Mandat karny za brak prawa jazdy

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Mandat karny za brak prawa jazdy

Postprzez Powro24 » czwartek 17 grudnia 2015, 04:02

Wlasnie dostalem mandat w wysokości 500zl za brak dokumentów i usłyszałem od policjanta o ciekawej opcji ale od początku
W poniedzialek 14.12 zdałem prawko na kategorie b
W czwartek 17.12 wracalem do domu autem bo glupi poczytałem ze po egzaminie jestem w bazie i inne pierdoły co "znawcy" wypisują na forach okazało sie ze nie ma wyjścia i 500zl mandatu musze dostac ponieważ nie ma mnie w bazie kierowców załamany przyjąłem mandat ale policjant powiedzial mi zebym sie odwołał jak tylko dostane plastik i skończy sie to na 50zl i teraz moje pytanie czy jest to w ogole możliwe ze odwołam sie jak bede mial plastik i skończy sie to na 50zl lub czy jeśli istnieje taka szansa to czy jezeli bym zapłacił juz te 500zl to jezeli bym sie odwołał i faktycznie bym mial racje to czy dostal bym spowrotem te pieniadze
Powro24

Re: Mandat karny za brak prawa jazdy

Postprzez Agemlon » czwartek 17 grudnia 2015, 16:49

Gdybyś nie przyjął mandatu to jeszcze byłaby szansa na walkę w sądzie, gdyby na dokumencie data wydania była nie późniejsza, niż 17 grudnia.
Natomiast Ty podpisałeś i przyjąłeś mandat, przez co zamknąłeś sobie furtkę do jakiegokolwiek odwołania. Odwołać się można tylko od mandatu, który został wystawiony za czyn niebędący wykroczeniem. Jazda bez uprawnień jest wykroczeniem, mandat podpisałeś, zatem nie ma jakiejkolwiek możliwości odwołania się.
Ostatnio zmieniony czwartek 17 grudnia 2015, 17:17 przez Agemlon, łącznie zmieniany 1 raz
Agemlon

Postprzez VanDerVart » czwartek 17 grudnia 2015, 16:55

Swoją drogą i tak mega nie fart, że w ogóle zostałeś skontrolowany.
Teoria 74/74 13 listopada 2015 (piątek)
Praktyka 2 grudnia :D
VanDerVart

Postprzez Powro24 » czwartek 17 grudnia 2015, 17:42

No dobra pogodziłem sie z tym mandatem juz w sumie 500zl mniej na auto mam teraz ale trudno pytanie teraz czy mogą mi za to odroczyć czy unieważnić prawko ?
Powro24

Postprzez Borys_q » czwartek 17 grudnia 2015, 18:44

Generalnie nie, jakbyś bardzo narozrabiał (wypadek, alkohol,) mogli by orzec zakaz prowadzenia ale za jazdę bez prawka mandat 500 pln. Dodam tylko tak dla tych kalkulujących czy 500 to mała czy duża kara, że w przypadku wyrządzenia szkody jadąc bez prawka ubezpieczyciel umywa ręce, więc jak nabroisz idziesz z torbami.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez waw » czwartek 17 grudnia 2015, 18:47

Agemlon napisał(a):Gdybyś nie przyjął mandatu to jeszcze byłaby szansa na walkę w sądzie, gdyby na dokumencie data wydania była nie późniejsza, niż 17 grudnia.
Jest jakiś tryb (nie znam go) odwołania się od przyjętego mandatu nie później niż 7 dni od jego przyjęcia.
Agemlon napisał(a):Jazda bez uprawnień jest wykroczeniem, mandat podpisałeś, zatem nie ma jakiejkolwiek możliwości odwołania się.
A nie przestępstwem już?
waw

Postprzez Powro24 » czwartek 17 grudnia 2015, 19:41

Gdy przymniemy mandat, natychmiast staje się on prawomocny i nie można się od niego zazwyczaj odwołać. Istnieje jednak pewna furtka. Jeśli uznamy, że zostaliśmy ukarani za czyn, który według nas nie jest wykroczeniem, wtedy mamy 7 dni na złożenie odwołania do sądu. Procedura odwołania się od przyjętego mandatu jest opisana w Kodeksie postępowanie w sprawach wykroczeń (art. 101 ust. 1). Sąd może uchylić mandat. Jeżeli jednak nie złożyliśmy odwołania w wymaganym terminie 7 dni, przyjdzie nam tylko uregulować płatność wynikającą z mandatu.

źródło: http://ub.comperia.pl/22726-czy-mozna-o ... ndatu.html

Wyczytałem cos takiego jutro przejdę sie i zapytam na Komendzie jak to jest możliwe ze bede juz w bazie i bez problemu mi zamienia mandat tak jak to powiedzial mi policjant ktory mi go wystawił
Powro24

Postprzez Karolina1994 » czwartek 17 grudnia 2015, 19:53

Ja czytałam że można prowadzić bez prawka ale dopiero jak na info-car masz informację że dokument jest już do odbioru wtedy już jesteś już w bazie, i ewentualnie zarobisz mandat 50zł za brak dokumentów, myslę że jest nadzieja na odwołanie bo zależy jaką datę będziesz miał na prawku ( ale to tylko moje zdanie )
Egzamin teoretyczny 02.12.2015 podejście 1 wynik: Pozytywny (71/74)
Egzamin praktyczny 16.12.2015 podejście 1 wynik: Pozytywny
Karolina1994

Postprzez VanDerVart » czwartek 17 grudnia 2015, 20:21

Ale jakie odwołanie?
Przecież auto było prowadzone bez uprawnień (policjant sprawdził), więc nie ma znaczenia czy był już po pozytywnym egzaminie czy robiłby prawko za miesiąc.
W momencie kontroli NIE POSIADAŁ UPRAWNIEŃ na kierowanie, nie dokumentu a uprawnień!
Nie odwołasz się od tego.
Teoria 74/74 13 listopada 2015 (piątek)
Praktyka 2 grudnia :D
VanDerVart

Postprzez pasqudek » czwartek 17 grudnia 2015, 20:54

Powro24 potraktuj to jako nauczkę
pasqudek

Postprzez LeszkoII » czwartek 17 grudnia 2015, 21:18

Powro24 napisał(a):Wlasnie dostalem mandat w wysokości 500zl za brak dokumentów
Były plany, żeby takim osobom przywalać nie mniej niż 3 tys grzywny, ale rodził się i rodził aż się nie urodził.
Powro24 napisał(a):W poniedzialek 14.12 zdałem prawko na kategorie b
W czwartek 17.12 wracalem do domu autem
...czyli liczyłeś się z ryzykiem zapłacenia mandatu za brak plastiku (50 zł). 3 dni na nadanie uprawnień przez starostę... trochę się pospieszyłeś... a wystarczyło wykonać telefon.

Egzaminator nie wydaje uprawnień do kierowania pojazdami (jeszcze :lol: )
Powro24 napisał(a):i 500zl mandatu musze dostac ponieważ nie ma mnie w bazie kierowców
nie musisz, możesz nie płacić a wtedy sprawa pójdzie do sądu i może zmniejszą grzywnę. Możesz też złożyć wniosek o uchylenie mandatu powołując się na zerową szkodliwość społeczną i załączając w piśmie odpis (xero) formularza z karty egzaminacyjnej. Myślę, że by to przeszło, jak trafisz na "rozgarniętego" sędziego/sędzię.
Powro24 napisał(a):ale policjant powiedzial mi zebym sie odwołał jak tylko dostane plastik i skończy sie to na 50zl
"Prawo nie działa wstecz" 8)

P.S. Gdybys woził przy sobie xerokopię karty egzaminacyjnej z oryginalną(niesxerowaną) pieczątką wydziału komunikacji i podpisem urzędnika w imieniu starosty, to myślę że rozgarnięty policjant mógłby Cię pouczyć. Dopóki nie jesteś w bazie CEPiK, nie można przypisać Ci punktów karnych... nawet jeżeli ich ilośc wynosi 0.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez skov » piątek 18 grudnia 2015, 23:01

LeszkoII napisał(a):

P.S. Gdybys woził przy sobie xerokopię karty egzaminacyjnej z oryginalną(niesxerowaną) pieczątką wydziału komunikacji i podpisem urzędnika w imieniu starosty, to myślę że rozgarnięty policjant mógłby Cię pouczyć. Dopóki nie jesteś w bazie CEPiK, nie można przypisać Ci punktów karnych... nawet jeżeli ich ilośc wynosi 0.

arkusz przebiegu egzaminu nie jest żadnym dokumentem uprawniającym do kierowania nawet z pieczątką samego prezesa i jego prezydenta.
skov

Postprzez waw » sobota 19 grudnia 2015, 00:48

Leszkowi chodziło o to, że policjant widząc zdane egzamin mógłby "przymknąć oko" na formalizm jakim jest brak papierka i skończyć na pouczeniu.
Natomiast zastanowić się można czy faktycznie osobę która nie ma PJ bo nie zostało przez urząd wydrukowane należy tak samo karać jak kogoś kto nigdy prawa jazdy nie miał a kieruje. Wszak ja w takiej sytuacji nie widze szkodliwości społecznej.
waw

Postprzez pasqudek » sobota 19 grudnia 2015, 01:51

@waw: Ale skutki te same: brak pj, brak info w cepiku. Wiec slusznie 500zl
pasqudek

Postprzez waw » sobota 19 grudnia 2015, 01:54

Tak jest. Dlatego nikt nie zarzuca błędu funkcjonariuszowi.
Miał prawo wystawić mandat 500zł, mógł też pouczyć.
waw

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze