a.) prawym poboczem utwardzonym
b.) chodnikiem jeżeli brak pobocza
c.) lewym poboczem utwardzonym
d.) jezdnią, możliwie blisko prawej krawędzi jezdni
e.) lewą stroną jezdni.
Jak ktoś czuje się na siłach, to może uzasadnić

Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez LeszkoII » piątek 08 stycznia 2016, 17:34
przez szerszon » piątek 08 stycznia 2016, 17:39
przez Borys_q » piątek 08 stycznia 2016, 17:46
przez LeszkoII » piątek 08 stycznia 2016, 17:47
przez Borys_q » piątek 08 stycznia 2016, 17:50
przez papadrive » piątek 08 stycznia 2016, 19:18
Borys_q napisał(a):Co do uzasadnienia artykuł 2 punkt 18 i kropka.
przez LeszkoII » piątek 08 stycznia 2016, 19:20
Też tak sądzę, ale póki co nie będę tego argumentowałBorys_q napisał(a):Prawidłowe C i E.
No i tutaj dochodzimy do sedna. Niby prowadzącego motocykl uznaje się za pieszego, ale Art. 16.5. obarcza osobę prowadząca pojazd napędzany silnikiem obowiązkiem poruszania się poboczem (o ile nadaje się ono do jazdy i jego zajmowanie nie utrudnia ruchu pieszym).Borys_q napisał(a):Blisko jakby było samo "chodnikiem" była by prawidłowa.
Akurat definicja pieszego pozwala wyciągnąć wniosek: skoro zaznaczono, że za pieszego uznaje się osoby "prowadzące, ciągnące lub pchające...", to taki zabieg musiał mieć jakieś merytoryczne uzasadnienie, bo przecież trudno prowadzić, ciągnąć lub pchać pojazd nie znajdując się poza nim na drodze. Być może chodziło o umożliwienie skorzystania z PdP... ale czy tylko? Znak zapytania.Borys_q napisał(a):Co do uzasadnienia artykuł 2 punkt 18 i kropka.
przez Borys_q » piątek 08 stycznia 2016, 21:51
...ale Art. 16.5. obarcza osobę prowadząca pojazd napędzany silnikiem obowiązkiem poruszania się poboczem (o ile nadaje się ono do jazdy i jego zajmowanie nie utrudnia ruchu pieszym).
A jaki z powyższego morał? Wprowadzając nową "nowoczesną" ustawę o ruchu drogowym, większość kwestii z zakresu przepisów o ruchu pojazdów i pieszych przeklejono ctrl+c ctrl+v, często bezmyślnie (mam na to wiele dowodów, ale to już inny temat...nie wiem czy interesujący).
przez ks-rider » piątek 08 stycznia 2016, 22:04
przez LeszkoII » piątek 08 stycznia 2016, 22:11
Dlaczego? Przecież osoba prowadząca motocykl podlega przepisom dla pieszych. Tak wynika z definicji pieszego.Borys_q napisał(a):Nie ukrywam, że nie brałem tego artykułu pod uwagę. W takim układzie Art 16,5 będzie w tej kwestii miał zastosowanie.
Polecam Art. 50.1.2.b) versus zmiany w dyspozycji znaku B-36.Borys_q napisał(a):kopiowali ze starych zapisów albo coś zmieniali/dodawali bez patrzenia na całokształt
przez Borys_q » piątek 08 stycznia 2016, 22:30
Tak wynika z definicji pieszego.
.....oraz osoba prowadząca pojazd napędzany
silnikiem są obowiązani poruszać się po poboczu, chyba że nie nadaje się ono do
jazdy lub ruch pojazdu utrudniałby ruch pieszych
przez LeszkoII » piątek 08 stycznia 2016, 23:24
Jako pieszy czy kierujący? Trzeba na coś się zdecydować, bo ja tu widzę konflikt norm prawnych. No okej... prowadzę coś innego niż wymieniono w definicji pieszego(np. kosiarkę przystosowana do ruchu na drodze) - to bardzo proszę... nawet jeśli nie znajduje sie w pojeździe lecz go prowadzę, to jestem kierującym... jak poganiacz psa na smyczy. Ale jeśli prowadzę motocykl to obowiązują mnie przepisy adresowane do pieszych.Borys_q napisał(a):Wg mnie powinien prowadzić poboczem
Ale 16.1 i 16.4 już mówią.Borys_q napisał(a):Czy poboczem lewym czy dowolnym nie mam jeszcze zdania 16.5 nic nie mówi którą stroną drogi
Wtedy motocyklista prowadzący swój pojazd musi powziąć takie środki, żeby nie utrudniać ruchu pieszym(choć sam jest uznawany za pieszego) czyli wchodzi na lewą stronę jezdni???Borys_q napisał(a):Ciekawie się robi jeśli nie ma chodnika, tym poboczem chodzą piesi i motocykl utrudnia ich ruch, w tedy i tak prowadzimy go poboczem tylko koniecznie lewym
przez Borys_q » piątek 08 stycznia 2016, 23:36
Jako pieszy czy kierujący?
Ale 16.1 i 16.4 już mówią.
przez LeszkoII » piątek 08 stycznia 2016, 23:43
ale po co Twoim zdaniem to piszą, skoro zgodnie z def. pieszego osobę prowadzącą motocykl uznać należy za pieszego? Zabronisz prowadzącemu "za rogi" motocykl korzystanie z PdP?Jako "Osoba" celowo w 16.5 piszą o osobie prowadzącej motocykl.