zjeżdża z DDR i przecina jezdnię. Nie jest to więc sytuacja równorzędna. Jedynie przepisy dają pierwszeństwo rowerzyście jak już wjedzie na przejazd.
waw

Postprzez mp0011 » sobota 09 stycznia 2016, 15:15

waw napisał(a):To błędna interpretacja. Rowerzysta wjeżdżając na przejazd zjeżdża z DDR i przecina jezdnię.

Możesz to jakoś oprzeć na przepisach? To brzmi prawie jakbym włączał się do ruchu i przecinał jezdnię gdziekolwiek...
  • Zakręt - jazda łukiem, niezależnie od jego promienia, nie jest zmianą kierunku jazdy w rozumieniu UPRD, chyba że znaki stanowią inaczej.
  • Jazda Prosto - oznacza w rozumieniu UPRD jazdę bez zmiany kierunku jazdy, niekoniecznie w linii prostej.
mp0011

Postprzez LeszkoII » sobota 09 stycznia 2016, 16:32

mp0011 napisał(a):I dodam jeszcze jedno jako rowerzysta - ja traktuję przejazdy jakbym miał pierwszeństwo. Wynika to z tego, że żaden przepis nie nakazuje mi ustępowania go, więc w najlepszym wypadku jesteśmy w sytuacji równorzędnej. A to z kolei powoduje, że na 99% przejazdów kierowcy są z lewej strony, a ja z prawej.
Całkowicie bezzasadne stwierdzenie. Nie po do ustawodawca wprowadził "instytucję" PdR, żeby stosować Art. 25.3. w tym miejscu. Nie dziwi Cię, że musiałbyś wtedy ustępować(jako rowerzysta) nadjeżdżającym z prawej strony przejazdu samochodom i jednocześnie miał pierwszeństwo na przejeździe?
mp0011 napisał(a):Jeżeli jestem już na przejeździe, mam też pierwszeństwo przed tymi na kolejnym pasie, czyli z mojej prawej strony, co wynika wprost z przepisów.
Powszechnie stosuje się wykładnię polegającą na wierze w to, że ustawodawca nie wprowadza bezsensownych przepisów, np. nie tworzy przepisu, że na przejeździe tramwajowym pierwszeństwo posiada tramwaj (aż tak złej opinii o naszej polskiej biurokracji to jeszcze nie mam).

Znajdź mi teraz sens istnienia Art. 27.1.
mp0011 napisał(a):Rower uderzył w bok samochodu w przedniej części = wina kierowcy.
Takich mamy teraz policjantów, że telefonicznie ustalają winę :lol: :lol: :lol:
mp0011 napisał(a):Jaki jest cel nieregulowania tego w UPRD wprost?
Masz uregulowane: na przejeździe pierwszeństwo, czyli zbliżając się do przejazdu - brak pierwszeństwa, co nie znaczy że musisz ustępować samochodom. Masz wjechać tak, aby nie stworzyć zagrożenia b.r.d. A czy upewnieniu się towarzyszy zatrzymanie, czy masz sokole oczy - to już Twoja sprawa jak dostosujesz zachowanie do Art. 3.1.

===============
szerszon napisał(a):Nie ma bonusu.
W sumie chciałbym, żeby go nie było ale... muszę być obiektywny. Wyprowadź mnie z błędu.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez mp0011 » sobota 09 stycznia 2016, 17:10

OK, mam obowiązek zachowania szczególnej ostrożności, ale kierowca też.

Moim zdaniem, przepisy nie regulują wprost pierwszeństwa na przejazdach, więc obie strony będą interpretowały to po swojemu.

Rower do ruchu się nie włącza, kierowców ma z lewej, nie ma zakazu wjeżdżania przed maskę, nie ma A-7.

Dodatkowo "Kierujący pojazdem zbliżający się do miejsca oznaczonego znakiem D-6, D-6a albo D-6b jest obowiązany zmniejszyć prędkość tak, aby nie narazić na niebezpieczeństwo pieszych lub rowerzystów znajdujących się w tych miejscach lub na nie wchodzących lub wjeżdżających."

Rowerzysta widząc zwalniający pojazd może być przekonany, że ten go puszcza.
Z drugiej strony, rowerzysta wyjeżdżający przed taki pojazd nie wymusza na kierowcy pierwszeństwa (nie zmusza kierowcy do zmiany prędkości) bo to wymusza na nim sam przepis...
mp0011

Postprzez LeszkoII » sobota 09 stycznia 2016, 18:09

mp0011 napisał(a):Moim zdaniem, przepisy nie regulują wprost pierwszeństwa na przejazdach, więc obie strony będą interpretowały to po swojemu.
Jest jedna strona i jeden przepis: Art. 27.1.
mp0011 napisał(a):nie ma zakazu wjeżdżania przed maskę
Ani rozjeżdżania ludzi... czy skakania z mostu :roll:
mp0011 napisał(a):jest obowiązany zmniejszyć prędkość
Nie ma nic o pierwszeństwie wjeżdżającego rowerzysty ani pierwszeństwie wchodzącego pieszego.
mp0011 napisał(a):Rowerzysta widząc zwalniający pojazd może być przekonany, że ten go puszcza.
Dokładnie. A jak nie widzi, że go wpuszcza to się zatrzymuje, bo życie ma jedno.
LeszkoII

Postprzez szerszon » sobota 09 stycznia 2016, 20:50

LeszkoII napisał(a):
szerszon napisał(a):Nie ma bonusu.
W sumie chciałbym, żeby go nie było ale... muszę być obiektywny. Wyprowadź mnie z błędu.

Proste. linia P-12-miejsce zatrzymania w związku z B-20. Znaki dotyczą jezdni i pasów ruchu, a nie PdR czy PdP. Nie jest tak,że znak dotyczy dwóch miejsc opisanych w paragrafie 5.5 i 5.6.
szerszon

Postprzez LeszkoII » sobota 09 stycznia 2016, 21:40

szerszon napisał(a):Znaki dotyczą jezdni i pasów ruchu, a nie PdR czy PdP
PdP pomijam, bo nie służy do przejeżdżania pojazdów wzdłuż przejścia. Ale B-20 dotyczyć może też torowiska tramwajowego/kolejowego LUB INNYCH MIEJSC przecinania się kierunków ruchu.

Nie widzę powodu, dla którego przejazdu dla rowerzystów nie uznać jako "innego miejsca" i nie umieścić B-20 ze względu słabą widoczność DdR oraz jezdni drogi poprzecznej. Nie musi być linii P-12.

W drugą stronę to też działa. "220" dopuszcza stosowanie A-7 i B-20 na DdR, ale nie wymaga się D-1/A-6 na ciągu poprzecznym, bo to nie skrzyżowanie.
szerszon napisał(a):Nie jest tak,że znak dotyczy dwóch miejsc opisanych w paragrafie 5.5 i 5.6.
Na to też nie mam potwierdzenia. A jeżeli między PdR a krawędzią jezdni poprzecznej jest mniej niż 10m? Odległość między sąsiednimi znakami(tutaj: STOPami) nie może być mniejsza niż 10.

Obrazek

Tutaj bym się zatrzymał dwa razy: przed torami a później przed jezdnią drogi z pierwszeństwem. A Ty?

P.S. Żeby rozwiać wszelkie wątpliwości, pod znakiem B-20 może znajdować się tabliczka T-21 z odległością w metrach.
LeszkoII

Postprzez waw » sobota 09 stycznia 2016, 22:30

mp0011 napisał(a):
waw napisał(a):To błędna interpretacja. Rowerzysta wjeżdżając na przejazd zjeżdża z DDR i przecina jezdnię.

Możesz to jakoś oprzeć na przepisach? To brzmi prawie jakbym włączał się do ruchu i przecinał jezdnię gdziekolwiek...

Przeczytaj sobie definicję PdR w art. 2 pkt 12 PoRD.
waw

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze