Pierwszeństwo pieszego na skrzyżowaniu

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Pierwszeństwo pieszego na skrzyżowaniu

Postprzez Henq » piątek 18 grudnia 2015, 10:34

szerszon napisał(a):
Jest to zdanie do tego: "znak drogowy umieszczony po lewej stronie jezdni lub pasów ruchu stanowi powtórzenie znaku umieszczonego po prawej stronie, chyba że przepisy szczególne stanowią inaczej" a nie jak chcesz mylnie narzucić bo nie umiesz czytać ze zrozumieniem do tego:
"Znak drogowy pionowy umieszczony po prawej stronie jezdni lub nad jezdnią dotyczy kierujących znajdujących się na wszystkich pasach ruchu"
I wszystko gra. Masz znaki po lewej , które dotyczą tylko tej strony drogi, po której stoją. Podałem ci przykłady. Widzisz jakąś sprzeczność ?
No właśnie akurat wypada przed pieszym bo pieszy idzie przed a raczej na krawędzi drogi z pierwszeństwem mówiłem czytaj od początku i kilka razy w końcu dotrze, to że się włączyłeś w środku dyskusji z pierdem a nie postem nie usprawiedliwia cię do nie czytania i nie zrozumienia wszystkiego co było do tej pory. Skoro tak ciężko zrozumieć tekst pisany to patrz obrazek autora może będzie łatwiej.
Fajnie sobie wydedukowałeś na podstawie szkicu...dla mnie nie idzie po krawędzi..i co mi zrobisz ? Przy namalowanej linii P-13 z pewnością szedłby między linią a pojazdem. :mrgreen:

Penie szedł by zygzakiem i co z tego? nie masz argumentów więc wymyślasz.
szerszon napisał(a):
Nigdzie nie pisałem że pieszy korzysta z pierwszeństwa wyrażonego przez D-1
Jak to nie ?
Henq napisał(a):
lith napisał(a):Jeśli nie ma przejścia to pieszy ustępuje pierwszeństwa samochodowi, ale może przejść.

A dlaczego? w końcu porusza się drogą z pierwszeństwem :)

Nie wiesz co już sam napisałeś ? To co w takim razie rozumiesz pod pojęciem "droga główna" ? Wypierasz się teraz jak żaba błota.

Ale co się wypieram masz kolejny przykład na to że nie potrafisz czytać i rozumiec tego co czytasz. Gdzie wspominam o "drodze głównej"? gdzie wspominam że ma pierwszeństwo pieszy na podstawie znaku D-1? Czytaj co się pisze ze zrozumieniem i tyle. Samochód ma znak A-7 znak który ustawia się przed drogą z pierwszeństwem i na tej podstawie ma ustąpić pieszemu bo ma znak ustąp pierwszeństwa a nie dlatego że pieszy ma znak D-1 który go obowiązuje jak to sobie ubzdurałeś.
szerszon napisał(a):
i cały czas to pisałem Ty mi wmawiasz ze pisałem inaczej

Wmawiam ? :wink:
A dlaczego? w końcu porusza się drogą z pierwszeństwem

No dokładnie wmawiasz o jakiś znakach D-1 nie zrozumiałeś co się pisze i cyrki wymyślasz dla usprawiedliwienia swoich bzdetów.
szerszon napisał(a):
i wymyśliłeś sobie znak D-3 by poprzeć swoje głupawe argumenty, zawsze gdy się gubisz w temacie to wymyślasz cuda i wmawiasz innym że mówią bądź piszą coś co tobie odpowiada.
Taki sam znak dotyczący drogi.Moje głupawe argumenty jednak ciebie troszkę uwierają, ponieważ nie potrafisz odpowiedzieć i zachować się również.

Uwiera mnie to że każdemu wmawiasz coś czego nie powiedział tylko to że nie potrafiłeś zrozumieć co się do ciebie pisze i wymyślasz pod siebie.
---
yorki napisał(a):
Konwencja o znakach i sygnalach drogowych napisał(a):Art.10
Znaki pierszenstwa
2. Znak B.1 (nasz A-7) "Ustap Pierszenstwa" powinien byc uzywany dla informowania kierujacych, ze na skrzyzowaniu, gdzie znak ten jest umieszczony, powinni oni ustapic pierszenstwa przejazdu pojazdom jadacym po drodze, do ktorej sie zblizaja.

A powyzszy cytat jest kolejnym przykladem, ze przepisy konwencji wiedenskiej sa bardziej czytelne od naszych.

Jak by tak było napisane w naszym kodeksie było by po temacie.
yorki napisał(a):Watek powinien sie zakonczyc po wpisie lith-a,

A dlaczego przecież pojazd ma A-7 do którego ma się stosować def A-7 Ustąp Pierwszeństwa.
ustąpienie pierwszeństwa – powstrzymanie się od ruchu, jeżeli ruch mógłby zmusić innego kierującego do zmiany kierunku lub pasa ruchu albo istotnej zmiany prędkości, a pieszego – do zatrzymania się, zwolnienia lub przyspieszenia kroku;

Czyli co jak pieszy wejdzie na jezdnię (w sumie to on cały czas jest) to auto ruszając zmusi go do: "...zatrzymania się, zwolnienia lub przyspieszenia kroku..." więc mamy ewidentnie wymuszenie pierwszeństwa.
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez aveja » piątek 18 grudnia 2015, 15:41

sankila napisał(a):
A7 dotyczy jezdni, czyli: pojazdów, ewentualnie - rowerów (jeśli nie ma ścieżki), oraz kolumny pieszych, idących pasem ruchu.

Definicja z PoDR
6) jezdnia – część drogi przeznaczoną do ruchu pojazdów; określenie to nie dotyczy torowisk wydzielonych z jezdni;

47) rower – pojazd o szerokości nieprzekraczającej 0,9 m poruszany siłą mięśni osoby jadącej tym pojazdem; rower może być wyposażony w uruchamiany naciskiem na pedały pomocniczy napęd elektryczny zasilany prądem o napięciu nie wyższym niż 48 V o znamionowej mocy ciągłej nie większej niż 250 W, którego moc wyjściowa zmniejsza się stopniowo i spada do zera po przekroczeniu prędkości 25 km/h;

Czy więc ścieżka (pojecie nie istniejące już w PoDR i wrześniowym rozporządzeniu o szczegółowych warunkach technicznych dla znaków i sygnałów drogowych)
nie jest jezdnią?

Na stronach GDDiA jest opinia jakoby znak A-7 stojący przed przejazdem dla rowerów należy powtórzyć za przejazdem, jeżeli trzeba przekazać, że kolejna jezdnia ruchu ogólnego za przejazdem rowerowym ma pierwszeństwo.

Czy jest przepis jasno regulujący ze droga dla rowerów nie ma jezdni?

szerszon napisał(a): jest napisane ,że dotyczy kierujących, którzy poruszają się jezdnią pasami ruchu..chodnik ani DDR nie ma jezdni ani pasów ruchu. Także kierujący rowerem nie jest zobligowany do stosowania się do znaków , w tym przypadku D-1/A-7 gdy porusza się DDR lub chodnikiem
na DDR musi sie stosować do wymienionych przez Ciebie znaków, jeżeli stoją po prawej stronie DDR.

DDR nie ma pasów ruchu?
Jeżeli są wytyczone znakami poziomymi, to takie pasy ruchu ma.
Analogicznie czy na dwukierunkowej drodze, bez malowanych linii nie ma pasów ruchu?

W rozporządzeniu o znakach w drugim akapicie pkt 4.2.13 (droga dla rowerów) pisze.
„Na drogach dla rowerów umieszcza się także inne znaki poziome i pionowe, dla których wymagania określają odpowiednie przepisy dla tych znaków.”

Czyli na drogach dla rowerów poza znakami C13 i C13a
powinni się pojawić
m.in znak pionowe i poziome stop

m.in znaki poziome i pionowe o przejściu dla pieszych

m.in znak A-7 lub A-1 gdy trzeba uregulować pierwszeństwo na przecięciu drogi rowerowej z drogą ogólną (znajdującym się poza obrębem skrzyżowania dróg ogólnych).
a jeżeli znaki to za mało
W przypadku przejazdu dla rowerzystów bez sygnalizacji świetlnej, zlokalizowanego na drodze poza skrzyżowaniem,
zaleca się zastosowanie rozwiązań wymuszających zmniejszenie prędkości pojazdów poruszających
się na tej drodze lub rowerów wjeżdżających na przejazd, dla zapewnienia bezpieczeństwa kierujących rowerem
na tym przejeździe.”,

Przepraszam, jeżeli napisałem mój pierwszy post nie na temat.
aveja

Postprzez sankila » piątek 18 grudnia 2015, 19:31

aveja napisał(a):Czy więc ścieżka (pojecie nie istniejące już w PoDR i wrześniowym rozporządzeniu o szczegółowych warunkach technicznych dla znaków i sygnałów drogowych) nie jest jezdnią? Czy jest przepis jasno regulujący ze droga dla rowerów nie ma jezdni?
Jaki to ma związek z tematem?

DDR jest drogą dla rowerów (ale nie dla samochodów); może mieć jezdnię, przeznaczoną do ruchu rowerów (ale nie przeznaczoną do ruchu samochodów); a na tej jezdni pasy ruchu, wystarczające do przejazdu kolumny rowerów (ale nie wystarczające do przejazdu kolumny pojazdów dwuśladowych); innymi słowy - jest to droga "specjalnego przeznaczenia", mająca odrębne przepisy. Z ustawowymi pojęciami drogi/jezdni/pasa ruchu związana jest w ten sposób, że jeśli jest DDR, to rower nie ma prawa zajmować pasa ruchu, przeznaczonego dla pojazdów.

Przypominam, że wątek dotyczy pieszego na skrzyżowaniu, a nie DDR.

yorki napisał(a):Watek powinien sie zakonczyc po wpisie lith-a,
Wątek powinien się zakończyć po rozstrzygnięciu problemu, a - na moje oko - dyskutanci są wciąż na poziomie "co poeta chciał przez to powiedzieć".
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez szerszon » piątek 18 grudnia 2015, 20:07

Henq napisał(a):
.
Tak samo jak ty wymyślasz..i co z tego ?
gdzie wspominam że ma pierwszeństwo pieszy na podstawie znaku D-1?

Tutaj..
Henq napisał(a):
lith napisał(a):Jeśli nie ma przejścia to pieszy ustępuje pierwszeństwa samochodowi, ale może przejść.

Jakim znakiem jest oznaczona droga z pierwszeństwem ?
. Samochód ma znak A-7 znak który ustawia się przed drogą z pierwszeństwem i na tej podstawie ma ustąpić pieszemu bo ma znak ustąp pierwszeństwa a nie dlatego że pieszy ma znak D-1 który go obowiązuje jak to sobie ubzdurałeś.
Dlaczego nie odpowiadasz na pytanie z linią P-13 ?
Dlaczego nie odnosisz się do paragrafu 1, który ci podał leszko ?
Uwiera mnie to że każdemu wmawiasz coś czego nie powiedział tylko to że nie potrafiłeś zrozumieć co się do ciebie pisze i wymyślasz pod siebie
.Podałem twój post.To jest wmawianie. Jakim znakiem jest oznaczona droga z pierwszeństwem ?
Jeszcze raz polecam paragraf 2.1, a szczególnie ten fragment...
Znak drogowy pionowy umieszczony po prawej stronie jezdni lub nad jezdnią dotyczy kierujących znajdujących się na wszystkich pasach ruchu;

a następnie..
pieszy — osobę znajdującą się poza pojazdem na drodze i niewykonującą na niej robót lub czynności przewidzianych odrębnymi przepisami; za pieszego uważa się również osobę prowadzącą, ciągnącą lub pchającą rower, motorower, motocykl, wózek dziecięcy, podręczny lub inwalidzki, osobę poruszającą się w wózku inwalidzkim, a także osobę w wieku do 10 lat kierującą rowerem pod opieką osoby dorosłej;

kierujący — osobę, która kieruje pojazdem lub zespołem pojazdów, a także osobę, która prowadzi kolumnę pieszych, jedzie wierzchem albo pędzi zwierzęta pojedynczo lub w stadzie;

Czy widzisz różnicę, czy dalej będziesz szedł w zaparte ?
szerszon

Postprzez Henq » piątek 18 grudnia 2015, 21:02

szerszon napisał(a):
Henq napisał(a):
.
Tak samo jak ty wymyślasz..i co z tego ?
gdzie wspominam że ma pierwszeństwo pieszy na podstawie znaku D-1?

Tutaj..
Henq napisał(a):

. Samochód ma znak A-7 znak który ustawia się przed drogą z pierwszeństwem i na tej podstawie ma ustąpić pieszemu bo ma znak ustąp pierwszeństwa a nie dlatego że pieszy ma znak D-1 który go obowiązuje jak to sobie ubzdurałeś.
Dlaczego nie odpowiadasz na pytanie z linią P-13 ?
Dlaczego nie odnosisz się do paragrafu 1, który ci podał leszko ?
Uwiera mnie to że każdemu wmawiasz coś czego nie powiedział tylko to że nie potrafiłeś zrozumieć co się do ciebie pisze i wymyślasz pod siebie
.Podałem twój post.To jest wmawianie. Jakim znakiem jest oznaczona droga z pierwszeństwem ?
Jeszcze raz polecam paragraf 2.1, a szczególnie ten fragment...
Znak drogowy pionowy umieszczony po prawej stronie jezdni lub nad jezdnią dotyczy kierujących znajdujących się na wszystkich pasach ruchu;

a następnie..
pieszy — osobę znajdującą się poza pojazdem na drodze i niewykonującą na niej robót lub czynności przewidzianych odrębnymi przepisami; za pieszego uważa się również osobę prowadzącą, ciągnącą lub pchającą rower, motorower, motocykl, wózek dziecięcy, podręczny lub inwalidzki, osobę poruszającą się w wózku inwalidzkim, a także osobę w wieku do 10 lat kierującą rowerem pod opieką osoby dorosłej;

kierujący — osobę, która kieruje pojazdem lub zespołem pojazdów, a także osobę, która prowadzi kolumnę pieszych, jedzie wierzchem albo pędzi zwierzęta pojedynczo lub w stadzie;

Czy widzisz różnicę, czy dalej będziesz szedł w zaparte ?

Człowieku Ty dalej nic nie nie rozumiesz dalej czytanie nie pomogło nie rozumiesz prostych rzeczy które się pisze.
Znak A-7 dotyczy kierującego który zatrzymuje się przed tym znakiem.
Czyli się pytam nadal idziesz w zaparte że B-41 dotyczy kierującego?
szerszon napisał(a):
Henq napisał(a): gdzie wspominam że ma pierwszeństwo pieszy na podstawie znaku D-1?

Tutaj..
Henq napisał(a):

Nie no język polski jest dla Ciebie za trudny może po angielsku trzeba?
Przecież masz jak byk na obrazku znak A-7 przed skrzyżowaniem więc o czym informuje ten znak kierującego pojazdem?, że gdzie jest ten znak ustawiony? przed drogą z pierwszeństwem więc w stosunku do kierującego pieszy porusza się drogą z pierwszeństwem i gówno go obchodzi D-1 ważne że kierujący ma znak A-7 który umieszcza się przed droga z pierwszeństwem więc pieszy porusza się drogą z pierwszeństwem!No i co nie potrafisz doczytać, zrozumieć tylko klepiesz te swoje pierdy D-1 i D-1 gdzie tu masz D-1?
szerszon napisał(a):Dlaczego nie odpowiadasz na pytanie z linią P-13 ?

Bo to jest nie na temat. Nie wymyślaj nie potrafisz prostych rzeczy zrozumieć więc szukasz zamiennika.
szerszon napisał(a):Jakim znakiem jest oznaczona droga z pierwszeństwem ?

A-7
Ostatnio zmieniony piątek 18 grudnia 2015, 21:42 przez Henq, łącznie zmieniany 1 raz
Henq

Postprzez Akane » piątek 18 grudnia 2015, 21:39

Moment... bo chyba czegoś nie rozumiem i niech ktoś mądrzejszy mnie oświeci. Jeśli pieszy przechodzi przez drogę z pierwszeństwem przejazdu (nie po pasach, tylko byle gdzie), to kierowca ma obowiązek traktować tego pieszego jak inny pojazd? Jasne, że zatrzymać się w takiej sytuacji musi, bo nie ma wyjścia, ale jak dla mnie to pieszy popełnia wykroczenie...
Prawo jazdy kategorii B: od 07.12.2015
Akane

Postprzez Henq » piątek 18 grudnia 2015, 21:43

Akane napisał(a):Moment... bo chyba czegoś nie rozumiem i niech ktoś mądrzejszy mnie oświeci. Jeśli pieszy przechodzi przez drogę z pierwszeństwem przejazdu (nie po pasach, tylko byle gdzie), to kierowca ma obowiązek traktować tego pieszego jak inny pojazd? Jasne, że zatrzymać się w takiej sytuacji musi, bo nie ma wyjścia, ale jak dla mnie to pieszy popełnia wykroczenie...

Nie przechodzi byle gdzie a przechodzi na skrzyżowaniu gdzie mu wolno.
Henq

Postprzez aveja » piątek 18 grudnia 2015, 23:08

sankila napisał(a):Przypominam, że wątek dotyczy pieszego na skrzyżowaniu, a nie DDR.

Temat jest o czym innym, ale odniosłem się do Waszych wypowiedzi, które zboczyły na temat DDR
i były to przemyślenia niewłaściwe wg mnie.

W temacie byli też dyskusje na temat znaku A-7, więc dałem jeszcze inne przykłady, jak trzeba się odnieść do tego znaku.

Powinno się założyć oddzielny temat jak takiego nie ma, bo zaskakują mnie Twoje przemyślenia :D
sankila napisał(a):DDR ... może mieć jezdnię, przeznaczoną do ruchu rowerów ... a na tej jezdni pasy ruchu, wystarczające do przejazdu kolumny rowerów (ale nie wystarczające do przejazdu kolumny pojazdów dwuśladowych ... innymi słowy - jest to droga "specjalnego przeznaczenia", mająca odrębne przepisy.) ... Z ustawowymi pojęciami drogi/jezdni/pasa ruchu związana jest w ten sposób, że jeśli jest DDR, to rower nie ma prawa zajmować pasa ruchu, przeznaczonego dla pojazdów
Trójkołowce z rozstawem poniżej 90cm tez nie mogą ? I poza kilkoma paragrafami, na tej drodze obowiązują takie same przepisy jak na drodze ogólnej. A co do tego ze nie może być roweru na innych pasach jak jest DDR to też są pewne sytuacje że zdanie Twoje oderwane od przepisów.

A wracając do tematu głównego.
1. Pieszy legalnie może się pojawić tylko z prawej strony. Ustępujemy wg zasady "prawej ręki".
2. Pieszy jest na drodze głównej, nie opuszcza tej drogi, to samochód z rysunku chce zagościć na tej drodze.
3. A jeżeli uczepiliście się pojęcia kierujący to:
kierować można wózkiem inwalidzkim samodzielnie, lub kierować nim będzie osoba pchająca wózek inwalidzki,
tak samo jak prowadząca wózek dziecięcy
lub kierować będzie dziecko do lat 10 rowerkiem
i inne
Wszyscy powyżej kierujący są pieszymi, jest w przepisach nawet ze to wyjątki, "które" to mogą przejechać przez przejście dla pieszych,
czyli ci kierujący piesi mogą być na miejscy tego człowieczka z rysunku.

Moje zdanie, pieszy ma w tej sytuacji pierwszeństwo.
aveja

Postprzez szerszon » piątek 18 grudnia 2015, 23:33

Człowieku Ty dalej nic nie nie rozumiesz dalej czytanie nie pomogło nie rozumiesz prostych rzeczy które się pisze.
Bardzo dobrze rozumiem i widzę ,że ty też rozumiesz skoro tak skutecznie unikasz odpowiedzi na pytania.
I również jest napisane komu ma ustąpić w związku ze znakiem. Paragraf 1. Podałem ci do tego definicje..i co ?
Pytałem o linie P-13 ..i co ?
A dlaczego przed znakiem ? A gdzie tak jest napisane ? Czy przy B-20 też tak mądrze napiszesz ?
Przecież masz jak byk na obrazku znak A-7 przed skrzyżowaniem więc o czym informuje ten znak kierującego pojazdem?, że gdzie jest ten znak ustawiony? przed drogą z pierwszeństwem więc w stosunku do kierującego pieszy porusza się drogą z pierwszeństwem i gówno go obchodzi D-1
Pieszy nie musi widzieć A-7 na poprzecznej drodze. Na jakiej podstawie wie,że jest na drodze z pierwszeństwem ?
Czy pieszy jest uwzględniony w paragrafie 1 ?
tylko klepiesz te swoje pierdy D-1 i D-1 gdzie tu masz D-1?
To że go nie ma to nie znaczy ,że w oryginale też go nie ma. Na rysunku nie ma rzeczywistej sytuacji, ponieważ brak D-1 występuje tylko w jednej sytuacji. Równie dobrze pieszy może iść drogą podporządkowaną, a znaku nie ma..slyszałeś o łamanym pierwszeństwie ?
To dlaczego zakładasz ,że pieszy idzie drogą z pierwszeństwem skoro nie ma znaku ?
Bo to jest nie na temat. Nie wymyślaj nie potrafisz prostych rzeczy zrozumieć więc szukasz zamiennika.
Zauważyłem,że każde pytanie zmierzające do obnażenia mizerii myślenia robi się pytaniem nie na temat :lol: no plaga jakaś...
Nie chcesz się odnieść do paragrafu 1, nie rozumiesz definicji kierującego vs pieszy, linia P-13 , która występuje w takich sytuacjach bardzo często i gęsto jest nie na temat...nie potrafisz wskazać na jakiej podstawie pieszy ma mieć pierwszeństwo..
A-7
Przykro mi,że nie potrafisz dyskutować na argumenty.
aveja napisał(a):A wracając do tematu głównego.
1. Pieszy legalnie może się pojawić tylko z prawej strony. Ustępujemy wg zasady "prawej ręki".
2. Pieszy jest na drodze głównej, nie opuszcza tej drogi, to samochód z rysunku chce zagościć na tej drodze.
kierować można wózkiem inwalidzkim samodzielnie, lub kierować nim będzie osoba pchająca wózek inwalidzki,
i inne
Wszyscy powyżej kierujący są pieszymi, jest w przepisach nawet ze to wyjątki, "które" to mogą przejechać przez przejście dla pieszych,

A może przeczytasz definicje , które podałem ?
szerszon

Postprzez Henq » sobota 19 grudnia 2015, 00:34

szerszon napisał(a):
I również jest napisane komu ma ustąpić w związku ze znakiem. Paragraf 1. Podałem ci do tego definicje..i co ?
Pytałem o linie P-13 ..i co ?
A dlaczego przed znakiem ? A gdzie tak jest napisane ? Czy przy B-20 też tak mądrze napiszesz ?

Zatrzymuje się by sobie na przykład obejrzeć ten znak - tak jak wcześnie pisałem nie pierwszy twój temat w którym brak ci argumentów i czepiasz się słówek.
szerszon napisał(a):
Przecież masz jak byk na obrazku znak A-7 przed skrzyżowaniem więc o czym informuje ten znak kierującego pojazdem?, że gdzie jest ten znak ustawiony? przed drogą z pierwszeństwem więc w stosunku do kierującego pieszy porusza się drogą z pierwszeństwem i gówno go obchodzi D-1
Pieszy nie musi widzieć A-7 na poprzecznej drodze. Na jakiej podstawie wie,że jest na drodze z pierwszeństwem ?
Czy pieszy jest uwzględniony w paragrafie 1 ?
A po co pieszemu wiedza na temat? co go obchodzi po jakiej drodze się porusza? Przecież cały czas piszę, tylko że ty nie potrafisz zrozumieć, że to kierowca ma znak A7 informujący go o skrzyżowaniu z drogą z pierwszeństwem i to w jego kwestii jest by spełnić wszystkie wymogi znaku A7 czyli "ustąp pierwszeństwa"
ustąpienie pierwszeństwa – powstrzymanie się od ruchu, jeżeli ruch mógłby zmusić innego kierującego do zmiany kierunku lub pasa ruchu albo istotnej zmiany prędkości, a pieszego – do zatrzymania się, zwolnienia lub przyspieszenia kroku;
szerszon napisał(a):
tylko klepiesz te swoje pierdy D-1 i D-1 gdzie tu masz D-1?
To że go nie ma to nie znaczy ,że w oryginale też go nie ma. Na rysunku nie ma rzeczywistej sytuacji, ponieważ brak D-1 występuje tylko w jednej sytuacji. Równie dobrze pieszy może iść drogą podporządkowaną, a znaku nie ma..slyszałeś o łamanym pierwszeństwie ?
To dlaczego zakładasz ,że pieszy idzie drogą z pierwszeństwem skoro nie ma znaku ?

Teraz to już wypowiedzi poniżej dna, nie masz się czego złapać, łapiesz się łamanego pierwszeństwa?
Popatrz na rysunek i nie dopisuj czegoś czego nie ma? Żałosny jesteś, nie dość że nie rozumiesz co się pisze to jeszcze teraz nie widzisz co autor na rysunku przedstawia, to jak masz problemy z odczytaniem rysunków to się nie dziwię ze nigdy nikomu nie pomogłeś na forum.
Masz pokazany rysunek a ty sobie jakieś łamane pierwszeństwa wymyślasz jakieś znaki d1 i linie p13 których nie ma, ogarnij się i zacznij pisać na temat.
szerszon napisał(a):
Zauważyłem,że każde pytanie zmierzające do obnażenia mizerii myślenia robi się pytaniem nie na temat :lol: no plaga jakaś...
Nie chcesz się odnieść do paragrafu 1, nie rozumiesz definicji kierującego vs pieszy, linia P-13 , która występuje w takich sytuacjach bardzo często i gęsto jest nie na temat...nie potrafisz wskazać na jakiej podstawie pieszy ma mieć pierwszeństwo..

Zjadł bym mizerię dobra jest, ale wracając do tematu, nie odnoszę się do żadnych p13 bo ich w tej sytuacji nie ma tak samo jak nie ma znaku d1 to że ty to wszystko widzisz z tego rysunku świadczy tylko o jednym i mam dla ciebie zła wiadomość jak się widzi rzeczy których nie ma to nie jest normalne.
szerszon napisał(a):
A-7
Przykro mi,że nie potrafisz dyskutować na argumenty.

A mi przykro że po raz kolejny trzeba ci wszystko pisać jak przedszkolakowi bo nie rozumiesz co się do ciebie pisze.
Pytałeś jakim znakiem jest oznaczona droga z pierwszeństwem więc ci napisałem:
znakiem a7:
A-7 ostrzega o skrzyżowaniu z drogą z pierwszeństwem
Więc w tym miejscu kierowca dojeżdżający do skrzyżowania typu T i widząc taki znak wie że ma ustąpić pierwszeństwa - nie ma żadnych wymyślonych przez ciebie tabliczek z przebiegiem nie ma żadnych wymyślonych przez ciebie p13 (zresztą to widać na rysunku, mój synek 3 latka widzi ty nie widzisz jak ty w ogóle uczysz?)- więc ustępuje pierwszeństwa.
I teraz co go interesuje najbardziej w pierwszej kolejności: definicja z PoRD - kodeksu drogowego czyli:
ustąpienie pierwszeństwapowstrzymanie się od ruchu, jeżeli ruch mógłby zmusić innego kierującego do zmiany kierunku lub pasa ruchu albo istotnej zmiany prędkości, a pieszego – do zatrzymania się, zwolnienia lub przyspieszenia kroku;
powiększone wytłuszczone byś w końcu załapał a nie jakieś §1.2.1) i §1.2.2) którymi się z @leszkoII zasłaniasz, widocznie i PoRD dla ciebie obcy.
szerszon napisał(a):
aveja napisał(a):A wracając do tematu głównego.
i inne

A może przeczytasz definicje , które podałem ?

A może ty w końcu zaczniesz czytać ze zrozumieniem?
aveja napisał(a):pieszy ma w tej sytuacji pierwszeństwo

A dlaczego? bo kierujący dojeżdża do drogi z pierwszeństwem ostrzega go o tym znak A-7 bez wymyślonych łamanych pierwszeństw bez wymyślonych łamanych p13.
A definicja z PoRD mówi:
ustąpienie pierwszeństwapowstrzymanie się od ruchu, jeżeli ruch mógłby zmusić innego kierującego do zmiany kierunku lub pasa ruchu albo istotnej zmiany prędkości, a pieszego – do zatrzymania się, zwolnienia lub przyspieszenia kroku;
już wiem że nie potrafisz czytać ze zrozumieniem, obrazki są dla ciebie obce, ale mam nadzieję że nie będziesz mi teraz wmawiał że wyżej przytoczona definicja z PoRD nie dotyczy pieszego?
Henq

Postprzez szerszon » sobota 19 grudnia 2015, 00:58

i czepiasz się słówek.
Oczywiście,że czepiam się słówek , ponieważ jest różnica jeśli chodzi o miejsce zatrzymania w związku z A-7.
A po co pieszemu wiedza na temat? co go obchodzi po jakiej drodze się porusza?
Przecież jeśli idzie drogą z pierwszeństwem to widocznie ma pierwszeństwo..gdyby szedł podporządkowana to musiałby się zatrzymać :wink:
Przecież cały czas piszę, tylko że ty nie potrafisz zrozumieć, że to kierowca ma znak A7 informujący go o skrzyżowaniu z drogą z pierwszeństwem i to w jego kwestii jest by spełnić wszystkie wymogi znaku A7 czyli "ustąp pierwszeństwa"
Wiem co piszesz. Szkoda ,że w oderwaniu od paragrafu 1.Gorąco polecam.
W tym rzecz,że pieszy nie ma pierwszeństwa..niby na jakiej podstawie ? Bo porusza się drogą z pierwszeństwem ? Bo kierujący ma A-7 ? No to dalej polecam paragraf 1 jakie relacje i pomiędzy kim zachodzą, jeśli pierwszeństwo na skrzyzowaniu jest ustalone znakami.Również polecam dyspozycję P-13.
Teraz to już wypowiedzi poniżej dna, nie masz się czego złapać, łapiesz się łamanego pierwszeństwa?
Nie. Pokazuję ci tylko luki w twoim rozumowaniu.
Popatrz na rysunek i nie dopisuj czegoś czego nie ma?
Wielu rzeczy nie ma. Skąd wiesz,że to droga z pierwszeństwem ? Masz znak ?
Masz pokazany rysunek a ty sobie jakieś łamane pierwszeństwa wymyślasz jakieś znaki d1 i linie p13 których nie ma, ogarnij się i zacznij pisać na temat.
Ty sobie wymyślasz,że pieszy jest kierującym ignorując podane definicje.
nie odnoszę się do żadnych p13 bo ich w tej sytuacji nie ma tak samo jak nie ma znaku d1
A muszą być za każdym razem ? To istnienie linii P-13 lub jej brak zmienia miejsce zatrzymania w związku z A-7 ?

Pytałeś jakim znakiem jest oznaczona droga z pierwszeństwem więc ci napisałem:
znakiem a7:
A-7 ostrzega o skrzyżowaniu z drogą z pierwszeństwem
Możesz zacytować odpowiedni przepis, że drogę z pierwszeństwem oznacza się A-7 ? :wink: Czy czepiam się słówek ?
Więc w tym miejscu kierowca dojeżdżający do skrzyżowania typu T i widząc taki znak wie że ma ustąpić pierwszeństwa - nie ma żadnych wymyślonych przez ciebie tabliczek z przebiegiem nie ma żadnych wymyślonych przez ciebie p13 (zresztą to widać na rysunku, więc ustępuje pierwszeństwa.
Tylko rzecz w tym..komu..polecam paragraf 1.
Kwestionujesz istnienie tego paragrafu i opisywanych w nim uczestników ? Jest coś o pieszych ?
wytłuszczone byś w końcu załapał a nie jakieś §1.2.1) i §1.2.2) którymi się z @leszkoII zasłaniasz, widocznie i PoRD dla ciebie obcy.
Właśnie w tym paragrafie jest opisane komu się ustępuje pierwszeństwa w związku z A-7..ten paragraf istnieje..dla ciebie..niestety.
A może ty w końcu zaczniesz czytać ze zrozumieniem?
Czytam i podałem definicje do których nie chcesz się odnieść. Masz podany paragraf 1, gdzie jest określony podmiot, któremu trzeba ustąpić pierwszeństwa, czyli ten kierujący. Masz podaną definicję kierującego i dla porównania pieszego...i co ? Grochem o ścianę.
A dlaczego? bo kierujący dojeżdża do drogi z pierwszeństwem ostrzega go o tym znak A-7 bez wymyślonych łamanych pierwszeństw bez wymyślonych łamanych p13.
Miejsce w którym przechodzi pieszy jest jeszcze przed skrzyzowaniem..
ale mam nadzieję że nie będziesz mi teraz wmawiał że wyżej przytoczona definicja z PoRD nie dotyczy pieszego?
Definicja ustąpienia pierwszeństwa jest jak najbardziej ok..tylko miejsce nie pasuje. Nigdzie ci nie wmawiałem,że definicja nie dotyczy pieszego. Wmawiam ci,że już najwyższy czas przestać ignorować paragraf 1 i wreszcie poczytać przepisy.
szerszon

Postprzez szerszon » sobota 19 grudnia 2015, 01:12

Teraz trochę przepisów...
Znak P-12 "linia bezwzględnego zatrzymania - stop" (rys. 4.2.3.1) stosuje się w celu wyznaczenia miejsca zatrzymania pojazdów na wlotach dróg podporządkowanych lub przed przejazdami kolejowymi (tramwajowymi), jeżeli umieszczono znak pionowy B-20 "stop".
Linię bezwzględnego zatrzymania wyznacza się w miejscu zapewniającym kierującemu pojazdem najlepszą widoczność oraz bezpieczne oczekiwanie. Przebieg linii bezwarunkowego zatrzymania wyznacza się wzdłuż krawędzi jezdni z pierwszeństwem, a w przypadku występowania linii krawędziowych na jezdni z pierwszeństwem - wzdłuż tych linii.

4.2.4.
Linia warunkowego zatrzymania złożona z trójkątów
Znak P-13 "linia warunkowego zatrzymania złożona z trójkątów" (rys. 4.2.4.1) stosuje się, jeżeli zachodzi potrzeba wyznaczenia miejsca zatrzymania pojazdów na wlocie drogi podporządkowanej, na której zastosowano znak pionowy A-7 "ustąp pierwszeństwa".
Zasady i sposób umieszczania znaku P-13 na wlotach dróg podporządkowanych są analogiczne jak znaku P-12.
.

Znaki A-7 i B-20 umieszczone przed skrzyżowaniem nie mogą występować samodzielnie, lecz tylko z odpowiednimi znakami (A-6 lub D-1) na drodze z pierwszeństwem przejazdu. Nie dotyczy to znaków umieszczonych przed skrzyżowaniem z ruchem okrężnym.

Zatrzymanie się w związku z A-7 czy B-20 wcześniej niż to jest opisane w przepisach nie pozwoliłoby ocenić sytuacji w związku z ustąpieniem pierwszeństwa.
Relację pomiędzy pieszym a pojazdem opisuje Art 26 i paragraf 47.4 związany ze znakiem D-6, a nie A-7
szerszon

Postprzez aveja » sobota 19 grudnia 2015, 01:55

Henq, masz rację, mam kłopoty z rozumieniem treści, przyznaję bez bicia.
Mnie też rzadko kiedy kto rozumie.

szerszon napisał(a):Teraz trochę przepisów...

Ja zrozumiałem już poprzednich postów, dlaczego przytaczacie linie warunkowego zatrzymania, choć jej nie ma na rysunku.
ustępujący powinien się zatrzymać jak najbliżej krawędzi (linii krawędziowej jeżeli jest pobocze), ale też
(przepraszam ze znowu sięgnę po rower)
nie może zablokować rowerzysty lub innego pojazdu (który w tym czasie zbliża się do niego), który to rowerzysta musi jechać tym poboczem,
rowerzyście temu musi też ustąpić.

A teraz w sytuacji jak na rysunku, co wtedy, gdy nie może jeszcze wjechać na drogę w pierwszeństwem a zblokuje pieszego na analogicznym poboczu?
(to jest pytanie, nie atak, "zwykłe: a dlaczego tak"? )
aveja

Postprzez szerszon » sobota 19 grudnia 2015, 08:34

aveja napisał(a):ustępujący powinien się zatrzymać jak najbliżej krawędzi (linii krawędziowej jeżeli jest pobocze), ale też
Jest napisane o krawędzi JEZDNI,
nie może zablokować rowerzysty lub innego pojazdu (który w tym czasie zbliża się do niego), który to rowerzysta musi jechać tym poboczem,
Polecam Art 17. Tu nie ma pasa ruchu dla rowerów.
a zblokuje pieszego na analogicznym poboczu?
Nie ma jakiekolwiek blokady.Nie ma PdP. Art 26 lub D-6.
szerszon

Postprzez aveja » sobota 19 grudnia 2015, 13:21

Do moderatora, jeżeli robię bałagan, to może wydzielić temat?

szerszon napisał(a):
aveja napisał(a):ustępujący powinien się zatrzymać jak najbliżej krawędzi (linii krawędziowej jeżeli jest pobocze), ale też
Jest napisane o krawędzi JEZDNI,
Linia krawędziowa to krawędź jezdni, więc tu chyba mówimy o tym samym.

szerszon napisał(a):
Polecam Art 17. Tu nie ma pasa ruchu dla rowerów.
Przepraszam, tu nie zrozumiałem odpowiedzi. Kto włącza się do ruchu? Pytam, bo przypomniałem sobie sytuację, gdy policjant próbował nam wmówić.

Sytuacja jak na rysunku.
Droga główna to krajówka, droga podporządkowana to droga gminna.
Rowerzysta jedzie prawidłowo prawym poboczem drogi krajowej (nie jest to droga ekspresowa, więc mu wolno być na tej drodze).
Patrząc na rysunek nadjeżdża z prawej strony.
Zdanie policjanta :hmm:
- Rowerzysta musi opuścić w tym miejscu krajówkę, wjechać na drogę podporządkowaną, tam poszukać najbliższej możliwości zawrócenia lub przeprowadzić rower przez najbliższe przejście dla pieszych, a następnie włączyć się do ruchu na krajówkę.
A ze to był jeszcze teren zurbanizowany, operacji musiał zrobić takich kilka, bo kilka dróg co chwile włączało się na krajówkę :D
aveja

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze