szerszon napisał(a):I wszystko gra. Masz znaki po lewej , które dotyczą tylko tej strony drogi, po której stoją. Podałem ci przykłady. Widzisz jakąś sprzeczność ?Jest to zdanie do tego: "znak drogowy umieszczony po lewej stronie jezdni lub pasów ruchu stanowi powtórzenie znaku umieszczonego po prawej stronie, chyba że przepisy szczególne stanowią inaczej" a nie jak chcesz mylnie narzucić bo nie umiesz czytać ze zrozumieniem do tego:
"Znak drogowy pionowy umieszczony po prawej stronie jezdni lub nad jezdnią dotyczy kierujących znajdujących się na wszystkich pasach ruchu"Fajnie sobie wydedukowałeś na podstawie szkicu...dla mnie nie idzie po krawędzi..i co mi zrobisz ? Przy namalowanej linii P-13 z pewnością szedłby między linią a pojazdem.No właśnie akurat wypada przed pieszym bo pieszy idzie przed a raczej na krawędzi drogi z pierwszeństwem mówiłem czytaj od początku i kilka razy w końcu dotrze, to że się włączyłeś w środku dyskusji z pierdem a nie postem nie usprawiedliwia cię do nie czytania i nie zrozumienia wszystkiego co było do tej pory. Skoro tak ciężko zrozumieć tekst pisany to patrz obrazek autora może będzie łatwiej.![]()
Penie szedł by zygzakiem i co z tego? nie masz argumentów więc wymyślasz.
szerszon napisał(a):Jak to nie ?Nigdzie nie pisałem że pieszy korzysta z pierwszeństwa wyrażonego przez D-1Henq napisał(a):lith napisał(a):Jeśli nie ma przejścia to pieszy ustępuje pierwszeństwa samochodowi, ale może przejść.
A dlaczego? w końcu porusza się drogą z pierwszeństwem
Nie wiesz co już sam napisałeś ? To co w takim razie rozumiesz pod pojęciem "droga główna" ? Wypierasz się teraz jak żaba błota.
Ale co się wypieram masz kolejny przykład na to że nie potrafisz czytać i rozumiec tego co czytasz. Gdzie wspominam o "drodze głównej"? gdzie wspominam że ma pierwszeństwo pieszy na podstawie znaku D-1? Czytaj co się pisze ze zrozumieniem i tyle. Samochód ma znak A-7 znak który ustawia się przed drogą z pierwszeństwem i na tej podstawie ma ustąpić pieszemu bo ma znak ustąp pierwszeństwa a nie dlatego że pieszy ma znak D-1 który go obowiązuje jak to sobie ubzdurałeś.
szerszon napisał(a):i cały czas to pisałem Ty mi wmawiasz ze pisałem inaczej
Wmawiam ?
A dlaczego? w końcu porusza się drogą z pierwszeństwem
No dokładnie wmawiasz o jakiś znakach D-1 nie zrozumiałeś co się pisze i cyrki wymyślasz dla usprawiedliwienia swoich bzdetów.
szerszon napisał(a):Taki sam znak dotyczący drogi.Moje głupawe argumenty jednak ciebie troszkę uwierają, ponieważ nie potrafisz odpowiedzieć i zachować się również.i wymyśliłeś sobie znak D-3 by poprzeć swoje głupawe argumenty, zawsze gdy się gubisz w temacie to wymyślasz cuda i wmawiasz innym że mówią bądź piszą coś co tobie odpowiada.
Uwiera mnie to że każdemu wmawiasz coś czego nie powiedział tylko to że nie potrafiłeś zrozumieć co się do ciebie pisze i wymyślasz pod siebie.
---
yorki napisał(a):Konwencja o znakach i sygnalach drogowych napisał(a):Art.10
Znaki pierszenstwa
2. Znak B.1 (nasz A-7) "Ustap Pierszenstwa" powinien byc uzywany dla informowania kierujacych, ze na skrzyzowaniu, gdzie znak ten jest umieszczony, powinni oni ustapic pierszenstwa przejazdu pojazdom jadacym po drodze, do ktorej sie zblizaja.
A powyzszy cytat jest kolejnym przykladem, ze przepisy konwencji wiedenskiej sa bardziej czytelne od naszych.
Jak by tak było napisane w naszym kodeksie było by po temacie.
yorki napisał(a):Watek powinien sie zakonczyc po wpisie lith-a,
A dlaczego przecież pojazd ma A-7 do którego ma się stosować def A-7 Ustąp Pierwszeństwa.
ustąpienie pierwszeństwa – powstrzymanie się od ruchu, jeżeli ruch mógłby zmusić innego kierującego do zmiany kierunku lub pasa ruchu albo istotnej zmiany prędkości, a pieszego – do zatrzymania się, zwolnienia lub przyspieszenia kroku;
Czyli co jak pieszy wejdzie na jezdnię (w sumie to on cały czas jest) to auto ruszając zmusi go do: "...zatrzymania się, zwolnienia lub przyspieszenia kroku..." więc mamy ewidentnie wymuszenie pierwszeństwa.