Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez jasper1 » piątek 04 grudnia 2015, 09:58
przez sankila » sobota 05 grudnia 2015, 18:20
To jest rozwidlenie drogi, czyli kończy się droga prowadząca prosto, a zaczynają dwie drogi, prowadzące w różnych kierunkach - jest to miejsce, w którym istnieje fizyczna możliwość (a raczej przymus) wyboru kierunku jazdy i kierowcy powinni swój wybór sygnalizować. Tyle teoria.Melka napisał(a):w sumie to dalej nic nie wiem. Ja osobiście jadąc bym nie włączał wcale, ale sporo 'elek' jeździ z kierunkami w lewo a w prawo raczej bez.
przez JAKUB » sobota 05 grudnia 2015, 19:00
Ja jechałbym tu w prawo bez kierunkowskazu. W lewo owszem - przed znakiem "ustap" A-7 już bym zasygnalizowal dla tych na skrzyzowaniu.sankila napisał(a):(...)Błędem jest natomiast, że L-ki nie sygnalizują obu kierunków - przypuszczalnie zwyczajowo (choć bezpodstawnie) traktują to rozwidlenie jako zakręt w prawo, na którym oddzieliła się "lewa" droga. (...)Melka napisał(a):w sumie to dalej nic nie wiem. Ja osobiście jadąc bym nie włączał wcale, ale sporo 'elek' jeździ z kierunkami w lewo a w prawo raczej bez.
przez sankila » sobota 05 grudnia 2015, 22:06
Przy założeniu, że linia ciągła jest wyraźnie widoczna - kierujący nie ma innej opcji, jak trzymać się prawego pasa. Ale co zrobisz, gdy droga przyprószona jest śniegiem i linii ciągłej nie widać? Przecież nie muszę zawczasu zjechać do lewej krawędzi - mogę to zrobić przed wyspą.JAKUB napisał(a):Nawet przy "bezsensacyjnej" jeździe, pozwolilbym sobie na nie wydanie polecenia "prosze w prawo",
przez JAKUB » sobota 05 grudnia 2015, 22:56
Jaki śnieg ? (foto str. 1) Od kiedy w prawo jedzie się od lewej krawedzi? (się pogubilem) BTW. ..??? nie znam gościa.sankila napisał(a):(...)do lewej krawędzi - mogę to zrobić przed wyspą.(...)JAKUB napisał(a):(...) "bezsensacyjnej" jeździe, (...) "prosze w prawo",
przez sankila » niedziela 06 grudnia 2015, 17:57
Za porządkiem:JAKUB napisał(a):Jaki śnieg ? (foto str. 1) Od kiedy w prawo jedzie się od lewej krawedzi? (się pogubilem) BTW. ..??? nie znam gościa.
przez JAKUB » niedziela 06 grudnia 2015, 18:21
zasadę już podalemsankila napisał(a):(..)ok, ale jakaś zasada musi być, żeby kursant nie zaczął prawoskrętów bez migacza robić.
Kursant chce pytać: "czy użyć KIERUNKOWSKAZ?" to znaczy, że należy go użyć.JAKUB napisał(a):(...)KIERUNKOWSKAZ UŻYWAM W SPOSÓB CZYTELNY I ZROZUMIAŁY DLA INNYCH UCZESTNIKÓW RUCHU.(...),