Mandat z monitoringu za nieprawidłowe zawracanie

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Mandat z monitoringu za nieprawidłowe zawracanie

Postprzez lavender3 » niedziela 22 listopada 2015, 09:02

Witajcie,
parę dni temu pogubiłam się w nieznanym mi mieście. Jechałam obwodnicą i czekałam na miejsce, w którym mogę zawrócić. Na najbliższym skrzyżowaniu zawróciłam i dopiero potem zorientowałam się, że był tam sygnalizator bezkolizyjny S-3 do skrętu w lewo... Teraz od paru dni stresuję się, że ktoś sprawdził monitoring ze skrzyżowania albo nagrał mnie swoją kamerą samochodową, i dostanę punkty karne oraz mandat. Czy ktoś był w takiej sytuacji, albo wie co mi doradzić i jakie mogą być konsekwencje? Jestem młodym kierowcą, więc martwię się o ewentualne punkty karne :(
lavender3

Re: Mandat z monitoringu za nieprawidłowe zawracanie

Postprzez LeszkoII » niedziela 22 listopada 2015, 10:23

250zł i 5 punktów (niezastosowanie się do znaku F-10/F-11/P-8)
W takiej sytuacji Policja często i błędnie nakłada 6 pkt (zamiast 5pkt) interpretując zawracanie jako niezastosowanie się do sygnałów świetlnych.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez lavender3 » niedziela 22 listopada 2015, 11:12

Dziękuję za odpowiedź. A jakie mniej więcej jest prawdopodobieństwo ze ktoś te kamery z miejskiego monitoringu tak skrupulatnie sprawdza i wysyła się potem mandaty....? Po jakim czasie można się mandatu spodziewać?
lavender3

Postprzez LeszkoII » niedziela 22 listopada 2015, 11:23

lavender3 napisał(a):ze ktoś te kamery z miejskiego monitoringu tak skrupulatnie sprawdza
Tych od monitoringu raczej nikt nie sprawdza - chyba że na żywo siedząc na krzesełku i z kubkiem kawy w ręku albo był wypadek i chcieli odtworzyć sytuację. Te kamery powinny być wykorzystywane tak jak challenge system w siatkówce.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Postprzez lavender3 » niedziela 22 listopada 2015, 12:00

Leszkoll czyli istnieje jakieś prawdopodobieństwo że żadnego mandatu nie dostanę?
lavender3

Postprzez LeszkoII » niedziela 22 listopada 2015, 12:28

Tak, prawdopodobieństwo jest znikome. Sama obecność kamer (tych w ramach monitoringu miejskiego) nie oznacza, że np. będą kogoś ścigać za brak kierunkowskazu w związku z S-3 do skrętu w lewo.
LeszkoII

Postprzez lith » niedziela 22 listopada 2015, 17:40

Tzn. prawdopodobieństwo dostania mandatu jest znikome (żeby nie było niedomówień ;) )
lith

Postprzez szymon1977 » niedziela 22 listopada 2015, 18:37

A spotkal sie ktos z Was z niespodzianka w postaci mandatu z monitorongu?
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Postprzez lith » niedziela 22 listopada 2015, 18:48

Tak. Dobra znajoma dostała za czerwone światło
lith

Postprzez lavender3 » niedziela 22 listopada 2015, 18:56

Dziękuję za odpowiedzi. Pozostaje mi tylko czekać i na przyszłość bardziej zwracać uwagę na znaki :oops: :)

Spanikowałam, bo wiem, że mandaty z monitoringu za przejechanie na czerwonym świetle to częsta sprawa :) Więc założyłam, że inne wykroczenia też pewnie są sprawdzane
lavender3

Postprzez szymon1977 » niedziela 22 listopada 2015, 20:28

lith napisał(a):Tak.
Czyli nie tylko teoretycznie jest to mozliwe.
"Proszę podchodzić do wypowiedzi usera szymon1977 z dużą dozą wątpliwości i nieufności." - user Szerszon.
szymon1977

Powrót do Sytuacje na drodze